marți, 28 februarie 2017

Semnificaţii istorice pentru 1 martie

În 1837 s-a născut scriitorul Ion Creangă (m. 31 dec 1889).
1788 - S-a născut Gheorghe Asachi, cărturar enciclopedist şi scriitor al începuturilor literaturii române, sprijinitor al ştiinţei şi artelor, întemeietor şi deschizător de drumuri în învăţământ, teatru, presă (m. 1869).
1810 - S-a născut Frederic Chopin, compozitor şi pianist polonez. (m. 17 octombrie 1849)
1812 - S-a născut Nicolae Kreţulescu, medic şi om politic, membru al Academiei Române; a întocmit primul "Manual de anatomie descriptivă" în limba română; în urma strădaniior lui, în ianuarie 1842, s-a deschis Şcoala de Mică Chirurgie de la Colţea (m. 26 iunie 1900)
1867 - A apărut la Iaşi, apoi la Bucureşti, revista "Convorbiri literare", editată de Societatea "Junimea", care a exercitat o înrâurire de fond asupra mişcării literare româneşti (pînă în 1944, cu o întrerupere între 1916 şi 1919). Primul redactor, apoi director al acestei reviste, a fost Iacob Negruzzi.
1886 - S-a născut Oskar Kokoschka, pictor şi poet englez de origine austriacă (m. 22 februarie 1980)
1889 - Ferdinand de Hohenzollern a fost proclamat, prin Decret, principe al României, cu titlul de Alteţă Regală
1896 - S-a născut Dimitri Mitropoulos, dirijor, pianist şi compozitor american de origine greacă (m. 2 noiembrie 1960).
1898 - S-a născut istoricul şi arheologul Constantin Daicoviciu, membru al Academiei Române (m. 1973).
1906 - A debutat revista "Viaţa românească", revistă "literară şi ştiinţifică", sub direcţia lui Constantin Stere şi Paul Bujor, secretar de redacţie fiind Garabet Ibrăileanu.
1907 - Şi-a început activitatea Serviciul de urgenţă "SALVAREA", din iniţiativa dr. Mina Minovici
1908 - A încetat din viaţă Vasile Păun, poet, teoretician şi critic literar (n. 9 februarie 1850).
1909 - S-a născut actorul britanic David Niven; a primit Premiul Oscar în 1958 ("Pantera roz", "Ocolul pământului în 80 de zile") (m. 29 iulie 1983).
1917 - S-a născut Gabriel Cocora, muzicolog, istoriograf şi preot (m. 8 decembrie 1992).
1924 - S-a născut Elena Cernei, mezzosoprană (m. 26 noiembrie 2000).
1947 - Fondul Monetar Internaţional a devenit operaţional.
1958 - A încetat din viaţă Giacomo Balla, pictor italian, reprezentant al curentului futurist (n. 18 iulie 1871).
1958 - A fost creat Parlamentul European, for consultativ al Uniunii Europene.
1996 - A încetat din viaţă Alf Lombard, lingvist suedez de origine franceză, reputat specialist în limba şi literatura română, considerată de el cea mai importantă limbă romanică; membru al Academiei Române ("Le verbe roumaine", 2 vol., 1955) (n. 8 iulie 1902).
2006 - Papa Benedict al XVI-lea a renunţat la titlul de Patriarh al Occidentului; a păstrat alte opt titluri, între care primele sunt Episcop al Romei, Vicar al lui Iisus Hristos şi Succesor al lui Petru
2007 - Castelele Peleş şi Pelişor, împreună cu terenurile aferente, au fost restituite regelui Mihai I, în urma unei decizii de retrocedare semnate de ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu.

Ce riscuri majore prezintă, cu adevărat, fotbalul?!

Fotbaliştii ar putea fi obligaţi să semneze un act de asumare a riscului şi a responsabilităţii pentru a preveni situaţiile în care aceştia pot da în judecată cluburile de care aparţin în cazul apariţiei unor leziuni cerebrale sau a demenţei, a declarat un fost oficial al Asociaţiei Scoţiene de Fotbal.
Gordon Smith, fost director executiv în cadrul Asociaţiei Scoţiene de Fotbal, a făcut un apel pentru ca tinerilor sub 12 ani să le fie interzisă practicarea fotbalului, după ce Billy McNeill, fost jucător la Celtic Glasgow şi în echipa naţională a Scoţiei, a fost diagnosticat cu Alzheimer în urmă cu şapte ani.
Familia acestuia a cerut să fie întreprinse mai multe cercetări care pot face legătura dintre loviturile cu capul specifice fotbalului şi apariţia demenţei.
Smith a fost director executiv al Asociaţiei Scoţiene de Fotbal în perioada 2007 şi 2010 şi a jucat pentru Manchester City când Billy McNeill a fost manager în anii 80.
El a declarat pentru BBC Good Morning că McNeill i-a povestit cum, în timpul carierei sale ca fotbalist, la sfârşitul antrenamentului încerca să lovească cu capul cel puţin 50 de mingi.
"M-am gândit că trebuie să existe un fel de legătură între loviturile sale cu capul şi tipurile de minge care existau la acea vreme. Acestea erau cu mult mai grele şi mai solide", a declarat Gordon Smith.
Smith a adăugat că nu îşi doreşte ca loviturile cu capul să fie interzise, însă ”ar putea exista un scenariu în care jucătorii să fie obligaţi să semneze un act de asumare a riscului şi a responsabilităţii prin care să accepte faptul că sunt riscuri şi că nu vor intenta proces într-o dată ulterioră”. Sursa MEDIAFAX

Superstiții de 1 Martie. Ce să faci de Mărțișor ca să ai noroc tot anul!

 Prima zi de primăvară este însoțită, din cele mai vechi timpuri, de superstiții pe care oamenii obişnuiau să le respecte cu sfințenie. Chiar dacă, în zilele noastre, aceste superstiţii de Mărţişor sunt din ce în ce mai puţin respectate, există în continuare zone în care oamenii cred cu tărie că încălcarea acestor „reguli nescrise” le va aduce ghinion.
Iată câteva superstiţii de 1 Martie:
Se spune că cel sau cea care, astăzi, îşi pune la mână mărţişorul (cele două şnururi, alb şi roşu) şi în poartă până la 9 martie (în unele zone, mărţişorul se poartă toată luna martie, până la Florii sau până când vedeţi un copac înflorit) va avea noroc tot anul. Desigur, în această perioadă nu trebuie să daţi deloc jos aţa de la mână.
Mărţişorul nu se aruncă la gunoi, nici după ce a „expirat” perioada de purtare, pentru că asta aduce ghinion. După ce nu vreţi să îl mai purtaţi, el se leagă de un copac sau chiar de un trandafir (aflat în pământ).
Mărțișorul se leagă într-un singur nod și te apară de ghinioane!
Pe 1 Martie se alege „baba”, care îţi arată cum va fi vremea, pentru fiecare, tot anul: senină, posomorâtă, luminoasă…
Mamele care pun Mărţişor în piept sau la mâna copilului lor trebuie să aibă grijă să nu fie văzute de o femeie însărcinată. Se spune că dacă această superstiţie nu este respectată, bebeluşul se va naşte cu un semn.
Veche de câteva sute de ani, tradiţia Mărţişorului rămâne un obicei modern şi actual, ce readuce, de fiecare dată pe 1 Martie, obiceiul dăruirii.
Nici culorile nu au fost alese întâmplător; roşu simbolizează viaţa, adică femeia, iar culoarea alb – înţelepciunea bărbatului.
În unele zone predomină superstiţia conform căreia Baba Dochia va trimite gerul înapoi dacă de 1 Martie au loc diferite activităţi gospodăreşti. Tocmai din acest motiv femeile nu spală, nu dau cu mătura, ci doar pregătesc bucatele pentru masă.
În Transilvania, sătenii au și ei obiceiuri legate de 1 Martie. Aceştia atârnă mărţişoarele de uşi, ferestre sau de coarnele animalelor domestice. Aici se crede că acest gest îi protejează pe oameni de spiritele rele.
Legenda Mărţişorului
Începutul lui Martie cumulează o serie de semnificaţii importante, căci ne situăm la început de an, în preajmă echinocţiului de primăvară, 21 martie. O valoare aparte îi era atribuită de către strămoşi care sărbătoreau pe 1 Martie Anul Nou, şi mai cu seamă anul nou agricol, pe care îl numeau “Matronalia”, închinată zeului Marte.
Multe dintre legendele Mărţiuşorului povestesc despre Baba Dochia că toarce firul Mărţişorului, reprezentând cele 365 (sau 366) de zile.
Se spune că aceasta şi-a necăjit nora pe care a trimis-o pe ger la râu să albească un ghem de lână neagră. Impresionat de durerea fetei, Iisus i se arată acesteia şi îi dă o floare roşie. Numaidecât, ghemul devine alb şi, întoarsă acasă, o convinge pe Dochia că primăvara a sosit.
Dar vremea se schimbă, iar Baba Dochia, care se dezbracă de cojoace, îngheaţă cu oile ei, transformându-se astfel în stană de piatră.


Lucian Bute: "Chiar dacă am pierdut, am satisfacţia că am susţinut încă un meci important"

Lucian Bute (36 de ani) a suferit una dintre cele mai grele înfrângeri din cariera sa, prin tehnica KO, în repriza a 5-a a meciului, cu Eleider Alvarez, la Quebec, la numai 10 luni de la reapariţia în ring.

Românul Bute a ţinut să posteze duminică, 26 februarie, un mesaj pe Facebook, prin care îşi exprimă satisfacţia că a susţinut un meci important la 14 ani de la debutul său în boxul profesionist. Pugilistul din Pechea, judeţul Galaţi,  a postatşi un link cu meciul dintre el şi Eleider Alvarez.
“Chiar dacă am pierdut, am satisfacţia că am susţinut încă un meci important (centura WBC SILVER) la aproape 14 ani de când am debutat în boxul profesionist! Imnul României a fost ascultat de cei peste 7800 de spectatori în sală dar şi de alte milioane la TV in jurul lumii cu excepţia celor de acasă. Vă rog să vedeţi măcar aici meciul şi să-l daţi mai departe pentru prietenii voştri! #HaiRomania”- a scris Bute pe pagina sa oficială de Facebook.
Lucian Bute a înregistrat de-a lungul carierei 32 de victorii, trei înfrângeri şi o singură remiza în boxul profesionist. Înfrângerea cu Eleider Alvarez a fost a doua prin tehnica KO, după cea în faţa lui Carl Froch, în 2012.
                                                                                      C.S.


DĂRUIEŞTE DIN SUFLET MARŢIŞOARELE „ESPERANDO”

Pentru că ne pasă de copiii, tinerii și adulții cu nevoi speciale facem eforturi zi de zi pentru a susține activitatea Asociaţiei. Și in acest an copiii, tinerii si adultii cu nevoi speciale, alaturi de personalul Asociatiei Esperando au pregatit mărţişoare cu adevărat speciale.
Achiziționând de la noi mărțișoare veți avea bucuria și mulțumirea sufletească că ați ajutat copiii, tinerii și adulții cu dizabilități să aibă o viață mai frumoasă. Făcând acest lucru veți învăța și alți oameni despre generozitate, diversitate, responsabilitate socială.
Ţinând cont de capacitatea limitată de producţie şi de faptul că lansăm comenzile pe măsura primirii lor, pentru a vă asigura că puteţi obţine mărţişoare deosebite, făcute la Centrul de Zi Esperando şi cu munca persoanelor cu nevoi speciale, vă rugăm să faceţi din timp comanda.

