luni, 29 aprilie 2013

Biblioteca Judeţeană va fi închisă în perioada 1-6 mai 2013


În perioada 1-6 mai, biblioteca va fi închisă conform Legii 53/2003 și HG 79/2013.
Vă urăm Sărbători Fericite!

Stefan Selek
bibliotecar
Biblioteca Judeteana "Petre Dulfu" Baia Mare
Email: pr.bibliotecamm@gmail.com

Semnificaţii istorice pentru ziua de 30 aprilie 2013


Pe 30 aprilie 1945 a murit Adolf Hitler, dictatorul nazist al Germaniei (n. 20 aprilie 1889).
1777 - S-a născut matematicianul Friedrich Gauss.
1789 - George Washington a devenit primul preşedinte al Statelor Unite ale Americii.
1870 - S-a născut compozitorul Franz Lehár, celebru prin operetele sale ( "Văduva veselă", "Bărbatul cu trei neveste", "Mazurca albastră") (m. 24 octombrie 1948)
1870 - A murit Eftimie Murgu, unul din conducătorii Revoluţiei române de la 1848.(n. 1805)
1883 - A murit pictorul francez Edouard Manet, precursorul impresionismului. (Concert în parcul Tuilleries, Dejunul pe iarbă, Olympia, Bar la Folies-Bergère) (n. 23 ianuarie 1832)
1893 - S-a născut Joachim von Ribbentrop, ministrul nazist al afacerilor externe (m. 1946)
1946 - Ziua de naştere a regelui Suediei Carl al XVI-lea Gustaf.
1948 - A fost creată Organizaţia Statelor Americane.
.1975 - Eliberarea totală a Vietnamului
1979 - A murit Pantelimon N. Halippa, luptător pentru cauza unirii Basarabiei cu România, poet şi publicist. (n. 1 august 1883)
1983 - A murit coregraful rus George Balanchine, creatorul Şcolii Americane de Balet, (n. 22 ianuarie 1904)
1996 - În urma dezbaterilor din Camera Deputaţilor s-a hotărît că lucrările de amenajare a Canalului Bucureşti-Dunăre să fie continuate, acestea fiind prevăzute în proiectul de lege privind aprobarea Planului de Amenajare a Teritoriului Naţional.
2006 - A încetat din viaţă filosoful, politologul şi jurnalistului Jean-François Revel. Gânditor de stânga o perioada insemnată din viaţa sa, apropiat al presedintelui Francois Mitterand, gorbaciovist, a îmbrăţişat concepţii liberale spre sfârşitul vieţii (n. 1924 la Marsilia).
2006 - A încetat din viaţă John Kenneth Galbraith, unul dintre cei mai influenţi economişti ai secolului XX. Profesor la Princeton şi Harvard, a fost consilier al preşedintelui John Fitzgerald Kennedy. A influenţat o serie de politicieni, printre care şi actualul premier britanic, Tony Blair. (Născut în 1908 în Canada).
2010 - Deputaţii din Comisia de învăţământ au aprobat, după patru ore de dezbateri la proiectul Legii educaţiei, ca învăţământul obligatoriu să fie de zece clase, prin includerea clasei pregătitoare în ciclul primar şi a clasei a IX-a în ciclul gimnazial.

Concurs Naţional de Educaţie Rutieră la Şcoala Gimnazială "George Coşbuc" Baia Mare


MINISTERUL   EDUCAȚIEI  NAȚIONALE
INSPECTORATUL  ȘCOLAR  AL  JUDEȚULUI  MARAMUREȘ
ȘCOALA  GIMNAZIALĂ  ”GEORGE  COȘBUC”  BAIA  MARE
”CIRCULÂND  CORECT, NE  PROTEJĂM  VIAȚA!”

CONCURS  NAȚIONAL DE  EDUCAȚIE  RUTIERĂ
DE DESENE, PICTURI ȘI COLAJE
PENTRU ȘCOLARII  CLASEI  PREGĂTITOARE
Cuprins în C.A.E.N., 2013, domeniul A 10 – Educație civică, voluntariat, proiecte caritabile, poziția 10, aprobat prin nota M.E.N.  nr.  35266/1/06.03.2013

·                Concursul se va desfășura pe 4 secțiuni:
               DESEN – CREIOANE  COLORATE
                 DESEN – CARIOCĂ
                 PICTURĂ
                 COLAJ
·                Lucrările vor fi  expediate până la data de 10 mai 2013
·                Informații suplimentare se găsesc pe site-ul:
                      https://sites.google.com/site/concursnationaldecirculatie/
și  prof. CHENDE  PAULA  VALERICA – nr. telefon 0740236459, e-mail: paula_chende@yahoo.com

·              Taxa de participare: 5 lei pentru fiecare lucrare intrată în concurs

