IN MEMORIAM NICOLAE SABĂU

 

Nicolae Sabău,o viaţă dăruită cântecului şi iubitorilor de folclor românesc!

„ Niculaiu Mării a Gheorghii Zaharii” din Cicârlău este convins că a venit pe lume pentru a înfrumuseţa locul pe unde trece, pentru a alina dorul şi durerile sufleteşti ale neamului din care îşi trage seva şi îşi hrăneşte destinul. Născut într-o familie de ţărani, unde au venit pe lume 9 copii, a cunoscut greutăţile vieţii încă din fragedă pruncie, crescând în dragoste pentru muncă. Păscând vitele şi bivolii preotului din sat ori trudind la morăriţa Verdeş, adormea în iesle visând la o bucată de pâine albă.

"Măicuţa mea a fost o femeie frumoasă cu un glas care ar stârni admiraţia multora. Cântecele ei o însoţeau la lucrul câmpului, în casă şi ogradă sau în vie, la bucurii, dar mai ales la necazuri..." mărturiseşte Nicolae Sabău cu nostalgie.

De pe uliţa satului, în colbul căreia se juca cu pruncii, de pe Valea Negruţii, din lunca Someşului ori de pe dealurile pline cu vii ale Cicârlăului s-au înfiripat horile care l-au purtat prin lume pe Nicolae Sabău, cel care şi-a făcut din cântec un crez al vieţii. Satul copilăriei din amintirile marelui rapsod al neamului românesc, Cicârlăul, a ajuns astăzi o comună înfloritoare, cunoscută mai ales prin Nicolae Sabău, cel care s-a simţit în toată structura sa, ţăran.

Nicolae Sabău a pornit în viaţă cu o istovitoare scrupulozitate, urmarindu-şi atingerea unui înalt ideal în artă. Regizorul Televiziunii Romane, Ioan Filip, afirma că, "Nicolae Sabău este unul dintre puţinii artişti care i-a dăruit cântecului, fără rezerve, întreaga lui viaţă, făcând din el sabie şi scut, crez şi legământ". Tocmai de aceea a răzbit, devenind unul dintre cele mai viguroase talente interpretative din câte a cunoscut Ardealul şi ţara.

Nicolae Sabău face parte din spiţa nobilă a renumiţilor interpreţi de muzică populară din Transilvania: Alexandru Grozuţă, Emil Gavriş, Felician Fărcaşu, Dumitru Sopon, Ion Cristoreanu, Petre Săbădeanu, remarcându-se prin substanţa şi timbrul original al creaţiei sale artistice şi interpretative. Prin varietatea şi bogăţia repertoriului, Nicolae Sabău a reuşit să pătrundă cu sensibilitate în conştiinţa iubitorilor muzicii populare autentice din ţară şi străinatate.

De la debutul artistic al tânărului de doar 16 ani, care a fost copleşit de aplauze după interpretarea cântecelor; "Arză-te focu Gutâi" şi "Când am zis daina, daina", până la primul său concurs naţional, desfăşurat în anul 1956, n-a fost decât un pas. În anul următor, 1957, Studioul Teritorial de Radio Cluj îl invită pe adolescentul Nicolae Sabău să realizeze primele înregistrări cu Orchestra Filarmonicii de Stat din Cluj, iar în anul următor, la Radio Bucureşti, cu Orchestra Radioteleviziunii Române, dirijată de Victor Predescu.

Un articol din ziarul judeţean "Pentru socialism" din 22 august 1956, consemna succesul remarcabil şi ţinuta artistică a tânărului solist vocal Nicolae Sabău, pe o scenă din Bucureşti, marcând astfel debutul unui destin artistic. În anul 1959 ia fiinţă Ansamblul de cântece şi dansuri al Sfatului Popular al Regiunii Baia Mare, instituţie profesionistă de folclor ,care îl promovează pe tânărul interpret Nicolae Sabău în spectacolul "Baia Mare în cântec şi joc" alături de vestitul Felician Fărcaşu!

Pasiunea şi dăruirea exemplară în interpretarea cântecului popular i-au adus lui Nicolae Sabău, în anii care au urmat , prestigiul profesional şi un loc privilegiat în galeria marilor artişti ai genului.(extras din biografia maestrului Nicolae Sabău) La cei peste 80 de ani de viaţă, dintre care aproape 60 i-a dăruit cântecului românesc şi maramureşean la cel mai înalt nivel, s-a ghidat după motto-ul:” "Cântecul popular mi-a fost viaţa însăşi. Prin el am căutat să fiu de folos neamului meu din care mă trag şi din a cărei sevă mi-am hrănit destinul. Eu sunt in toată structura mea sufletească, prin toată fiinţa mea ţăran. Mă simt una cu tot ceea ce a avut şi are în cântec acest neam din al cărui trunchi sunt binecuvantat să fac parte." Am avut plăcerea să particip la trei ediţii ale Festivalului de folclor „Alină-te dor,alină!”, primul festival privat, după ştiinţa mea, în care cunoscutul interpret Nicolae Sabău doreşte prin organizarea lui să descopere şi să promoveze noi interpreţi de muzică populară. Şi asfel îşi arată o altă calitate a Domniei Sale,bunătatea,altruismul.Referitor la festival spun că a reuşit acest lucru numai dacă mă gândesc că la prima ediţie,cea din octombrie 1991 au debutat Florentina şi Petru Giurgi şi vedeţi unde sunt ei acum pe firmamentul cântecului popular, iar la ultimile ediţii au câştigat Anuţa Iuga şi Ionuţ Sima,două voci tinere deosebit de valoroase deja.Despre activitatea dumnealui în calitate de primar al Cicârlăului n-am să fac referire,dar a construit în cele două mandate din 2000 până în 2008 „Monumentul Eroilor Neamului”,a muncit mult la casa în care locuieşte pe care şi-o doreşte după trecerea în lumea umbrelor să devină „Casa Memorială Nicolae Sabău” şi spun cu mâna pe inimă că tinerii care o vizitează au ce vedea!De-a lungul carierei artistice a cântat cu alţi mari cântăreţi maramureşeni şi i-aş aminti pe: Fraţii Petreuş, Dumitru Fărcaş,Angela Buciu,,Dumitru Dobrican, Titus Perşe,Emil Gavriş,Titiana Mihali,Viorel Costin şi alţii pe care acum când scriu aceste rânduri nu mi-i amintesc.A fost distins cu premii,diplome şi titluri de cetăţean de onoare (Cluj Napoca,Baia Mare),a cântat la radio şi a fost prezent în zeci de emisiuni Tv,a primit de la Preşedinţia României titlul „Serviciu Credincios”,Diplomă de excelenţă din partea Ministerului Culturii,dar până la urmă cele mai mari distincţii sunt tot aplauzele spectatorilor.

Eu cred că Nicolae Sabău prin recunoaşterea publicului a rămas atăt de tânar în suflet şi continuă să munceasca la vârsta lui ca un tânar de 30 de ani!Greutăţile vieţii,deoarece au fost nouă guri de hrănit la părinţi, l-au făcut de mic copil să îndrăgească munca iar prin cântec şi munca devine mai uşoară,mai plăcută.Îmi amintesc cum a compus pentru cei care coborau în străfundurile pământului după aur şi minereu „Imnul Minerilor”,era un mod de a le aprecia efortul şi uneori jertfa supremă a acestora.Tot Nicolae Sabău a lansat un C.D. de colinde iar corindele „Sara Crăciunului nost” şi „Trei păstori se întâlniră” sunt de-a dreptul divine în interpretarea maestrului.Apoi, vă întreb cine din ţara asta nu a auzit de: „După joc morăşenesc”,”Cui nu-i place dragostea”,”Rosmarin în colţul mesei”,”De la Nistru pân la Prut”,”Mărie cu ochi bărnaci”, „Pleacă trenul din Ardeal”, „Cântec pentru tata”sau „Jocul găinii”?! toate devenite şlagăre oriunde te duci în România.Am lasat la urmă cântecul dedicat mamelor „Bate vântul dorului”,cântec cu care mă astâmpăram de fiecare dată când eram departe de casă,de mama şi bunica mea!

Nicolae Sabău a dăruit mult cântecului românesc,o spun specialiştii,o spun oamenii de rând, o spun marile vedete de muzică populară: Irina Loghin, Sofia Vicoveanca, Nicolae Furdui Iancu,dar a şi fost răsplatit pentru aceasta prin recunoaşterea naţională!Îmi amintesc sala Teatrului municipal din Baia Mare( când se va numi Ion Săsăran?!) arhiplină la concertul aniversar de anul trecut!Ce de prieteni are!Cred că înainte de a-i spune un sincer LA MULŢI ANI! lui Nicolae Sabău se cuvine, noi, cei din jurul Domniei Sale, să fim şi mai atenţi cu astfel de mari personalităţi, să încercăm să le aducem cât mai multe bucurii în suflete.Să învăţăm din modestia,bunătatea,talentul,voiciunea,dragostea de neam şi glie a maestrului Nicolae Sabău care marţi,7 decembrie 2010 îşi serbează ziua de naştere.Te aşteptăm maestre cu noi cântece,cu noi spectacole deoarece publicul maramureşean şi românesc are nevoie de dumneata!La multi ani, Nicolae Sabău!La mulţi ani şi din partea redacţiei noastre!

