marți, 31 octombrie 2017

Gluma zilei - E devreme...




- Domnule doctor, vreau să ies la pensie ca şi colegii mei poliţiştii!
- E devreme, încă se aud bătăile inimii...

Cerbul alb al literaturii maramureşene



 La Miercurea de poezie a fost evocat poetul Ion Bogdan, în preajma zilei de Sfântul Dumitru şi la şase săptămîni de la trecerea sa la cele veşnice. Comentariul lui Nicolae Scheianu, iniţiatorul şi organizatorul miercurei de poezie şi lectura din versurile poetului de către actorul Paul Antoniu au dat o altă dimensiune poeziei lui Ion Bogdan (Dumitru Iuga). Pe o casetă de 30 de minute, pe fondul muzical din Dumitru Fărcaş ascultam parcă alt poet, decît cel ştiut, cosmic, plin de zbucium şi nepămîntean. Mi se părea că versurile din volumul „Valea pământului” erau altele, fascinante şi neştiute. Am simţit pentru a nu ştiu cîta oară că poezia este ceva de nedefinit dar care ne transpune fiinţa şi ne face să fim, pentru o clipă, mai mult decît sîntem. „Nu mai aprinde verzi lumînări/ brazii vin singuri/ ascultă/ cum răsună tăcerea…” Cerb Alb, Ed. Albatros, 1976. Laurenţiu Ulici, comentîndu-i volumul de debut, spune că „ochiul său rămîne mereu întors în sine, evocarea naturistă avînd mai mult un rol contrapunctic prin sugestia de puritate incoruptibilă, prin vitalitatea conţinută”, Prima verba, Ed. Albatros, 1978. Ion Bogdan , chiar dacă fizic va fi de acum, tot mai departe de noi, prin versurile sale ne va fi mereu aproape. Fie-i memoria binecuvîntată !

Autor: Ştefan JURCĂ

Sursa: Graiul Maramureşului

Monografia satului Dăneştii Chioarului, judeţul Maramureş

  

 În anul Domnului 2017, ziua 29 octombrie, cea mai lungă din an (25 de ore) s-a organizat, cu tactică de ceasornic, un important eveniment cultural la Biserica Ortodoxă Dăneştii Chioarului. Duminică o ploaie rece de toamnă-iarnă care s-a oprit cu circa 2 ore înainte de începerea vecernei de la orele 15,30, biserica fiind arhiplină: preoţi invitaţi, musafiri poftiţi, oficialităţi ale administraţiei locale, foşti şi actuali, se cântă o cântare religioasă. La ora menţionată intră Înalt Preasfinţitul Iustin. După terminarea rânduielilor de vecernie. Distinsul moderator, domnul dr. Profesor şi director la Biblioteca Judeţeană Maramureş,  Teodor Ardelean, aduce la cunoştinţă căci Nicolae Bud, fiu al comunei Mireşu Mare, al satului Dăneştii Chioarului, şi-a implinit un vis numit dorinţă de a scrie o Monografie a satului. Realizarea acestei lucrări a durat aproape doi ani, cu muncă de cercetare, apare la Editura Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului, cu sprijinul neobosit a celor doi doctori autori: preot Codrea Florin şi prof. Lăuran Cozmin. Nicolae Bud a mulţumit tuturor pentru colaborare, ba chiar şi dragilor lui consăteni pe care îi poartă în inimă oriunde ar fi.
         Spunea părintele Florin Codrea căci trebuiau cuprinse crâmpeie ale satului Dăneştii Chioarului, noi trebuind să ştim de unde venim şi încotro ne ducem. Mamele noastre ne dau sens vieţii noastre. Demnitatea unui OM, iată ce frumos îndemn trebuia menţionat, ba chiar a rugat pe Dăneşteni să-l primească ca şi pe un membru al comunităţii, această carte fiind o onoare şi pentru comunitate cât şi pentru distinsul autor.
         A luat cuvântul un alt fiu al satului, inginerul silvic şi epigramist Bud Nistor, vădit emoţionat, mulţumindu-le tuturor, şi anunţă că a adus 100 de cărţi personale în dar.
       Primarul ing. Ioan Mătieş a avut un îndemn metaforic: „Cine fură învăţătură de la alţii se numeşte OM cinstit!” De curând, în 25 octombrie, domnul Nicolea Bud a adus în comunitate pe distinsul academician şi om de cultură Răzvan Teodorescu cu ocazia Zilei Armatei Române.
       În cuvântul său, Înalt Preasfinţitul Iustin, Episcopul Sătmarului şi Maramureşului nu a uitat să spună căci dr. Nicolae Bud a vrut să se vindece de Dor prin realizarea acestei monografii.
        A urmat o agapă reuşită la Centrul Cultural datorită tinerelor şi harnicelor socăciţe din Dăneştii Chioarului.


