vineri, 31 ianuarie 2014

FLORICA BUD: "Locul meu cu mame"





somesul  plânge sfârtecat de malaxoarele draglinelor turbate
să scoata arginţi din măruntaiele sale în care odihneşte istoria
ca să mărească averea celor  care nu iubesc apele
 nu iubesc pădurile nu iubesc pământul nu iubesc animalele
iar ca preţ al răului din ei nu iubesc nici oamenii
se iubesc doar pe ei şi pe nesătulele  femei spre care fug
mereu cuprinşi de teama morţii ce poartă ca masca
chipul vestalelor implantate şi împthristate zi şi noapte
cu argilă în culori saturate ca nişte ouă de paşti.
pustiit şi tulbure ar fi someşul dacă aş avea curajul să caut
cu sărg în pântecul său ciuruit de maşinării şi semeni
curgerea lui ar putea fi apa îmi care să-mi văd copilăria
dacă nu mi-aş frânge degetele cu întrebări discursuri.
mai putrezeşte în apele sale cânepa  bătută în pari
după ce a fost snopită de mâinele femeilor din sat
de mâinele mamei ce a adunat în palmele sale averea  rănilor
într-o viaţă de om  pe care şi-a dorit.o  să fie doar rod.. 
pe uliţe colbuite calc pe urma paşilor  unor femei muncite de griji
de nopţile nedormite ale pruncilor grăbiţi să crească
ca să  devină parte umană a unei lumi rostuită amar
când deschide spre labirint uşi nevisate ca apoi să le închidă
prinşi în capcane ne lasă să prindem gustul iubirii ca apoi să-l pierdem
risipiţi  peste tot  nu ne mai zărim chipul      
în doniţa ce strânge picătură cu picătura
laptele cald al mândraiei veşnica văcuţă a familiei
de pe uliţa dintre biserici ce coboară apoi înspre someşul  
în care vrăjitoarele  au avut timp  să arunce  puciosă  spurcându-l
dorind să-i transforme cursul în iad ne-ecolgic.
ulmeni este locul meu cu mame-străbunici trâindu-şi frumos bătrâneţea.
unde călcând pe duleul  dintre holda de spice şi pe cel dintre mălaie
aş putea dă dau de gândurile fantomele zilei de ieri
oglindite într-un somes curat ca sufletele oamenilor de atunci
dar şi de fantoma zilei de  azi  înecată în  luciul tulbure 
ca şi cum vaioage fantome s-ar fi năruit in apele lui asprite în vreme.
ulmenii şi uliţa ce duce spre  someşul ce mai muşcă din horgoş  
este singur loc unde mai pot spune încă bunicilor dormiţi în pace

iar tatălui - tată şi mai ales mamei ce bine că mai trăieşti…mamă.   

UN PUNCT DE VEDERE - Vai de noi !

Cersetor, actorul Horatiu Malaele, are intr-unul dintre spectacole sale o remarca pe cat de dura pe atat de adevarata la adresa natiei noastre: „Trecut de cacat am avut, prezent de cacat avem, bine macar ca nu avem niciun fel de viitor”. Mi-am amintit de vorbele marelui actor in vreme ce priveam departe de tara scandalul iscat in jurul jafului de la Muzeul de Mineralogie din Baia Mare, in urma caruia comunitatea locala si cea nationala au ramas fara unul dintre cele mai valoroase esantioane minerale.
O „floare de mina” atat de perfecta incat forma si simetria celor doua culori au pus pe ganduri numerosi specialisti de talie mondiala, care au venit sa o vada si au plecat minunandu-se. Pe buna dreptate s-a spus de nenumarate ori ca pentru oricare exponat s-ar putea gasi o „rezerva” care sa intre in vitrina si sa bucure ochii privitorilor, insa pentru esantionul sustras nu exista solutie de schimb nici la noi si nicaieri in lumea asta mare.
Aceasta raritate din domeniul mineralogiei a fost furata de un individ primitiv care a folosit pentru a patrunde in incinta muzeului tehnica si mijloacele specifice perioadei antice: cagula si ciocanul. Oricare popor ar avea in patrimoniu astfel de obiecte valoroase ar lua cele mai potrivite masuri pentru a le proteja de orice tip de atac. La muzeul baimarean omul cu ciocanul a spart doua geamuri si sticla vitrinei, a palmat nestemata si s-a retras in pace, fara sa intampine vreo rezistenta din partea sistemului electronic de supraveghere ori a paznicului doborat de somnul diminetii.
In astfel de situatii, la noi nu functioneaza nici omul, nici electronul, astfel ca hotii pot actiona nestingheriti. Si e normal atata vreme cat paznicii fac un rond la preluarea serviciului, se uita la televizor, dupa care se intind pentru somnul binecuvantat, ca peste zi au probleme de rezolvat. Iar pentru sisteme electronice performante, asa cum gasesti peste tot in lume la acest gen de institutii, nu se gasesc niciodata fonduri financiare.
Bine ca sunt bani pentru deplasari anuale inutile la tot felul de chermeze, gen Berlin sau Viena, pe care conducerea Consiliului Judetean le onoreaza cu alai de cantareti, dantausi si petrecareti.
Din nou trebuie sa ne intoarcem la cohorta de politruci din esaloanele inferioare ale puterii, care a ocupat toate institutiile statului in baza unui algoritm fixat de partide. Toti specialistii au fost maturati din functii si inlocuiti cu aceste jigodii cu boturile umede, aflate mereu in cautarea prazii. Un astfel de exemplar a ajuns si la conducerea muzeului. Individul vorbeste despre o valoare derizorie a esantionului furat si o face din convingere, pentru ca numai dobitocii au mereu certitudini si niciodata indoieli. Daca ar fi de specialitate, s-ar fi intrebat cum se poate evalua un obiect unicat, cu ce altceva sa-l compari daca asa ceva nu mai exista si apoi sa anunti cu seninatate pretul dictat de prostia din propria scafarlie.
Da, e corect spus ca piesa furata este inestimabila. Valoarea ei si a suratelor se afla in zecile de mii de turisti romani si straini care trec anual pragul muzeului pentru a vedea minunatiile subsolului maramuresean. Si sigur ar fi sute de mii de vizitatori daca am avea oameni de specialitate care sa stie sa puna in valoare tezaurul mineralogic al muzeului. Specialisti, nu politruci vopsiti in toate culorile care distrug tot, aidoma lacustelor ce dau iama in culturile agricole.
Doamne fereste, daca nu se iau masuri urgente, vom ajunge sa avem drumuri europene in Maramures, sa ne calce turistii, dar sa nu mai avem ce le arata. Ca nu sta totul in bijuteria furata, de pe aici au disparut icoane de patrimoniu, tablouri din Scoala Baimareana, sigiliul medieval al orasului Baia Mare, cruci pictate din Cimitirul Vesel, carti vechi, flori de mina (unele mai valoroase decat are muzeul in patrimoniu) si multe, multe altele.
Domnule Malaele, iti multumesc pentru superba fraza citata. M-am razgandit: recunosc, nu o mai consider atat de dura.