 

                                                          Gelu Dragoş

Preluare http://reteaualiterara.ning.com/profiles/blogs/nicolae-sabau din 6 decembrie 2010


Nicolae Sabău s-a mutat în Rai

 

Satul Cicîrlău l-a pierdut pe cel mai cunoscut fiu al său, celebrul cîntăreţ de muzică populară Nicolae Sabău. Născut în 7 decembrie 1929, într-o familie cu 9 copii, a decedat pe 30 decembrie 2020, într-un spital din Baia Mare, după o săptămînă în care medicii au încercat să-l vindece. Slăbit de cîţiva ani de o boală de care nu s-a plîns şi pe care a ţinut-o la respect, organismul său a cedat în faţa virusului pandemic.

Pînă în urmă cu o săptămînă, Nicolae Sabău avea proiecte de viitor şi vorbea deschis că sînt printre ultimele... I-a mărturisit unui jurnalist că-şi doreşte o statuie în mărime naturală, amplasată în faţa Căminului cultural care îi poartă numele. Sculptorul contactat a cerut suma de 30.000 de euro, sau 6.000 euro pentru un bust mai mic. Suspendată a rămas şi dorinţa ca statul să preia casa, costumele şi arhiva maestrului, pentru a fi păstrate de comunitatea locală sau de un muzeu judeţean. Actul de donaţie n-a mai fost semnat, din cauza unor piedici (intabularea terenului, lipsa de interes a autorităţilor).  

Niculaiu Mării a Gheorghi Zaharii, numele după care era cunoscut pe Valea Negruţii, nu s-a despărţit niciodată de muzica populară - de Crăciun, a cîntat o colindă pe postul Hora TV. Era în tinereţe un bărbat fălos, de cîntecele sale se îndrăgosteau toate femeile! Ultima ieşire în public a avut-o în urmă cu un an, împlinea 90 de ani şi comunitatea l-a sărbătorit în sala căminului cultural. Era plin de vervă şi emoţie şi a fost aplaudat în picioare de cicîrlăuani, drept mulţumire pentru muzica populară lăsată moştenire satului şi lumii.

Cîntecele "Rozmarin în colţu' mesii" şi "Pe valea Lăpuşului" nu vor muri niciodată, fac parte din zetrea de aur a românilor. Omul viu nu mai este, dar artistul Nicolae Sabău va trăi mereu. Autorităţile judeţene şi locale ar trebui să preia arhiva artistului, în ideea unui Muzeu memorial!

Nicolae Sabău va fi înmormîntat în curtea casei sale din Cicîrlău ("Casa dorurilor mele"), în ziua de vineri, 1 ianuarie 2021, la ora 13,oo.

                                Nicolae GOJA, Graiul Maramureşului

A murit Nicolae Sabău

 
Cântăreţul de muzică populară Nicolae Sabău a murit în noaptea de marţi spre miercuri, la vârsta de 91 de ani, la Spitalul Suport TBC din Baia Mare, fiind infectat cu noul coronavirus.

”Plânge Maramureșul…A plecat Nicolae Sabău

Artistul a împlinit pe 7 decembrie 91 de ani.
Nicolae Sabău a ajuns săptămâna trecută la spital, infectat cu coronavirus. Sâmbătă a primit rezultatul testului pozitiv, iar azi noapte a plecat…

Nicolae Sabău face parte din spița nobilă a renumiților interpreți de muzică populară din Transilvania: Alexandru Grozuță, Emil Gavriș, Felician Fărcașu, Dumitru Sopon, Ion Cristoreanu, Petre Săbădeanu, remarcându-se prin substanța și timbrul original al creației sale artistice și interpretative. Prin varietatea și bogăția repertoriului, Nicolae Sabău a reușit să pătrundă cu sensibilitate în conștiința iubitorilor muzicii populare autentice din țară și străinătate”, a anunțat casa de discuri Electrecord.

