miercuri, 31 octombrie 2018

Comunicat de presă - TAGRO, primul tractor agricol românesc



 Primul tractor românesc, TAGRO, este un tractor conceput și realizat pe platforma IRUM Reghin.
Proiectul TAGRO a fost realizat în Centrul de Cercetare și Dezvoltare pentru Utilaje Agricole și Forestiere - IFOR - care funcționează la Reghin, Transilvania. Acest centru a fost înființat de grupul de firme MAVIPROD, în incinta fabricii IRUM și a presupus o investiție de 2,65 milioane de euro reunind aproximativ 50 de ingineri români. 
Investiția în concretizarea proiectului TAGRO a însemnat alți 4.000.000 de euro puși la dispoziție de grupul MAVIPROD, acționarul IRUM. TAGRO este primul tractor agricol românesc produs după o pauză de 10 ani.
Acest tractor este destinat cu precădere fermelor mici și mijlocii și va fi vândut atât pe piața internă, cât și pe cele externe. TAGRO va avea toate dotările necesare unui tractor modern, inclusiv comenzi prin radio și aer condiționat. Înainte de lansare, tractorul a fost testat în România și în Italia, iar până la finalul acestui an se va finaliza procesul de omologare în cadrul Registrul Auto Român București.
Prețul de pornire pentru un astfel de tractor agricol va fi de 34.500 de euro. Producția în serie va începe în aprilie 2019, iar conducerea IRUM Reghin estimează că în primul an vor fi produse și vândute 200 de tractoare, în 2020 va fi depășit pragul de 300 de tractoare TAGRO, iar în 2021 vor urma alte 500 de tractoare TAGRO. 
Primul tractor agricol românesc este un dar pe care IRUM îl face României în Anul Centenarului Marii Uniri. Însă 2018 este și anul în care se împlinesc 65 de ani de la fondarea IRUM și 25 de ani de la fondarea grupului MAVIPROD, acționarul majoritar al fabricii de tractoare din Reghin.
Fabrica IRUM a fost fondată în anul 1953, pentru a repara utilaje și mecanisme agricole și forestiere. În anul 1969, la IRUM a început producția de tractoare articulate forestiere. În anul 1993, familia Oltean, a fondat grupul MAVIPROD. Administrat cu inteligență, acest grup a fost capabil să cumpere, în anul 1996, pachetul majoritar de acțiuni de la IRUM Reghin. Această tranzacție a însemnat salvarea de la faliment a fabricii din Reghin. După ani de modernizare, IRUM Reghin a intrat, în anul 2007, într-un parteneriat cu Uzinele Tractorul din Brașov pentru a produce împreună un tractor agricol românesc, însă falimentul uzinei brașovene a pus capăt acestui proiect.
Însă în anul 2010, IRUM Reghin a început producția de tractoare agricole în parteneriat cu Uzinele Belarus. Treptat, producția a crescut, iar în prezent IRUM Reghin vinde anual câte 500 de tractoare pe piața românească. Acest lucru înseamnă 20 la sută dintr-o piață în care sunt vândute anual 2.500 de tractoare noi. 
Un alt punct de cotitură în evoluția fabricii de tractoare a fost reprezentat de deschiderea Centrului de Cercetare și Dezvoltare IFOR, în anul 2015. Astfel, la capătul a trei ani de eforturi susținute, echipa Centrului a reușit să producă cel mai spectaculos rod al unei tradiții de 65 de ani: TAGRO.
”Am urmărit dezvoltarea unui produs care să fie destinat fermierilor mici și medii, dar și fermierilor mari care folosesc și acest tip de tractoare pentru diferite activități unde nu se pretează tractoarele cu o putere mai mare. Focusul numărul unu a fost crearea unui tractor care să aibă un raport calitate preț competitiv și care să poată fi exportat cu brio oriunde în lume. În ceea ce privește designul acestui tractor, s-a urmărit creearea unei identități vizuale unice și proprii, care să fie cel puțin la nivelul oricărui mare producător mondial și să reprezinte fundația viitoarelor dezvoltări IRUM, în gama agricolă. Astfel, am ținut cont de aspecte legate de confort și dimensiuni, dorindu-ne să păstram același logo, aceeași linie tradițională a tractoarelor noastre. Un accent important s-a pus și pe partea de ergonomie și siguranță a utilizatorului final, elemente care putem spune cu mândrie că sunt la cele mai înalte standarde”, spune Mircea Oltean, CEO-ul IRUM Reghin.
Caracteristicile TAGRO sunt următoarele:
·         Motor FPT 86, 95, 102 CP
·         Norma de poluare: Stagiu IV final
·         Capacitate cilindrică: 3 387 cm³
·         Putere: 102 Cp ( 75Kw )
·         Cuplu maxim: 430 Nm la 1 400 rpm
·         Filtru de aer: uscat 
·         Rezervor combustibil: 110 l
·         Rezervor AdBlue: 20 l
·         Cutie de viteze: Shuttle cu 12 viteze de mers înainte și 12 viteze de mers înapoi 
·         Inversor mecanic
·         Blocare diferențial: electrohidraulică
·         Tracțiune: 4 x 4
·         Cuplare tracțiune 4 x 4: electrohidraulică
·         Priza de putere spate: Independentă cu 540 / 1 000 rpm.
·         Debit pompă hidraulică: 60 litri / min
·         Capacitate de ridicare în tiranți spate: 4 400 kg, cu Sistem Auto Lift
·         Cuple hidraulice spate: 2 perechi
·         Certificată ROPS și FOPS, vizibilate sporită, scaun operator cu pernă de aer, centură de siguranță, scaun pasager cu centură, girofar, ștergătoare cu spălator parbriz față/spate, geam spate cu degivrare
·         Aer condiționat
·         Oglinzi retrovizoare
·         Faruri de lucru: 2 față / 2 spate 
·         Echipare radio 

IRUM Reghin a fost fondată în anul 1953 cu scopul de a produce, întreține și repara utilaje și mecanisme agricole și forestiere. Experiența acumulată în acest domeniu a reprezentat premisa pentru dezvoltarea și maturizarea proiectului primului tractor agricol românesc.