Gândiţi-vă pentru o clipă la mamele, prietenele, angajatele, doamnele și domnişoarele din viaţa voastră şi dăruiţi-le din suflet bucurie cu mărţişoarele Esperando!
Pentru comenzi vă rugăm să ne contactaţi:

Asociaţia Esperando
Baia Mare, str. G. Coşbuc, nr. 6/6, Maramureş
Tel/fax: 0362-401363; 401364;
Mobil: 0728 318371
E-mail: social@esperando.ro
Preţuri mărţişoare 2017
Marţişoare din mărgele 1,49 LEI
Marţişoare cu buburuze (pe lemn, sau pe trifoi) 2,99 LEI
Mărţişoare din ceramică unicate (mai mici)  2,99  LEI
*** La modelele din porţelan gama de produse este foarte variată.


                                     ASOCIAŢIA ESPERADO

La mulţi ani de 1 Martie 2017 !

Pentru că avem primăveri atât de frumoase în România, avem şi o tradiţie în cinstea venirii lor, Mărțișorul.
                                      Trei perechi de rândunici
                              Vin în fiecare an pe-aici
                              Şi ne spun că nicăieri

                              Nu-s mai mândre primăveri,
                              Cum sunt cele de la noi,
                              Când cu soare, când cu ploi.

Cum ghiocelul este vestitorul primăverii, îi stă bine pe o felicitare handmade de 1 Martie. Poți face manual un ghiocel din hârtie în tehnica quilling, din două sau trei elemente de bază tip lacrimă, îl poți face din colaj cu un perforator în formă de inimioară sau îl poți coase.
Dar cum, vorba proverbului, nu se face primăvara doar cu o floare, problema se complică când trebuie să faci un buchet întreg, ca în această felicitare de 1 Martie cu ghiocei în coșuleț. 
Dar rândunica?! Nu vesteşte şi ea venirea primăverii?!

Dar coşarul? E-hei, cu coşarul e altă poveste. Una mai veche. Atât de veche, încât coşarul nu se mai zărește astăzi pe străzile oraşelor.

Dar de ce ghiocel?! Cum rămâne "cu narcişi, cu crini, cu lotuşi," de care ne spunea George  Topârceanu?!

Şi-apoi, mai sunt şi gâzele. Fluturaşi, gărgărițe, albinuţe...
Oferiţi cu dragoste mărţişoare! E 1 Martie! La mulţi ani mămicilor, mamelor, fiicelor, soţiilor, colegelor, doamnelor în general! Vă iubim şi respectăm!

Ce riscă denunțătorul din dosarul ”OUG 13”, după decizia CCR: Denunț penal calomnios?!

Mihai Polițeanu este denunțătorul în dosarul ”OUG 13” de la DNA. El și alți doi membri ai mișcării ”Inițiativa România” au făcut respectivul denunț și sunt la un pas să li se întoarcă asemenea unui bumerang.
CCR a admis astăzi sesizarea președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, cu privire la ancheta DNA pe OUG 13. Sesizarea vizează un conflict juridic de natură constituțională între Guvern și DNA. Călin Popescu Tăriceanu afirmă că anchetarea de către procurorii anticorupţie a modului în care a fost elaborată OUG 13 este o încălcare a puterii executive de către puterea judecătorească. Președintele Senatului a cerut Curţii Constituţionale să statueze că organele de urmărire penală nu pot ancheta oportunitatea elaborării unor acte normative.
DCNews scria, săptămâna trecută, citând surse din Departamentul de Stat, că o demitere intempestivă a Guvernului ar fi o gravă deteriorare a relației pe termen lung între România și SUA. A fost un semnal clar pe plan intern, cât și pentru alte state din UE cu privire la Guvernul Grindeanu.
Pe de altă parte, avocatul Lucian Bolcaș a afirmat, pentru DCNews, că Mihai Polițeanu ar putea fi anchetat pentru denunț calomnios după ce a acuzat Guvernul de o faptă penală, atât timp cât CCR a decis că Executivul era în limita atribuțiilor de serviciu.
NapocaNews, 
Foto: Expresspress.ro

