marți, 23 iulie 2024

A început jocul! Înainte să discute cu Ionel Bogdan, Gabriel Zetea vrea să-l facă de rușine...

E adevărat că de rușine s-a făcut el atunci când a fugit de confruntarea directă cu Gabriel Valer Zetea pentru șefia Consiliului Județean, dar și când a pierdut bătălia cu Ioan Doru Dăncuș la Primăria Baia Mare.

Acum e numai o testare de etapă, ca să vadă PSD dacă se poate baza pe Bogdan și echipa lui, adică aceleași personaje care au pierdut alegerile dar se laudă în continuare că au mai mulți primari decât în mandatul trecut. Nu contează că au primari în localități cu o mie de votanți, numărul e mai important.
Înainte de alegeri, marele conducător liberal spunea peste tot că adunătura lui e una selectă, valoroasă, competentă, profesionistă, așa că au anunțat că ei nu sunt compatibili cu cei de la PSD. Poate că miroseau urât pentru nasurile lor fine.
După ce a văzut că liberalii locali nu vor să scape de „nașul clanului” din moment ce nu l-au silit luni să își dea demisia, Zetea, care anunțase dinainte că vrea să colaboreze doar cu noua conducere a PNL Maramureș, a venit cu o nouă propunere:
„Vrem să avem întâlniri cu absolut toate partidele care au câștigat voturi în Maramureș, în primul rând cu UDMR, cu USR, cu AUR, cu PMP și cu un partid local, Verticala Nouă, care a obținut voturi în CL Baia Mare.
Ne vom întâlni și cu PNL, care a pierdut alegerile, dar care au anunțat în campanie că ei sunt incompatibili cu PSD, cu Zetea și cu Dăncuș, noul primar ales al municipiului Baia Mare.
Așteptăm să anunțe public că a fost doar o declarație de campanie și îi așteptăm să spună că au redevenit compatibili cu PSD-ul. Altfel, noi avem posibilități destul de largi pentru majorități, nu avem nevoie de mare sprijin din partea altor partide, dar nu vrem să conducă PSD-ul singur.
Vrem să oferim altor partide funcțiile de vicepreședinte al CJ și de viceprimar în Baia Mare pentru a exista o reprezentare cât mai largă a voturilor maramureșenilor”, a declarat liderul PSD Maramureș.
Ca să fie mai clar pentru toată lumea, PSD e pregătit să-i elimine pe aleșii liberali din toate majoritățile importante (CJ, municipiile Baia Mare și Sighetu Marmației, principalele orașe și comune) până ce gruparea din jurul lui Ionel Bogdan nu va pleca de la conducerea organizației.
Deocamdată se joacă cu nervii liberalilor pentru că mai e vreme până la predarea puterii locale noilor conduceri alese. Cum spuneam și cu alte ocazii se pot întâmpla multe în următoarele luni, dar sigur nimic bun pentru Ionel Bogdan.
Răspunsul acestuia la „propunerea” lui Zetea arată că nici acum nu înțelege gravitatea situației, răspunderea care apasă pe umerii săi pentru ce se va întâmpla în viitorii patru ani cu PNL Maramureș.
După o lună de la alegerile pierdute, Ionel Bogdan se crede în postura de a face el combinațiile, regulile după care va fi condus județul. Deși în intervalul scurs s-a plimbat prin SUA pe banii maramureșenilor, a fost și prin Germania să vadă ceva fotbal, se pare că nu s-a relaxat și împăcat cu ideea că nu mai e ce a fost. Dacă vreodată a fost ceva, că există numeroase îndoieli legate de acest aspect...
Auzind condițiile impuse de Zetea, liderul liberal a replicat: „Echipa noastră de negociere va discuta cu toate partidele care doresc să formăm o majoritate. Am un portofoliu de proiecte pe care le-am construit în cadrul CJ Maramureș și mă simt dator să încerc să formez o majoritate. Dacă încerc să am o discuție inclusiv cu PSD asta înseamnă că dorim să discutăm în interesul cetățeanului din Maramureș, nu cred că alte discuții pot avea loc aici, nu suntem copii”.
Deci va discuta cu PSD dacă acesta va vrea să stea de vorbă. Interesant. PSD și-a anunțat intențiile și condițiile. Nu vrea să discute cu fantomele liberale pentru că ar fi pierdere de vreme din moment ce liderii actuali nu au nicio fărâmă de credibilitate în rândul liberalilor care simt cu adevărat pericolul care-i paște.
Discuți cu unii și apoi vin alții. Pierdere de vreme. Mai ales că social-democrații nu sunt nici frecventabili pentru distinsele fețe îngălbenite de îngrijorare ale liberalilor...

Grigore CIASCAI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu