marți, 31 iulie 2018

Cele mai sincere zodii vs. Cele mai false


Este destul de greu să spui mereu adevărul, mai ales când acesta este destul de dureros și greu de acceptat pentru unele persoane.În timp ce unele semne zodiacale preferă să trăiască în minciună pentru a se proteja pe ei înșiși, pentru altele, sinceritatea este punctul lor forte.
În acest articol vom vedea care sunt zodiile în care poți avea încredere că nu te vor minți niciodată și care sunt cele care preferă să te mintă la orice pas.

Berbec
Sinceritatea este o regulă de aur care nu poate fi încălcată, fără nicio excepție. Falsitatea nu se află în agenda unui nativ Berbec.
Taur
Nativii născuți în acest semn zodiacal nu au atributele de a fi mincinoși, înșelători și nu au nicio urmă de răutate în corpul lor.
Gemeni
Gemenii nu sunt deloc fanii rutinei și urăsc singurătatea. Ei ar face orice ca să se facă plăcuți și le place să trăiască în minciună. Adevărul nu este ușor de acceptat mereu, nu-i așa?!
Rac
Poate fi vorba de bunătate în personalitatea unui Rac?! Nici vorbă! Mereu suspicios și gelos, Racul este un alt semn zodiacal care ar face orice ca să se simtă bine în pielea lui și ca să aibă numai de câștigat. Caută mereu să fie acceptat de persoanele din jurul lui și niciodată nu va fi sincer cu tine.
Leu
Minciuna nu se află pe lista unui Leu. Acesta se află mereu în căutarea adevărului, chiar dacă este conștient că îl găsește mai greu, dar acțiunile se ridică la așteptările lor.
Fecioară
O Fecioară are nevoie mereu de o aprobare și succes și își va dezvolta o natură dubioasă și o fațadă pentru a obține tot ceea ce își dorește.
Balanță
Balanța trăiește mereu în trecut, iar acest lucru este în detrimentul său pentru planurile sale de viitor. A face o situație grea să pară ușoară este o parte a jocului lor. Depinde de tine dacă vrei ca tu să intri în acest joc sau nu.
Scorpion
Secretos din fire, nu prea ai cale să descifrezi un nativ Scorpion și să afli adevărul de la el.Având o limită de asumare a riscurilor, va fi foarte greu pentru un Scorpion să lase o persoană să îl cunoască cu adevărat.
Săgetător
Sentimentele unui Săgetător sunt autentice, iar el vrea ca oamenii din jur să știe asta. Dacă vreodată vrei să te împrietenești cu un Săgetător, este foarte bine să faci asta.
Capricorn
Capricornul este conștient că roata se poate întoarce oricând și tocmai de aceea preferă să transmită în jurul său o continuă stare de bine.
Vărsător
Vărsătorul nu se concentrează pe nimeni altcineva în afară de propria persoană. Cum poate fi acesta sincer, când el nu poate fi sincer nici măcar cu el însuși?
Pești
Peștii nu sunt prea dornici să-și ia angajamente și pare că ar vrea să ocolească orice situație ce nu este prielnică. Asta înseamnă că Peștii vor evita să spună adevărul?! Tu trebuie să decizi pentru tine.
                                                                          ELLE


Profesorii vor primi TICHETE CULTURALE! Ce suma vor putea cheltui lunar

Profesorii vor primi de anul viitor tichete culturale! Mai exact, ei vor avea la dispozitie 150 de lei lunar sau 300 de lei/eveniment pentru a merge la spectacole, concerte, proiectii cinematografice, muzee, festivaluri, targuri si expozitii. De asemenea, vor putea folosi banii pentru a cumpara carti.


Angajatii din sectorul public vor primi incepand cu anul viitor tichete culturale, in baza Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, votata recent de Parlament.
 Potrivit acestui act normativ, nivelul maxim al sumelor acordate sub forma tichetelor culturale nu poate depasi suma de 150 de lei pentru tichetele acordate lunar, respectiv suma de 300 de lei/eveniment pentru cele acordate ocazional. Tichetele vor putea fi folosite pentru abonamente sau bilete la spectacole, concerte, proiectii cinematografice, muzee, festivaluri, targuri si expozitii, permanente sau itinerante, parcuri tematice, inclusiv cele destinate copiilor.
De asemenea, sumele aferente acestor tichete pot fi utilizate si pentru achizitionarea de carti, manuale scolare, albume muzicale, filme, in orice format.
 Este interzisa folosirea tichetului cultural pentru achizitia altor servicii sau bunuri in afara celor mentionate.
Tichetele culturale sunt bilete de valoare acordate angajatilor, lunar sau ocazional, pentru achitarea contravalorii de bunuri si servicii culturale. Potrivit Legii, fiecare tichet cultural pe suport hartie este valabil numai daca are inscris numarul sub care a fost inseriat de catre unitatea emitenta si cuprinde datele personale ale beneficiarului si perioada de valabilitate a utilizarii tichetului.

Autor: Laura Galescu
Sursa: PortalÎnvăţământ

Cine ameninta democratia in tara noastra si de la cine asteapta romanii solutii. Nu de la Iohannis, nici de la Guvern - Sondaj IRI


Democratia nu functioneaza in tara noastra in primul rand din cauza coruptiei, care afecteaza preponderent autoritatile centrale (Parlament si Guvern), cred romanii. Sunt datele proaspete ale unui sondaj lucrat de Institutul International Republican (IRI), care releva si ca respondentii si-ar dori un presedinte mai puternic, 60% declarandu-se nesatisfacuti de felul in care Klaus Iohannis si-a exercitat mandatul, dar si ca sunt hotarati sa voteze in numar mare, la urmatorul scrutin.
Cercetarea sociologica, derulata in perioada 7 mai - 2 iunie 2018, pe un esantion reprezentativ la nivel national (marja de eroare: +- 1,2- 2,8), a masurat atat perceptia asupra institutiilor interne (increderea in institutii), cat si asupra pozitionarilor de geopolitica: statutul european, perceptia asupra Rusiei lui Putin, oportunitatea unirii cu Republica Moldova, dar si oportunitatea unei apropieri de asa-numitul Grup de la Visegrad, pentru a creste influenta Europei Centrale in fata celei Vestice.

Este un studiu complex, de sine-statator, in sensul ca nu este realizat la comanda vreunui partid politic sau a unei alte instante civice, prezumtia fiind aceea ca IRI, care de regula lucreaza in tari cu democratii emergente, si-a dorit un tablou al Romaniei care sa foloseasca pozitionarilor ulterioare ale diplomatiei americane in tara noastra si in regiune.

Totusi, trebuie spus din capul locului ca prezinta si unele vulnerabilitati de masurare/interpretare: in ceea ce priveste optiunile de vot:, de pilda, UDMR este cotat cu 1%, mai putin cu doua procente decat PNTCD, care nici nu e partid parlamentar si nici nu putem vorbi, in cazul acestei formatiuni, despre un bazin electoral constant la toate scrutinurile, cum e cazul UDMR (intre 5 si 7%, in mod traditional).