Comunicat de presă senator Sorin Bota


 Senatorul PSD, Sorin Bota, participă la această oră, la invitaţia domnului guvernator al Băncii Naţionale a României, academician Mugur Constantin Isărescu, la Simpozionul anual de istorie şi civilizaţie bancară „Cristian Popişteanu” cu tema Aurul în istoria Băncilor Centrale - a XXI – a ediţie - . 
În discursul său, senatorul Sorin Bota a pus accentul pe oportunitatea organizării de astfel de dezbateri sub cupola BNR şi a Parlamentului, pentru a stabili strategia României de valorificare a aurului şi a metalelor preţioase în general, cu scopul maximizării profitului pentru România în acest sector şi asigurării controlului cantitativ şi calitativ al rezultatului exploatărilor.
„Un membru responsabil pentru pieţe financiare din conducerea băncii centrale a Australiei declara recent că ,,aurul are deseori o valoare ridicată pentru că oamenii consideră că alţi oameni cred că valorează mult. Când descrii astfel alte pieţe, apare şi expresia bulă speculativă”. Încrederea investitorilor în aur a fost afectată de reducerea preţului ţintă de către unele grupuri bancare, precum şi de vânzarea de către investitori a unor produse financiare legate de aur, a declarat senatorul Sorin Bota.
După părerea domnului senator, asistăm în prezent la o scădere a preţului aurului care, după unii analişti, mai mult sau mai puţin subiectivi, ar fi cauzată de faptul că marile bănci centrale ar putea vinde aur pentru a ajuta guvernele să-şi reducă datoriile. Se arată cu degetul spre banca centrală a Ciprului, îndemnată fiind de nimeni altul decât preşedintele Băncii Centrale Europene, de a-şi vinde excesul rezervelor de aur pentru a contribui la acoperirea unui deficit de 6 miliarde de euro în programul de sprijin financiar extern, de aproximativ 23 de miliarde.
            Această evoluţie a rupt legătura între programele de stimulare economică ale Rezervei Federale americane şi preţul aurului. Datele slabe din economia SUA au condus la aşteptări pentru programe prelungite de stimulare a economiei, prin introducerea de lichidităţi importante în sistemul financiar, care au cauzat anterior deprecierea dolarului şi creşterea cotaţiei aurului.
Marii producători de aur au înregistrat scăderi uriaşe pe bursă. Acţiunile Barrick Gold, cel mai mare producător din lume după vânzări, au scăzut cu 12%, potrivit Bloomberg. Compania canadiană Gabriel Resources, care intenţionează să dezvolte un proiect în România, ca principal acţionar al Roşia Montana Gold Corporation, a pierdut 29% din acţiunile cotate la bursă, după ce firma BMO Capital Markets a revizuit în scădere ratingul acordat titlurilor Gabriel, la ,,underperform”.
Dar să trecem la lucruri concrete. „România deţine la Roşia Montana, judeţul Alba, un important zăcământ de aur, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint. Zăcământul a fost concesionat în vederea exploatării către compania RMGC, menţionată anterior, care este controlată de Gabriel Resources, cu o pondere a capitalului social de 80,46%. Restul capitalului aparţine statului român prin firma Minvest Deva. În spatele Gabriel Resources se regăsesc nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Benz Steinmety, Thomas Kaplan.
Unde se află România în această lume a ,,intereselor” ? Deşi dispune de o gamă diversă de resurse minerale ce se găsesc în cantităţi considerabile în solul şi subsolul ţării, precum minerale solide ca aurul, argintul, sarea, fierul, cuprul, zincul, plumbul, uraniul, dar şi cele de petrol şi gaze naturale, din păcate ţara noastră nu dispune de tehnologia necesară pentru a extrage aceste zăcăminte, fiind nevoită să apeleze la consorţiile internaţionale şi de a se vedea astfel în postura de spectator la ,,împărţirea prăzii”, a declarat senatorul Sorin Bota în speech-ul său.


Cabinetul senatorului

Din caietele elevilor mei ...


  Stelele sclipitoare îşi aprind singuratice luminile.
   Copacii îmbătrâniţi de vreme stau în voia vântului de toamnă.
            Frunzele tăcute valsează în bătaia crivăţului.
            Oamenii descurajaţi au inimile bolnave.
    Un vis fantastic mi-a legănat copilăria pe aripile fanteziei.
    S-a reaprins în mine flacăra unui vis pierdut.
            Un arzător vis se simte stingher în sufletul meu de copil.
            Un vis înmiresmat apăru în oglinda apei.
 Păsări graţioase zburând, se închină Cerului stelar.
 Adesea sufletul îngerilor cântă o rugăciune la cascada vieţii lui Dumnezeu.
            Peste ape şi munţi, peste cer şi peste nori, Porţile Raiului sunt deschise doar pentru cei buni.
            Copacii îmbătrâniţi plutesc spre visele copilăriei.
    În sufletul meu sunt multe case părăsite care aşteaptă un stăpân.
    Iarna cu sclipiri de argint învăluie natura.
            Steluţe argintii şi moi se aşează pe pământul rece.
            Soarele palid abia se zăreşte printre norii plumburii.
    Copacii îmbătrâniţi îşi leagănă crengile în bătaia vântului.
    Ploaia cea mult dorită a venit după multe zile fierbinţi şi aşteptări pe măsură.
            Vara aurie aduce cu ea zile fierbinţi, miros albastru de mare, aer curat de munte şi vacanţe pline de aventură şi suspans.
           Timpul este atâta de scurt că îl poţi ţine în mână. El merge pe lângă tine şi nu îţi dai seama că a trecut.

                                                                                    G.D.L.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 29 aprilie 2013


În 1980, a murit regizorul Alfred Hitchcock (13 aug. 1899).
1727 - S-a născut Jean Georges Noverre, coregraf, fondator al dansului modern (m. 19 oct 1810)
1854 - S-a născut savantul şi matematicianul francez Henri Jules Poincaré. A fost primul care a studiat principiul relativităţii. În matematică şi fizică este folosit Grupul Poincare după savantul francez. (m. 17 iulie 1912)
1863 - S-a născut William Randolph Hearst, renumit magnat al presei din SUA.(m. 14 august 1951).
1868 - S-a înfiinţat Filarmonica Română, care azi poartă numele lui George Enescu.
1879 - S-a născut Grigore Pişculescu preot şi scriitor, sub pseudonimul Gala Galaction, care a scris "Papucii lui Mahmud", "Roxana", "Bisericuţa din Răzoare" (m. 8 martie 1961).
1899 - S-a născut muzicianul "Duke" Ellington (Edward Kennedy) (m. 24 mai 1974).
1901 - S-a născut fostul împarat al Japoniei Hirohito, care a ocupat Tronul Crizantemei între 1926 şi 1989 (m. 7 ianuarie 1989).
1918 - A murit dramaturgul, oratorul şi omul politic Barbu Ştefănescu Delavrancea, autor al dramelor "Apus de soare", "Viforul "şi "Luceafărul". (n. aprilie 1858)
1933 - A murit scriitorul grec Konstantinos Kavafis, autor al lucrărilor "Muntele", "O noapte la Kalinderi" (n. aprilie 1863).
1941 - S-a născut regizorul Mircea Veroiu , care a realizat filmele "Nunta de piatră", "Craii de Curtea Veche" (m. 26 decembrie 1997).
1975 - A murit poetul Radu Gyr (Demetrescu) (n. 2 martie 1905).
1992 - Guvernul României recunoaşte Republica Federală Iugoslavia.
1995 - Fostul preşedinte american, George Bush, s-a aflat timp de 24 de ore într-o vizită particulară în România, vizită care a cuprins discuţii neprotocolare cu autorităţile române.
2008 - Statele membre ale Fondului Monetar Internaţional (FMI) au aprobat, cu o largă majoritate, modificarea sistemului de vot în cadrul organizaţiei, schimbare care conferă o mai mare influenţă statelor emergente şi în curs de dezvoltare.
2010 - A murit alpinistul spaniol Tolo Calafat în munţii Himalaya, la o altitudine de 7.500 metri, el făcând parte din aceeaşi expediţie cu românul Horia Colibăşanu (n. 1970)
2010 - A murit pictorul, desenatorul şi gravorul Avigdor Arikha, de origine română, considerat o personalitate majoră a artei contemporane israeliene (n. 28 aprilie 1929)