                                                                      Grigore Ciascai

Nicolae Sabău: Marioara Murărescu m-a sprijinit moral la primul festival sătesc din România, Alină-te, dor alină din Cicîrlău!

Folclorul românesc este mai sărac. Realizatoarea Marioara Murărescu a plecat dintre noi discret. Ea era în schimb vulcanică, în sensul bun...
Marioara Murărescu, prezentatoarea celebrei emisiuni "Tezaur Folcloric", a murit. Informaţia tristă a fost confirmată, vineri, 31 ianuarie, de către fiul său.
      Aceasta avea 66 de ani şi a fost internată la un spital din Cluj-Napoca încă din vara anului trecut, după care a fost transferată la Spitalul Elias din Capitală. În ultima perioadă circulau informaţii ca Marioara Murărescu se simte mai bine. Din păcate pentru familia ei şi a noastră, nu a fost aşa.
    La aflarea veştii ca Marioara Murărescu a murit, artiştii din România s-au arătat întristaţi. Una dintre primele reacţii în acest sens venind din partea lui Benone Sinulescu (la Romania TV), Sofia Vicoveanca (la TVRM) şi o alta din partea lui Nicolae Sabău (la Necenzurat).
         Benone Sinulescu:
        "Pur si simplu sunt uluit, nu-mi vine a crede, nu neapărat pentru ce emisiuni a făcut cu mine sau pentru alţii. Ea a fost mama dracilor, ea a ştiut sa facă selecţii autentice, nu a dat frâu liber kitschului şi cântecului fabricat în cursul unei singure nopţi. E o pierdere uriaşă, să dea Dumnezeu să-i fie ţărâna uşoară", a spus Benone Sinulescu la România TV.
        La acelaşi post TV, inegalabila cântăreaţă moldoveancă, Sofia Vicoveanca a afirmat:
        "Foarte mulţi interpreţi şi-au dorit să fie distribuiţi în emisiunile Marioarei, era un om foarte exigent, nu intrai oricum îmbrăcat la emisiunea ei".
         Nicolae Sabău, marcat de pierderea unei prietene a declarat:
 „Este o mare pierdere pentru folclorul românesc care se va vedea în timp. Eu nu pot decât să-i mulţumesc pentru sprijinul moral acordat Festivalului „Alină-te, dor, alină!” când, alături de poetul Ion Alexandru şi colega ei din Republica Moldova, Nina Bolbocean şi Preasfinţitul Justinian au poposit la Cicârlău să sprijine un festival pentru muzica populară şi cântăreţii ei autentici. Se întâmpla pe 26 octombrie 1991 şi carele TVR poposeau în frumoasa comună maramureşeană. Apoi îmi amintesc cum mi-a propus să cânt „Balada eroilor de la Moisei” la locul unde s-a întâmplat o mare nenorocire pentru români. Marioara Murărescu era o prietenă a Maramureşului. Ea i-a iubit şi pe Fraţii Petreuş,  şi pe Titiana Mihali, şi pe Viorel Costin, şi pe Angela Buciu, şi pe Dumitru  Fărcaş, şi pe Gheorghe Turda, şi pe fraţii violonişti Negrea, şi pe Dumitru Dobrican sau energica directoare a Ansamblului Transilvania, Iuliana Dăncuş, cu toţi mari artişti şi datorită Domniei sale!
      Dumnezeu s-o odihnească în pace!
 

                                                                               Gelu Dragoş


                                                                   

DE AZI, 1 FEBRUARIE 2014 INCEP INSCRIERILE PENTRU ETAPA A II-A 2013-2014 A CONCURSULUI NATIONAL COMPER




  1. Perioada de inscriere a elevilor la Etapa a II-a a concursurilor COMPER-COMUNICARE / COMPER-MATE2000 este 1 februarie 2014 - 1 aprilie 2014.
    Elevii inscrisi la Etapa I sunt inscrisi automat si la Etapa a II-a. Pentru Etapa a II-a vor fi inregistrati numai elevii care participa pentru prima data la concurs (nu au participat si la Etapa I).
    Participarea la Etapa a II-a nu este conditionata de participarea la Etapa I a Concursurilor Comper.
  2. Datele desfasurarii Etapei a II-a sunt:
    • ComPer-Comunicare: 30 aprilie 2014
    • ComPer-Mate2000: 7 mai 2014
  3. Mentorii participanti la Etapa I 2013-2014 a Concursurilor Comper au posibilitatea de a genera (in format PDF) si de a imprima adeverintele care certifica participarea la concurs. Dupa logarea in contul de mentor accesati butonul corespunzator concursului dorit, apoi "Adeverinte mentori" din sectiunea "Editia 2013-2014".
  4. Mentorii participanti la Etapa I 2013-2014 a Concursurilor Comper au posibilitatea de a genera (in format PDF) si de a imprima diplomele elevilor participanti. Dupa logarea in contul de mentor accesati butonul corespunzator concursului dorit, apoi "Genereaza diplome" din sectiunea "Editia 2013-2014".
  5. Mentorii participanti la Etapa I 2013-2014 a Concursurilor Comper au posibilitatea de a genera adeverinte pentru alte cadre didactice care au participat (indirect) la organizarea concursului (director, director adjunct, cadre didactice care s-au ocupat de pregatirea elevilor sau au supravegheat etc.).
    Pentru a inregistra un cadru didactic si a-i genera adeverinta, un mentor trebuie sa urmeze, in ordine, pasii:
    • Logare in contul de mentor;
    • Accesati butonul corespunzator concursului dorit, apoi butonul "Adauga profesor colaborator";
    • Verificati (obligatoriu) in lista cadrelor didactice existente daca numele cadrului didactic a fost deja inregistrat de un alt coleg al dvs. Va rugam sa nu introduceti dubluri!
    • Adaugati datele cadrului didactic, prin completarea campurilor formularului. Atentie! Toate campurile sunt obligatorii, datele cerute fiind ale cadrului didactic nou inregistrat (nu ale mentorului care adauga) si Salvati datele.
    • Adeverinta cadrului didactic inregistrat de un mentor se va genera automat in lista adeverintelor mentorului respectiv ("Adeverinte mentori").

SUCCES! 