Concluzia pe care IRI o extrage in principal din acest sondaj este aceea a increderii pe care romanii o au in apartenenta la Uniunea Europeana si la NATO: astfel, 85% evalueaza calitatea de membru NATO ca fiind pozitiva, 69% considera ca mentinerea unor relatii puternice cu UE serveste cel mai bine intereselor Romaniei, in vreme ce doar 35% spun acelasi lucru despre relatia cu Rusia.

Totusi, intre perceptia pe care romanii o au asupra coruptiei, de pilda, si rata in care aceasta le afecteaza in mod direct viata exista o discrepanta considerabila: desi 83% admit ca fenomenul coruptiei este raspandit, doar 21% admit ca ei sau apropiatii lor au dat mita in ultimele 12 luni.

Sa vedem, insa, pe capitole, cum arata radiografia unei tari, la capatul unui an si jumatate de guvernari succesive ale PSD, vreme in care protestele sociale au fost puternice, iar criticile internationale la adresa actiunilor Guvernului si Parlamentului nelipsite.

Directia in care merge tara

Covarsitor si in linie cu toate barometrele de opinie publica din ultima vreme, romanii cred ca Romania merge intr-o directie gresita - 77%. Optimistii sunt putini, 19% spun ca directia este una buna, iar 4% nu stiu/nu raspund.

5


Starea democratiei

Majoritatea, adica 60%, crede ca democratia ramane cea mai buna forma posibila de guvernare pentru Romania. Totusi, 37% sunt de parere ca exista si alte forme de guvernare la fel de bune sau mai bune decat democratia.

Un total de 62% opineaza ca democratia romaneasca nu functioneaza bine(dintre care 27% au dat raspunsul "deloc bine"), in principal din cauza de:
- coruptie (32%)
- incompetenta politicienilor si urmarirea intereselor personale (20%)
- guvernarea (11%)
- lipsa patriotismului si a unitatii (9%).

In ceea ce priveste compararea cu alte state, romanii cred ca stau mai bine, din perspectiva functionarii democratiei, decat Rusia, China si Serbia, dar considerabil mai prost decat SUA, Germania, Franta si Polonia.

Perceptia asupra coruptiei

Desi 83% dintre romani admit ca fenomenul coruptiei este foarte raspandit sau raspandit in tara noastra, 73% dintre ei spun ca nu au facut vreun favor si ca nici nu au dat mita vreunui oficial din sectorul guvernamental, in ultimul an.

Mai mult, desi coruptia este vazuta ca fiind una dintre problemele majore care face ca Romania sa nu functioneze optim, 57% spun ca nu ii afecteaza in mod direct si cotidian (23%) sau ca ii afecteaza extrem de putin (34%).

12


In ceea ce priveste localizarea coruptiei, romanii arata cu degetul majoritar inspreParlament (84%), Guvern (83%) si abia apoi spre serviciile sociale (78%) . In general, coruptia este perceputa ca afectand mai degraba nivelul central (58%) decat pe cele regionale si locale (19 procente fiecare) .

47


Actorii sociali de la care romanii asteapta solutii

Media (55%), intelectualii (44%), instantele judecatoresti (43%) si presedintele (43%) sunt cei de la care romanii asteapta solutii pentru rezolvarea problemelor.

Cel mai putin creditati cu capacitatea de rezolva problemele tarii sunt prim-ministrul (27%) si Guvernul (19%).

Evaluarea mandatului lui Klaus Iohannis

Romanii se arata destul de severi, atunci cand vine vorba despre evaluarea mandatului la Cotroceni al lui Klaus Iohannis. Covarsitor - 60% - se declara nesatisfacuti de felul in care a actionat presedintele.

Ce ar fi trebuit sa faca presedintele Iohannis? Intrebati despre prioritatile de pe agenda prezidentiala, romanii au bifat:

- lupta impotriva coruptiei (48%)
- consolidarea statului de drept (44%).

Uniunea Europeana, NATO sau Rusia? Plus Grupul de la Visegrad

Institutul International Republican a vrut sa stie cum anume percep romanii atat statutul european, cat si relatia cu Rusia lui Putin, masurand totodata si atasamentul fata de UE si NATO.

Concluziile sunt euro-optimiste, pentru ca romanii isi doresc ca tara sa aiba relatii puternice cu Uniunea Europeana, SUA si Germania, in principal, si mai putin cu Rusia si China.

85% evalueaza pozitiv calitatea de membru al Aliantei Nord-Atlantice, iar 84% spun ca Romania trebuie sa ramana in Uniunea Europeana.

Totusi, intervievatorii au vrut sa stie si daca romanilor le-ar conveni o apropiere de Polonia, Slovacia si Ungaria (cunoscute in alianta ca Grupul de la Visegrad), pentru a echilibra influenta Europei de Vest: 46% au dat un raspuns pozitiv, dar faptul ca 12% au evitat raspunsul poate indica si ca intreabarea nu le-a spus foarte multe respondentilor.

Optiunile electorale

Acest capitol este unul cu cateva vulnerabilitati, despre care nu stim daca sunt de metodologie, de ponderare sau daca chiar scot la iveala modificari destul de ample in tabloul electoral.

Cert e ca, daca duminica viitoare ar avea loc alegeri, cei mai multi dintre romani ar vota - 52% cu siguranta si 26% probabil da.

Cu cine ar vota?

PSD - 26%
PNL - 24%
Romania 100 - 7%
ALDE - 6%
USR - 5%
PMP - 3%
PNTCD - 3%
UDMR - 1%
Altele - 3%
Nu stiu - 22%

58

Tinerii pesedişti maramureşeni organizează concurs de pescuit la Seini


 Sâmbătă, 4 august 2018, pe balta Lamur din Seini va avea loc un concurs de pescuit dotat cu premii, organizat de Tineretul Social Democrat Maramureș. Potrivit președintelui filialei județene a TSD, Flaviu Bălan, concursul se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 16 și 35 de ani, amatori de pescuit, care își vor putea exersa abilitățile în mânuitul undiței la balta din Seini.
”Concursul de pescuit face parte din programul de acțiuni gândit și pregătit de TSD Maramureș pentru tinerii din județ. În ultima perioadă am inițiat mai multe acțiuni umanitare, dar și competiții sportive în unitățile școlare din Maramureș. Acum ne-am gândit la un concurs de pescuit unde sperăm să avem cât mai mulți concurenți. Apreciez în mod special ajutorul nemijlocit pe care seniorii din PSD ni-l oferă și la această acțiune, mulțumind în primul rând președintelui PSD Maramureș, Gabriel Zetea, care girează toată aceste inițiative ale tinerilor social-democrați. Un alt membru PSD Maramureș care a răspuns pozitiv la fiecare solicitare a TSD este primarul orașului Seini, Gabriela Tubure, pe al cărei ajutor contăm mereu. La reușita acestui eveniment și-au adus aportul și parlamentarii de Maramureș, respectiv senatorul Liviu Marian Pop și deputații Călin Matei și Sorin Marius Bota, dar și consilierul județean Liliana Reghina Moga. În numele TSD Maramureș doresc să aduc mulțumirile noastre tuturor pentru implicarea și susținerea acțiunilor pe care le inițiem la nivelul organizației de tineri”, a declarat președintele filialei județene a TSD, Flaviu Bălan.