În prezent, IRUM are aproape 500 de angajați, iar cifra de afaceri pe anul 2017 la nivelul  grupului MAVIPROD din care care face parte și IRUM este de 40 milioane de euro.



MAE reacţionează după declaraţia jignitoare la adresa României a ministrului de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto



MAE a reacţionat, marţi, la declaraţiile ministrului de Externe al Ungariei, Petr Szijjarto, care a criticat dur declaraţiile lui Jean Claude Juncker referitoare la Centenar. MAE arată că dezavuează încercările de a critica acţiunile legitime şi curajoase care au condus la formarea a României Unite, transmite www.mediafax.ro, preluat de Romanian Global News.
"Ministerul Afacerilor Externe salută declaraţiile preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, referitoare la Centenarul Marii Uniri şi la semnificaţiile zilei de 1 Decembrie pentru poporul român, făcute în plenul Parlamentului European în data de 23 octombrie, cu ocazia dezbaterii asupra viitorului Europei. Ministerul Afacerilor Externe apreciază că acest mesaj reconfirmă încrederea şi aprecierea, la nivel european, faţă de statul român, care a adoptat de-a lungul timpului măsuri substanţiale în beneficiul persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, corespunzând celor mai înalte standarde de protecţie în materie, angajament pe care România şi-l menţine şi pe care îl va urmări în mod constant în toate politicile sale", arată MAE într-un răspuns acordat solicitării MEDIAFAX.

MAE îşi exprimă solidaritatea cu declaraţia lui Jean Claude Juncker.

"Ne exprimăm totodată solidaritatea cu afirmaţiile înaltului oficial european care subliniază importanţa respectării ordinii juridice clădită în Europa ulterior războaielor mondiale, garanţie a stabilităţii şi securităţii în plan regional şi ne manifestăm îngrijorarea faţă de retorica autorităţilor de la Budapesta care lansează în spaţiul public mesaje care par a pune sub semnul întrebării eforturile care au adus pace şi înţelegere între popoarele Europei de astăzi. Ministerul Afacerilor Externe dezavuează ferm orice încercare de a critica acţiunile legitime şi curajoase ale reprezentanţilor naţiunii române care au condus la formarea, în 1918, a României Unite, pe baza celor 14 puncte prezentate de preşedintele Woodrow Wilson în sesiunea camerelor reunite ale Congresului, Senatului şi Camerei Reprezentaţilor SUA, din 8 ianuarie 1918. Ministerul Afacerilor Externe reiterează faptul că România înţelege să celebreze anul 2018 – anul Centenarului Marii Uniri – în spirit de unitate, toleranţă şi respect reciproc între toţi cetăţenii săi indiferent de etnia acestora şi condamnă orice mesaje sau declaraţii de natură a incita la ură sau la conflicte interetnice", se mai arată în răspunsul transmis MEDIAFAX.
Peter Szijjarto, ministrul de Externe al Ungariei, a criticat dur declaraţiile lui Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, care a afirmat că centenarul Marii Uniri de la 1918 reprezintă un eveniment important nu doar pentru România, cât şi pentru întreaga Europă.
"Europa va fi puternică şi unită dacă acceptăm că anumite date ale istoriei aduc bucurie unora, dar amintiri dureroase altora", a declarat Szijjarto pentru agenţia MTI. "Nu ne putem aştepta ca cei care regretă astfel de evoluţii să se bucure, astfel de aşteptări sunt imorale şi necinstite", a adăugat oficialul ungar.