Din ciclul FRUMUSEŢILE MARAMUREŞULUI - Galerie foto Ionică POP











                                             Buteasa-Vărful Plopiş-Curtea Căpitanului

Alimente miraculoase pentru organism


Pentru inima

1.   varza   – contine fier si potasiu, necesare inimii si circulatiei sanguine  
2.   broccoli   – prin continutul de calciu, fier si caroten, previne atacurile de cord si ateroscleroza  
3.  ridichea  – apara impotriva atacurilor de inima  
4.  portocala   – are putine calorii, contine vitamina C si scade valoarea colesterolului din sange  
5.  morcovul  – acidul folic si bioflavonoidele continute de morcovi protejeaza inima  
6.  pestele  – acizii Omega 3 apara sistemul vascular de inflamatii si calcifieri  
7.  ceapa  – imbunatateste activitatea inimii si circulatia si scade presiunea sangelui  
8.  usturoiul   – alicina pe care o contine previne accidentele vasculare cerebrale  
.  leurda (usturoi salbatic)  – curata sangele de toxine  
10.   sparanghelul  – curata cordul si vasele mari de sange  
11 .  uleiul de masline  – energizeaza cordul si reduce colesterolul  
12.   cicoarea  – scade colesterolul si tensiunea arteriala si curata sangele cu ajutorul unor minerale specifice  
13.  somonul  – ste o sursa de acizi grasi Omega 3 care reusesc sa scada din nivelul trigliceridelor din sange  
14.   dovleacul   – are efect benefic in cazul hipertensiunii arteriale si in bolile de inima  
15.   cartoful  – protejeaza impotriva accidentelor cerebro-vasculare si ofera o mare cantitate de vitamina C sistemului vascular 
16.  paprika   – protejeaza vasele de sange si inima  
17.   rosia  – normalizeaza tensiunea arteriale, fiind diuretice eficiente  
18.   maslinele   – reduc colesterolul nociv si tensiunea arteriala  
19.  marul  – contine peste 300 de substante esentiale pentru protectia sistemului vascular  
20.  fasolea neagra  – o singura cana de fasole furnizeaza intre 120 si 320 de miligrame de magneziu, prevenind astfel tulburarile de ritm cardiac  
21.  coacazele   – sunt excelente pentru circulatia sangelui, avand o concentratie mare de minerale si vitaminele B, C, D si E
22.  zmeura  – intareste sistemul imunitar, actionand ca o aspirina naturala  
23.  murele  – sunt considerate fructe cardioactive, ajutand la functionarea optima a cordului  
24.  socul   – imbunatateste circulatia sanguina  
25.   piersica  – contine vitamine si oligoelemente ce protejeaza inima  
26.  ciresele  – improspateaza resursele de potasiu, calciu, magneziu, fier, fosfor si siliciu  
27.   rubarba  – scade tensiunea arteriala si fortifica inima  
28.   grapefruit-ul   – previne obstructiile vasculare si tromboza datorita unei enzime speciale  
29.   ciuperca Shitake   – reduce colesterolul  
30.   prunele   – previn tromboza  
31.  curmalele  – reduc tensiunea arteriala si protejeaza impotriva aterosclerozei fiindca sunt bogate in fier, calciu si potasiu
32.  afinele  – pigmentul lor albastru ajuta vasele sanguine sa devina mai elastice  
33.  ovazul   – este benefic in bolile cardiovasculare  
34.   porumbul  – contine vitaminele D si K  
35.  ardeiul iute  – previne cresterea nivelului de zahar din sange ce poate duce la formarea de colesterol pe vasele inimii 

Pentru creier


36.  lintea  – contine lecitina, proteine si glucide de care au nevoie celulele creierului  
37.   Quinoa   – intareste memoria si incetineste procesul de imbatranire, fiind bogat in fier  
38.  carnea de pasare de curte   – are grasimi si uleiuri ce ofera energie celulelor nervoase  
39.   fasolea  – creste puterea de concentrare  
40.  oul  – este o sursa grozava de proteine; galbenusul contine colina ce ajuta la dezvoltarea memoriei  
41.  avocado   – combate stresul, nervozitatea si insomnia  
42.  bananele   – glucoza, vitaminele si mineralele continute de acestea sunt benefice pentru creier si il energizeaza  
43.  caisele   – stimuleaza neuronii  
44.   stafidele   – contin mult zahar (75%), resursa energetica pentru creier  
45.  para  – zaharul si substantele asemanatoare hormonilor intensifica puterea de “lucru” a creierului  
46.  mazarea  – fiind bogata in proteine, este buna pentru memorie si concentrare  
47.  salata verde   – calmeaza sistemul nervos datorita substantelor opiacee .