Șeful tinerilor social-democrați din Maramureș a arătat că pentru concursul de pescuit de sâmbătă se pot face înscrieri până vineri, 3 august, pe pagina de Facebook a TSD Maramureș, unde în mesaj privat se transmite numele, vârsta și un număr de contact al participantului. Ocupanții primelor trei locuri vor fi răsplătiți cu premii, în timp ce pe parcursul întregii zile organizatorii au gândit mai multe surprize pentru toți cei prezenți. MaraMedia

Măsuri specifice pentru prevenirea răspândirii virusului pestei porcine africane în Maramureş


 În conformitate cu dispoziția Secretarului de Stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență nr.553/2018, prefectul Vasile Moldovan a dispus aplicarea de măsuri specifice, pe raza județului nostru, pentru prevenirea răspândirii virusului pestei porcine africane.
”Am transmis primarilor, în calitate de președinți ai Comitetelor locale pentru situații de urgență implementarea și respectarea unor măsuri de prevenție pe raza unităților administrativ-teritoriale. Acestea vizează interzicerea comercializării porcilor în târgurile de animale sau în vecinătățile acestora, controlul circulației suinelor pe raza localităților, interzicerea organizării de manifestări care includ aglomerări de animale din specia porcinelor, respectiv alte specii” a spus prefectul județului Maramureș.
Alte măsuri de biosecuritate vizează: gospodăriile populației, unde cetățenii trebuie să respecte reguli cu privire la  comercializarea doar a animalelor identificate și înregistrate în Baza Națională de Date, însoțite de certificat sanitar veterinar eliberat de medicul veterinar care să  ateste   starea de sănătate a acestora);creșterea porcinelor domestice se realizează numai în spații îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porcine din alte exploatații, porci mistreți sau persoane străine; animalele nu vor fi hrănite cu resturi alimentare ce conțin carne, oase sau alte produse sau subproduse de porc; evitarea contactului dintre porcii domestici din gospodărie și orice produs sau subprodus provenit de la mistreții vii, vânați sau morți; comunicarea obligatorie la medicul veterinar de liberă practică împuternicit a tuturor cazurilor de îmbolnăvire sau mortalitate la porc; subprodusele de origine animală nedestinate consumului uman, deșeurile provenite de la porcine domestice/sălbatice și cadavrele de animale sunt ridicate doar de către unități de neutralizare autorizate pentru această activitate. De asemenea, în exploatațiile comerciale ( fermele de porci) precum și în exploatațiile de tip A trebuie respectate normele de biosecuritate prevăzute de Ordinul președintelui A.N.S.V.S.A. nr. 20/2018.
În perioada partidelor de vânătoare, normele de biosecuritate prevăd: intensificarea supravegherii populației de porci mistreți; transportarea la D.S.V.S.A. Maramureș a tuturor porcilor mistreți găsiți morți, în scopul investigării cauzei ce a determinat moartea; desfășurarea vânătorii numai cu notificarea prealabilă a Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș; asigurarea prezenței unui medic veterinar pentru efectuare examenului clinic post-mortem și a prelevării, ambalării și expedierii probelor pentru laborator; vânătorii sunt obligați să prezinte pentru examenul clinic și pentru prelevarea de probe toți mistreții împușcați și să păstreze vânatul în centrul de colectare vânat, până la aflarea rezultatului examenului de laborator; după vânătoare, câinii gonacii nu vor fi lăsați liberi, pentru a se evita venirea în contact cu animalele împușcate și răspândirea virusului la întoarcerea în comunitate; se interzice abandonarea la întâmplare, în pădure, a resturilor provenite de la animalele împușcate, pentru a se evita contactul cu insectele și animalele sălbatice; responsabilii fondurilor de vânătoare au obligația să anunțe medicului veterinar oficial depistarea pe fondul de vânătoare a mistreților morți sau bolnavi; vânătorii au obligația să nu înstrăineze carnea și să nu administreze în hrana porcilor din gospodărie resturi provenite de la porcii mistreți vânați. Specialiștii sanitar-veterinar recomandă evitarea de resturi alimentare sau gunoi în zonele care pot fi frecventate de porci.
 Pesta porcină este o boală virală. Nu există vaccin sau tratament, iar de obicei boala este mortală porcii domestici și mistreți. Virusul rezistă o perioadă îndelungată (câteva luni) în mediul înconjurător și cadavre. Prepararea sau afumarea cărnii de porc nu distruge virusul. Boala nu afectează oamenii, dar  contribuie la răspândirea virusului prin hainele sau echipamentele contaminate. Pesta porcină are impact ridicat și provoacă probleme sociale și economice în zonele afectate. Diseminarea acestor informații utile către cetățeni pentru prevenirea apariției pestei porcine africane în Maramureș vor fi realizate, la nivel teritorial, de autoritățile administrației publice locale în activitățile lor curente.


                                             Instituţia Prefectura Maramureş

Rugăciune către Maica Domnului


             O, Preacurată Maică a Domnului, a puterilor de sus, împărăteasa cerului și a pământului, atotputernică apărătoare și tărie a noastră, primește această cântare de laudă și de mulțumire de la noi, nevrednicii robii tăi. Înalță rugăciunile noastre la tronul lui Dumnezeu și Fiul tău, ca să fie milostiv nedreptăților noastre. Să adauge harul Său tuturor celor ce cinstesc preacinstit numele tău și cu credință și cu dragoste se închină făcătoarei de minuni icoanei tale. Că nu suntem vrednici să fim miluiți de Dânsul și pentru aceasta năzuim la tine, că ești acoperitoarea noastră și grabnică ajutătoare.

Auzi-ne pe noi, cei ce ne rugăm ție; ocrotește-ne pe noi cu atotputernicul tău Acoperământ și cere de la Dumnezeu Fiul tău să dea păstoriților noștri sfințenie, ca să privegheze și să ocârmuiască sufletele noastre; ocârmuitorilor de orașe, înțelepciune și putere; judecătorilor, dreptate și necăutare la față; învățătorilor, minte și smerită înțelepciune; asupriților, răbdare; asupritorilor, frică de Dumnezeu; celor mâhniți, răbdare și bucurie duhovnicească; neînfrânaților, înfrânare; și nouă, tuturor, duhul înțelepciunii și al cucerniciei, duhul milostivirii și al blândeții, duhul curăției și al dreptății. Așa, Doamnă preasfântă, milostivește-te asupra noastră și asupra neputinciosului tău popor.