Comunicat de presă al deputatului de Chioar şi Codru - dl. Călin Matei


Dragii mei,

Trec în aceste zile prin momente și simțiri pe care nu cred că cineva indiferent de poziția socială pe care o are ar dori să le simtă. Sunt clipe grele pentru mine și familia mea și, de ce să nu spun, chiar rușinoase.
Nu am făcut niciun comentariu și nu am dat nicio declarație până nu am aflat și eu despre ce este vorba. Aș vrea să fac însă unele precizări pentru toată lumea interesată de acest caz.
În viață, fiecare om, când greșește, plătește. Dacă Tudor a greșit, va aprecia doar instanța. Dar vă asigur că cea mai grea instanță, pentru el, sunt eu. Nu am făcut, nu voi face și nu intenționez să fac nicio presiune asupra nimănui.
Am fost un om corect și demn toată viața. În acest fel mi-am educat și băieții, care vă asigur, că sunt pe măsura așteptărilor mele.
Tudor mi-a oferit mie și familiei, orașului și județului, satisfacții mai mari decât acest nedorit eveniment. 
Deasemenea, știu că nu este un criminal, șarlatan, cocalar sau alte epitete care i-au fost puse.
Ca părinte am fost și voi rămâne alături de familie în orice moment – fericit sau trist!

Deputat Călin Matei,
tatăl lui Tudor Matei
P.S.  Fă bine și-așteaptă rău!

Expoziţie la aniversarea lui Nicolae Pop


 
Pictorul Nicolae Pop şi-a aniversat cei 75 de ani de viaţă cu o expoziţie vernisată joi, 18 aprilie 2013, la galeria de artă contemporană din Satu Mare, în prezenţa unui numeros public. În ultimii ani, a mai expus la Baia Mare, Seini şi în satul natal Cicîrlău. Este cunoscut ca un pictor al florilor, tablourile sale fiind poezii în formă şi culoare, dar de data aceasta Nicolae Pop a surprins prin modalităţi de expresie aspre, în ample construcţii, cu un rafinament mai puţin evident. Materialitatea naturii, lumea satului sînt redate într-o cromatică de armonii reci, brute. Compoziţiile figurative, peisajele cu animale resping ispita valoraţiilor minuţioase şi subtile ale naturilor cu flori, înlocuindu-le cu armonii tumultoase, pe alocuri lăsate la stadiul de eboşă. Despre expoziţie şi autor au vorbit: poetul George Vulturescu, Eugen Munteanu (preşedintele filialei UAP Satu Mare), prof. univ. Alexandru Zota, Daniela Bălu, artişti şi prieteni, printre care a fost şi cunoscutul cîntăreţ Nicolae Sabău. Cu toţii i-au apreciat bogata activitate artistică şi meritele de cetăţean al comunei Apa. Nicolae Pop este considerat un artist-senior al Sătmarului, dar şi al Maramureşului, iar editorul Aurel Pop a anunţat că se află sub tipar un album de artă cu cele mai frumoase lucrări plastice ale lui Nicolae Pop.

                                                                                              VASILE JURJE

CUM ESTE PERCEPUT AJUTORUL PE CARE ÎL OFERIM CUIVA


  A munci cu cineva sau pentru cineva în schimbul unei oarecare retributii sau din obligatie fara un pact anume, este una, iar a ajuta pe cineva sa iasa dintr-o situatie dificila fara sa ceri nimic în schimb, e alta.

  Notiunea de ajutor se interpreteaza prin unele aspecte cum ar fi:
·        Sa  daruiesti cuiva diferite bunuri pentru care nu ceri nimic în schimb.
·        Sa ajuti o data sau de mai multe ori  o oarecare persoana cu handicap sa se deplaseze dintr-un loc în altul sau sa transporte obiecte pe distante mai lungi sau mai scurte,de asemenea fara sa ceri plata ;
·        Sa  întreprinzi pentru cineva în timp scurt diverse lucrari doar în cazul în care persoana care te solicita nu poate duce singura la îndeplinire ce si-a propus;
·        Sa salvam persoana/persoanele aflate în situatii dificile(cazute în apa,în foc sau în alte locuri care le pot pune viata în pericol)
 Toti avem o data sau de mai multe ori în viata ocazia  sa ne ajutam  într-un fel sau altul parintii, copiii, fratii, bunicii si pe alti concetateni, dar când lucrarile pentru care esti solicitat necesita  mai multe zile sau perioade de câteva luni sau chiar ani, nu pot fi interpretate doar ca simple ajutoare ci serviciu/servicii pentru care tu te-ai abatut de la alte activitati ce ti-au putut favoriza într-un fel sau altul existenta si merita evaluate într-un mod aparte.

                                                           VASILE DAN MARCHIS


joi, 25 aprilie 2013

Colegul nostru, Gelu Dragoş a fost premiat de către Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare!


În fiecare an, pe 23 aprilie se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de Autor iar începând cu anul 2005 şi Ziua Bibliotecarului din România, la iniţiativa Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România.
     Cu această ocazie, la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare, domnul director dr. Teodor Ardelean a prezentat ultimul număr din revista semestrială  "Bibliotheca Septentrionalis", editată de bibliotecă şi coordonată de către Angela Monica Jucan, Adrian Pop şi Antoaneta Turda.
    În continuarea manifestării, directorul dr. Teodor Ardelean a acordat diplome de recunoştinţă pentru modul în care colaborează "personal şi instituţional" cu biblioteca următoarelor persoane: conf. univ. dr. Ştefan Vişovan, reprezentant al Universităţii de Nord, Anei Libotean, directorul Maralibris SA, lui Pamfil Godja, patronul Editurii Eurotip, Angelei Monica Jucan şi lui Adrian Hochia, voluntar la Filiala Firiza a Bibliotecii judeţene.