Nicolae Sabău s-a născut pe plaiurile Maramureşului, la 7 decembrie 1929, în localitatea Cicârlău, într-o familie de ţărani, cu nouă copii.
A absolvit Facultatea de Ştiinţe Juridice din Cluj Napoca.
Talentul l-a moştenit de la mama sa, care avea o voce frumoasă şi căreia îi plăcea să cânte prin gospodărie sau la muncile câmpului, la bucurie, dar şi la durere.
A debutat la 16 ani, cântând „Arză-te focul, Gutâi!” şi „Când am zis daina, daina”, iar în 1956 a participat la primul concurs de muzică populară.
Primele imprimări le-a realizat la Radio Cluj, alături de Orchestra Filarmonicii de Stat din oraş, în 1957, iar după un an, a făcut înregistrări şi la Radio Bucureşti.

Sursa: EUROPA FM

La mulţi ani!


 Fie ca anul care vine să fie o punte spre ceva mai bun, mai luminos. Tot ce vă este de folos să se realizeze şi nimic să nu vă înnoureze „cerul” senin al vieţii! Anul Nou să vă dăruiască sănătate, pace în suflet şi prosperitate.Întru Mulţi şi Frumoşi ani!


Zenovia Zamfir

Marele artist Nicolae Sabău va fi condus pe ultimul drum, vineri, 1 ianuarie 2021

 
Din informaţiile furnizate de jurnalistul Nicolae Goja am aflat că marele interpret de muzică populară NICOLAE SABĂU va fi înmormântat la "Casa dorurilor" din Cicîrlău, vineri, 1 ianuarie 2021, ora 13,oo!

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

                                                                                                                         GDL

Sintagme Codrene în plină structurare!

 


STIMAȚI PRIETENI

Numărul 4 al revistei ”SINTAGME CODRENE” este în plină structurare
În ultima decadă a lunii februarie 2021 vom tipări numărul 4 al revistei ”Sintagme codrene” În acest context vom selecta poezii din creația unor autori, pe care le vom include în numărul respectiv spre a fi evidențiate într-un mod special.
Cu această ocazie inițiem
CONCURSUL ONLINE DE POEZIE ”SINTAGME CODRENE”
EDIȚIA A I A
Poetul/poeta care care se va distinge față de alți concurenți prin har și originalitate în versuri va primi
PREMIUL REVISTEI ”SINTAGME CODRENE”
Materialele premiate în acest sens vor fi drastic analizate anterior după calitățile literare menționate mai sus
Am acordat pagini suplimentare în revistă pentru colaboratorii noștri mai vechi sau mai noi în funcție de specificul revistei menționat pe copertă fără aport politic sau juridic
Intervenții pe linie de cunoștințe de orice fel: colegialitate , funcții, grade de rudenie sau alte intervenții extra culturale înafara analizei pe text nu sunt acceptate pe linie de concurs.Se pot trimite materiale(poezii) în acest sens până la 1 februarie 2021 pe mail:vasileimarchis49@yahoo.com.
Din cuprinsul(provizoriu) al acestui număr:

CONSTANTIN NECULA
DORIN NĂDRĂU
CORINA MATEI GHERMAN
DUMITRU ICHIM
ANGELA MONICA JUCAN
DANIEL LUCA
OLIMPIA MUREȘAN
OANA FRENȚESCU
PUIU RĂDUCANU
GELU DRAGOȘ
LIGIA DIACONESCU
DANIELA FORCOS
GEORGETA TUDORA
NELU DANCI
CONSTANȚA ABĂLAȘEI DONOSĂ
IOAN ANDREICA,
ALEXANDRA FIRITA
LORETA TOADER
DANIELA MARCAȘ BALAIITA
MIHAELA CD
FELICIA POP
VASILE DAN MARCHIȘ
ILUSTRAȚII:CONSTANȚA ABĂLAȘEI DONOSĂ

FONDATOR:VASILE DAN MARCHIȘ

Pios omagiu maestrului Nicolae Sabău!


A fost cel mai mare și mai vestit cântăreț de muzică populară (vocal), dintre cei care  s-au născut pe plaiurile maramureșene.

Artiști în plan vocal doar Titiana Mihali și Ion Petreuș s-au ridicat la asemenea dimensiune în folclorul românesc.

                   Vasile Dan MARCHIŞ, fondatorul revistei "Sintagme Codrene"

miercuri, 30 decembrie 2020

Folclorul românesc în doliu!