Echipa COMPER
www.concursurilecomper.ro
Regulamentul concursului

România va avea cel mai accentuat proces de îmbătrânire a populaţiei din Uniunea Europeană

Romania va fi tara din UE cu procesul cel mai accentuat de imbatranire a populatiei si, totodata, va avea un procent de cheltuieli cu pensiile din PIB printre cele mai mari, a declarat, azi, 30 ianuarie, la prezentarea unui studiu privind pensiile, ministrul Muncii, Mariana Campeanu.
 Ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Mariana Campeanu, a precizat ca ar trebui avut in vedere faptul ca Romania va fi tara cu procesul cel mai accentuat de imbatranire a populatiei din toata Uniunea Europeana, la asta contribuind natalitatea scazuta, mortalitatea infantila si migratia fortei de munca, in special a celei tinere.
"Daca vor mai fi persoane care vor pleca sa isi gaseasca un loc de munca in strainatate, acelea vor fi tocmai persoanele tinere. Aceste componente, corelate si cu cresterea sperantei de viata, vor duce la cel mai mare procent de imbatranire a populatiei in Romania", a spus ministrul Muncii.
O consecinta a acestei situatii va fi, in opinia Marianei Campeanu, cresterea procentului din PIB al cheltuielilor cu pensiile. "Procentul cheltuielilor cu pensiile in PIB va creste si va fi unul dintre cele mai mari din Uniunea Europeana", a spus ea.

In acelasi context, ministrul Muncii a precizat ca numarul de tineri din Romania ajunsese, in 2012, sa fie egal cu cel al batranilor, ceea ce inseamna ca procesul de imbatranire a populatiei era deja in plina desfasurare.

Semnificaţii istorice pentru data de 31 ianuarie

1844 - Domnitorul Moldovei, Mihail Sturdza, a decretat emanciparea ţiganilor statului şi ai mănăstirilor
1933 - A încetat din viaţă scriitorul John Galsworthy, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1932. (n. 14 august 1867)
1964 - Guvernul român şi cel suedez au hotărât să ridice legaţiile lor de la Stockholm şi Bucureşti la rangul de ambasadă
1967 - Au fost stabilite relaţii diplomatice între Republica Populara România şi Republica Federala Germania
1968 - România a ratificat Tratatul privind "Principiile care guvernează activitatea statelor în exploatarea şi folosirea spaţiului cosmic, a Lunii şi a altor corpuri cereşti", semnat la 27 ianuarie 1967 la Washington, Moscova şi Londra
1972 - A încetat din viaţă regele Mahendra al Nepalului (n. 11 iunie 1920)
2003 - Experţii ONU au început primele inspecţii aeriene la Bagdad
2007 - Preşedintele Microsoft, Bill Gates, a inaugurat Centrului de Suport Tehnic al Microsoft România şi a lansat în România sistemul de operare Windows Vista
2008 - Regizorul Cristian Munteanu a încetat din viaţă. Cristian Munteanu a fost primul redactor-şef al redacţiei Teatru a Radiodifuziunii Române, după revoluţia din decembrie 1989. (n. 1937)
2009 - Republicanii au ales pentru prima dată, la conducerea partidului, un afroamerican, Michael Steele, la zece zile după învestitura primului preşedinte de culoare al Statelor Unite, Barack Obama
2009 - Fostul pugilist suedez Ingemar Johansson, vicecampion olimpic în 1952 şi campion mondial la categoria grea în 1959, a decedat la vârsta de 76 de ani
2010 - A murit scriitorul şi jurnalistul argentinian Tomas Eloy Martinez, cunoscut pentru romanul "Santa Evita" (1995).


Odată cu viscolul soseşte şi vacanţa intersemestrială!

              
      Din 1 februarie 2014 ( care cade sâmbătă) până în 9 februarie 2014 ( duminică) elevii români vor intra într-o foarte binemeritată şi scurtă vacanță intersemestrială.
     Semestrul al II-lea începe luni, 10 februarie 2014. 
     Vacanţă plăcută tuturor: elevi, dascăli, personal auxiliar!


                                                                                GDL

Olimpiada Naţională de Istorie şi Muzică se va desfăşura la Baia Mare

Conform Ministerului Educaţiei şi calendarului Olimpiadelor Naţionale Şcolare, în anul şcolar 2013-2014, Maramureşul va găzdui două olimpiade naţionale.
    În luna aprilie 2014, Baia Mare va fi gazda etapei naţionale de Istorie şi a etapei naţionale a Olimpiadei de Muzică – Interpretare Instrumentală Vocală şi Studii Teoretice, clasele IX – XII.
    Mult succes organizatorilor - Inspectoratul Şcolar şi Primăriei Baia Mare – cât şi elevilor participanţi din Maramureş.


                                                                                     GDL

INVITAŢIE din partea Bisericii Penticostală „MARANATA” Lucăceşti




Biserica Penticostală „Maranata” Lucăceşti, Maramureş, vă invită cu drag să participaţi la câteva seri de evanghelizare în perioada 30 ianuarie – 2 februarie 2014, începând cu ora 19,oo.

                                       P R O G R A M

Joi, 30 ianuarie 2014

Predică: Pastor BÎRLE VASILE, Tulghieş
Cântare: Hârtie Daniel, Suceava

Vineri, 31 ianuarie 2014

Predică: Pastor MOCAN VALERIAN, Zalău
Cântare: Grup Cântăreţi, Zalău

Sâmbătă, 01 februarie 2014

Predică: Pastor DOBIE FLORIN, Halmeu
Cântare: Grup Fărcaşa

Duminică, 02 februarie 2014

Predică: Pastor GHERASIM MAGDA, Baia Mare
Cântare: Corul Bisericii Penticostale „Emanuel”, Tulghieş


                                                                

Manualele digitale vor ajunge în şcoli cu întârziere

Manualele digitale nu vor mai ajunge in scoli la inceputul lunii septembrii 2014, asa cum au anuntat reprezentantii ministerului Educatiei la finele anului 2013. 
Reprezentantii editurilor si ai celor care digitalizeaza manuale, sunt ingrijorati ca ordinul de ministru pentru organizarea licitatiei nu a fost semnat nici pana acum, ceea ce va intarzia procesul de productie si, prin urmare, produsele digitale vor ajunge in scoli mai tarziu de 5 septembrie 2014.
"Chiar daca, sa spunem, ordinul se aproba pe 1 februarie, iar evaluarea manualelor propuse s-ar face in iunie, deci in cinci luni de la aprobare, in loc de sase cum ar trebui, verdictul ar veni in iulie... putem spune ca deja e prea tarziu. Doar daca se renunta la formatul digital am reusi sa avem la anul manuale noi in formatul printat pentru clasele I si a II-a", a declarat Claudiu Istrate, reprezentant al Uniunii Editorilor din Romania.
De asemenea, si reprezentantii companiei care digitalizeaza manuale, considera ca deja este prea tarziu pentur procesul de productie al manualelor digitale, pentru a mai ajunge in scoli in timp util pentru anul scolar 2014-2015, masura care va afecta peste 500.000 de elevi.
Cateva dintre editurile educationale au primit o adresa oficiala de la Minister, in care li s-a precizat ca sunt necesare ambele formate: fizic si digital, insa nu sunt cunoscute criteriile de selectie a editurilor care au primit cererea de oferta.
Formularile ambigue au speriat destui editori, care au refuzat sa trimita aceste preturi in conditiile in care nu exista criterii finale de evaluare a manualelor si nici datele tehnice. Cei care au raspuns au oferit preturi aliniate costurilor estimate, care nu mai sunt sub 2 lei pe exemplar (ca la licitatiile anterioare), ci in jurul sumei de 20 de lei / exemplar de manual fizic + digital, sustin reprezentantii Readforward.
Reprezentantii ministerului Educatiei au anuntat de cateva luni ca incepand din anul scolar 2014-2015, elevii din clasele I si a II-a vor invata sa scrie, sa citeasca, sa calculeze, dar si despre natura si religie din manuale digitale. Ei vor invata Religia, Matematica, Stiintele Naturii, dar si Comunicarea cu ajutorul filmuletelor, hartilor si al exercitiilor interactive.
"Manualele digitale vor cuprinde atat continutul celor tiparite, cat si exercitii interactive, jocuri educationale, animatii, filme si simulari”, a explicat ministrul Educatiei, Remus Pricopie. Practic, noile manuale le vor completa pe cele de la materiile obligatorii: Comunicare in limba romana/materna, Matematica si Explorarea mediului, Limba moderna si Religie, si ar trebui sa ajunga in scoli cel tarziu pe 5 septembrie 2014", potrivit documentelor publicate de Ministerul Educatiei Nationale.
In documentele publicate de MEN, se precizeaza ca manualele digitale vor fi accesate de pe platforma manuale.edu.ro, care nu este functionala momentan. Pentru aceasta se vor crea trei tipuri de utilizatori care vor putea intra pe site fiecare cu o parola: elevul, parintele si profesorul.