   De asemenea, au primit diplome similare jurnaliştii care au reflectat în mod constant activitatea bibliotecii, printre care îi amintim pe: Anca Goja, Oana Dulf, Alina Andreica, Diana Grad, Camelia Tocaci, Iulia Mureşan, Gelu Dragoş şi Cristi Donca.

                                                                        Redacţia IZVOARE CODRENE

Elevii români au ocupat locul al II-lea la Concursul internaţional de limba latină


Lotul olimpic român de latină, format din şase elevi, a obţinut locul al II-lea pe naţiuni la cea de-a XIV-a ediţie a concursului internaţional de limba latină, Certamen Ovidianum Sulmonense, care a avut loc în perioada 18 - 22 aprilie 2013, în localitatea italiană Sulmona.
Prestigioasa competiţie, destinată liceenilor care studiază limba latină, a reunit 117 concurenţi din 12 ţări europene. ”Elevii români i-au întrecut detaşat pe colegii lor din celelalte state în care această disciplină se studiază în sistemul liceelor clasice (4-5 ore pe săptămână)”, ocupând locul al II-lea, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Educaţiei.
Componenţa echipei României:
Anca Rujan şi Oana Bujor (ambele eleve la Colegiul Naţional „Gheorghe Vrânceanu" din Bacău, clasa a XII-a, respectiv clasa a XI-a, pregătite de prof. Florentina Neculau), Raluca Antonia Vlaicu (clasa a X-a/Colegiul Naţional „Vlaicu Vodă" din Curtea de Argeş, prof. Carmina Bănică), Georgiana Nuţu (clasa a XII-a/Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri" din Bacău, prof. Adrian Ifrim), Emma Mihăescu (clasa a XII-a/Colegiul Naţional „Sf. Sava" din Bucureşti, prof. M. Dună) şi Cristi Georgian Cucu (clasa a XII-a/. „B. P. Hasdeu" din Buzău, prof. Eugenia Hristache).
Rujan Anca a obţinut premiul al II-lea şi un premiu special pentru cea mai bună traducere din concurs.
În cinstea performanţelor realizate de elevii români la ediţiile anterioare, la ceremonia de deschidere a concursului a fost onorată şi o fostă elevă a Colegiului Naţional „Gheorghe Vrânceanu" din Bacău, Olivia Stănoi. Lucrarea sa de excepţie, premiată în urmă cu doi ani, a fost publicată în volumul omagial consacrat ediţiei din 2011 a concursului Certamen Ovidianum Sulmonense, mai spun reprezentanţii ministerului.

                                                                                      Oana Crăciun

Borussia Dortmund a învins fără drept de apel pe Real Madrid!


Formaţia Borussia Dortmund a învins, miercuri,24 aprilie 2013, pe teren propriu, cu scorul de 4-1 (1-1), echipa Real Madrid, într-un meci contând pentru prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor, în care toate cele patru goluri ale grupării germane au fost înscrise de polonezul Robert Lewandowski.
Pentru Borussia a marcat Lewandowski '8, '50, '55, '66 (penalti), iar pentru Real a înscris Cristiano Ronaldo '43.
Borussia Dortmund: Weidenfeller - Piszczek (Grosskreutz '83), Subotic, Hummels, Schmelzer - Bender, Gundogan (Schieber '90+2) - Götze, Reus, Blaszczykowski (Kehl '82) - Lewandowski. Antrenor: Jurgen Klopp
Real Madrid: Diego López - Sergio Ramos, Pepe, Varane, Coentrao - Xabi Alonso (Kaka '80), Khedira - Özil, Cristiano Ronaldo, Modric (Di Maria '68) - Higuaín (Benzema '68). Antrenor: Jose Mourinho
Cartonaşe galbene: Lewandowski '70 / Khedira '54, Ozil '64, Ramos '90+2
Meciul a fost arbitrat de Björn Kuipers, din Olanda, ajutat la cele două linii de Sander van Roekel şi Erwin Zeinstra, în timp ce rezervă a fost Berry Simons.
Asistenţii suplimentari pentru acest meci au fost Pol van Boekel şi Richard Liesveld.
Partida retur va avea loc, marţi, 30 aprilie.
În cealaltă semifinală, Bayern Munchen a învins, marţi, 23 aprilie, FC Barcelona, scor 4-0, returul urmând să se dispute la 1 mai.
Aşadar, se întrevede o finală nemţească de vis!

                                                                                  Cristi SOMEŞAN

Comunicat de presă senator Marius Sorin BOTA


Şeful departamentului de transporturi şi infrastructură din cadrul PSD, senatorul Sorin Bota, trage un semnal de alarmă cu privire la utilizarea fondurilor europene pe domeniul transporturilor.
“Este îmbucurător faptul că eforturile Ministrului pentru fonduri europene dau rezultate în ceea ce priveşte deblocarea fondurilor atât pe POSDRU, cât şi, din luna mai, pe transporturi. În domeniul transporturilor există, în continuare, un pericol în ceea ce priveşte blocarea fondurilor, dacă problemele semnalate, chiar şi recent, de Comisia Europeană, nu vor fi remediate. Problematica transporturilor este practic aceeaşi. Guvernul PDL, prin utilizarea fondurilor europene şi în urma auditului, a dus la această situaţie de blocaj; actualul guvern trebuie acum să demonstreze bunele intenţii cu privire la utilizarea fondurilor europene. Din păcate, corupţia şi incompetenţa încă nu au fost eliminate din structurile care gestionează aceste fonduri europene şi acest lucru va pune în pericol derularea fondurilor şi în acest an. Cei doi miniştri care gestionează aceste domenii (transporturi şi fonduri europene), trebuie să înţeleagă faptul că, pe lângă corectitudine, trebuie crescut ritmul de contractare şi cheltuire a banilor europeni. Astăzi suntem cu întârzieri foarte mari, mai ales în ceea ce priveşte contractarea tronsoanelor şi lucrărilor la care încă nu au fost finalizate licitaţiile. Acest lucru va duce la neînceperea niciunui nou tronson, rutier sau feroviar, pe culoarul IV, în acest an,” a declarat senatorul Sorin Bota, şeful departamentului de transporturi al PSD.