                                                        A consemnat  ec. Ioan Ardusădan,

                                                               30 octombrie 2017


“…la Roumanie doit y avoir sa place.”


Tant d'héroïsme, tant de fidélité à la parole jurée, mérite d'être rappelé pour la Roumanie au même titre que pour les autres nations.
Je dirais même que son roi a plus de droits peut-être que d'autres souverains à la reconnaissance
française, car, fils d'un Hoenzollern, il lui a fallu toute la force d'âme que l'univers lui connait pour résister aux conseils de ses parents, pour conserver toujours une foi inébranlable en notre pays. Et nous ne pouvons mieux faire pour dépeindre le roi Ferdinand que de rappeler cette parole qu'il prononçait un jour: 
“Je crois à l'Etoile de la France, à la mienne, à celle de la Roumanie, cela fait toute une constellation.”
De ce bref exposé, que la grandeur des événements eut exigé plus long vous jugérez assurément que le souvenir de la cooperation roumaine doit être mis, si j'ose dire, de façon tangible sous les yeux des Parisiens.
Les quartiers de Chaillot et des Champs-Elysées, que nous représentons à l'Hôtel de Ville, ont eu le grand honneur d'être choisis pour rappeler la sympathie et la reconnaissance de Paris aux nations alliées ayant contribué à la victoire commune: la Roumanie doit y avoir sa place.
Dans le quartier de Chaillot, l'avenue d'Iéna est très nettement coupée en deux par la place portant le même nom. Ce ne serait pas, j'estime, diminuer la fierté que nous inspire cette grande victoire de Napoléon que de vous proposer de donner le nom de l'avenue Ferdinand 1er de Roumanie à la partie basse allant du jardin du Trocadéro à la place d'Iéna, la partie haute de ladite place à l'Arc de triomphe conservant naturellement son nom
actuel d'avenue d'Iéna.

Nous avons donc l'honneur de vous proposer d'adopter le projet de délibération suivant:

”Le Conseil,
Sur la proposition de MM. de Fontenay et Le Provost de Launay,
Délibère:
La partie de l'avenue d'Iéna comprise entre le jardin du Trocadéro et la place d'Iéna prendra le nom d'avenue Ferdinand 1er de Roumanie.”

Paris, le 16 décembre 1925.

DE FONTENAY,
LE PROVOST DE LAUNAY.


Cu respect,
Valentin-Nicolae Bercă
"România Magnifică" - www.romaniamagnifica.ro - un proiect cultural pentru unitatea spirituală a Românilor de pretutindeni, militând pentru reafirmarea valorilor spiritualităţii poporului român, unit prin limbă, tradiţii şi credinţă creştină, mereu mândru de istoria sa multimilenară  în spaţiul carpato-danubiano-pontic

Top 3 MOARA LUI GELU din 31 octombrie 2017



1. Ministerul Educaţiei a aprobat....  - 2006 vizualizări;

2. Ziua Armatei Române la Mireşu Mare ... - 421 vizualizări;

3. Târgul Cepelor, ediţia XLVII ...  - 170 vizualizări.

Festivalul de Film Francofon va avea loc la ICR, cu ocazia Conferinței Internaționale a Femeilor Francofone