                                                               Ana Maria TUDOR

Şapte efecte secundare ale furiei

Furia poate avea efecte secundare medicale, fiziologice, psihice sau emoţionale. Nu numai că prea multă furie poate dăuna sănătăţii, dar poate distruge şi viaţa socială a unei persoane şi relaţiile interpersonale ale acesteia.
Iată care sunt efectele secundare ale furiei:
1. Furia poate provoca stres şi nefericire
Oamenii furioşi pot avea o tendinţă mai mare să fie stresaţi şi nefericiţi, în comparaţie cu alte persoane. Ei pot deveni iritaţi cu uşurinţă şi furia lor poate fi declanşată din orice. Stresul ca urmarea a unei crize de furie poate provoca efort mental şi emoţional.
2. Furia este o cauză cunoscută pentru tensiune arterială ridicată
Furia şi stresul sunt cunoscute că provoacă hipertensiune arterială sau fluctuantă poate afecta factori precum metabolismul, nivelul de sodiu şi factorii ereditari. Atunci când o persoană se înfurie, el/ea poate avea în mod natural reacţii precum încleştarea pumnilor sau transpiraţie. Aceştia sunt indicatori comuni care arată că tensiunea arterială poate fi în creştere.
3. Furia poate duce la izolare socială
Pe lângă efectele medicale, una dintre cele mai importante efecte secundare ale furiei poate fi izolarea socială. Nimănui nu-i place să fie în jurul oamenilor furioşi, capricioşi şi temperamentali. Odată ce ai început să ai o reputaţie de om furios, şansele ca oamenii să distanţeze de tine pot creşte.
4. Furia te poate predispune la inflamaţii şi dureri musculare
În ştiinţa medicală, eliberarea unui hormon numit cortizol în timpul stării de furie este cunoscut că provoacă muşchii să se flexeze şi să primească o doză de energie în câteva secunde. În timp ce persoana foarte furioasă se poate simţi puternică datorită acestei energii, eliberarea repetitivă de cortizol poate avea efecte negative, cum ar fi să predispună organismul la dureri musculare pe termen lung.
5. Furia poate agrava bolile de inimă
Te confrunţi cu o creştere a palpitaţiilor şi a bătăilor de inimă atunci când te simţi furios? Potrivit experţilor, o criză de furie poate determina ca rata bătăilor inimii să se ridice la 180 de bătăi pe minut. În astfel de situaţii, inima începe să ceară mai mult oxigen şi respiraţiile devin mai scurte şi mai rapide. Acestea pot fi efecte secundare devastatoare ale furiei pentru o persoană cu o inimă slabă.
6. Furia poate duce la dependenţă şi vicii
Studii realizate în trecut au arătat că oamenii care sunt mereu furioşi, iritaţi şi frustraţi pot cădea în obiceiuri de dependenţă faţă de consumul de droguri, fumat, consum excesiv de alcool, sex sau mâncat excesiv. Oamenii furioşi au nevoie să caut refugiu în ceva sau cineva pentru a-şi „aerisi” sentimentele. Atunci când nu găsesc acest tip de sprijin, ei se pot deda la vicii, pentru a obţine un sentiment fals de confort.
7. Furia poate slăbi imunitatea organismului
Este posibil să fi auzi vorba care spune că o minte sănătoasă înseamnă o inimă sănătoasă. Starea e bine a unei persoane este de obicei legată de starea de fericire a acesteia. Starea mentală a unei persoane are un impact mare asupra imunităţii şi furia este cunoscută pentru faptul că slăbeşte starea de spirit.


                                                                               dr. IULIAN COZA

[Europe Direct Maramures] Newsletter 1/2014(2)

Buna ziua,
Centrul Europe Direct Maramures va transmite primul numar pe 2014 al Buletinului informativ electronic si va invita sa vizitati pagina noastra de internet pentru a fi la curent alte noutati:
Jurnal CDIMM nr. 1/2014: http://europedirect.cdimm.org/noutati/5027
Dreptul la vot al persoanelor care locuiesc in strainatate: http://europedirect.cdimm.org/noutati/comisia-ac%C8%9Bioneaza-pentru-a-apara-drepturile-de-vot-ale-ceta%C8%9Benilor-ue-din-strainatate
10 sfaturi pentru protectia datelor pe Internet: http://europedirect.cdimm.org/noutati/cum-va-proteja%C8%9Bi-via%C8%9Ba-personala-online
Ziua Protectiei Datelor: http://europedirect.cdimm.org/noutati/28-ianuarie-2014-ziua-europeana-a-protec%C8%9Biei-datelor
Intalnire romano-polona la Remetea Chioarului: http://europedirect.cdimm.org/evenimente/%E2%80%9Deuropa-pentru-ceta%C8%9Beni%E2%80%9D-intalnire-intre-romani-%C8%99i-polonezi-la-remetea-chioarului
Recomandari privind gazele de sist: http://europedirect.cdimm.org/noutati/comisia-europeana-recomanda-aplicarea-unor-principii-minime-in-ceea-ce-prive%C8%99te-gazele-de-%C8%99ist
Norme privind discriminarea: http://europedirect.cdimm.org/noutati/normele-ue-menite-sa-combata-discriminarea-sunt-acum-in-vigoare-in-toate-cele-28-de-state-membre
Noi reguli pentru licitatiile publice: http://europedirect.cdimm.org/noutati/licita%C8%9Biile-publice-reguli-pentru-un-echilibru-mai-bun-intre-calitate-%C8%99i-pre%C8%9B
 - Pentru informatii europenene puteti vizita la sediul nostru si ne puteti telefona zilnic, intre orele 9.00-16.00.
- Ne intalnim si pe Facebook (desigur, asteptam Like-uri si comentarii): http://www.facebook.com/EuropeDirectMaramures
- Urmariti-ne si pe Twitter: https://twitter.com/EuropeDirectMM
- Ne puteti transmite si mesaje telefonice (cu solicitatile voastre pe teme europene) oricand, la numarul de telefon - 0262.221.380 conectat la robot, care va informeaza si despre alte servicii Europe Direct puse la dispozitia cetatenilor de Uniunea Europeana.