Departamentul de Transporturi al PSD

Rugăciune - Mihai Eminescu



Noi ce  din mila Sfântului

Facem umbră  pământului,
Rugăndu-ne'ndurărilor,
Luceafărului mărilor.

Ascultă-a nostre plângeri,
Regina peste îngeri;
Din  neguri te arată,
Lumină dulce, clară,
O, Maică Preacurată
Si pururea  Fecioară, Marie!

Crăiasă  alegându-te,
Îngenunchem  rugându-te:
Înalţă-ne, ne mântuie
Din valul  ce ne bântuie.

Fii scut de întărire
Şi zid de mântuire.
Privirea-ţi  adorată
Asupră-ne coboară,
O, Maică  Preacurată
Şi pururea  fecioară, Marie!
      
N.n. Mihai  Eminescu a scris această Rugăciune,
care a fost  recitată în limba română de către Papa  Ioan Paul al II-lea la Vatican!!!

Festivalul Naţional de Creaţie şi Interpretare "Ana Blandiana", ediţia a II-a, 2013


Stimati participanti, dragi elevi,
  
 Va multumim pentru inscrierile numeroase inregistrate la cea de-a II-a editie a FESTIVALULUI NATIONAL DE CREATIE
SI INTERPRETARE „ANA BLANDIANA” (CAEN, 2013, domeniul A3, poziția 23).
  Va rugam sa expediati lucrarile conform regulamentului, in perioada 22 aprilie-13 mai,  si sa definiti/numiti documentele Word, in functie de sectiunile/ subsectiunile pe care le-ati abordat (exemplu: SI-SBII-L-NUME PRENUME / unde sectiune = S, subsectiune=SB, liceu=L, gimnaziu=G).

   Rezultatele finale vor fi postate  pe site-ul www.festival-anablandiana.ro , in data de  29 mai 2013.

VA DORIM SUCCES!


                                                                 Organizatorii

Semnificaţii istorice pentru 25 aprilie 2013


1859 - A început construirea Canalului Suez. Construcţia s-a încheiat la 17 noiembrie 1869
1874 - S-a născut inginerul şi fizicianul Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir şi a antenei de emisie legate la pamânt. A fost distins cu Premiul Nobel pentru Fizică în 1909. (m. 20 iulie 1937)
1917 - S-a născut cântăreaţa de jazz Ella Fitzgerald. A primit de 13 ori cunoscuta distincţie Grammy Award. A apărut în filmele muzicale "Pete Kelly's Blues" (1955), "St. Louis Blues" (1958), "Let No Man Write My Epitaph". (m 15 iunie 1996)
1932 - S-a născut atleta Lia Manoliu, olimpică la aruncarea cu discul şi fost preşedinte al Comitetului Olimpic Român. (m. 9 ianuarie 1998)
1945 - Are loc liberarea Italiei de sub ocupaţia fascistă.
1994 - Comitetul Ministerial al Consiliului Europei, întrunit la nivel de delegaţi, a adoptat Protocolul 11 la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, prin care se instituia un tribunal unic şi permanent pentru aceste probleme.
2006 - A încetat din viaţă scriitoarea americană Jane Jacobs, autoare a mai multor cărţi de urbanism şi filosofie. A condus o îndelungată campanie pentru un urbanism modern şi pentru refacerea centrelor din marile oraşe, devastate de politica defectuoasă de modernizare din anii '60 şi '70. Prima şi, în opinia multora, cea mai bună carte a sa, este "Moartea şi viaţa oraşelor americane". (născută în Canada la 4 mai 1916)

PODOABE ŞI OBICEIURI POPULARE ROMÂNEŞTI


  Maramureşul acest „ colţ de Rai pe Pământ, în inima Munţilor Rodnei” reprezintă un nesecat izvor de artă populară, iar podoabele şi obiceiurile au însoţit viaţa omului maramureşean aproape de la începuturile  existenţei sale după cum spunea şi Georgeta Stoica „ podoabele şi bijuteriile, ca ornamente ale trupului au apărut şi au fost purtate înaintea veşmintelor”.
            „Dictionarul de Artă Populară Românească” consideră podoabele populare „ piese care au ocupat totdeuna un loc aparte printre obiectele vieţii cotidiene, făcând parte din ansamblul vestimentar”, iar Janeta Ciocan susţine că „ pentru ţăranul român podoaba nu a fost un accesoriu adăugat portului , ci ea era parte componentă a ansamblului vestimentar”. Pornind de la această afirmaţie, Janeta Ciocan propune o clasificare a podoabelor împărţindu-le astfel :
1.         „ Podoabe ale capului „ – care aveau multiple semnificaţii în cadrul comunităţii săteşti. Fetele î-şi împleteau părul în două codiţe prinzându-şi în păr panglici şi flori naturale,
femeile purtau năframă, bărbaţii iarna purtau „ căciula rotilată „ , în celelalte anotimpuri clop.
2.         „ Podoabele folosite în ceremoniile nunţilor „.
Însoţitoarele miresei aveau părul pieptănat în cozi lăsate pe spate în care îşi prindeau
panglici colorate şi flori ( Ţara Lăpuşului ), fetele chemătoare din Ţara Chioarului îşi pieptănau părul în cozi „ bobârnoc „ sau „ salsău „. Miresele purtau peste tot „ cununa „ care simbolizează puritatea. Mirele purta clop, în Ţara Chioarului clopului i se punea o pană de păun şi „ bobârnoc „.       Mirele din Ţara Codrului îşi punea la pălărie zgărzi din mărgele.
3.         „ Podoabele folosite în cadrul obiceiurilor populare şi pentru cadouri.
Accesoriul principal de nuntă a fost steagul care simboliza un „ apel către cer, el creează 
legătura  între sus şi jos, între cer şi pământesc „ .
            Obiectele populare care se făceau cadou au fost : furca de tors, maiul, durgalăul, batiste.
4.         „ Podoabe pentru gât şi piept „ .
Una dintre cele mai importante podoabe pentru gât a fost zgarda confecţionată din mărgele
colorate realizată cu motive geometrice pe fond negru.
5.         „ Podoabe pentru brâu”
Brâurile numite „ bete” sau „ frâmbghii „ au fost purtate atât de bărbaţi, cât şi de femei. Acestea sunt ţesături înguste foarte lungi realizate din lână şi se înfăşurau în jurul taliei. În Ţara Chioarului „frâmghiile „ sunt detaşate de şorţ şi se termină cu ciucuri. În Ţara
Maramureşului şi Ţara Lăpuşului se purta betele în zile de sărbătoare.
            „ Chimirul „ – reprezintă una dintre cele mai importante podoasbe folosite de bărbaţi şi este confecţionat  din piele.
6.         „ Piese de port anexe cu rol de podoabă „
Traista – confecţionată din lână cu ornamente ca ale covorului purtată de bărbaţi în Ţara
 Maramureşului.
            Mânecările realizate din lână sau pânză brodată cu cruciuliţe folosite de bărbaţi.
            Dată fiind frumuseţea , originalitatea şi bogăţia podoabelor şi obiceiurilor populare maramureşene mi-am propus , începând cu acest an şcolar, în cadrul activităţilor opţionale, studierea folclorului maramureşean deoarece numai cunoscând portul , podoabele , datinile şi obiceiurile copiii pot învăţa să preţuiască folclorul maramureşean şi astfel „ trecutul „ poate „ prinde viaţă „