În perioada 31 octombrie – 2 noiembrie 2017, cu ocazia Conferinței Internațională a Femeilor Francofone la București, se va desfășura, la sediul Institutului Cultural Român din Aleea Alexandru , Festivalul de Film Francofon.
Deschidere oficială va avea loc azi, 31 octombrie, la ora 19.00, în Sala Mare a ICR, în prezența secretarului general OIF, doamna Michaëlle Jean, directorului OIF România, doamna Rennie Yotova și președintelelui ICR, doamna Liliana Țuroiu. Cu acest prilej va fi prezentat proiectul „Women/Femmes” al fotograful francez Yann Arthus-Bertrand, care a călătorit în 60 de țări pentru a surprine portrete de femei.
Seara de deschidere aparține filmului de animație „Aya de Yopougon” realizat de Marguerite Abouët și de Clément Oubrerie în 2013.
Programul festivalului reflectă parteneriatul între OIF și Trophées francophones. Cele 10 filme care vor fi prezentate la ICR sunt realizate de femei și au fost prezentate în diferite secțiuni ale Trophées francophones .
Conferința Femeilor Francofone este organizată în perioada 1-2 noiembrie de România, prin Ministerul Afacerilor Externe și de Organizația Internațională a Francofoniei (OIF), sub înaltul patronaj al Președintelui României, și în prezența Secretarului General al Francofoniei.

Programul filmelor prezentate la Institutul Cultural Român în perioada 1-2 noiembrie, anul curent:

Miercuri, 1 noiembrie 2017:

10.30: À peine j’ouvre les yeux de Leyla Bouzid (TFC 2016 / Tunisie/fiction)

14.30: La Passion d’Augustine de Lea Pool (TFC 2016/ Quebec/fiction)

16.30: Moi Zafirade Apolline Traore (TFC 2013 / Burkina Faso/fiction)

18.30: L’enfant d’en haut de Ursula Meier (TFC 2014 / Suisse/fiction)

20.30: La cour de Babel de Julie Bertuccelli (TFC 2015 / France/doc)

Joi, 2 noiembrie 2017:

10.30: Congo, un médecin pour sauver les femmes de Angèle Diabang (TFC 2016 / Sénégal/doc)

14.30: Ici ou la-basde Siu Pham (TFC 2016/ Vietnam/fiction)

16.30: Ayiti mon amourde Guetty Felin (TFC 2016/ Haïti/fiction)

18.30: Tous les chats sont gris de Savina Dellicour (TFC 2016 / Belgique/fiction)

20.30: Le miracle de Tékir de Ruxandra Zenide (TFC 2016/ Roumanie-Suisse/fiction)

                                                                                      ICR



Editorial

Pensionarii la grămadă
simt a politicii obadă...