Cu stima,
Margareta CAPILNEAN
       Coordonator Centrul Europe Direct Maramures
        Fundatia CDIMM Maramures - structura gazda
        Bd. Traian 9/16, 430211, Baia Mare
        Program: zilnic, 9.00-16.00
        Tel/ Fax: 0262.224.870, 222.409, 221.380
        Mobil: 0744.620.103
        E-mail: europedirect@cdimm.org, marga@cdimm.org
        Web: http://europedirect.cdimm.org/

        Facebook: http://www.facebook.com/EuropeDirectMaramures

Prestigiosul L'Equipe despre accidentarea ex-pilotului de Formula I, Michael Schumacher

In ziua in care se implineste exact o luna de cand Michael Schumacher se afla in coma indusa, ca urmare a groaznicului accident suferit la schi, cunoscutul cotidian francez L'Equipe sustine ca a intrat in posesia unor informatii tinute ascunse de doctorii de la spitalul din Grenoble, acolo unde e internat fostul pilot de F1.
Jurnalistii francezi sustin ca doctorii vor incepe procesul de trezire din coma indusa a fostului campion mondial din Formula 1.
"Conform informatiilor noastre, Michael Schumacher va fi trezit incet, incet din coma. Va fi un proces lent si o perioada nesigura de revenire a multipului campion de Formula 1", noteaza sursa citata.
Se pare ca in ultima perioada Schumacher a reactionat pozitiv si, din acest motiv, doctorii au decis sa inceapa procesul de revenire.
Totusi, asta nu inseamna ca Michael isi va reveni sigur. Exista inca riscul ca sportivul neamt sa ramana intr-o stare vegetativa!

"Daca lovitura a fost serioasa, ii vor trebui ani buni ca sa-si revina", avertizeaza profesorul Jean-Luc Trowel, seful sectiei de neurologie de la Foch Hospital. Noi ii dorim insanatosire grabnica!

Conducerea Pro Sport a fost decapitată!

Redacția ProSport a fost restructurată de la vârf. Nu mai puțin de șase oameni din conducerea editorială a publicației, inclusiv redactorul-șef Lucian Lipovan, au fost îndepărtați din funcții.
Cei șase sunt:
Lucian Lipovan – redactor-șef
Florin Caramavrov – redactor-șef adjunct
Costin Ștucan – redactor-șef adjunct
Andru Nenciu – șef departament sporturi
Alexandru Enciu – reporteri speciali
Iulian Vâlvoiu – fotbal intern
Cotidianul ProSport și-a încetat apariția în varianta tipărită pe data de 9 decembrie 2013. Titlul a rămas în print sub forma unui supliment săptămânal distribuit cu Ziarul Financiar.


                                                                                   GDL

Politică dâmboviţeană. Elena Udrea a demisionat din PDL. Va merge la Partidul Mişcarea Populară

Deputatul Elena Udrea i-a transmis telefonic secretarului general al PDL, Gheorghe Flutur, că a demisionat din partid, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse democrat-liberale. Elena Udrea va merge la Partidul Mişcarea Populară, au declarat pentru aceeaşi agenţie, surse politice.
Deputatul Elena Udrea şi preşedintele PMP, Eugen Tomac, susţin o conferinţă de presă astăzi, la ora 18.30, la sediul PMP Sector 1 din Piaţa Charles de Gaulle nr. 1.
PDL convocase pentru 1 februarie, la Braşov, Colegiul Director lărgit şi Biroul Permanent Naţional al partidului, la care fusese invitată şi Elena Udrea, pentru "a explica declaraţiile sale publice critice faţă de deciziile partidului".
Surse din PDL au arătat că astfel de convocări preced de obicei deciziile de excludere din partid.
Conform surselor citate, joi însă Elena Udrea l-a sunat pe Gheorghe Flutur, căruia i-a spus că nu vine la Braşov şi că a demisionat din partid.
Surse politice declarau luni pentru MEDIAFAX că mai mulţi consilieri de la Cotroceni printre care Adrian Rădulescu şi Gabriel Berca ar putea să demisioneze pentru a se înscrie în Partidul Mişcarea Populară.
Preşedintele Traian Băsescu a semnat, marţi, decretele şi deciziile de eliberare din funcţie pentru consilierii prezidenţiali Sebastian Lăzăroiu, Daniel Funeriu, Virgil Păunescu, Adrian Rădulescu şi Gabriel Berca, şi pentru consilierii de stat Maria Bitang, Raluca Boboc şi Daniel Moldoveanu.
Fostul consilier prezidenţial Daniel Funeriu a scris, marţi, pe pagina de Facebook, că se înscrie în Partidul Mişcarea Populară pentru a-l creşte şi a-l face puternic şi că va cere încrederea colegilor pentru a reprezenta PMP în Parlamentul European.
Partidul Mişcarea Populară va fi înscris în Registrul partidelor politice, în urma deciziei definitive dată miercuri de judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti, liderul formaţiunii, Eugen Tomac, declarând că "29 ianuarie 2014 va rămâne în istorie ca dată de naştere a PMP".


                                                                                    C.L.

Semnificaţii istorice pentru data de 30 ianuarie

1885 - S-a născut episcopul unit român Iuliu Hossu, membru de onoare al Academiei Române (m. 28 mai 1970)
1889 - Arhiducele Rudolf de Habsburg, moştenitorul tronului Austro-Ungariei, este găsit mort în pavilionul de vânatoare de la Mayerling, alături de amanta sa, baroneasa Maria Vetsera.
1892 - S-a născut Grigore Gafencu, om politic, ministru de Externe, gazetar remarcabil (m. 30 ianuarie 1957)
1933 - Adolf Hitler este numit cancelar al Germaniei
1951 - A încetat din viaţă Ferdinand Porsche, constructor austriac de automobile (n. 3 noiembrie 1875)
1991 - "Grupul celor 24" a hotărât, la Bruxelles, să includă România între ţările est-europene beneficiare de asistenţă în cadrul Programului PHARE. Programul PHARE, iniţiat în 1989, îşi propune ajutorarea prin credite şi asistenţă tehnico-economică a fostelor ţări socialiste
1996 - Organizaţia Naţiunilor Unite a proclamat anul 1996 an internaţional pentru eradicarea sărăciei
2000 - Digul iazului de decantare a apelor industriale al societăţii “Aurul” s-a rupt pe o porţiune de 25 de metri, iar prin această ruptură s-au scurs 100.000 de metri cubi de ape cu cianuri. Acestea au ajuns întâi în râul Lăpuş, s-au vărsat în Someş şi apoi în Tisa, traversând teritorii din Ungaria şi Iugoslavia, pentru a ajunge în Dunăre şi apoi din nou pe teritoriul României.
2004 - Regizorul Roman Polanski a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC), în cadrul unei ceremonii ce a marcat Ziua UNATC şi totodată împlinirea a 170 de ani de învăţămînt teatral în România
2007 - A încetat din viaţă scriitorul Gheorghe Crăciun (n. 1950)