Semnificaţii istorice pentru ziua de 24 aprilie 2013


1711 - A fost încheiat Tratatul de la Luck, un tratat de alianţă între Dimitrie Cantemir, domnul Moldovei şi Petru cel Mare, prin care era garantată domnia ereditară a lui Dimitrie Cantemir, graniţa Moldovei pe Nistru şi dreptul de azil în Rusia, în caz de nevoie, pentru domn. În urma acestui tratat, trupele ruse au intrat în Moldova, dar au fost înfrânte de turci la Stănileşti, iar Dimitrie Cantemir s-a retras în Moldova.
1911 - S–a născut poetul Eugen Jebeleanu, autor al volumelor de poezii "Schituri cu soare", "Poeme de pace şi de luptă", "Cântece împotriva morţii" şi "Harfa şi Minotaurul" (m. 21 august 1991)
1918 - Este încheiat tratatul de pace de la Bucureşti, dintre România, pe de o parte, şi Germania, Austro–Ungaria, Bulgaria şi Turcia, pe de altă parte. Pacea nu a fost niciodată ratificată de către regele Ferdinand, tratatul devenind nul
1980 - A murit scriitorul Alejo Carpentier y Valmont, întemeietorul literaturii latino–americane moderne. (“Împărăţia acestei lumi”, “Recurs la metodă”, “Harpa şi umbra”) (n. 26 decembrie 1904)
1993 - La iniţiativa sindicatelor miniere conduse de Miron Cozma, s-a format Alianţa Confederaţiei Sindicale Democratice din România, la care au aderat 9 confederaţii
1993 - Filosofului Gabriel Liiceanu i s-a decernat Ordinul de ofiţer de onoare al artelor şi literelor, din partea ministrului Culturii şi Comunicaţiilor din Franţa, Jacques Lang
1996 - România şi Bulgaria au semnat un acord interguvernamental privind notificarea rapidă în caz de avarie nucleară şi schimbul de informaţii în domeniul nuclear
1997 - Consiliul Europei a hotărât încetarea monitorizării speciale a României, adoptând Raportul întocmit de echipa de monitori Jansson-Scwimer-Durieux
2002 - Bosnia–Herţegovina a devenit cel de–al 44–lea stat membru al Consiliului Europei
2003 - Conducerea centralei nucleare de la Cernobâl a anunţat că există riscul prăbuşirii structurii de beton din jurul reactorului nuclear distrus în timpul accidentului din aprilie 1986
2004 - A murit Estée Lauder, fondatoarea companiei de cosmetice ce îi poartă numele. (n. 1 iulie 1906)
2005 - Papa Benedict al XVI-lea a primit paliumul şi Inelul Pescarului, cele două însemne ale funcţiei sale, care marchează inaugurarea pontificatului
2008 - A încetat din viaţă Cezar Ivănescu, poet, dramaturg, traducător şi director de editură român (n. 6 august 1941).
2008 - A încetat din viaţă artistul plastic Marcel Chirnoagă, autorul celei mai importante opere româneşti de la sfârşitul secolului XX - ciclul de gravuri "Apocalipsa"; a realizat, de-a lungul vieţii sale, peste 3.000 de lucrări - gravuri, desene, picturi, sculpturi şi gravuri (n. 17 aug. 1930)

luni, 22 aprilie 2013

La mulţi ani fericiţi, domnule profesor Gheorghe Cornel Cosmuţa!


       S-a născut acum 68 de ani, în Glodul Sălajului, într-o familie de dascăli şi români adevăraţi! Este un exemplu de devotament şi fidelitate pentru tânara generaţie de dascăli ai României! A predat în calitate de profesor de limba română, latină şi rusă, 44 de ani la aceeaşi şcoală! Este vorba de Şcoala cu clasele I-VIII Buciumi, Şomcuta Mare, unde este considerat un adevărat "luminător" al celor de aici. Foştii elevi au devenit medici, profesori, jandarmi,economişti, avocaţi, dar în primul rând OAMENI la locul lor! 
       La ceas aniversar, în zi de sărbătoare, îţi doresc prietene Cornel Gheorghe Cosmuţa, multă sănătate, fericire alături de cei dragi iar împreună cu colegii din Corul mixt "Glasul Chioarului" din Şomcuta Mare multe turnee şi aplauze!
                                                 LA MULŢI ANI!