                                                                                              RGN

INVITAŢIE



Dragi intervievați și neintervievați, prieteni reali și virtuali vă invit ca miercuri, 7 noiembrie, ora 13.00 sa fiți alături de mine, la LANSAREA volumului meu de interviuri,În direct... Pentru a vă convinge, atașez cuprinsul:
  • CUPRINS
  • ARGUMENT 
  • JANA PÁLENÍKOVÁ: „DESPRE LITERATURA ROMÂNĂ DE AZI NU SE ŞTIE APROAPE NIMIC” ...
  • LIBUŠA VAJDOVÁ: „MAI ESTE UN FACTOR CARE SĂRĂCEŞTE ŞI DEPRIVEAZĂ EXILUL ROMÂNESC – DIFERENŢIEREA PE NAŢIUNI” 
  • TERESIA B. TǍTARU: „ÎNTÂI ȘI-NTÂI, PE PRIMUL LOC, STǍ LIMBA TA NATALǍ, LIMBA MATERNǍ” 
  • FLORI BĂLĂNESCU: „TREBUIE SĂ FACEM PENTRU OMUL ȘI SCRIITORUL PAUL GOMA LUCRURI CÂT SE POATE DE CONCRETE” 
  • PAVEL GĂTĂIANŢU: „ROMÂNII VOR REZISTA DOAR ÎN CAZUL ÎN CARE ÎŞI FAC ORDINE ÎN PROPRIA LOR CASĂ”MIHAIL GĂLĂŢANU: „CEL MAI MARE ACT DE PATRIOTISM E CĂ SCRIU ÎN LIMBA ROMÂNĂ” 
  • PETER KOPECKÝ: „SUNTEM ȊNFRICOŞATI SAU COMPLEXAŢI DE AŞA-ZISELE ŢĂRI MARI” 
  • VIRGILIU PARGHEL: „PRACTIC AUTOPORTRETUL PENTRU CĂ, PUR ŞI SIMPLU, SUNT MODELUL CARE NU SE SUPĂRĂ.” 
  • ANDREI MARGA: „REPREZENTANȚII ROMÂNIEI SUNT, DIN NEFERICIRE, FÃRÃ IDEI, ȘTERȘI” 
  • CONSTANTIN CĂLIN: „ODATĂ INSTALAT CA «PREOCUPARE», BACOVIA NU-ȚI MAI IESE DIN MINTE” 
  • ANDREI MOLDOVAN: „AZI PARLAMENTUL A DEVENIT O ADEVĂRATĂ RUȘINE NAȚIONALĂ DIN PERSPECTIVA UTILIZĂRII LIMBII ROMÂNE”
  • FLORICA ICHIM: „...AM FOST MULTE ZILE ÎN COMÃ. ŞI PE EL L-AM CHEMAT ÎN AJUTOR, PE CAMIL. NU AVEAM PÃRINȚI. MAMA MURISE, TATA MURISE ŞI EL, DAR PE EL L-AM CHEMAT DE-ACOLO” 
  • GHEORGHE MIHAI BÂRLEA: „AICI SE PREDÃ ZILNIC O Lecție DE ISTORIE DESPRE TOTALITARISMUL COMUNIST, DESPRE EROISM Și DEMNITATE” 
  • DAN ANGHELESCU: „SE CULTIVĂ IGNORANȚA ASUPRA DEVENIRII NOASTRE CA POPOR ȘI SE PROMOVEAZĂ O ABERANTĂ TĂCERE ASUPRA ISTORIEI RECENTE” 
  • FLORI BĂLĂNESCU: „NU POT SÃ IERT ROMÂNILOR APETENȚA PENTRU AMNEZIE, LIPSA DE DISCERNĂMÂNT, ABSENȚA NEVOII DE SOLIDARIZARE” 
  • ANDREI MOLDOVAN: „CÂNDVA, AM AFLAT ȘI EU CA, DIN PARTEA TATEI, AVEM STRAMOȘI COMUNI, DAR MAI DE DEPARTE” 
  • HOREA PORUMB: „TOTALITARISMUL NU POATE EXISTA, DACǍ NU E ÎMBRĂȘIȘAT PROSTEȘTE DE MASEˮ 
  • GEORGE ACHIM: „CA ROMÂN, ÎMI VĂD CONDIȚIA DE EUROPEAN PRECUM PAȘOPTIȘTII: BINE ÎNFIPT ÎN SOLUL PATRIEIˮ 
  • SĂLUC HORVAT: „ ÎN LOCUL INVIDIEI, POATE AR TREBUI SA MI SE RECUNOASCA MERITUL DE A FI REALIZAT PRIMA REVISTA DE CULTURA DIN BAIA MARE ˮ 
  • DOINA LEMNY: „ERA IMPORTANT SĂ PUBLIC CÂT MAI REPEDE O CORESPONDENȚĂ [A LUI BRÂNCUŞI] GREU DE CONSULTAT DE CERCETĂTORII ROMÂNI” 
  • MIRCEA COLOȘENCO: „LITERATURA NU E UN DOMENIU AL ORGOLIILOR DECAT PENTRU CEI LIPSIȚI DE TALENT”MARIAN ILEA: „DE OBICEI CRITICII NU ÎNTREABĂ, EI ȘTIU, 
MULT ÎNAINTE CA SCRIITORII SĂ-ȘI SCRIE TEXTELE, 
CE AU VRUT SĂ SPUNĂ EI ÎN TEXTELE PE CARE ÎNCĂ NU LE-AU SCRIS” 
  • INDICE DE NUME

Plecăciuni,
Daniela Sitar-Tăut

Românii cred că sunt superiori cultural altor naţii

Cei mai mulţi dintre români consideră că sunt superiori cultural altor naţii, nu ar accepta ca un musulman sau un evreu să facă parte din familie şi cred că a fi creştin este o componentă importantă a identităţii naţionale, potrivit unui studiu realizat de Pew Research Center.
Potrivit acestui studiu, europenii din est şi cei din vest percep în mod diferit importanţa religiei, a minorităţilor şi a chestiunilor sociale cheie, în Europa centrală şi estică, oamenii acceptând mai puţin comunitatea musulmană şi evreiască, mariajul între persoane de acelaşi sex şi avortul legal.
Studiul a fost realizat de Pew Research Center, în perioada 2015 - 2017, în rândul a aproximativ 56.000 de persoane adulte cu vârsta de peste 18 ani, din 34 de ţări din Europa de vest, centrală şi de est.
Astfel, potrivit acestui studiu, 66% dintre români cred că sunt superiori cultural altor naţii, ceea ce plasează ţara noastră pe locul al treilea într-un top realizat pe baza răspunsurilor primite pentru afirmaţia "Poporul nostru nu este perfect, dar cultura noastră este superioară altora". Topul este condus de Grecia (89%), iar podiumul este completat de Bulgaria (69%).
În ceea ce priveşte nivelul de toleranţă, doar 29% dintre români ar accepta ca din familia lor sau din rândul vecinilor să facă parte un musulman sau un evreu, ceea ce plasează ţara noastră pe primul loc în acest clasament, în care pe poziţia secundă se află bulgarii, cu 32%.
De asemenea, 74% dintre români resping ideea căsătoriei între persoane de acelaşi sex, mai "înverşunaţi" fiind doar bulgarii, cu 79%.
Şi tot 74% dintre români consideră religia ca parte din identitatea naţională - "a fi creştin este egal cu a fi cu adevărat român" -, fiind urmaţi de bulgari, cu 66%.
Potrivit studiului Pew Research, 98% dintre adulţii din România se consideră a fi creştini. Totodată, 46% dintre români consideră că guvernul ar trebui să promoveze valorile şi credinţele religioase.
La nivel general, studiul Pew Research Center demonstrează că, în unele cazuri, diferenţele continentale privind atitudinile şi valorile pot fi extreme. De exemplu, în toate ţările din Europa centrală şi estică, mai puţin de jumătate dintre adulţi spun că sunt gata să primească în familie un musulman, în timp ce procentul acestora în Europa de vest este de peste 50%, iar o atitudine similară este întâlnită şi în ceea ce priveşte evreii.
Atitudinile privind minorităţile religioase sunt similare celor care privesc ideea de identitate naţională. Pe când se aflau în sfera de influenţă a Uniunii Sovietice, numeroase ţări din Europa centrală şi orientală nu includeau religia în sfera publică. În prezent, însă, pentru majoritatea persoanelor care locuiesc în fostul bloc estic, a fi creştin - catolic sau ortodox - constituie o componentă importantă a identităţii naţionale.
În Europa de vest, din contră, oamenii, în majoritate, nu au sentimentul că religia este un element major al identităţii naţionale. În Franţa şi Regatul Unit al Marii Britanii, de exemplu, cei mai mulţi dintre oameni spun că nu este important să fii creştin pentru a fi cu adevărat francez, respectiv britanic.
Cehia, deşi a făcut parte din blocul comunist, rămâne o ţară laică, la fel şi Estonia şi Letonia.
Diferenţele Est-Vest se menţin şi în ceea ce priveşte un alt aspect al naţionalismului - şovinismul cultural. La enunţul "Poporul nostru nu este perfect, dar cultura noastră este superioară altora", cetăţenii din Europa centrală şi de est au înclinat spre răspunsul afirmativ. Cele opt ţări din est unde se înregistrează această atitudine a superiorităţii culturale sunt Grecia, Georgia, Armenia, Bulgaria, Rusia, Bosnia, România şi Serbia.
Astfel, în Est se înregistrează un nivel ridicat al naţionalismului religios, în timp ce în Vest există o mai mare deschidere pentru multiculturalism.
În ceea ce priveşte mariajul între persoane de acelaşi sex, în Vest, majoritatea este în favoarea acestuia şi aproape toate ţările au legalizat practica, în timp ce în Europa centrală şi estică, majoritatea din aproape toate ţările participante la studiu se opune legalizării căsătoriei persoanelor de acelaşi sex. Niciuna dintre ţările din Europa centrală şi estică nu autorizează acest tip de căsătorie.
Deşi avortul este, în general, legal în Europa, opiniile diferă de la o regiune la alta. În toate ţările din Europa de vest, inclusiv cele profund catolice, ca Irlanda, Italia şi Portugalia, şase adulţi din 10 s-au declarat în favoarea avortului legal.
În Est, există contraste în ceea ce priveşte această chestiune, unele ţări, precum Cehia, Estonia, Bulgaria, acceptând majoritar avortul legal, în altele, precum în Polonia, Rusia şi Ucraina, majoritatea respondenţilor fiind de părere că avortul ar trebui să fie considerat majoritar sau total ilegal.
Rezultatele studiului arată că diviziunile regionale vor persista, în majoritatea ţărilor din Europa centrală şi estică tinerii adulţi fiind mai puţin tentaţi decât cei din Vest să demonstreze o deschidere în ceea ce priveşte chestiunile legate de mariajul între persoane de acelaşi sex ori acceptarea în familie a unui membru musulman sau evreu. Sursa Mediafax