Pentru ochi

48.  castanul salbatic   – calmeaza senzatia de usturime si iritatiile datorita substantelor sale active  
49.   arnica  – uleiul esential de arnica calmeaza inflamatiile oculare  
50.  mesteacanul   alb  – intareste imunitatea ochilor deoarece contine vitamina C, potasiu si calciu  
51.  limba de   miel   – reduce inflamarea vaselor conjunctivale datorita taninurilor si a saponinelor  
52.   rostopasca   – este extraordinar de eficienta impotriva virusurilor si mai ales pentru ochii uscati  
53.  gutuia   – este buna pentru alergii si febra fanului deoarece contine pectine si calciu  
54.   iarba de silur (Euphrasia Officinalis)  – calmeaza ochii persoanelor ce isi petrec foarte mult timp in fata calculatorului 
55.  
grasimea de gaina   
– face minuni aplicata ca unguent pe ochi impreuna cu iarba de silur  
56.  strugurii  –  ajuta cu precadere ochiul in timpul vederii nocturne  
57.  patlagina   – taninurile pe care le contine trateaza infectiile oculare  
58.  capsuna   – ajuta ochii in timpul vederii nocturne  
59. Centarium Minus  – tinctura obtinuta din aceasta planta vindeca afectiunile oculare  
60.   ananasul  – enzimele continute de acesta relaxeaza ochii obositi din cauza calculatorului  
61.  rozmarinul   – purifica ochii si protejeaza vasele de sange oculare 

Pentru piele/păr

 
 
62.   pepenele   – contine foarte putine calorii si este excelent pentru mentinerea fermitatii pielii 
63.  iaurtul degresat  – bacteriile continute de acesta imbunatatesc aspectul pielii; in plus, are o concentratie ridicata de vitamina A 
64.   graul   – contine acizi grasi, calciu si dioxid de siliciu care sunt extraordinar de sanatoase pentru par, piele si unghii 
65.  orzul   – infrumuteseaza si revitalizeaza datorita substantelor bioactive 
66.  cimbrul   – reda stralucirea pielii si curata organismul 
67.  hreanul   – continand substante active, regenereaza parul, pielea si unghiile 
68.  mustarul - regleaza fluxul sanguin la nivelul pielii
 

Pentru oase

 
69.  migdalele   – contin magneziu si ajuta oasele sa ramana sanatoase  
70.  spanacul   – datorita fierului si calciului pe care il contine, face oasele mai rezistente si ajuta la functionarea muschilor  
71.  meiul   – intareste dintii, oasele si stimuleaza cresterea copiilor  
72.  secara  – este benefica pentru dinti, oase si muschi fiind o sursa ideala de oligoelemente precum B-vitamine, potasiu, magneziu, mangan, fier si zinc  
73.  branza   – intareste oasele fiind o sursa buna de calciu 

Pentru stomac/intestin

 
74.  tinctura de   fenicul   – protejeaza mucoasele intestinale  
75.  pastarnacul  – stimuleaza digestia  
76.   mango   – apara mucoasa intestinala datorita vitaminei A si a antioxidantilor
77.   arpacasul   – aduce in organism necesarul de fibre, fosfor si magneziu pentru o digestie sanatoasa  
78.  mararul   – amelioreaza indigestia  
79.  soia   – are proprietati anticancerigene  
80.   nucile   – contin o forma purificata de Omega 3 si de aceea ajuta la reudcerea riscului de cancer al intestinelor 

Pentru rinichi

91.  sfecla rosie  –  stimuleaza arderile celulare 

92.   visinele   – contin potasiu, substanta pe care rinichii “lupta” sa o elimine din sange atunci cand este in exces

93.  castravetele   – contine multa apa si deci stimuleaza activitatea rinichilor  