Pe cei rătăciți povățuiește-i pe calea cea bună, pe cei bătrâni îi sprijineşte, pe prunci îi păzește și pe noi, pe toți, ne apără și ne ocrotește cu milostivirea ta. Pe toți, scoate-ne din adâncul păcatului și ne luminează ochii inimii noastre spre căutarea mântuirii. Milostivă fii nouă aici, în această viață, iar la înfricoșătoarea judecată să te rogi pentru noi către Fiul tău și Dumnezeul nostru. Că tu, Doamnă, ești slava celor cerești și nădejdea pământenilor. Tu ești, după Dumnezeu, nădejdea și apărătoarea noastră, a tuturor celor ce ne rugăm ție cu credință. Deci ne rugăm ție, Atotputernică ajutătoarea noastră, și ție ne predăm pe noi înșine, unul pe altul și toată viața noastră, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Împărăteasa mea cea preabună și nădejdea mea, Născătoare de Dumnezeu, primitoarea săracilor și ajutătoarea străinilor, bucuria celor mâhniți și acoperitoarea celor necăjiți, vezi-mi nevoia, vezi-mi necazul, ajută-mi ca unui neputincios, hrănește-mă ca pe un străin; necazul meu îl știi, deci dezleagă-l precum voiești, că n-am alt ajutor afară de tine, nici altă mângâiere bună, ci numai pe tine, Maica lui Dumnezeu, ca să mă păzești și să mă acoperi, în vecii vecilor. Amin.

Preacurată Doamnă Stăpână, de Dumnezeu Născătoare Fecioară, care poți face tot binele, primește aceste cinstite daruri, care se cuvin numai ție, de la noi nevrednicii robii tăi, Ceea ce ești aleasă din toate neamurile și te-ai arătat mai înaltă decât toate făpturile cerești și pământești. Căci pentru tine a fost cu noi Domnul puterilor și prin tine am cunoscut pe Fiul lui Dumnezeu și ne-am învrednicit de Sfântul Trup și de Preacuratul Lui Sânge. Pentru aceasta fericită ești în neamurile neamurilor, ceea ce ești de Dumnezeu fericită, mai luminată decât heruvimii și mai cinstită decât serafimii. Și acum, Preasfântă Stăpână de Dumnezeu Născătoare Fecioară, întru tot lăudată, nu înceta a te ruga pentru noi, nevrednicii robii tăi, ca să ne izbăvim de sfatul celui înșelător și de toată primejdia, și să fim păziți nevătămați de toată lovirea cea înveninată a diavolului; ci până în sfârșit cu rugăciunile tale păzește-ne pe noi neosândiți. Ca prin paza și cu ajutorul tău fiind mântuiți, slavă, laudă, mulțumită și închinăciune, pentru toate să înălțăm, Unuia în Treime Dumnezeu, Ziditorul tuturor, acum și pururea și în vecii vecilor.
                                                                Amin.


Depresia copiilor apare din cauza părinţilor ocupaţi

Depresia copiilor apare din cauza părinţilor ocupaţi, care nu au timp să discute cu ei, susţin medicii, precizând că un copil mic poate avea stări de furie sau de tristeţe fără motiv, însă acestea sunt normale, atâta timp cât nu devin obişnuite.


 „Avem copii depresivi, care au tentative de suicid, abandon şcolar şi tulburare de comportament, pentru că au părinţi ocupaţi. (...) Să stai lângă un copil obez nu înseamnă că este uşor, trebuie să stai lângă el, să îl susţii pentru că toţi îl critică. (...) Există mai multe categorii de părinţi, iar copilul este aşa cum e format de familie. (...) Aproape 30% dintre copiii care se plâng de problemele abdominale ale tubului digestiv au în spate stres, îngrijorare, alimentaţie nepotrivită şi dacă fac o analiză a familie, din păcate masa este cu certuri şi reproşuri”, a declarat, miercuri, medicul de familie Valeria Herdea, în cadrul evenimentului „Ce se întâmplă, doctore cu mama şi copilul”, organizat de CSID.
Herdea mai precizează că este important ca părinţii să discute cu copiii şi să afle cât mai multe detalii despre timpul petrecut la şcoală. Totodată, medicul susţine că este important ca micuţii să nu fie certaţi pentru greşelile lor.
„Realitatea este că nu doar mâncăm pe fugă, nu doar uităm să mulţumim lui Dumnezeu pentru ce avem în farfurie. Pur şi simplu, noi nu vedem ce avem în farfurie şi nu discutăm cu apropiaţii. (...) Discutaţi cu copiii mai mult decât un „bună” şi cum a fost ziua. Încercaţi să aflaţi ce face, însă să nu-i certaţi. Întrebaţi-l dacă a plâns sau a fost vesel la şcoală, asta e cel mai important. (...) Patologia copilului obez este patologia părintelui implicat social. Părintele care are un statut oficial şi oferă bani copilului trebuie să-i ofere prezenţa lui la creştere”, a mai adăugat Valeria Herdea.
Medicul recomandă părinţilor să petreacă mai mult timp cu copii în parc şi să facă mai multe activităţi fizice.
„Ieşiţi în aer liber şi faceţi gimnastică cu copii, petreceţi timp de calitate cu familiile voastre. Le-am dat sfaturile unor pacienţi care aveau nevoie de astfel de activităţi, însă le-am spus că sunt importante pentru copiii lor şi ce credeţi, m-au ascultat. Prin urmare, am observat că în aceste familii a scăzut cu 10% tensiunea. (...) Acordăm copiilor un standar financiar şi educaţional, dar nu le acordăm acea grijă pentru ziua de mâine, nu le acordăm siguranţa pentru viitor ca nu vor avea boli cronice. (...) Petreceţi măcar o oră zilnic cu copilul în aer liber, măriţi timpul pe care-l petreceţi la masă şi încercaţi ca mesele să fie fără certuri. Vă rog să vă uitaţi în agenda dvs. cât timp durează masa şi care este atmosfera, pentru că este important să faceţi o analiză”, a mai adăugat medicul de familie.
Totodată, Otilia Mantelers, leader hand în parenting, a precizat în cadrul evenimentului că furia şi strările de tristeţe sunt normale în comportamentul bebeluşilor, a copiilor şi al adolescenţilor.