                                                                                             C.L.L.

Comunicat


În conformitate cu prevederile Agendei pentru Dezvoltare Durabilă pentru anul 2030, aplicabilă începând cu 01.01.2016, ţintele dezvoltării durabile pentru următorii 15 ani acoperă domenii de importanţă critică pentru umanitate şi planetă.

În perioada 24 septembrie - 20 noiembrie 2018 se vor organiza în toate unităţile de învăţământ din România una sau mai multe lecţii pe tematica obiectivelor mondiale cuprinse în Agenda pentru Dezvoltare Durabilă pentru anul 2030.

 Participarea la această iniţiativă poate fi făcută vizibilă la nivel internaţional prin utilizarea unui instrument on-line denumit Global Digital Map.

Revoluţie ecologică

La Bruxelles se vorbeşte despre o nouă politică agricolă europeană, ca răspuns la poluarea generată de utilizarea pesticidelor, îngrăşămintelor chimice şi a medicamentelor de sinteză. Sloganul general al UE este “One planet”, o atenţionare că omul are obligaţia să nu distrugă echilibrul natural. Revenirea la mediu este bună, dar nu şi suficientă pentru o revoluţie ecologică reală!
Uniunea Europeană încă nu recunoaşte că subvenţionează greşit agricultura poluantă. Sistemul implementat zeci de ani a creat efecte perverse, dificil de anulat. Pe mai departe, ecologismul rămîne un slogan la nivelul declaraţiilor şi al promisiunilor, iar deciziile sînt nesemnificative. Liderii europeni au impresia că vor putea repara ce au stricat, dar între timp a apărut opoziţia fermierilor. Politicienii nu pot opri bulgărele de zăpadă după ce a pornit de pe deal!
După ce ai liberalizat agricultura chimizată, este greu să renunţi la metodele agricole “moderne”. Se vorbeşte la Bruxelles despre o tranziţie ecologică, de luarea unor iniţiative pentru o economie nouă şi o agricultură curată. Ideile sînt corecte, însă revenirea la agricultura naturală, biologică, ecologică este dificilă, deoarece producţia de alimente şi furaje este azi dominată 99% de metodele convenţionale.
Cel mai grav este că s-a pervertit gustul consumatorilor, aceştia cumpără cele mai ieftine alimente, indiferent de calitatea lor. Occidentalii de rînd nu-s pretenţioşi, consumă roşii produse pe vată minerală, chimizate 100%, ceea ce facem deja şi noi, am adoptat metodele occidentale de producţie intensivă.
Întoarcerea agriculturii la ecologie era previzibilă, dar se va produce cu pierderi şi durere. Fermierii sînt tentaţi să declare că varza este naturală, deşi n-a văzut gunoiul de grajd. Că oul este curat, cu furaj modificat genetic. Dar cea mai mare îngrijorare pentru consumatori este produsă de explozia bolilor la plantele de cultură şi la animalele de fermă. Manipularea prin hibridare şi alte metode de modificare genetică practic obligă fermierii să folosească substanţe toxice.
Pesta porcină africană bate în poartă, de Crăciun vom avea cîrnaţ de import. Constatăm că şi această boală a apărut datorită intensivizării zootehniei – porcii de fermă au imunitate scăzută. Dar de acest defect sînt acuzaţi … mistreţii din păduri, care există şi trăiesc în acord deplin cu natura! Pervertirea spiritului uman îi determină pe unii să ceară uciderea acestor creaţii ale lui Dumnezeu, cică pentru a salva porcii domestici.
Uniunea Europeană are meritul că pune problema revoluţiei ecologice şi o extinde la nivelul întregii planete. Terra are resurse limitate, insuficiente pentru a susţine nivelul actual de producţie şi consum. Stilul orăşenesc de viaţă nu poate fi menţinut, este un adevăr îngrijorător pentru generaţiile ce vin, căci lupta pentru resurse şi existenţă va deveni acerbă şi vor apărea conficte între oameni. Expresia acestui mod de viaţă cu consum excesiv de resurse este Uniunea Europeană.
Azi ni se pare normal să mergem la serviciu cu autoturismul greu de o tonă, care consumă de zece ori mai multă energie decît bicicleta. Oraşul se bazează pe economia poluantă şi 70% dintre oameni trebuie să-şi schimbe modul de viaţă. Standardele personale ridicate şi protecţia socială eficace nu vor putea să rămînă la nivelul actual, iar soluţii pe termen scurt nu există. Politicienii nu îşi recunosc greşelile strategice, cu jumătate de gură ne avertizează că totul trebuie schimbat şi avem nevoie de o economie curată.
Noua lume trebuie să fie ecologică, emisiile de carbon să scadă, energia să provină din surse regenerabile, cu tehnologii şi resurse durabile, economie circulară şi digitală. Toate acestea, după ce politica europeană a susţinut şi încă susţine industria murdară!