            Unde sunt vremurile în care înțelepciunea bătrânilor era recunoscută, apreciată și urmată de cei tineri, astfel că toate toate comunitățile (de la familie și până la popor) erau temeinic așezate, fapt pentru care se și spunea că „Cine n-are bătrâni să-și cumpere”? Da, căci pe-atunci (din zorii istoriei umane și până în cei ai utilitarismului modern), bătrânii nu erau doar respectați pentru bogata lor experiență de viață, inepuizabilul izvor al artei și științei de-a distinge între bine și rău, respectiv între adevăr și minciună, ci erau realmente iubiți pentru faptul că există și că prin acest dar divin ei se constituiau în vrednice modele de urmat, implicit în necesari factori întru menținerea tihnei și echilibrului din comunitate.
            Dar iată că pragmantismul occidental, îmboldit din spate de egoism, lăcomie, fățărnicie și goană după iluzoriu, le-a dat pe toate peste cap: omul a ajuns tot mai înstrăinat de Creator și de sine însuși, forma este în urcare și fondul în cădere liberă, iar fericirea aparențială a tinerilor întreprinzători și sfidători stă față-n față cu nefericirea substanțială a vârstnicilor, ce sunt tratați de primii cel mult cu o politețe rece și îngăduitoare...
            N.B.: În romanul Jurnal din războiul porcului, carte apărută în anul 1969, scriitorul argentinian Adolfo Bioy Casares ne prezintă cu captivantele sale mijloace artistice forma demențială a conflictului dintre generații: întrucât „numărul bătrânilor nefolositori sporește întruna”, așa încât dictatura proletariatului riscă să fie înlocuită cu a bătrânilor, tinerii nu numai că umblă pe străzile orașului la „vânătoare de bătrâni”, pe care, pentru a-și bate joc de ei, îi scot din casele lor și-i vâră în niște cuști, ci – ne spune autorul – chiar „ucid din ură față de bătrânii ce vor deveni”!
            Ei bine, în cei aproape 28 de ani de postdecembrism, încă nu s-a ajuns la mijloacele brutale și ostentativ-fățișe ale răfuielii cu bătrânii, precum cele imaginate de prozatorul argentinian. Dar formele edulcorate, însă la fel de criminale ca cele de mai sus, căci în esența lor urmăresc același scop mârșav (netrebnicii de cârmuitori să scape de cât mai mulți dintre „inutilii”  ăștia!), sunt pretutindeni prezente: de la alimentele intens chimizate și până la cumplitele condiții de tratament din majoritatea spitalelor românești, de la drepturile strâmbe ale miilor de privilegiați (politruci, magistrați, generali) și până la pensiile de mizerie ale milioanelor de foști contribuabili (truditori cu mâinile sau cu mintea) și de la minciunile gogonate din campaniile electorale, la nespornicele firimituri azvârlite sărăntocilor și apoi până la constanta amenințare a guvernanților de două parale că peste puțin timp s-ar putea să nu mai fie bani pentru pensiile celor ce au cotizat zeci de ani.
            În schimb, sunt bani (de la 1 ianuarie 2018 chiar mai mulți) pentru uriașa armată a pomanagiilor cu drepturi și fără obligații cetățenești, de unde, firește, vin numeroase voturi pentru Partidul Social-Democrat...

            Sighetu Marmației,                                                        George  PETROVAI

                29 nov. 2017 

Comunicat de presă


30 octombrie 2017
Persoană de contact: Dan Bucă,
purtător de cuvânt
Tel.: 0755-112726



Copacii vulnerabili la rafalele de vânt vor fi îndepărtați cu prioritate din zona sectoarelor de drumuri naționale și județene până la data de 10 noiembrie
                                                                                   

Comitetului Județean pentru Situații de Urgență reunit în ședință, în această dimineață a hotărât ca, până la data de 10 noiembrie a.c. să fie îndepărtați copacii vulnerabili (slăbiți de rafalele de vânt) din zona de siguranță a sectoarelor de drumuri naționale și județene. În acest sens, președintele CJSU, prefectul Vasile Moldovan a precizat: ”Am decis împreună cu președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel-Valer Zetea, să avem ca prioritate siguranța participanților la trafic. O comisie alcătuită din reprezentanți ai Direcției Silvice, Serviciului Poliției Rutiere, drumurilor naționale și drumurilor județene va proceda la inventarierea, marcarea și îndepărtarea arborilor din zona de siguranță care prezintă pericol pentru traficul rutier”.
O altă măsură dispusă a fost de întocmire a necesarului și confecționarea indicatoarelor rutiere ”Acces interzis/Drum înzăpezit!”, până la data de 3 noiembrie a.c., pentru a fi montate la producerea unor situații de urgență sau în cazul unor condiții de fenomene meteorologice periculoase, respectiv ninsoare abundentă.
          Pe DN 18 au fost finalizate lucrările de reabilitare, a fost trasat marcajul, dar nu au fost montați parapeții de protecție, mai ales în zona montană. Din aceste considerente, SDN Baia Mare, împreună cu societatea care a executat lucrările au fost notificați, de către CJSU, să procedeze la montarea acestora, până la data de 10 noiembrie. Atragem atenția că pericilitarea siguranței participanților la trafic, prin nemontarea parapeților de protecție, atrage după sine conform legislației în vigoare, răspunderea civilă, aplicarea de sancțiuni contravenționale și răspunderea penală, a adăugat prefectul de Maramureș.