„Copiii tot sunt trişti şi au griji. (...) Furia are un rost, rostul de a-l ajuta să se protejeze, tristeţea are rostul de a jeli. Toate aceste emoţii sunt foarte importante şi atunci când mamele observă că bebeluşii, copii sau adolescenţii sunt trişti trebuie să permită emoţiei să fie. (...) Trebuie să vorbim cu copii şi să le permitem să fie aşa, chiar dacă nu au motive. (...) Părinţii se simt responsabili pentru emoţia copilului, cumva încet trebuie să nu ne mai simţim responsabili. Dacă este nervos îl întrebăm dacă trebuie să facem ceva ca să-l ajutăm, iar dacă nu, îi permitem să fie aşa. (...) În astfel de momente în părinţi se activează teama, însă ei trebuie să îl lase, iar dacă cel mic întrece limitele, atunci să intervină”, a declarat Otilia Mantelers, leader hand în parenting. Mediafax

Top 3 blogul MOARA lui GELU din 1 august 2018


1. S-a încheiat Tabăra "De amicitiae" Sebeş - 191 vizualizări;

2. Comunicat de presă. Inundaţii în Maramureş - 115 vizualizări;

3. Năstăsica Popa. Povestea mea - 113 vizualizări.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 1 august

În 1915, s-a născut Gellu Naum, poet, prozator şi dramaturg, considerat cel mai important reprezentant român al curentului suprarealist şi unul dintre ultimii mari reprezentanţi ai acestuia pe plan european:"Castelul orbilor", "Zenobia", "Cartea cu Apolodor". A murit la data de 29 septembrie 2001.
1744 - S-a născut naturalistul Jean-Baptiste de Monet Lamarck (d. 18 decembrie 1829)
1818 - S-a născut prima femeie astronom, Maria Mitchell (d. 28 iunie 1889)
1819 - S-a născut prozatorul şi poetul Herman Melville: "Moby Dick", "Timoleon" (d. 28 septembrie 1891)
1828 - A încetat din viaţă Alexandru Ipsilanti, conducătorul mişcării eteriste de la 1821 (n. 12 decembrie 1792)
1883 - S-a născut Pan Halippa, poet şi publicist din Basarabia, promotor al unirii acesteia cu România. Membru marcant al Partidului Naţional Ţărănesc, parlamentar în toate legislaturile între anii 1918-1940, ministru în guvernul României Mari în perioada 1927-1931 (d. 30 aprilie 1979).
1901 - Vede lumina tiparului primul tratat consacrat istoriei limbii române, "Histoire de la langue roumaine", de Ovid Densuşanu.
1908 - A încetat din viaţă istoricul Ştefan Dimitrie Greceanu, medievist cu preocupări privind genealogiile familiilor boiereşti din Ţara Românească (n. 19 septembrie 1825).
1921 - A fost creată Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga
1930 - S-a născut Pierre Bourdieu, unul dintre cei mai importanţi filosofi şi sociologi contemporani. (d. 23 ianuarie 2002)
1936 - S-a născut creatorul de modă Yves Saint Laurent, considerat ca fiind unul dintre cei mai mari designeri din secolul 20. (d. 1 iunie 2008)
1943 - A încetat din viaţă, la Viena, arhitectul Horia Creangă (nepotul lui Ion Creangă). A proiectat, printre altele, imobilul ARO din Bucureşti, hotelul ARO din Braşov, teatrul Giuleşti din Bucureşti, precum şi clădirile Fabricii de locomotive "Malaxa". (n.1892)
1993 - S-a declanşat greva minerilor din Valea Jiului
2001 - Fostul suveran al României, Mihai I, a cerut retrocedarea Castelului Peleş, precum şi a altor imobile din jurul castelului, ca şi o serie de terenuri virane din judeţul Prahova
2003 - A încetat din viaţă actriţa Marie Trintignant: "Strigătul mătăsii", "Pădurea ucigaşă", "Lunga noapte de dragoste" (n. 21 ianuarie 1962)
2008 - A avut loc o eclipsă totală de Soare, vizibilă în România ca eclipsă parţială.

Sebastian Zachmann, în Adevărul: Viktor Orban foloseşte România ca rampă de lansare a mesajelor anti-UE şi pro-Rusia. Reacţia specialiştilor