                                                                     Gelu Dragoş

Poeta Iulia Olar are nevoie de ajutor


Poeta Ramona Iulia Olar are nevoie de ajutor. Ea a fost diagnosticată cu cancer, a fost supusă unor operaţii, ultimul diagnostic fiind sarcom sinovial bifazic metastatic, iar acum are nevoie de medicamente din străinătate foarte scumpe.
Pentru a avea o şansă, medicii i-au recomandat Pazopanib (Votrient), un medicament foarte scump, costul fiind de 4.500 de euro/lună. Pentru început acest tratament trebuie urmat timp de două luni, urmând să se vadă reacţia organismului.
Persoanele care doresc să fie alături de Ramona Iulia Olar, de copilul şi soţul ei, în aceste momente grele, sunt rugate să acorde un sprijin financiar.
 Rugaţi-vă la bunul Dumnezeu pentru Ramona, şi dacă puteţi, contribuiţi la finanţarea tratamentului. Mai jos găsiţi contul bancar, pe numele soţului ei:
BALOGH Francisc Edmund
Banca ING Contul RO29INGB0000999903586576 (pentru depuneri din România)
plus SWIFT: INGBROBU (pentru depuneri din străinătate)

                                                                                 G.D.L.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 23 aprilie 2013


În 1564 s-a născut dramaturgul şi poetul William Shakespeare, autor al pieselor de teatru "Furtuna", "Visul unei nopţi de vară", "A douăsprezecea noapte", "Richard al III-lea", "Henric al VIII-lea", "Romeo şi Julieta", "Hamlet" şi "Othello" (m. 23 aprilie 1616)
1891 - S-a născut compozitorul rus Serghei Prokofiev, compozitorul baletului "Romeo şi Julieta" (m. 5 martie 1953)
1894 - S-a născut scriitorul Gib Mihăescu: "Braţul Andromedei", "Vedenia", "Zilele şi nopţile unui student întârziat" (d. 19 octombrie 1935).
1899 - S-a născut romancierul american de origine rusă Vladimir Nabokov: "Lolita", "Râsete în întuneric", "Foc palid" (d. 1977).
1902 - S-a născut scriitorul Halldór Laxness, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1955; este autorul volumelor "Lumina lumii", "Clopotul din Islanda" şi "Pârjol în Copenhaga" (m. 8 feb. 1998)
2000  - Pentru prima oară în lume, regizorul german Peter Stein a realizat o versiune integrală a celor 12.111 versuri din "Faust" de Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832), într-un spectacol de 21 de ore, special creat pentru Expoziţia universală Expo-2000 Hanovra.
2007 - A decedat fostul preşedinte rus, Boris Elţîn. (1 februarie 1931)
2007 - A murit scriitorul şi jurnalistul american David Halberstam, celebru pentru cronicile sale consacrate războiului din Vietnam, laureat al premiului Pulitzer (n. aprilie 1934)

Expoziția - concurs “Cămașa cea mai mândră”