Instituția Prefectului – Județul Maramureș 

COMUNICAT DE PRESĂ - DEPUTAT PSD SORIN OVIDIU MARIUS BOTA

31.10.2017






Ordinul 600/2017 al Ministrului Transporturilor

         Deputatul PSD Marius Sorin Bota este de părere că Ordinul 600/2017 al ministrului transporturilor nu trebuie anulat ci, poate, doar mai bine aplicat. Potrivit unor surse oficiale, România a pierdut jumătate de miliard de euro în arbitrajele internaţionale pe drumuri şi căi ferate.
         ”Banul public trebuie administrat cu responsabilitate și în baza legislației în vigoare. Contestațiile trebuie să se soluționeze în instanțe de judecată, nu la Curtea de Arbitraj Comercial din Paris sau București. După cum se poate constata, în majoritatea cazurilor, la Curtea de Arbitraj contează cine plătește mai bine avocații și mai puțin dovezile și argumentele bazate pe legislație”, a declarat deputatul. Declarația vine după ce mai mulţi constructori străini au contestat acest ordin, nemulţumiţi fiind că trebuie să se judece cu statul în instanţele din ţară, şi nu în comisii sau la Curtea de Arbitraj de la Paris, ca până acum.



Cabinetul deputatului

[Europe Direct Maramures] Newsletter 10/2017


Buna ziua,

Centrul Europe Direct Maramures va transmite Newsletter-ul nr. 10/2017, cu informatii despre:
  • Drepturile noastre in UE: Modificarea drepturilor calatorilor in transportul feroviar;
  • Drogurile: Parlamentul doreste sa incrimineze noile substante psihoactive;
  • Stimularea stagiilor de ucenicie in Europa;
  • Utile pentru tineri: Evenimentul european de tineret – EYE2018
Pe website-ul nostru am publicat informatii despre Trainingul pentru jurnalisti - Calimanesti, 20-22 octombrie, organizat in parteneriat de Retea Europe Direct, de Centrele Europe Direct Valcea, Bistrita, Comanesti, Slatina si Maramures: http://europedirect.cdimm.org/noutati/training-inter-regional-pentru-jurnalisti-europa-momentului-si-a-viitorului

Cu stima,
Margareta Capilnean,Coordonator de proiect, Centrul Europe Direct MaramuresFundatia CDIMM MaramuresBd. Traian 9/16, 430211 Baia MareTel/Fax: 0262.224870,222.409Email: marga@cdimm.orgWeb: http://europedirect.cdimm.org/Facebook: https://www.facebook.com/EuropeDirectMaramures/

Simona Halep, ultima...



Ocupanta primului loc in clasamentul WTA, romanca Simona Halep  a pierdut intalnirea cu Elina Svitolina si a incheiat pe ultima pozitie in Grupa Rosie  intrecerea din Singapore!

Tenismena din Ucraina, fara nicio sansa de calificare mai departe, s-a impus in doua seturi, scor 6-3, 6-4, cu o usurinta in fatza numarului unu mondial încat ne gandim in mod serios daca ne uitam la acest sport sau doar PARIEM! Sa fim bine intelesi, nu este vorba de suporteri si angajatii sportivelor, ci de academii si patronii lor!

Reprezentanta noastra a inceput foarte slab meciul si, dupa numai 10 minute, era condusa cu 3-0. L-a chemat din tribune pe Darren Cahill, insa sfaturile australianului n-au reusit s-o faca sa intoarca soarta primul set, care a mers in contul tenismenei aflate pe locul 4 in ierarhia WTA.

Dezamagita de joc si parca resemnata, Simona a inceput totusi mai bine setul doi, dar a continuat sa comita multe erori nefortate si sa fie nervoasa, pierzand pentru a treia oara in fata Svitolinei in acest an, dupa finala de la Roma si in semifinale la Openul Canadei.

Ne intrebam daca mai merita sa investim sentimente in ea! Oricum, ca sportiva romanca incepe sa ne faca de ras pe unde merge...

                                                                                                 C.S.