Prezent la Universitatea de Vară de la Tuşnad, judeţul Harghita, premierul Ungariei, Viktor Orban, a lansat noi critici la adresa liderilor UE, a pledat pentru o relaţie mai strânsă cu Rusia şi a persiflat Centenarul României. Specialiştii contactaţi de Sebastian Zachmann, de la „Adevărul" analizează discursul liderului maghiar.
Ca în fiecare vară, premierul Ungariei Viktor Orban a participat la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, organizată, încă de la începutul anilor 90, de comunitatea maghiară. Din România, Viktor Orban a criticat modul în care liderii UE se raportează la Rusia. „Punctul meu de vedere este că UE duce o politică, şi scuzaţi expresia, primitivă faţă de Rusia, spunând că Rusia reprezintă un pericol. Pentru că, într-adevăr, în UE există ţări membre care se pot de-a dreptul simţi în pericol faţă de Rusia. Vorbim de Ţările Baltice, vorbim de Polonia, istoria şi apropierea geografică confirmă acest lucru, dar majoritatea ţărilor din UE nu resimt acest pericol, această primejdie, nici slovacii, nici cehii şi nici noi nu avem motive să credem că Rusia ar reprezenta vreun pericol, vreo primejdie pentru noi", a spus premierul maghiar, care a pledat pentru relaţii mai strânse între statele UE şi Moscova.
„Deci, este foarte clar că Ţările Baltice şi Polonia ar beneficia de garanţii suplimentare din partea NATO, din partea UE pentru a se simţi în siguranţă, dar restul ţărilor ar trebui să beneficieze de dezvoltarea relaţiilor bilaterale cu Rusia. Deci, în loc de această politică primitivă faţă de Rusia, ar trebui să avem o politică mult mai specializată, mult mai bine definită cu Rusia", a spus Orban.
Iulian Chifu, fost consilier prezidenţial pe probleme de politică externă, arată duplicitatea premierului maghiar. „Orban îşi aşază un eşafodaj pentru viitoare negocieri cu Federaţia Rusă. Aşa a acţionat dintotdeauna. Dar, dincolo de ce spune Orban în spaţiul public, din 2014 încoace, după anexarea Crimeei, Ungaria a votat pentru sancţionarea Rusiei şi, apoi, pentru prelungirea sancţiiunilor economice", a explicat Iulian Chifu pentru „Adevărul".
Analistul politic George Rîpă adaugă: „Orban este prins între angajamentele euro-atlantice ale Ungariei şi dorinţa sa de apropiere faţă de Federaţia Rusă, o ţară care îi aplaudă derapajele anti-democratice. Când Orban spune că ţara sa nu se simte ameninţată de Rusia şi că pentru el sunt importante relaţiile comerciale, el nu face altceva decât să susţină teza că valorile, securitatea şi stabilitatea şi coeziunea spaţiului euro-atlantic sunt mai puţin importante decât relaţiile personale sau economice cu Vladimr Putin. Orban este poate cel mai vocal susţinător al acestei teze la nivel european, însă nu este singurul. Până la urmă, Germania este cea care are relaţii economice speciale cu Rusia, în ciuda sancţiunilor europene şi americane, lucru evidenţiat recent chiar de preşedintele Trump".
Atac la Merkel În discursul susţint la Tuşnad, Viktor Orban a criticat Comisia Europeană pentru că a aplicat „duble măsuri" pentru Europa Centrală şi de Est. „Deci, ne bucurăm că mai au doar 300 de zile cei care mai sunt în Comisie", a spus premierul Ungariei.
În paralel cu discursul susţinut la Tuşnad, Viktor Orban a oferit şi un interviul publicaţiei germane Bild, în care a criticat-o pe Angela Merkel. „Dacă aş urma o politică a refugiaţilor cum face cancelarul dumneavoastră, oamenii m-ar da afară din prima zi", a spus premierul maghiar. „În ceea ce o priveşte pe doamna Merkel, Orban are dreptate. Cancelarul german şi-a cerut scuze cu jumătate de gură în campania electorală internă, însă nu şi-a asumat niciodată la nivel european faptul că a forţat cea mai mare parte a statelor europene să încalce legislaţia europeană în materie de migraţie, în frunte cu acordul de la Dublin. Angela Merkel a fost sancţionată totuşi indirect de europeni, dacă ne uităm la rezultatele alegerilor din Italia, Franţa, Austria, Germania, unde partidele anti-imigraţie au obţinut scoruri ridicate sau chiar au câşigat alegerile", susţine analistul politic George Rîpă.
„Centenarul României nu e un moment festiv" Inevitabil, premierul Ungariei a vorbit şi despre Centenarul pe care România îl va serba la 1 Decembrie. „Acum o sută de ani, România a intrat în epoca modernă. Înţelegem că, din punctul lor de vedere, este un moment festiv, dar să înţeleagă şi ei că pentru noi nu e un moment festiv", a afirmat Orban. Analistul politic Iulian Chifu explică: „Ungaria încearcă să provoace România şi să o angreneze într-un proiect de dezbatere cu privire la anul 1918. E frustrarea Ungariei în materie de Trianon ( Tratatul prin care Marile Puteri au recunoscut, în 1920, unirea Transilvaniei cu România – n.r.)..Fără acest discurs, Orban nu ar avea ce să pună pe masă, căci subiectul Soros îşi dă ultima suflare".
Dacă România ar avea azi conducători care să inspire respect, cu siguranţă că Viktor Orban nu şi-ar permite să ne jignească la noi acasă. Victor Ponta,fost premier
Premierul ungar a invocat şi sloganul UDMR - 1000 de ani în Transilvania, 100 de ani în România - cu care s-a declarat de acord. „Ţinutul Secuiesc a existat şi când încă nu exista România modernă şi va exista şi atunci când toată Europa se va fi predat Islamului", a adăugat Orban. „O declaraţie cu puternice accente emoţionale. Premierul Ungariei foloseşte contextul Centenarului românesc pentru a crea o bază solidă de susţinători din zona Transilvaniei. Desigur, o reacţie din partea oficialităţilor de la Bucureşti nu face decât să împrumute agenda unei teme ce, în contextul valorilor Uniunii Europene, este una artificială, neîntemeiată. România, ca atare, are o singură soluţie: să se impună la nivel macro-economic şi print-o serie de politici sociale menite să fie un exemplu de bune practici pentru toţi partenerii UE", crede analistul politic Radu Delicote.
Nici Iulian Chifu nu crede că Guvernul sau Adminsitraţia Prezidenţială ar trebui să răspundă oficial, pentru că ar pune paie pe foc. „Probabil MAE a răspuns deja pe cale diplomatică. O reacţie publică din partea statului n-ar duce decât la dispută. E treaba liderilor de partide din Românai să vină cu reacţii", spune Iulian Chifu. Singurii politiceni care au reacţionat au fost Victor Ponta, liderul ProRomânia, şi Eugen Tomac, preşedintele PMP. „Dacă România ar avea azi conducători care să inspire respect, cu siguranţă că Viktor Orban nu şi-ar permite să ne jignească la noi acasă", a spus Ponta. „România a reuşit să integreze comunitatea maghiară perfect, UDMR este în Parlament din 1990 până în prezent, a participat de cele mai multe ori la actul de guvernare, la ora actuală face parte dintr-o Coaliţie alături de PSD şi ALDE, chiar dacă nu are miniştri în Guvern. Din punct de vedere al reprezentării politice, judeţele Harghita şi Covasna sunt conduse de către reprezentanţi a minorităţii maghiare, conduc şi în judeţul Mureş, decid şi în Satu Mare şi Bihor", a comentat şi Tomac.
Ţinutul Secuiesc a existat şi când încă nu exista România modernă şi va exista şi atunci când toată Europa se va fi predat Islamului. Viktor Orban,premierul Ungariei.
                                                                                               RGN MEDIA

Postul Adormirii Maicii Domnului


 Postul Adormirii Maicii Domnului incepe de obicei pe 1 august si are o durata de doua saptamani (1-15 august). Lasata secului pentru postul Adormirii Maicii Domnului se face pe data de 31 iulie. In cazul in care 31 iulie este in zi de miercuri sau vineri, se lasa sec in seara zilei de 30 iulie si postul incepe pe 31 iulie.
In popor este cunoscut si sub denumirea de Postul Sfintei Marii sau Santamariei. Este un post care ii pregateste pe crestini pentru cele doua mari praznice din luna august: Schimbarea la Fata (6 august) si Adormirea Maicii Domnului (15 august).
 Originea acestui post a fost fixata in secolul al V lea cand s-a dezvoltat cultul Maicii Domnului. La inceput durata postului Adormirii Maicii Domnului era diferita pentru crestini, cei din Antiohia posteau o zi, pe 6 august , in vreme ce la Ierusalim acest post tinea opt zile. Existau si crestini care posteau toata luna august, in vreme ce altii posteau in luna septembrie. Uniformizarea datei si a duratei postului a avut loc in sec. al XII-lea, la sinodul local din Constantinopol (1166), condus de patriarhul ecumenic Luca Crysoverghis. Aici s-a stabilit ca acest post sa fie tinut incepand cu 1 august si sa se termine pe 15 august, ziua praznuirii Adormirii Maicii Domnului.
Exista randuiala ca impreuna cu slujba Vecerniei sa se savarseasca in aceasta perioada a postului Adormirii Maicii Domnului si cele doua Paraclise ale Fecioarei Maria, iar in ajunul praznicului, Prohodul Maicii Domnului.
Postul Adormirii Maicii Domnului inseamna infranare nu doar de la anumite alimente, ci de la tot ce ne desparte de Dumnezeu. Daca ne tinem departe de anumite mancaruri, sa ne tinem departe si de pacate. Sa nu ne intristam ca pierdem satisfactia pe care ne-o aduce hrana de "dulce", caci prin retinerea de la ea vom fi partasi unor daruri care ne fac mostenitori ai Imparatiei lui Dumnezeu.
Daca in acest post se recomanda ajunare luni, miercuri si vineri pana la ora 15.00, ora de la care se poate consuma numai mancare uscata, iar daca marti si joi ni se cere sa mancam fara ulei, nu trebuie sa intelegem ca postul Adormirii Maicii Domnului dispretuieste trupul. Nu, acest post cauta sa-l mantuiasca impreuna cu sufletul.
Sa nu ajungem la astfel de ganduri: "Maine ce voi mai gati?", "Astazi cu ce bani sa mai cumpar bucate de post?", caci nu diversificare alimentara si cheltuiala peste masura cere postul. Faceti din rugaciune mancare pentru vremea postului si veti vedea cat de hranitoare si de ieftina este adevarata mancare de post. Nu va indemn la o postire peste puterile dumneavoastra, ci doresc sa va atrag atentia ca postul are nevoie si de rugaciune. Fara ea, cele doua saptamani de post vor fi chinuitoare si vor parea ca nu mai au sfarsit.
Post cu bucurie!