2008 - A murit scriitorul Vintilă Corbul, cunoscut pentru romanul "Babel Palace", povestirea "Moarte şi portocale la Palermo" şi "Căderea Constantinopolelui" (n. 26 mai 1916)

,,NAŞTEREA DOMNULUI - RENAŞTEREA BUCURIEI ( CAEN ), ediţia a III-a Iaşi; concurs şi simpozion naţional

Şcoala B.P.Haşdeu Iaşi, Carmen Sylva, si partenerii: ISJ Iasi, CCD Iasi, Mitropolia Moldovei, CJRAE Iasi, Palatul Copiilor, Prefectura Iasi, Partida Rromilor, etc. va invita sa participati la proiectul: ,, Nasterea Domnului"
Nume proiect: CONCURS SI SIMPOZION NATIONAL ,,NASTERA DOMNULUI - RENASTEREA BUCURIEI''
Organizatori: Scoala B.P.Hasdeu Iasi, si partenerii.
Condiţii de participare: Participanţii la concurs sunt: - cadre didactice; - preşcolari de la orice nivel; - elevii claselor I- VIII; - elevii claselor IX-XII.
Perioadă înscriere: 17.11.2013 - 30.o1.2014
Perioadă desfăşurare: 17.11.2013 - 30.03.2014
CONCURS  NATIONAL ,,NASTEREA DOMNULUI - RENASTEREA BUCURIEI''
Simpozion:,,Nasterea Domnului - Filantropie si Voluntariat Crestin''
Proiect avizat ISJ Iasi cu numarul 9458 din 30.10.2013.
Proiect inaintat spre avizare CAEN 2014.
TOATE SECŢIUNILE AU CA TEMĂ PRINCIPALĂ un motiv religios din sfera sărbătorilor Nasterii Domnului şi/sau tradiţii şi obiceiuri locale legate de sărbătorile de iarnă:  peisaje de iarnă, jocuri de iarnă, bradul impodobit de Craciun tradiţii si obiceiuri de Crăciun si Anul Nou( colindători, urători, măşti si mascaţi, jocul caprei, al ursului), bucuria sosirii lui Moş Crăciun, etc.
In baza acordurilor de parteneriat incheiate in cadrul proiectului, cu  partenerii nostri.
Participantii la proiect vor primi:
Adeverinta de educatie multiculturala, incluziva, pentru diversitate.
Adeverinta pentru sustinerea performantei scolare si pregatirea remediala a elevilor.
Adeverinta de participant la activitatile proiectului.
Adeverinta de coordonator elevi.
Diploma de excelenta pentru cadrele didactice care participa cu lucrare proprie la concurs.
Certificat de voluntar pentru cadrele didactice care participa la simpozionul: ,,Nasterea Domnului - Filantropie si Voluntariat Crestin''.
Persoana de contact:
Prof. Nastasă Adriana– tel. 0740421222 sau 0729305710, e-mail: addynastasa@yahoo.com

                                                                                  GDL


În loc de editorial

 Am găsit un text, în literatura veche a Indiei (Langa Purana, II, 39-40), în cuprinsul căruia bombănelile mele şi ale altora par să fi fost anticipate cu vreo două-trei mii de ani în urmă (Puranas au apărut, în formă scrisă, în veacurile III-V de după Hristos, dar vin dintr-o tradiţie orală care, deja pe-atunci, era veche de peste un mileniu). Intuiţiile profetice ale hinduismului se referă la modul în care se va încheia actualul ciclu al civilizaţiei terestre . Iată o listă, selectivă, a simptomelor pe care le anunţă textul puranic, privind spre viitorul care e, acum, prezentul nostru:
 „Coeficientul de ură din sufletul fiecărui om va cunoaşte – spun textele – o alarmantă creştere . Oamenii vor deveni din ce în ce mai iritabili . Toate marile achiziţii de cunoaştere vor fi deturnate spre scopuri impure, adică spre amplificarea răului din lume. Se va înmulţi numărul şefilor de stat de extracţie joasă şi de proastă calitate .
 Lucrătorii  manuali şi negustorimea vor fi înălţaţi la rang de intelectuali , iar intelectualii vor fi puşi în condiţii subalterne . Va avea loc, cu alte cuvinte, un destructurant amestec al castelor, o destrămare dramatică a ierarhiilor fireşti , o ireparabilă d ezordine socială. 
 Necinstea va căpăta o răspândire fără precedent, la toate nivelele. Hoţii vor deveni lideri. 
(Rog să nu mi se atribuie nimic din toate aceste afirmaţii! ( Nu fac decât să citez un text multi-milenar! n.m., A.P.). 
 Femeile nu vor mai pune preţ pe propria virtute. 
 Proștii , impostorii , naturile rudimentare şi gălăgioase vor fi luaţi drept înţelepţi. Oamenii „ drepţi “, de bună calitate, vor avea tendinţa de a se retrage din viaţa publică. În pieţe se va vinde mâncare gata-preparată (să recunoaştem că e de necrezut să auzim vorbindu-se, acum 2000 de ani, de „semipreparate“ şi de ( fast-food! n.m., A.P.).
 Limbile vor săraci , vorbirea se va trivializa.
 Vor fi mai multe femei decât bărbaţi , vor prolifera asociaţiile criminale , va creşte numărul celor care nu găsesc de lucru. 
Se vor răspândi, pretutindeni, bolile de stomac . Se va extinde moda părului purtat în dezordine şi se va generaliza starea de letargie , de lehamite , cu corolarul unei cronice incapacităţi de acţiune. Vor apărea nenumărate organizaţii religioase necanonice, blasfemia va convieţui cu fanatismul .
Se va practica, pe scară largă, uciderea fătului în pântecul matern şi se vor asasina direct sau simbolic eroii  fiecărei comunităţi. Deţinătorii puterii nu o vor mai folosi în beneficiul popoarelor lor.
 Discernământul (ca percepţie a deosebirii dintre bine şi rău) se va şubrezi, instituţia respectului va intra în derivă (vor fi respectaţi, preponderent, cei nedemni ).
 Vor câştiga teren neruşinarea , călcarea cuvântului dat, invidia .
Între părinţi şi copii vor apărea obstacole greu de trecut, forţa va prevala dreptăţii , ospeţia va declina, vulgaritatea va împânzi totul.”
 Contemporanii noştri ar putea îmbogăţi acest diagnostic prin infinite amănunte, extrase din experienţa cotidiană.
Evident, nu mi-am propus să furnizez cititorului o culegere, deprimantă, de toxine.
Nu vreau, pur şi simplu, să-l indispun. Dar, pornind de la inventarul de mai sus, un igienic atac de spaimă, o mică ipohondrie nu i-ar strica.