Comunicat de presă


27 octombrie 2017
Persoană de contact: Dan Bucă,
purtător de cuvânt
Tel.: 0755-112726



Problemele prioritare ale județului au fost discutate
 cu parlamentarii maramureșeni
                                                                                   
La întâlnirea cu parlamentarii maramureșeni desfășurată astăzi, 27 octombrie a.c., la Palatul Administrativ au participat ministrul fondurilor europene Marius Nica, prefectul Vasile Moldovan și președintele Consiliului Județean Maramureș Gabriel-Valer Zetea. În cadrul ședinței au fost abordate problemele prioritare ale județului, respectiv propuneri de modificare și completare ale unor acte administrative și legislative.
         Prefectul Vasile Moldovan a solicitat sprijin pentru modificarea Codului Silvic, pentru simplificarea procedurilor de aprobare a actelor de punere în valoare, în scopul marcării și recoltării masei lemnoase provenite din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, în cantitate de aproximativ 200 mii metri cubi, rupturi și doborâturi, urmare a vijeliei din data de 17 septembrie 2017. De asemenea, a cerut susținerea parlamentarilor maramureșeni pentru modificarea Codului Administrativ. ”Dorim ca Instituția Prefectului să fie una reprezentativă la nivelul județului, vă rog să susțineți înființarea funcției de secretar care să asigure continuitatea, respectiv proiectul normativ pentru instituirea Zilei Instituției Prefectului în fiecare an la data de 2 aprilie, dată la care a fost definită noțiunea de ”prefect” prin lege a spus prefectul de Maramureș”.

Directorul CNMPN Remin SA Baia Mare, Ovidiu Gâlcă, le-a prezentat parlamentarilor situația companiei, dorind susținere pentru proiectul Legii minelor, respectiv modificarea Legii nr.85/2006 privind procedura insolvenței.
O altă cerere de susținere au fost cele referitoare la propunerile de modificare cu privire la realizarea cadastrului, prin înscrierea posesiei în cazul imobilelor din extravilanul fostelor zone cooperativizate, introducerea noțiunii de uzucapiune.
Ministrul fondurilor europene Marius Nica a vorbit despre demersurile inițiate pentru programul de cadastrare și accesarea sumei de 250 milioane de Euro, respectiv despre semnarea proiectului de modernizare pentru Aeroportul Internațional ”Maramureș”.
Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel-Valer Zetea, a prezentat inițiativele demarate pentru finanțarea obiectivului hidrotehnic Baraj Runcu (resurse financiare de la nivel central, respectiv amendament la legea bugetului care are nevoie și de susținere parlamentară), despre certificarea terminalului de la aeroport în scopul procesării fluxului de pasageri, respectiv despre interesul unor companii aeronautice pentru semnarea contractelor pentru operarea de curse, dar și despre finalizarea, în anul următor, al sistemului de management integrat al deșeurilor în județ.
Instituția Prefectului-Județul Maramureș și Consiliul Județean Maramureș au inițiat demersurile pentru întocmirea  Proiectului de Hotărâre de Guvern în sumă de peste 6000 mii lei pentru celelalte obiectivate afectate de fenomenele hidrometeorologice periculoase din data de 17 septembrie 2017.
Un alt subiect abordat a fost referitor la Legea nr.215/2006, privind ceremonile oficiale, pentru propuneri de modificare care să permită și altor instituții, asociații și entități să depună coroane, jerbe sau buchete de flori la monumente comemorative pe timpul desfășurării ceremoniei oficiale.


                             Instituția Prefectului - Județul Maramureş







Top 3 blogul Moara lui Gelu din 27 octombrie 2017



        1. Ministerul Educatiei aproba 3000 de auxiliare ....928 vizualizari;

2. Ziua Armatei sărbătorită la Mireşu Mare ...412 vizualizari;

 3. Trainingul "Europa momentului şi viitorului" ...237 vizualizări.

Români! Intrăm la ora de iarnă!

 Dragi români, vă reamintim că dăm ceasurile înapoi iar 29 octombrie este cea mai lungă zi din an!