Adrian Cocosila

Bicla ne unește. Sângele nu?!

Va fi un editorial scurt. Foarte scurt. Poate cel mai scurt. Pentru că îi este adresat direct unui personaj care citește încet. Și înțelege greu. În plus, voi încerca să fiu cât mai explicit. Pe măsura puterii de înțelegere și reflecție a domnului Klaus Iohannis. Veți vedea, titlul este cu adevărat sugestiv.
În Ardeal și chiar în Sibiu, de unde vine președintele nostru, biciletei i se spune „biclă”. Acest nume de alint este pe înțelesul domnului președinte. Și, de aceea, îl folosesc. Klaus Iohannis, într-una dintre preumblările lui electorale, ne-a relatat un fapt interesant. Cum poate fi bicicleta , respectiv bicla, un simbol al unirii tuturor românilor. Nu chiar a tuturor. Dar măcar a celor care practică acest sport, renunțând la girofar și antemergători.
Oameni foarte diferiți, rostea rar și apăsat președintele, iată, sunt uniți prin acest sport. Bicla devine astfel, în accepțiunea sa, un simbol al Marii Uniri.
Categoric, lucrurile pot să stea și așa. Dar pot să stea și altfel. De pildă, dacă ai câștigat alegerile, dacă ești președintele unui stat, cum e România, și nu ai niciun fel de proiect de țară, dar în schimb vorbești din când în când despre România educată, pentru care nu ai făcut nimic, mă gândesc de ce nu i-aș sugera domnului Klaus Iohannis să utilizeze un alt simbol al Marii Uniri. Mai substanțial. Și mai comun. Sângele.
Sângele ne unește într-o mai mare măsură decât bicla. Cu bicla se dau doar unii. Sânge avem aproape toți. Nu chiar toți. Zilnic, mor români pentru că le lipsește sângele. Este nevoie de donatori. Iar donatori nu se prea găsesc. Românii nu se prea grăbesc să doneze sânge pentru semenii lor aflați în suferință. Închideți o secundă ochii și încercați să-l vizualizați pe președintele tuturor românilor. E un bărbat bine făcut și sănătos. Plesnește de sănătate. Poate și fiindcă se dă cu bicla. Și mă gândesc așa. Să-i sugerez cât se poate de politicos să facă un gest nobil. Să deschidă, utilizându-și întreg prestigiul și forța de convingere, o campanie națională de donare de sânge pentru frații români aflați în suferință. Să o facă în mod demonstrativ. Și chiar ostentativ. Așa cum s-a dat cu bicla. Și să-i cheme pe toți cei care îi înțeleg gestul să urmeze acest exemplu.
În anul Marii Uniri, îl rog frumos pe președinte să arate națiunii întregi că sângele ne unește. Dacă există omenie. Sper că citește. Sper că înțelege ce citește.
Sursa: CorectNews

Minutul de poezie - Lucica Dragoş

se sparge de ziuă


dimineaţa poleită
cu soare răsuflă
uşurată

iile verii
mirifice
fredonând simfonii
printre genele
zilei întredeschise
plimbă lumina

boabe de aur
peste obrajii
pământului

din adâncul inimii
în jurul vieţii
începe

o forfotă.