Ideea organizării unui concurs de cămeși tradiționale a apărut în toamna anului trecut, într-o discuție pe care am avut-o cu Ruxandra Soare, președinta Asociației Goodartofnoon din București. Înainte de Crăciun, Ruxandra a conceput o circulară către femeile din Maramureș pe care am trimis-o tuturor primăriilor din județ, tuturor meșterilor cunoscuți de noi, bibliotecilor comunale și unor parohii sătești.
Astfel a demarat proiectul cultural pentru Concursul ” Cea mai mândră cămașă din județul Maramureș ”, în parteneriat cu Muzeul județean de Etnografie și Artă Populară Baia Mare și cu sprijinul Asociației Goodartofnoon și al Bibliotecii județene ”Petre Dulfu” Baia Mare.
 La începutul acestui an, împreună cu partenerii de la Muzeul de Etnografie, s-a stabilit Regulamentul de concurs, care prevede ca toate materialele folosite în confecționarea cămeșii să fie naturale, motivele să fie cusute cu mâna și să respecte tradiția zonei și a satului din care este meștera. Asamblarea părților cămeșii se poate face cu mașina. Simplu, în aparență! În ultima vreme se cos cămeși, dar din materiale plastice, la mașină.
La începutul anului trecut și-au anunțat intenția de a participa la concurs cam 25 de meștere. Unele au renunțat din start, aflând Regulamentul. Dânsele confecționează cămeși la mașină, din materiale plastice… Altele au cerut modele și le-a fost trimisă revista de memorie culturală Calendarul Maramureșului, nr. 12, care cuprinde modele aflate în colecția Muzeului băimărean. Totodată , colecția de cămeși a Muzeului a stat la dispoziția meșterelor, ca sursă de inspirație pentru creația lor.
În două comunități: Săsar, com. Recea și Remetea Chioarului s-au constituit două grupe de meștere care au început lucrul la cămeși. Grupul din Recea, compus din patru meștere : Rozalia Mădăras, Ana Săsăran, Florica Vălinaș și Laura Trif , membre ale Asociației pensionarilor și Asociației Concordia din sat, îndrumate de doamna bibliotecară Rodica Băbuț, au început lucrul la cămeși. Dânsele au fost ajutate și de doamna Valeria Mureșan, care a realizat dantela, și doamna Cecilia Rus, care a cusut la mașină spăcelele. O adevărată echipă!
Grupul din comuna Remetea Chioarului, constituit la inițiativa doamnei bibliotecare Aurelia Gherasim, este constituit din meșterele Lența Mergeș din Posta, Maricica Cheța și Maria Pop din Remetea. Au folosit ca modele cămeșile vechi din sat, la care au adăugat elemente specifice zonei.
Alături de meșterele din cele două comunități, au mai terminat cămeși pentru concurs meșterele Anastasia Dan din Cetățele, Maria Demian din Șurdești, Veronica Toldișan din Culcea și Ileana Roman, Ileana Borodi și Anuța Ciceu din Budești .
Proiectul se apropie de sfâșit prin organizarea Expoziției concurs“Cămașa cea
mai mândră”, care va avea loc în data de 23 aprilie 2013 la Muzeul Satului de pe Dealul Florilor – Baia Mare, ora 12. Data nu este aleasă întâmplător: de Sf. Gheorghe se deschid cerurile și muzeul își deschide poarta ”satului” din Baia Mare.
Marți, pe lângă cămeșile noi, meşterele care participă la concurs, dar și alți meșteri membri a.r.t.e.m., vor face și o expoziţie, în care prezintă şi alte creații precum: fețe de masă, ștergare de coșarcă, obiecte decorative folosite pentru Sfintele Paști.
Cele care vor fi pe placul vizitatorilor pot fi achiziţionate.
Juriul expoziției concurs va fi format din următoarele persoane:
- Janeta Ciocan – expert textile - Muzeul județean de Etnografie și Artă Populară Baia Mare, președinta juriului
- Dumitru Iuga – președinte- Fundația social - culturală pentru democrație identitate, unitate, generozitate, acțiune
- Florica Bud – manager- Institutul Cultural Român – filiala Maramureș
- Ștefan Mariș – director – Centrul județean pentru Conservare a și Promovarea Culturii Tradiționale Maramureș
- Iuliana Dăncuș – director – Ansamblul Național Transilvania
- Delia Anamaria Răchișan – lector universitar dr. –Facultatea de Litere- Centrul Universitar Baia Mare
- Georgeta Maria Iuga – director executiv - Fundația social culturală pentru democrație identitate, unitate, generozitate, acțiune
Se vor acorda premii din partea primarului orașului Baia Mare – domnul Cătălin Cherecheș, a Fundației ”i.u.g.a.”, a doamnei Florica Bud, a poetul Ion Bogdan, a Muzeului de Etnografie precum și din partea doamnei Georgeta Maria Iuga, constând în obiecte, tipărituri, bani.
Evenimentul se bucură de prezența Grupului de horitoare din Săpâia- Posta, instruit de mulți ani de doamna educatoare Dorina Tibil și îndrumate de preotul Radu Udroiu, dar și a tinerei interprete Iuliana Demian din Șurdești, care ne vor bucura sufletul cu câteva pricesne, acum, când se deschid Cerurile. De Sânjorz.
MEȘTERE PARTICIPANTE LA Expoziția - concurs “Cămașa cea mai mândră”
1.Anastasia DAN, 70 de ani, din Cetățele, com. Șișesti, tel. 0742 351637.  A cusut primul spăcel în ciur tăiat când avea 16 ani  la sora dânsei, în Berința. Apoi s-a căsătorit și  a lucrat cu culori și în chilim. Acum este pentru prima dată, de la 16 ani, când mai face o cămașă. Modelul cămeșii pentru concurs l-a luat după o cămașă veche a surorii sale Mărioara.
2. Maricica CHEȚA, 56 de ani, din Remetea Chioarului, nr. 76. Tel.0751  370912. A învățat să lucreze de mică de la maică-sa. Prima ștergură a făcut-o când avea șapte ani. Se inspiră după modele vechi, după ce vede la alte persoane și îi place să-și creeze propriile modele. A lucrat mult pentru membrii familiei și pentru prieteni.
3. Lenuța MERGHEȘ ,42 de ani, din Posta, nr.111,  com. Remetea Chioarului. Tel. 0749 613660. Descendentă directă a cunoscutei personalități maramureșene Elia Pop, a învățat de mică să iubească arta tradițională. Își ia modelele de pe cămeși vechi și a început să învețe semnificația acestora. A cusut multe costume populare, șterguri, fețe de masă. Acum are în lucru o față de masă pentru  Sfântul Altar al Bisericii din Săcălășeni.
4. Maria POP, 56 de ani, din Remetea Chioarului, nr.169. Originară din Coaș, a învățat să lucreze broderie în ciur în urmă cu zece ani de la o soră a soacrei. A vrut să învețe și i-a plăcut. A făcut ”o grămadă de spăcele” pentru fetele din sat. Cămașa care o prezintă la concurs este luată după cămașa de mireasă a unei alte surori a soacrei sale.
5. Rozalia MĂDĂRAS, 60 de ani, din Săsar, str. Eroilor,nr. 138, com Recea. Tel. 0748 383272.
Țesătoare de meserie, a învățat de mică să facă ”câte toate” de la bunica și mama dânsei. Lucrează pentru membrii familiei.
6. Ana SĂSĂRAN ,72 de ani, din Săsar, str. Eroilor,nr. 130, com Recea. A învățat să coase de la bunica, de când era mică. A cusut cămeși pentru membrii familiei.
7. Florica VĂLINAȘ, 60 de ani, din Săsar, str. Eroilor,nr. 99, com Recea. A învățat să lucreze de la mama și lucrează pentru membrii familiei.
8. Laura TRIF, 28 de ani, din Săsar, str.Gării,nr.46, com Recea. Tel. 0747 479803.
A învățat să coase cu ocazia acestui concurs de la mătușa sa – Rodica Băbuț. A descoperit că îi face multă plăcere lucrul de mână și speră să facă o meserie din această îndeletnicire.
9. Veronica TOLDIȘAN, 53 de ani, din Culcea, 110 , com Săcălășeni. Tel. 0788901554. A învățat să coase din familie și de la alte meștere. De câțiva ani creează cămeși pornind de la spăcelul  și cămașa bărbătească specifice zonei  Chioarului, care se bucură de un real succes în rândul tinerilor, dar nu numai.
10. Maria  DEMIAN, 47  de  ani, din Șurdești, nr. 131, com. Șișești. Tel. 0262 298737.  A început să coase cămeși de vreo șase ani, de când fiica dânsei – Iuliana - a început să cânte. A început să strângă cămeși vechi pentru a lua modele. Cămașa pe care o prezintă la concurs este ultima cămașă pe care a cusut-o pentru Iuliana.
11. Ileana ROMAN, 58 de ani, din Budești, nr. 545 . Tel.0262 373770. A învățat să coase de la mama dânsei pe când era ”cocoană”. A cusut cu mâna mai multe cămeși pentru multe fete și femei de pe Valea Cosăului și nu numai.
12. Ileana BORODI, 60 de ani, din Budești, nr. 780. Din familie a învățat de mică să coase. De câțiva ani buni lucrează cămeși mândre pentru cei ai casei, dar  și pentru alții.
13. Anuța CICEU, 71 de ani, Budești, nr.494. De ani de zile coase cămeși mândre pentru femeile și fetele de pe Cosău.

                                                                         Georgeta Maria Iuga