94 .  telina   – protejeaza rinichii de virusuri  
95.   varza rosie  – proteinele si aminoacizii pe care aceasta ii contine actioneaza ca un filtru pentru rinichi
96.   gulia   – vitamina C din ea protejeaza celulele renale, iar fierul si fosforul energizeaza  
97.   ridichea neagra   – este un antibiotic natural  
98.   varza murata  – detoxifica organismul  
99.   hrisca   – este folosita ca produs dietetic in cazul bolilor de rinichi si in diabet  
100.   patrunjelul  – detine combinatia ideala de minerale pentru a curata rinichii 

Pentru ficat

81.   anghinarea  – contine proteine regenerative, iar acidul folic si antioxidantii previn bolile hepatice  

82.  sucul de   ridiche   – stimuleaza secretia bilei  
83.   conopida   – contribuie la imbunatatirea activitatii ficatului
84.   drojdia de   bere   – este o importanta sursa de vitamina B si detoxifica ficatul  
85.   nasturelul (Nasturtium Officinale)  – este folosit pentru producerea mustarului si a uleiurilor ce sunt benefice pentru metabolismul bilei si al ficatului  
86.   papadia   – ajuta la buna functionare a ficatului si reduce colesterolul  
87.   laptele   – apara ficatul de afectiuni frecvente  
88.   menta   – uleiurile esentiale de menta stimuleaza secretia biliara si calmeaza crampele  
89.   carnea de iepure  – degreseaza ficatul  
90.   carnea de vita sau manzat   – contine fier, proteine si vitamina B. 
  
     Cele mai sănătoase 7 mirodenii din lume! 
1. Ghimbirul:
Ingredientul activ ce face ghimbirul atat de sanatos este gingerolul, un component despre care se stie ca relaxeaza vasele de sange, stimuleaza circulatia sanguina si ne scapa de dureri. Gingerolul este folosit si in ajutorul digestiei si inhiba senzatia de voma. Astfel, ghimbirul este un condiment excelent pentru raul de dimineata sau pentru a trata efectele secundare ale chimioterapiei.
Ghimbirul este si anti-inflamator, ceea ce inseamna ca poate fi folosit impotriva bolilor de inima, a cancerului, a Alzheimer-ului si a artritei. Mai mult, ghimbirul este bogat in antioxidanti care sunt foarte benefici organismului uman.
Stire picanta   Proprietatile sanatoase ce le contine ghimbirul au fost documentate inca de acum 2000 de ani!
 
2. Oregano:
Doua dintre cele mai importante componente din oregano sunt timolul si carvacolul ce au puternice proprietati antibacteriene. Mai mult, un studiu a aratat ca in Mexic, oregano a fost mai eficient impotriva amibei decat medicamentele prescrise de doctori precum tinidazolul.
Oregano este si un antioxidant puternic, bogat in fitonutriente. Un gram de oregano contine de 42 de ori mai multi antioxidanti decat marul, de 30 de ori mai multi antioxidanti decat cartoful, de 12 ori mai multi antioxidanti decat portocala si de 4 ori mai multi antioxidanti decat afinele.
Stire picanta   Oregano inseamna “bucuria muntelui” si in unele parti din Europa este denumit si maghiran salbatic, fiind inrudit cu acesta.
 
3. Scortisoara:
Scortisoara este un condiment anti-microbian. Un studiu din august 2003 al Revistei Internationale de Microbiologie a descoperit faptul ca un numar scazut de picaturi de ulei de scortisoara amestecat cu suc de morcov poate conserva mancarea si poate distruge organismele patogene din aceasta, toate in timp ce ii da si o aroma mai placuta.
Scortisoara previne si formarea cheagurilor de sange si blocarea capilarelor. Mai mult, poate imbunatati si functiile creierului.
Persoanele care sufera de diabet ar trebui sa stie ca scortisoara este foarte folositoare in stabilizarea nivelului de zahar din sange. Un studiu din decembrie 2003 al Centrului pentru Diabetici a aratat ca daca un bolnav consuma zilnic intre 1 gram si 6 grame de scortisoara, nivelul zaharului din sange scade simtitor (la suferinzii de diabet de tip II), la fel ca si cel al trigliceridelor si al colesterolului.
Si asta nu e tot! Scortisoara este si cel mai puternic antioxidant dintre toate condimentele!
Stire picanta   In medicina traditionala chineza, scortisoara este folosita in ceai impreuna cu ghimbirul pentru a trata raceala si gripa.
 