Ar fi, poate, un început de terapeutică...
                                                                                                     Andrei PLEŞU

A apărut revista „muntiicarpati@romania-natura.ro”

DIN CUPRINS, informaţii pentru familie, pentru toate vârstele!

- Bilant financiar la sfârşitul anului 2013
- Creasta Buila-Vanturarita, Muntii Căpăţânii, parcurgere în luna ianuarie
- Pârtiile de schi de la Clăbucet, Munţii Gârbova
- Pârtia de schi de la Buşteni, Muntii Bucegi
- Muntii Neamtului, parte a Muntilor Garbova, etapele parcurgerii integrale a crestei
- Iata Cascadele Vanturisului inghetate, Muntii Bucegi
- Muchia Tunsului si Valea Laita, Muntii Fagarasului, noutati in anul 2014
- Muntii Ceahlau, panorama crestei
- Iezerul Sadovei, Muntii Obcina Feredeului, langa creasta
- In Podisul Barladului, marea cetate Tamasidava
- Istoria Maramureşului, inclusiv a toponimelor montane
- Trasee turistice intre Predeal si Valea Azuga, Muntii Garbova
- Motru Sec - Cioaca Inalta - Cerna Sat, traseu marcat in Muntii Mehedinti
- Pestera Garla Vacii, Muntii Valcan, 1,5 kilometri lungime, harta, explorare
- La Pestera Muierii, Muntii Parang, au trait rinocerul, hiena, zimbrul
- Pestera Osoaia, Cheile Carasului, Muntii Anina, are urme de locuire de acum 2500 de ani inaintea erei noastre pana in secolul al XVIII-lea
- Pestera de Lapte, Muntii Postavaru, o alta cale de acces, video
- Pestera de la Podul natural Ponoarele, Podisul Mehedinti
- Pestera Cioclovina Uscata, Muntii Sureanu, descoperiri arheologice si harta lui Martin Roska
- Constructia unui catarg pentru explorari speologice
- Piatra Soimului, Muntii Nemira, pesteri
- Muntii Bihor, Reteaua Lumea Pierduta (Avenul Negru - Avenul Gemanata), prima parte
- Muntii Macin, culorile gusterilor
- Cheile de la Vadul Crisului, Muntii Padurea Craiului, trasee de alpinism si pesteri
- Muzeul aragonitului, la Corund, Muntii Gurghiu
- Ushguli, satul aflat la cea mai mare altitudine in Europa
- Podul natural de la Ponoarele, Podisul Mehedinti
- Lacul Zaton si campul de lapiezuri de la Ponoarele, Podisul Mehedinti
  • separat, 4063 imagini grupate în 87 subiecte - vă aşteptăm să contribuiţi!

                                                                                      GDL


Părinţi disperaţi din cauza suspendării cursurilor şcolare


Decizia de suspendare a cursurilor din cauza viscolului a stârnit rapid controverse printre părinţii care nu aveau în grija cui să isi lase copiii, pentru a merge la serviciu.
Disperati, parintii care nu aveau cu cine sa isi lase copiii, au apelat la centrele after school si la unitatile de invatamant privat, unde supraveghetorii au fost de acord sa ii ingrijeasca pe cei mici.
Desi in mod normal centrele after school au activitate doar dupa amiaza, angajatii au convenit cu parintii ca in zilele in care activitatea scolara este oprita, sa ii supravegheze pe copii inca de dimineata.
"Am primit aseara foarte multe telefoane de la parinti disperati, usor nedumeriti de ce urmau sa faca cu copiii a doua zi, si am zis ca deschidem mai de dimineata pentru a le intinde si noi o mana de ajutor", povesteste administratorul unei unitati de tip afterschool.
De asemenea, la recomandarea parintilor, au fost deschise si cateva scoli private, unde s-au prezentat aproximativ 20% dintre elevi, in special cei din clasele mici. Cadrele didactice nu au desfasurat au predat, ci au organizat activitati recreative.

Reprezentantii unitatilor private spun ca isi vor prelungi programul ca sa poata veni in sprijinul parintilor atat timp cat va fi necesar. GDL
P.S. Oricum, din data de 3 februarie elevii intră într-o binemeritată vacanţă semestrială de o săptămână, alt motiv de îngrjorare pentru părinţii deosebit de ocupaţi în a face bani...

Trustul EMaramureş a cumpărat Axa TV

La data de 23 ianuarie 2014 societatea Emaramureş Media a preluat licenţa televiziunii Axa Tv Maramureş. Axa TV va emite în noul format după o necesară revizie tehnică şi pregătirea noii grile de programe, în data de 10 februarie 2014, pe frecvenţa 703.25 MHz în mediul urban şi pe frecvenţa 639.25 MHz în mediul rural.
 Axa TV Maramureş va avea un program propriu care va conţine un grupaj informativ zilnic, de luni până vineri, de la ora 19.00 la 20.00 şi o emisiune de tip talk show, de luni până joi, de la ora 20.00 la 21.00. În fiecare vineri, Axa Tv Maramureş va retransmite emisiunea de folclor realizată în direct la Televiziunea Emaramureş „Gazde bune”, de la ora 21.00 la 23.00.
 Până la pregătirea unei grile proprii complete şi complexe, Axa TV Maramureş va retransmite programele televiziunii Someş TV.
 Vom reveni în curând cu mai multe informaţii despre grila şi programele televiziunii Axa Tv Maramureş.
 Cu consideraţie,

Cristian Şpan
Director general SC Emaramureş Media SRL

Hackerii au făcut peste 150 de mii de dolari prin virusul „Poliția Română”