Autor: Nicolae Goja
Sursa: Graiul Maramureşului

CUPA SATELOR - Circa 160 de copii implicați în primele turnee!





  • 450 minute de joc, circa 160 de copii, 49 de goluri, 15 meciuri, 11 echipe, 3 terenuri de fotbal - așa se poate rezuma povestea primului episod din Cupa Satelor în Maramureș.

  • 11 echipe s-au înscris în Maramureș la prima ediție a Cupei Satelor, o competiție națională destinată copiilor născuți după 1 ianuarie 2006 (Under 13) din satele și comunele din România.



Grupele:

Grupa 1: Mireșu Mare, Fărcașa, Băița de sub Codru, Cicârlău;
Grupa 2: Copalnic Mănăștur, Groșii Țibleșului, Recea, Săcălășeni;
Grupa 3: Bogdan Vodă, Ocna Șugatag, Șișești.


Turneul I

Rezultatele din Grupa 1:

 Fărcașa - Cicârlău 1-2,
Băița de sub Codru - Mireșu Mare 9-0,
Cicârlău - Mireșu Mare 7-0,
Fărcașa - Băița de sub Codru 0-1,
 Băița de sub Codru - Cicârlău 1-3,
Mireșu Mare - Fărcașa 0-5;

Rezultatele din Grupa 2:

Copalnic Mănăștur - Recea 0-1,
Groșii Țibleșului - Săcălășeni 1-3,
Recea - Săcălășeni 1-0,
Copalnic Mănăștur - Groșii Țibleșului 3-0,
Groșii Țibleșului - Recea 0-2,
Săcălășeni - Copalnic Mănăștur 1-1;

Rezultatele din Grupa 3:

Șișești - Ocna Șugatag 2-0,
Ocna Șugatag - Bogdan Vodă 1-1,
Bogdan Vodă - Șișești 1-0.
Dat fiind că echipa din Șișești a avut în componență și jucători care nu respectă regulamentul competiției, meciurile sunt omologate cu 3-0 în favoarea adversarilor.

Programul etapei a II-a:

Grupa I: marți, 6 noiembrie, ora 14.30, în Mireșu Mare (organizator, Mireșu Mare);
Grupa II: miercuri, 7 noiembrie, ora 14.00, în sat Săsar (organizator, Săcălășeni);
Grupa III: joi, 1 noiembrie, ora 15.00, în Șișești (organizator, Șișești);


                                                                           AJF MM

Minutul de poezie - Adrian Păunescu

Durerea femeiască


V-am tot iertat, v-am tot acoperit,
Si, sa mai amanam, nu-i intelept,
Ar fi, sa recunoastem, in sfarsit,
Femeia, n-are, totusi, nici un drept.
 Muncim, ca niste sclave, zi de zi,
Frumoase-am fost, pe cel dintai traseu,
Si condamnarea de-a ne urati,
Chiar voi, ce ne iubiti, ne-o dati, mereu.
 Stam in picioare, inca de cu zori,
Si va mirati ca nu mai sunt subtiri,
Dar voi, care va credeti tot feciori,
De ce nu aratati ca niste miri?
 Pe unde ne dati dreptul de-a munci,
Lucram istovitor, cu voi in rand,
Din cand in cand, in burti ne dati copii,
Iar voi plecati a altele, razand,
 Cand suferiti, ne cereti langa voi,
Ori va-mbatati, ori ati trudit prea mult,
Va plangem, cand va duceti la razboi,
Sau cand va speriati, la vreun consult.
 Eroic v-am iubit nelegitim,
Si legitim, eroic v-am iubit,
Ne bateti, ne-nselati si noi o stim,
Ba, alteori, intram in circuit.
 Iar cele care, azi, pe termen scurt,
Va fura amintirile de ieri,
Is vor plati placerea unui furt,
Fatal, cu furtu-aceleiasi placeri.
 Si, uneori, pacatuim curat,
Crezand, prin lacrimi mari, de ochi atei,
Ca insusi Dumnezeu este barbat
Si nu le intelege pe femei.
 Dar, vai, a fost odata prea frumos,
Ca-n filmele de dragoste a fost,
Si-acum, ne omoram sarguincios
Si zilnic ne distrugem fara rost.
 Ne-nvinge viata fara orizont
Si voi ne-nvingeti, intr-un mod cainesc,
Traim ca niste vaduve de front
Si mainile mereu ni se aspresc.
 Acum, cand auziti acest repros,
Priviti, fara privire, inapoi,
Incuvintati din cap, marinimosi,
Si credeti ca nu-i vorba despre voi.
 Si, totusi, e vorba despre toti
Sunteti la fel de rai si de flamanzi,
Durerea femeiasca pentru soti,
E-un credit fara giruri si dobanzi.
 Va e urat cu noi, va e urat,
Si ne-ati ucide, dragilor barbati,
Asa ca va rugam numai atat:
Puteti sa ne jigniti, sa ne-njurati,
Dar faceti-o cu tonul coborat

Si pan-adorm copiii, asteptati.