4. Sofranul de India (Curcuma): 
Curcuma, cea care ii da sofranului culoarea galbuie, este ingredientul activ din acest condiment. Curcuma este o substanta anti-inflamatoare si poate lupta impotriva unor boli precum fibroza cistica, Alzheimer, colita, ulcerul, artrita sau  boala lui Crohn. De asemenea, curcuma ofera protectie cardiovasculara si imbunatateste functiile ficatului.
Stire picanta   Sofranul sau curcuma este condimentul utilizat in sosurile curry. Tot acest condiment coloreaza in galben traditionalul mustar.
 
5. Salvia: 
Salvia este anti-inflamatoare si antioxidanta. Salvia contine flavonoide, acizi fenolici si enzime hidrolitice. Astfel, salvia poate combate artrita reumatoida, bolile inflamatorii, astmul bronsic si ateroscleroza.
Se pare ca salvia ajuta si la o mai buna functionare a activitatii cerebrale. Un studiu al Societatii Farmaceutice Biochimice a revelat ca persoanele care au consumat ulei din extract de salvie aveau o memorie mai buna fata de cei care au urmat un tratamen cu placebo.
Stire picanta   La origini, salvia inseamna “a fi salvat”. Mai multe companii farmaceutice incearca sa adauge uleiul de salvie in cel folosit la gatit pentru a preveni uleiurile sa rancezeasca si pentru a creste rata de viata a omului.
 
6. Ardeii iuţi: 
S-a descoperit ca ardeii iuti ce contin capsicina ajuta la urmatoarele:
- curata substantele mucoase din plamani si nas;
- imbunatatesc imunitatea organismului;
- previn ulcerele stomacale;
- ajuta la pierderea in greutate;
- reduc colesterolul si nivelul trigliceridelor;
- previn cancerul de stomac;
- calmeaza durerile.
Stire picanta:  Cu cat este mai iute ardeiul, cu atat mai multa capsicina contine
 
7. Pătrunjelul: 
Poate ca cel mai interesant lucru pe care il poate face patrunjelul este sa lupte impotriva cancerului. Studiile pe animale au aratat ca patrunjelul inhiba formarea de tumori, in special pulmonare. Mai mult, patrunjelul neutralizeaza efectele fumului (de tigara sau gratar).
Patrunjelul este si o sursa bogata de antioxidanti si nutrienti ce protejeaza inima precum vitamina C, betacarotenul si acidul folic
Stire picanta :  Patrunjelul este excelent pentru o respiratie proaspata dupa ce ati mancat

Remediu natural pentru deblocarea venelor inimii
 
Dacă suferiţi de o afecţiune cardiacă, dacă vi s-a recomandat o angiografie sau un bypass, aşteptaţi puţin…. Înainte de a proceda fie la angiografie sau bypass, încercaţi cu încredere acest remediu care vă poate vindeca.
 
Ingredientele necesare:
 
1 ceaşcă suc de lămâie
1 ceaşcă suc de ghimbir
1 ceaşcă suc de usturoi
1 ceaşcă oţet de mere
 
Se amestecă aceste ingrediente, iar amestecul se fierbe la foc mic, timp de 60 de minute sau până se reduce volumul la 3 ceşti. Se ia de pe foc şi se lasă să se răcească. Se adaugă 3 ceşti de miere naturală, se amestecă, iar remediul rezultat se păstrează într-un borcan.
Se consumă câte o lingură pe zi, înainte de micul dejun. Blocajul venos va ceda în majoritatea cazurilor.
Bucuraţi-vă de acest remediu plăcut la gust!

                                                     dr. Iulian COZA