Trecerea la ora de iarnă se va face anul acesta în ultimul weekend din octombrie, mai exact în noaptea dintre 28 şi 29 octombrie. Astfel, ora 04.00 a dimineţii de duminică va deveni ora 03.00. Duminică, 29 octombrie, va fi cea mai lungă zi din an, cu 25 de ore. Acest mecanism de schimbare a orei este folosit de România din 1932, fiind folosit totodată de peste 100 de ţări din întreaga lume. Pe atunci, ora se schimba în prima duminică a lunii aprilie respectiv în prima duminică a lunii octombrie. Această practică a rămas valabilă până în 1943, când legea trecerii la oră de vară nu a fost în vigoare. De abia după 36 de ani, în 1979, s-a revenit la acest procedeu. În fiecare primavară, mai precis în ultima noapte de sâmbătă spre duminică a lunii martie, trecem la ora de vară. În acest fel, se foloseşte lumina naturală pentru o perioadă ceva mai lungă de timp, pe parcursul unei zile. În schimb, odată cu instalarea toamnei, în ultima noapte de sâmbătă spre duminică a lunii octombrie, se revine la ora normală. Nu ne va fi prea uşor să ne adaptăm la ora de iarnă, bioritmul nostru fiind bulversat, într-o oarecare măsură. Ne va fi greu să adormim, de aceea, cel puţin în primele zile vom pierde o oră de somn. Cu toate că schimbarea orei te face să te simţi mai obosit decât în mod normal, medicii spun că una dintre cele mai eficiente măsuri de adaptare rapidă la noua oră este să faci mişcare. Activitatea fizică te energizează şi te binedispune. Deci, sui pe bicicleta! Sui pe munte! Sui în pelerinaj la  manastire! Dar, NU STA IN FATA TELEVIZORULUI sau PLASMEI TV, a FECEBOOKului!


                                                                                   C.L.

...se intampla la biblioteca - agenda evenimentelor culturale din saptamana 30 octombrie - 4 noiembrie 2017

Oaspetele bibliotecii: Comisar şef de poliţie Liviu Constantin Grozavu, Direcţia Generală Anticorupţie – şef Serviciu Judeţean Anticorupţie Maramureş.



Luni, 30 octombrie

ora 13, Sala de conferinţe
            Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” vă invită la o dublă lansare de carte a jurnalistului şi poetului Dragomir Ignat. Vor fi lansate volumele: Hieroglife pe creasta de val” - poezie şi „Meridiane neconvenţionale”- interviuri şi reportaje, ambele apărute la editura Marist, Baia Mare.
            Prezintă: Nicolae Scheianu, dr. Nicoară Mihali;
            Moderator: Florin Pop alias Emanuel Luca;
            Sponsor: Florin Teofil Ignat.

ora 15, Salonul Artelor (Cabinetul de medalii)
            Va avea loc vernisajul expoziţiei personale de fotografie Peng Da Li - Taiwan (China), din cadrul Festivalului Fotografiei Chineze din România, ediţia a V-a, organizat de Asociaţia „Euro Foto Art” Oradea, în perioada 26 septembrie – 26 noiembrie 2017. Expoziţia va rămâne la dispoziţia publicului vizitator din Baia Mare, până la data de 14 noiembrie 2017, zilnic între orele 08:00 - 19:00, la care accesul publicului este gratuit.
            Autorul expoziţiei este artistul fotograf de talie mondială, Peng Da Li din Taiwan, care a participat, alături de Ştefan Tóth A.FIAP, la trei tabere de creaţie organizate de Asociaţia Artiştilor Fotografi din China (CPA), în Jiaozuo, Lishui şi Regiunea Tibet.
            Publicul prezent la eveniment va fi salutat de către un reprezentant al Bibliotecii Județene ”Petre Dulfu” din Baia Mare. La  vernisaj vor participa şi artiștii fotografi orădeni Eugen Antal, Gardó Zoltán  și Ştefan Tóth A.FIAP. Expoziţia va fi deschisă oficial de către artistul fotograf Ştefan Tóth A.FIAP care va fi prezent şi în calitate de preşedinte al Asociaţiei „Euro Foto Art” și directorul festivalului. Momentele muzicale vor fi oferite artistul de violă Thurzó Sándor József din Oradea, care va interpreta mai multe piese muzicale ale compozitorilor chinezi.
            Mai multe detalii despre artist găsiţi în comunicatul de presă de mai jos:

                                                     Expoziţia personal  Peng Da Li - Taiwan (China)

Ediția a V-a a Festivalului Fotografiei Chineze în România organizată de Asociația Internațională ”Euro Foto Art” sub patronajul Ambasadei Republicii Populare Chineze în România  oferă oportunitatea de a prezenta în acest an peste 25  de manifestări expoziționale de excepție în capitală și în cele mai mari orașe ale României. Festivalul dedicat Zilei Naționale a Chinei a debutat marți 26 septembrie 2017 la ora 11:00 la Casa Româno - Chineză din capitală.