Cine are dreptate?!

Când doi titani se luptă, luptătorii de rând se pitesc pe unde pot. Dacă nu-i putem numi „titani” pe ministrul Justiţiei şi pe procurorul general al României, atunci pe cine să-i numim ca atare? Ei se află în vârful piramiei trofice a Justiţiei, acea femeie legată la ochi, cu o balanţă perfect echilibrată în mână.
Tudorel Toader şi Augustin Lazăr. Doi jurişti de mare clasă. Două somităţi în materie. Formal, independenţi politic, dar fiecare apărat de una dintre cele două tabere politice. Sau, am putea admite, revendicat de câte o tabără politică.
Tudorel Toader a fost desemnat ministru în guvernul PSD-ALDE fără să fie membru de partid. Augustin Lazăr a fost propus în funcţia de procuror general în timpul guvernului Cioloş şi numit în funcţie de preşedintele Klaus Iohannis.
Aşadar, din punct de vedere politic, fiecare dintre ei a fost asumat de o tabără. În această fază a meciului fiecare are susţinătorii lui. PSD şi ALDE îi dau dreptate lui Tudorel Toader, în vreme ce PNL şi USR sunt alături de Augustin Lazăr. Tot aici ar trebui să-l includem şi pe preşedintele Iohannis.
Lista semnată de magistraţii care îşi arată susţinerea faţă de procurorul general nu o ia nimeni în seamă. Deciziile le iau alţii, factorii politici, cum se spune. Dacă femeia care reuşeşte să ţină balanţa dreaptă chiar legată la ochi ar exista în realitate, oare cui i-ar da dreptate?
Când îl asculţi pe ministru, îi dai dreptate. Când vorbeşte procurorul general şi lui îi dai dreptate. Şi unul şi altul este la fel de convingător.
Dar legea, la fel ca în cazul procurorului şef al DNA, pare să fie de partea ministrului. În ciuda opoziţiei preşedintelui, până la urmă Laura Codruţa Kovesi a fost revocată din funcţie.
CCR i-a forţat preşedintelui mâna şi acesta a semnat decretul de revocare.
Procedura este la fel în cazul procurorului general. Istoria nu se repetă punct cu punct. Dacă de data aceasta deznodământul va fi altul? Ce şanse sunt ca procurorul general să rămână pe funcţie?
După evaluare, raportul este clar, fără echivoc. Există un precedent, la DNA. Singurul lucru care se poate schimba este atitudinea preşedintelui. După revocarea şefei DNA, preşedintele şi-a pierdut popularitatea în rândul societăţii civile, a protestanţilor, a partidelor de opoziţie.
Figura se repetă. Va avea preşedintele curajul să procedeze altfel?
Există, totuşi, o mică-mare diferenţă. De data aceasta face parte din caz. Numele lui este vehiculat în dosarul de candidatură al procurorului general.
Acest lucru îl pune într-o situaţie dificilă. Dacă nu-l revocă se va spune că are o datorie faţă de procurorul Lazăr. Dacă îl revocă va trezi nemulţumirile susţinătorilor săi.
Pe de altă parte, PSD amână remanierea. Poate aşteaptă finalul luptei ministrului Toader.
Este posibil ca şi el să fie pe lista remaniaţilor. Liviu Dragnea nu pare să fie foarte mulţumit de ritmul în care se mişcă singurul ministru neafiliat din guvern. Şi-ar fi dorit ca acesta să formuleze şi să promoveze legea amnistiei şi graţierii.
Tudorel Toader îşi joacă rolul cu o abilitate de mare politician. Nu-i lipseşte nici inteligenţa, nici maliţiozitatea pentru a fi un adversar de temut.
Practic, de când a fost numit ministru ţine agenda publică, atrage atenţia opiniei publice asupra problemelor din Justiţie, şi implicit asupra problemelor juridice ale lui Liviu Dragnea.
Dacă nu este deja pe lista miniştrilor propuşi pentru remaniere, cazul său cu siguranţă s-a discutat în PSD.

Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei de Maramureş

Gimnastică sportivă. Ce-am fost si ce-am ajuns!

Echipa feminina a USA, cu vedeta Simone Biles în rândurile sale, a obţinut medalia de aur, marţi, 30 octombrie 2018, la Campionatele Mondiale de gimnastică artistică de la Doha (Qatar), cu un total de 171,629 puncte.

La prima sa competiţie internaţională după Jocurile Olimpice 2016 de la Rio, Simone Biles, care are 21 de ani, şi-a trecut în palmares al unsprezecelea său titlu mondial, notează AFP.

Echipa americană, alcătuită din: Simone Biles, Grace McCallum, Morgan Hurd, Riley McCusker si Kara Eaker, a fost urmată la mare distanţă de echipa Rusiei (Lilia Ahaimova, Irina Alekseeva, Anghelina Melnikova, Alia Mustafina si Anghelina Simakova), care a adunat 162,863 puncte. Locul 3 i-a revenit Chinei (Chen Yile, Liu Tingting, Liu Jinru, Luo Huan, Zhang Jin), cu 162,396 puncte.

Aceste trei echipe s-au calificat la JO 2020 de la Tokyo.

Aşa cum s-a anunţat anterior, echipa României a ocupat locul 13 în calificările feminine din cadrul Mondialelor la Doha (Qatar), cu 153,763 puncte şi nu a putut spera la podium.

Singura gimnastă română calificată într-o finală este Denisa Golgota, care va evolua joi, 1 noiembrie a.c, în lupta pentru medalii la individual compus, după ce s-a clasat pe locul 19 în calificări.

                                                                                        C.S.