Hoţia cu democraţia

De ce avem în fruntea ţării politicieni şi şefi de instituţii de valoarea, de calitatea, de fapt, de non-valoarea, de lipsa de calitate a lui Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă, Călin Popescu Tăriceanu, Liviu Dragnea, Ludovic Orban, Dan Barna, Eugen Tomac, Eduard Hellvig, Gabriel Vlase, Augustin Lazăr, Laura Codruţa Kövesi, Gabriela Vrânceanu Firea, Mihai Chirica, Emil Boc, ca să-i numim doar pe cei care conduc azi România, guvernul României, Senatul şi Camera Deputaţilor, partidele, instituţiile de forţă, marile oraşe ? Cum e turcul şi pistolul, adică politicienii şi înalţii funcţionari nu pot fi mai buni decât populaţia pe care ar trebui s-o reprezinte. Aşa să fie ?
Să fie calitatea românilor care trăiesc astăzi aici de nivelul jalnic al politicienilor şi demnitarilor care-i reprezintă la Cotroceni, în Palatul Victoria, în Parlament, în parchete şi servicii, în primării şi, seară de seară, pe televiziunile de ştiri alocate ? Oricum, asta ni se induce clipă de clipă, sistematic, tenace, că noi, românii, suntem la fel de ciumeţi ca reprezentanţii noştri, la fel de imbecili, inculţi, hoţi, corupţi, mincinoşi, incompetenţi, arivişti pe sec, impostori, plagiatori ca ei.
Aproape identici cu cei care semnează pentru noi tăierea sălbatică, descreierată, dementă a pădurilor, retrocedări ilegale de tipul A.N.R.P.-Băsescu sau cele din Transilvania, înstrăinarea subsolului, a petrolului şi a gazelor, vânzarea pământului cel mai bun pe nimic către investitori străini. Noi punem ştampila pe buletinele de vot, iar cei votaţi ne vând pe câţiva arginţi, nu mulţi, pe care şi-i bagă în propriul buzunar.
De aceea am avea nevoie de D.N.A., o instituţie bazată pe o jurisdicţie de excepţie tipică unei dictaturi, de aceea am avea nevoie de protocoalele între S.R.I., D.N.A. şi celelalte instituţii, de servicii secrete supranumerice, care să-i supravegheze pe votanţii unor asemenea politicieni iresponsabili, nevolnici, corupţi şi nepotriviţi. De aceea am avea nevoie de bani din ce în ce mai mulţi de la buget pentru aceste servicii foarte speciale, care să supravegheze, să controleze o populaţie incalificabilă, detestabilă. Avem un Minister al Apărării foarte lejer, serviciul militar obligatoriu, care avea şi un rol educativ, mai ales pentru tinerii veniţi de la ţară sau din mahalalele sărace, a fost suprimat, dar Ministerul de Interne, ca şi serviciile speciale au devenit supraponderale, cu mult peste ce ar trebui să fie ele raportat la o populaţie în continuă scădere. Populaţia României scade neîncetat ca urmare a unei natalităţi foarte slabe, explicabile, şi a unei emigraţii fără precedent în istoria ţării, tragice.
Şi nu numai serviciile secrete şi Ministerul de Interne sunt supraponderale, supranumerice şi supraplătite (să nu uităm nici pensiile speciale şi pensionarii la 50 de ani), dar mai avem şi foarte multe canale de ştiri cu conţinut eminamente politic – despre unele nici nu ştim cine le ţine în viaţă, din ce bani trăiesc, sute de canale de ştiri în provincie, posturi de radio foarte politizate – toate acestea nu fac decât să lustruiască, „jos cutare ! sus cutare !” politicieni şi aleşi locali despre care se vorbeşte până la ameţeală. Dacă s-ar opri aceste oficine de prestări pur politice, deloc comerciale, majoritatea absolută a politicienilor noştri ar cădea pe loc în neantul din care au venit. E limpede că politicienii şi televiziunile care-i lustruiesc şi le dau formă şi conţinut zilnic, seară de seară, locuiesc în acelaşi borcan urât mirositor. Şi toţi cei care se pretează interesat la această sinistră comedie, politicieni şi ziarişti laolaltă, sunt indivizi fără experienţă profesională semnificativă sau dispuşi să-şi pună orice experienţă în paranteză, cu studii discutabile, doctori plagiatori, cu un profil moral pe măsură. Presa scrisă a cam dispărut, teme care privesc literatura, arta, istoria nu mai fac nici o para chioară. Educaţia şi sănătatea sunt folosite ca subiecte doar pentru a atrage sau a fideliza fraierii. Viaţa românilor se reduce la politică şi judiciarism de spitalul de nebuni.
Să nu pierdem din vedere nici mediul online, cu Google, cu Facebook, Twitter, Instagram etc., cu sute de site-uri care manipulează politic într-o direcţie sau alta prin preferinţe şi cenzură. Şi, mai ales, să nu-i uităm nici pe sociologii de provenienţă comunistă şi securistă care produc sondaje trucate, prefabricate, inventate, comandate şi plătite de unii şi de alţii, sociologi care scriu, de fapt, cele mai mincinoase editoriale politice pentru că lasă impresia că se bazează pe cifre şi pe interogarea populaţiei.
Marea descoperire recentă, cu nesfârşita discuţie în jurul demiterii Laurei Codruţa Kövesi, a scos clar la vedere rolul nefast al unei justiţii dirijate, orientate până la urmă împotriva întregii ţări. Spectacolul de suprafaţă al luptei dintre cele două tabere nu mai poate să ascundă tragedia cu care se confruntă cotidian întreaga populaţie a României, călcată în picioare de servicii secrete, justiţie coruptă şi instrumentată, presă falsă, închiriată pentru a intoxica, manipula, dezorienta.
Să revenim la prima întrebare. Bineînţeles că actualii politicieni, ca şi cei din 1989 până azi, nu reprezintă aproape deloc populaţia tăcută a României. Bineînţeles că există sute şi mii de români mai buni decât ei, mai cinstiţi şi mai competenţi, care ar trebui să reprezinte ţara în treburile publice. Actualii politicieni, ca şi restul adunăturii politice postcomuniste, nu au fost scoşi în faţă de alegeri democratice reale, ci de acele forţe obscure şi oculte care controlează România din decembrie 1989 încoace. Mai nou, aceste forţe au fost numite „stat paralel” în piaţa publică, într-o enormă adunare populară, în discursuri, de Liviu Dragnea şi de Călin Popescu Tăriceanu, respectiv preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului. Mai înainte se vorbea de Securitate, care a făcut de la bun început un contract odios de vânzare de ţară cu servicii străine, cu multinaţionale, cu mai multe puteri de ocupaţie.
Odată cu lichidarea violentă a Ceauşeştilor am ieşit dintr-un fals comunism, în fapt o teribilă dictatură a bandiţilor, proştilor şi ticăloşilor de tot felul, şi am intrat într-o democraţie de faţadă, din care nu se poate recunoaşte decât ritualul găunos şi inutil al votului. Ieşirea României din comunism a fost sprijinită masiv, cu arma în mână, de U.R.S.S., de democraţiile occidentale şi de vecinii interesaţi. Ieşirea din tragicomedia democratică în care ne găsim nu va mai fi ajutată de nimeni din exterior. Dimpotrivă. Se fură azi toată România prin alba-neagra ? Nu. Se fură cu democraţia, cu partidul şi cu votul.
Autor: Petru Romoşan
Sursa: art-emis.ro

Anunţ Literar - Mariana MOGA


Dragii mei,

Când a apărut antologia „ Clepsidra cu sentimente” ( în luna mai a.c) am anunțat că lansarea acesteia va avea loc în Tabăra prieteniei literare „ De amicitiae” , ediția 2018, tabără pe care o organizez anual. Duminică 29 iulie s-au încheiat lucrările ediției de anul acesta. Sunt fericită și mândră să anunț că antologia a ajuns deja în biblioteci sau asociații din Anglia, Austria, Italia, Republica Moldova, Bruxelles și România, fiind de fapt un proiect de promovare a poeților și prozatorilor contemporani din România.
Pentru toți participanții la antologie ( 46 autori ) am scos la concurs trei locuri gratuite la ediția următoare a taberei, respectiv pentru ediția 2019. Așa că am făcut bilețele cu numele tuturor celor ce au trimis material și s-au extras trei dintre ele.
Cei ce vor beneficia de gratuitate în Tabăra prieteniei literare „ De amicitiae” din 2019 sunt:
Paulina Georgescu - Buzău;
Constanța Tanțy Triță - Piatra Olt;
Ovidiu Vasile - Cluj Napoca
Sincere felicitări câștigătorilor!
Aștept să vă înscrieți pentru următoarea ediție a antologiei. Ea apare anual și are ca premiu trei locuri gratuite în Tabăra prieteniei literare „ De amicitiae” a următorului an. Dar cel mai important este că apariția în antologie ajută autorii să fie cunoscuți și dincolo de granițele României.

Toate materialele trimise sunt studiate de o comisie, iar includerea în antologie este condiționată de valoarea scrierii.