În acest context în colaborare cu Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” urmează a fi vernisată o expoziție de artă fotografică deosebită și în Baia Mare.  Autorul expoziţiei este artistul fotograf de talie mondială, Peng Da Li din Taiwan, care a participat, alături de Ştefan Tóth A.FIAP, la trei tabere de creaţie organizate de Asociaţia Artiştilor Fotografi din China (CPA), în Jiaozuo, Lishui şi Regiunea Tibet.
Autorul trăieşte în zona montană Yangminshuan, unde a avut posibilitatea să fotografieze imagini inedite despre păsările din regiune. A realizat o cercetare, pe termen de 14 ani, despre viaţa păsărilor mici, în mediul natural. Astfel, a avut posibilitatea să urmărească creşterea puilor şi munca grea a părinţilor, depusă pentru protejarea  şi hrănirea progeniturilor. Acest studiu l-a determinat să realizeze şi o expoziţie de fotografie. În cele 37 imagini, de format 50 x 60 cm, artistul fotograf Peng Da Li, prezintă publicului vizitator, creşterea a păsărilor, în cadrul lor natural, în condiţii de iluminare naturală, fără să folosească o altă sursă de lumină, cum ar fi fulgerul electronic (blitz). Autorul expoziţiei susţine faptul că, prin imaginile sale, a intenţionat să prezinte publicului vizitator, relaţiile de familie,  cu totul deosebite, ale păsărilor, care ar putea fi un model şi pentru oamenii, care locuiesc închişi în jungla de beton a  oraşelor. Pentru realizarea expoziţiei, a consumat peste 5000 de role de film diapozitiv, tip Kodak 100 profesional şi unul din cele mai bune aparate de fotografiat analog din lume. Imaginile diapozitive, au fot transpuse pe o hârtie fotografică specială (cibachrom), care a permis copierea unei imagini, pe un suport pozitiv. Pe lângă mesajul artistic a exponatelor, publicul vizitator va avea posibilitatea să admire fotografii realizate, la un nivel profesional de excepţie. Premiera acestei expoziţii, a avut loc imediat după finalizarea proiectului, la Galeria Foto Art, de pe strada Moscovei nr. 3, apoi a devenind itinerantă, fiind prezentate în mai Galerii de artă ale Europei.
Vernisajul expoziţiei va avea loc în cadrul festivității de închidere a ediției a V-a a Festivalului Fotografiei Chineze în România luni, 30 octombrie 2017, la ora 14,00, la care  organizatorii îi invită să participe pe iubitorii de artă fotografică, împreună cu membrii lor de familie. Publicul prezent la eveniment va fi salutat de către un reprezentant al Bibliotecii Județene ”Petre Dulfu” din Baia Mare. La  vernisaj vor participa şi artiștii fotografi orădeni Eugen Antal, Gardó Zoltán  și Ştefan Tóth A.FIAP. Expoziţia va fi deschisă oficial de către artistul fotograf Ştefan Tóth A.FIAP care va fi prezent şi în calitate de preşedinte al Asociaţiei ”Euro Foto Art” și directorul festivalului. Momentele muzicale vor fi oferite artistul de violă Thurzó Sándor József din Oradea, care va interpreta mai multe piese muzicale ale compozitorilor chinezi.
 Notă. Noua expoziţie organizată sub patronajul Primăriei Municipiului Baia Mare  va rămâne la dispoziţia publicului vizitator până la data de 14 noiembrie 2017, în zilnic între orele 08:00 - 19:00, la care accesul publicului este gratuit.
 Asociaţia “Euro Foto Art” 

Ştefan Selek
bibliotecar
Biblioteca Judeteana "Petre Dulfu" Baia Mare
Email: pr.bibliotecamm@gmail.com