Comunicat de presă





31.10.2018

        Proiect de lege privind  încurajarea efectuării studiilor superioare în limba română

            Deputatul PSD Marius Sorin Bota, a inițiat și depus un proiect de lege cu privire la încurajarea efectuării studiilor superioare în limba română.
            ”Studenții care cunosc limba română și care au domiciliul în străinătate trebuie încurajați și ajutați să învețe în limba română. Foarte mulți studenți, așa ziși străini, sunt de fapt copiii românilor plecați la muncă în străinatate, sau care au domiciliul în străinătate și provin din familii mixte (un părinte român). Astfel, prin acest proiect de lege se dorește încurajarea întoarcerii în țară a tinerilor și sprijinirea cetățenilor români care au domiciliul în străinătate. Din punct de vedere bugetar nu există impact, nemodificându-se condițiile de taxare dacă universitățile nu decid altfel.a declarat deputatul.
            Proiectul de lege prevede ca studenții din România care își desfășoară studiile la secțiile cu plată și cu predare în limbi străine, pot să se transfere la secțiile cu predare în limba română după primul semestru de studiu, prin depunerea unei cereri la decanatul facultății. Pot să depună cerere studenții care demonstrează că au domiciliul stabil în străinatate. Studenții interesați vor susține un test de cunoastere a limbii române care se notează cu admis sau respins.  Testul va consta într-o scriere după dictare, citirea unui text și un interviu cu comisia de examinare și va dura cel mult 10 min. De asemenea, universitățile pot să decidă chiar reducera taxei de școlarizare pentru studenții transferați, sau acordarea de burse care să compenseze cheltuielile cu școlatizarea.



Cabinetul deputatului

Scrisoarea lui Ciprian Jichici către parlamentarii români

“Eu cred că nu putem să punem egalitate între un  demnitar, înalt funcţionar public, care are o răspundere extraordinară şi un  cetăţean normal, fie el muncitor, inginer, medic”, şamd. - deputat în Parlamentul  Romaniei.

Replica:

„Ce  răspundere extraordinară ai tu, nesimţit ordinar ce eşti, acolo unde mănânci,  dormi şi votezi cum îţi ordonă şeful tău (din partid, din servicii, sau de unde  o fi)? Cu ce eşti tu mai presus de mine?! Hai să vedem...
Sunt cadru didactic  universitar, cu vechime de 15 ani, la care se adaugă şi cei petrecuţi pe băncile  facultăţii.
Am fost olimpic naţional la 5 materii în liceu, am luat atâtea  premii că nici nu le ştiu din cap. Pasiunile mele ştiinţifice sunt cloud  computing, data mining şi fizică cuantică. Ştii ce înseamna vreunul dintre  aceşti termeni, măi infatuat ordinar ce eşti?
Cu asta am lămurit-o, hai să mergem mai  departe. Am construit de la zero (fără tata şmecher, securist, primar etc...) o  firmă care a împlinit anul trecut 15 ani. Lucrează numai în privat, nu dă  tunuri, îşi plăteşte toate impozitele. Sunt recunoscut internaţional ca unul din  cei mai buni specialişti IT în aria mea de competenţă.
Vorbesc anual la câteva zeci de  evenimente naţionale şi internaţionale, şi asta nu pentru că "dă bine" să fiu invitat, ci pentru că oamenii sunt interesaţi de ceea ce spun. Tu ce ai realizat,  mai extraordinarule?
Sunt zile în care lucrez până la 10-12 ore. Multe dintre  weekend-urile mele sunt presărate cu activităţi profesionale. Să nu mă înţelegi  greşit, profitorule, nu mă plâng şi nu mă victimizez. Fac ceea ce fac şi cât fac  pentru că îmi place foarte mult. Mă pricep bine, am rezultate şi satisfacții.
Produc pentru mine, pentru cei care depind de mine (colegii mei de la firmă,  partenerii de business) şi pentru statul român.
Plătesc impozite pe venituri, pe  clădiri, pe profit, TVA, taxa de drum, acciză pe combustibil, şi multe altele.
PLĂTESC, înțelegi lipitoareo? Îmi justific existenţa în această societate, şi,  muncind pentru mine şi familia mea, contribui la bunăstarea comunităţii. Tu câte  ore munceşti pe săptămână, extraordinarule responsabil?
Că te văd aproape în  fiecare miercuri în avion, şi nu în ăla care aterizează la  Bucureşti.

Ai dreptate, nesimţitule, nu se poate pune semnul egal între noi", scrie tânărul  timișorean.    

Comunicat de presă


                     Purtător de cuvânt: Dan Bucă,
                          Tel.: 0755-112726

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a aprobat planul de măsuri
pentru perioada sezonului rece


       Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a aprobat planul de măsuri pentru perioada sezonului rece. Ninsorile abundente și temperaturile scăzute pot constitui factori care să influențeze negativ activitatea economică și socială, dar și sănătatea populației. În acest context, instituțiile cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență, respectiv cele de sprijin vor intensifica, în domeniul de competență, acțiunile specifice de prevenire în perioada sezonului rece, De asemenea, vor asigura capacitatea optimă de acțiune și intervenție specifice situațiilor de urgență generate de fenomenele meteorologice periculoase (căderi de zăpadă, ger, polei, îngheț, temperaturi scăzute, viscol), incendii, dezastre. Alte măsuri prevăd dinamizarea acțiunilor de identificare și supraveghere în perioada sărbătorilor de iarnă în zona localurilor publice, dar și colaborarea cu organizațiile neguvernamentale pentru rezolvarea problemelor generate de producerea unor situații de urgență care pot afecta populația.
       ”Vom proceda la reorganizarea comandamentului județean și a comandamentelor locale pentru deszăpezire și combaterea poleiului și a altor fenomene meteorologice periculoase. Vor fi actualizate și verificate, în regim de urgență planurile de măsuri specifice de la nivelul comitetelor locale pentru situații de urgență. De asemenea, vom proceda la instruirea serviciilor voluntare și private pentru situații de urgență pentru pregătirea corespunzătoare de intervenție pe perioada sezonului rece. Comitetele locale pentru situații de urgență vor identifica spații care să permită relocarea, cazarea și asigurarea hranei pentru persoanele afectate de fenomenele meteorologice periculoase. Vom actualiza datele persoanelor care necesită tratament de specialitate (dializă, boli cronice, diabetici, gravide) pentru monitorizarea și acordarea asistenței medicale la nevoie”. a spus președintele CJSU, prefectul Vasile Moldovan.
 Planul de măsuri prevede aprovizionarea unităților din rețeaua medicală cu produse farmaceutice de primă necesitate. Se va proceda la supravegherea permanentă a cursurilor de apă și a construcțiilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundațiilor, în scopul prevenirii formării podurilor de gheață și a zăpoarelor, dar și a iazurilor de decantare. Se va acționa cu prioritate pentru menținerea în stare de practicabilitate a drumurilor publice din pasurile montane, dar și din zonele de deal cunoscute cu probleme în perioada de iarnă. Se vor îndepărta de pe drumurile publice și căile de comunicații copacii prăbușiți sub greutatea zăpezii/crengi rupte. Serviciul Poliției Rutiere Maramureș va verifica în trafic echiparea corespunzătoare a autovehiculelor cu anvelope de iarnă. Cetățenii vor fi informați cu privire la măsurile dispuse pe timpul manifestării fenomenelor meteorologice specifice perioadei de iarnă.


Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș



Str. Gheorghe Şincai nr. 46, RO- 430311 Baia Mare, tel. 0262 215001;  fax 0262 213241 e-mail: prefect@prefecturamaramures.ro  www.mm.prefectura.mai.gov.ro

Mai prost ca Farfuridi și mai canalie decât Cațavencu


 „Mai prost ca Farfuridi și mai canalie decât Cațavencu” (I. L. Caragiale despre personajul său Agamiță Dandanache)


MOTO: „Această soluție, după părerea mea NU E BUNĂ, MĂ NEMULȚUMEȘTE și împreună cu avocații căutăm cele mai bune căi PENTRU A CONTESTA ACEASTĂ SOLUȚIE…” ( Klaus Iohannis, 16 noiembrie 2016 , interviu la TVR 1 cu privire la decizia Curții de Apel Brașov prin care familia sa a pierdut imobilul din strada Nicolae Bălcescu, în Sibiu. Ulterior, pe 24 martie 2017, deși Iohannis a formulat contestație în anulare la sentința definitivă chiar și aceasta a fost respinsă de Curtea de Apel Curtea de Argeș, ca neîntemeiată, decizia pronunțată în cadrul recursului rămânând în picioare.)

Acum trei ani și ceva, pe când febra uriaşă a „REVOLUȚIEI – CORUPȚIA UCIDE” se lua instantaneu de la cei care strănutau, fără batistă la gură, pe Facebook, am văzut în Piaţa Universităţii (cred că acolo se petrecea, deşi n-am urmărit atent etapele „revoluţiei”), cu o oarecare surprindere, un tată exaltat care-şi cerea iertare de la fiul (fiica) lui pentru care n-ar fi făcut destul, de-a ajuns bietul (biata) să-şi strige în stradă deznădejdea de a fi guvernată de corupţie, aşadar – se înţelege – de un guvern social-democrat.
Într-o astfel de civilizaţie, cum este cea românească, deprinsă (cu excepţia cazurilor marginale, dintr-o zonă sordidă a societăţii, pe care îmi este greu nu numai să le comentez, dar, uneori, chiar să le şi condamn)  cu cocoloşirea excesivă a copiilor, cu îndestularea lor pentru care nici un efort nu este prea mare, cu împingerea limitei de „asistare părintească” a odraslei uneori peste vârsta de 35 de ani, tatăl căzut în genunchi şi umilindu-se fără rost, mi-a stricat seara.
Căci efectele febrei stradale şi înţelepciunea mişcărilor de trupe ale tinerilor frumoşi şi liberi se vedeau deja, în toată splendoarea lor: un „GUVERNUL MEU” încropit din specialişti şi bravi tehnocraţi, dintre care prim-ministrul desemnat retrăsese rapid doi potenţiali miniştri, de-a lungul şi de-a latul unei singure zile, cu un aşa-zis program modificat de patru ori în 24 de ore, cu o promisiune de viitor ambiguă, pe baza lui „să fie bine, ca să nu fie rău”… oare cât de necesară era aventura asta marcată nu de cutezanţă, ci de diletantism, şi cum ar fi putut cineva să-i dea credibilitate?

În timp ce, din nu se ştie ce motive, România schimba din mers garnitura de tren, nepăsătoare la călătorii aterizaţi pe şine şi la accidentele punctuale care riscau să se transforme în carnagiu, preşedintele ei „ales”, „minunea din noiembrie”, îşi dădea jos poleiala , ca pe-un palton mai fără vatelină, şi începea să arate ca exact ceea ce este: un individ meschin, lacom şi de anvergură limitată, slăvind „statul de drept ” şi „justiţia independentă”, pe ale căror statui s-a căţărat ca un porumbel imaculat, doar când îi sunt favorabile. Când nu i-au mai fost favorabile, a făcut, cocoţat, exact ceea ce ar face orice alt porumbel imaculat pe chelia unei statui, dacă acolo îl prinde nevoia.
Din „nu comentez hotărârile judecătoreşti definitive” la „această soluţie nu este corectă, după părerea mea şi mă nemulţumeşte”, e distanţa de la ipocrizie la ceea ce crede într-adevăr preşedintele când a fost pus în pericol să-şi piardă definitiv un bun a cărui închiriere i-a adus, într-un răstimp mulţumitor , frumuşica sumă de 320.000 de euro.

În 2014, în timpul campaniei la prezidenţiale, între cele două tururi de scrutin, când a început nebunia facebookistă, mi-a trecut prin cap, şi recunosc că atunci mi s-a părut puţin cam exagerat, că n-ar fi exclus să ne lipim de un prezident „mai prost ca Farfuridi şi mai canalie decat Caţavencu ”, asta raportându-mă la cei doi grandioşi competitori ai alegerilor din 2009.
Azi aș spune că e posibil să fi avut, totuşi, o premoniţie.

Autor: Luminiţa ARHIRE
Sursa: Justiţiarul

Nota redacției Justitiarul: Fotografia nu a fost aleasă întâmplător, cei doi care-l încadrează pe plăvan, Zgonea și Cioloș, sunt chiar Farfuridi și Cațavencu!!!