Specialiştii Diviziei de Investigare a Criminalităţii Cibernetice din cadrul Bitdefender au analizat  imaginile preluate de pe un server folosit de escroci pentru a distribui virusul ICEPOL, cunoscut sub denumirea de „Poliţia Română”.
Serverul localizat în Bucureşti a fost identificat şi dezafectat de Inspectoratul General al Poliţiei Române, iar informaţiile extrase au fost incluse într-un program de colaborare tehnică la care au participat echipe din Poliţie şi Bitdefender.
Rezultatele investigaţiei, care a luat în calcul activitatea înregistrată pe server în perioada 1 mai–26 septembrie 2013, arată că virusul ICEPOL, distribuit de centrul de control din România, a fost instalat cu succes pe 267.786 de calculatoare, dintre care 8.881 erau localizate în România.
Se bănuiește că escrocii ar fi obținut 158.376 de dolari. Cei mai mulţi bani au provenit din Statele Unite ale Americii – 32.176 de dolari, iar din România câştigurile s-au ridicat la aproximativ 2.500 de dolari, spun cei de la Bitdefender.
„Investigaţia privind serverul de comandă şi control, localizat în Bucureşti, este una complexă. Activităţile investigative vizează identificarea şi înlăturarea unor astfel de servere folosite pentru distribuirea de viruşi informatici, precum cel intitulat ICEPOL/RANSOMWARE. Identificarea serverului este o parte a rezultatului activităților desfășurate împreună cu autoritățile de aplicare a legii din alte state, precum și cu firme de specialitate partenere”, a declarat șeful Serviciului de Combatere a Criminalității Informatice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.
Mecanismul de generare de venituri
Serverul de comandă şi control (C&C) localizat în România face parte dintr-o reţea mai amplă de servere ce distribuie virusul ICEPOL şi care poate ajunge la câteva zeci de astfel de centre de C&C la nivel global. Cel din România comunica iniţial cu un server localizat în Olanda, închis în vara trecută de autorităţile olandeze. Ulterior locul acestuia a fost luat de un altul, aflat în Germania, arată specialiștii de la Bitdefender.
Acești mai spun că banii erau generaţi prin două mecanisme:
1. Prin livrarea soft-ului periculos pe calculatoarele utilizatorilor şi solicitarea unei recompense în schimbul deblocării sistemelor;
2. Prin campanii de tipul pay per click prin care hackerii generau în mod automat trafic pentru anumite site-uri
„Lumea criminalităţii informatice pare a fi dezvoltat reţele de distribuţie a viruşilor care funcţionează la fel ca reţelele legitime de livrare de conţinut, inclusiv la nivelul schemelor de distribuție şi de producere a banilor”, a declarat Cătălin Coşoi, Chief Security Strategist, Bitdefender.
Componenta responsabilă de înregistrare a domeniilor de distribuţie a soft-ului periculos, numită xstats, genera nume de domeniu la cerere, prin înlănţuirea a patru cuvinte dintr-un dicţionar care conţinea 551 de cuvinte cu semnificaţie pornografică. Adresa IP a noii gazde a fost aleasă dintr-o listă de 45 de adrese de IP-uri unice. Noul nume de domeniu a fost înregistrat automat de un script, mai explică cei de la Bitdefender.
Metoda distribuţiei de malware sugerează o schemă de tip piramidal, întrucât serverul analizat de Bitdefender descărca fişiere cu malware dintr-un alt domeniu, dar funcţiona în sine ca o locaţie de download de viruşi pentru un număr de sub-afiliaţi.
Odată descărcat de către aceştia, virusul era postat pentru download pe un site pornografic fals, pe o pagină falsă de actualizare a Flash Player sau pe o pagină de antivirus falsă.
Ecranul este blocat cu un mesaj
Aceasta din urmă afişa un mesaj care pretindea că pe calculatorul victimei s-ar fi găsit un număr mare de fişiere infectate, toate găzduite pe domeniile vizitate anterior de utilizator.  Paginile puteau fi accesate de oriunde de pe internet, iar în perioada analizată serverul a înregistrat 267.786 de instalări încheiate cu succes a virusului ICEPOL. 
Imediat ce computerul porneşte ecranul este blocat. Dacă sistemul este localizat într-una dintre ţările în care se vorbeşte una dintre cele 25 de limbi predefinite, virusul afişează un mesaj în limba utilizatorului. Mesajul îl informează că sistemul a fost blocat în urma detectării unei activităţi suspecte precum descărcarea de material fără plata drepturilor de autor sau pornografie. Mesajul mai precizează că sistemul ar putea fi deblocat prin plata unei răscumpărări denumite eufemistic amendă.
Modulul de tip pay per click, denumit tds, direcţionează traficul către o listă de domenii – cel mai probabil cumpărători de reclame plătite - sau către alte site-uri de distribuţie a virusului.
Traficul este redirectat în conformitate cu o listă definită de administrator şi în funcţie de un set de reguli de filtrare, printre care ţara de origine, sistemul de operare, tipul de browser sau numărul maxim de click-uri permis, mai spun specialiștii Bitdefender. I.F.

Cum va fi vremea până pe 5 februarie 2014: Ninsori, ploi şi lapoviţă

Urmează câteva zile extreme - ninsori şi viscol, iar în prima săptămână a lunii februarie sunt aşteptate ploi şi lapoviţă în sud-estul României.
În ultimele zile ale lunii ianuarie 2014 sunt prognozate ninsori pe data de 29 şi temperaturi între – 2…-5 grade ziua, ce ajung la minus 7 grade noaptea. De pe 1 februarie este aşteptată o încălzire a vremii, temperaturile devenind pozitive atât noaptea, cât şi ziua. Mai mult, pe 3 şi 5 februarie sunt aşteptate precipitaţii sub formă de ploaie. ANM


Gluma zilei - Medicina românească a evoluat...

La 18 ani, m-am dus la un medic pentru un consult. Am fost trimisă la alţi patru doctori, de diverse specialităţi, pipăită, dezbrăcată de fiecare dată; mi s-au făcut diverse măsurători, mi s-au prescris medicamente pentru o zi şi am fost chemată din nou a doua zi la consultaţie...
Am împlinit 75 de ani, m-am prezentat la un medic, am cerut o consultaţie generală, mi-a luat pulsul, mi-a prescris medicamente pentru trei luni, fără a mă dezbrăca sau pipăi...

Ca să vezi ce rapid s-a dezvoltat medicina!!!

CONSTANTIN MÎNDRUŢĂ - EŞTI CA O CAZARE

Iubito, privesc cerul şi va ninge,

Te-aş săruta, dar mi-e mustaţa rece,
Un ochi îmi râde, altul nu îmi plânge,
Cine cu mine astăzi s-ar întrece ?
Te crede lumea-a fi pe lângă mine,
Tu eşti la draci, şi prea mulţi kilometri
Şi tot ce-n cununie se cuvine
Ne-a mai rămas un doi pe unu metri.
Zâmbesc cum cred că ai să mai arăţi,
La-ntoarcerea la preafrumoasa mamă,
Să nu-nţelegi greşit, e Patria la porţi
Şi-ţi vei da seama cât te bag în seamă.
Că te-am băgat, dar n-ai intrat în veci,
Originea-i prea strâmtă pentru mame
Şi nici împinsă nu puteai să treci
De câte-organu` a trecut prin drame.
Aşa că stai şi tu pe unde poţi,
Că face câte şapte-o masturbare,
Tu să nu naşti şi eu să am nepoţi,
Că dendrologic nu e supărare.
Câtă prostie ocolesc pe stradă !
De parcă-n viaţă am intrat din mers,
Unde mi-s ochii să şi te mai vadă,
Când Dumnezeu dictează câte-un vers ?
Iubito, vine iarna, tu fii brează,
Că mi se rupe-n paişpe”, conform an,
În gândul meu atâţia hibernează
Şi nu îi dă cazării nici un ban.