A plecat dintre noi unul dintre cei mai îndrăgiți rapsozi de Neam și Țară – marele interpret al cântecului popular maramureșan NICOLAE SABĂU. A fost interpretul - emblemă pentru ceea ce reprezintă folclorul neaoș, autentic, valoros din cele cinci importante subzone folclorice ale maramureșului. O viață închinată scoaterii la lumină a celor mai frumoase cântece maramureșene, pe care le-a trecut prin sufletul său, dăruindu-le lumii și bucurând multe generații de români de-a lungul vremii, cu glasul său duios, ca o mângâere, cu cântecele sale ajunse șlagăre, fredonate de multă lume, spre alinare de suflete...  Plecarea lui spre veșnicie lasă un gol imens în lumea minunată a slujitorilor de credință în ceea ce privește folclorul românesc, dar, ne lasă în urma sa o bogăție de TEZAUR INESTIMABIL de cântec și simțire românească, ce o să vorbească peste vremi de cel ce a fost și va rămâne un reper important pentru ținutul maramureșan, și despre frumusețea sufletului țăranului român din nord de țară, așezat în vers și cântec  de oamenii minunați ai acestor locuri. M-am bucurat mereu de aprecierile dumnealui și am fost mereu bucuros să văd că mă consultă la luarea deciziilor atunci când realiza evenimente culturale importante. A ținut neaparat ca atunci când a fost sărbătorit la Cicârlău, satul său natal, la împlinirea celor 90 de ani, să-i fiu alături și să prezint eu concertul – spectacol preluat de TVR3 prin TVR Cluj. Dealtfel, cu câțiva ani în urmă i-am realizat două ediții speciale a emisiunii CÂNTEC ȘI POVESTE pentru TVR 3, cu o durata de peste 3 ore ambele, o retrospectivă a întregii sale ativități. Era tare mândru de acea emisiune și nu obosea de fiecare dată când ne întâlneam, să-mi mulțumească pentru emisiune. Nicolae Sabău a fost și va rămâne o legendă-vie a folclorului românesc, fiind până acum cel mai longeviv interpret de folclor. În 7 Decembrie 2020 a împlinit 91 de ani. Drum lin spre lumină și spre tihna Împărăției Bunului Dumnezeu! Odihnă veșnică, recunoștință și neuitare pentru toată truda depusă spre nemurirea Neamului Românesc!

Dumnezeu să-l odihnească în pace iar, familiei folclorului naţional putere multă!

                                                                                Alexandru PUGNA

Nicolae Sabău a plecat într-o lume mai bună!


Pe vremea când lucram la cotidianul „Informația Zilei” aveam o rubrică pe ultima pagină în care menționam aniversații zilei respective, dintre personalitățile județului din toate domeniile de activitate. 7 decembrie era ziua în care îi făceam un scurt portret lui Nicolae Sabău, cunoscut rapsod popular, și adresam urările cuvenite unei personalități marcante ale colectivității noastre, care s-a impus definitiv și la nivel național.

Nu a fost an în care să-l uit de ziua sa de naștere, dar nici maestrul nu uita să ne viziteze la redacție și să ne aducă de fiecare dată câteva flacoane cu vin obținut din via de la Cicârlău, de care era atât de mândru. „Aur curat, frate Grigore, așa ceva numai împărații beau. E vin din boabele de struguri culese de mâinile mele, care au urmat un ritual cunoscut de la tata de la care nu m-am abătut niciodată”, obișnuia să-mi spună.
Nici eu nu m-am abătut de la „tradiția” zilei respective și lucrurile mergeau pe acest făgaș. În primul an după ce nu a mai fost primar, crezând, probabil, că nu mai prezintă interes pentru ziar, cu o zi înainte m-a sunat să îmi spună că urmează ziua lui de naștere. Oarecum surprins de gestul său din moment ce, repet, nu am uitat niciodată să-i menționez aniversarea, l-am întrebat câți ani face, ca să nu mă mai uit prin statistici.
A tăcut câteva clipe, după care mi-a spus: „Lasă vârsta, Grigore, dă-o-n sărăcie, zău că nu înseamnă nimic! Anii calendaristici n-ar trebui să intereseze pe nimeni, important rămâne doar omul, ce face, cum se comportă, cum se implică în viața celorlalți, cum se luptă pentru diferite cauze. Nu sunt tânăr, dar vreau să termin ce am de făcut și să las ceva urmașilor și consătenilor mei, pentru ca să am speranța că își vor aminti de mine când nu voi mai fi”.
A doua zi împlinea 80 de ani. I-am făcut un portret mai deosebit, din care, evident, lipsea vârsta frumoasă la care a ajuns. Mi-am dat seama atunci că oamenii mari, importanți pentru comunitate, nici nu au vârstă. Ei trăiesc în viața rânduită de Dumnezeu, după care continuă să viețuiască în eternitatea pe care și-au construit-o cu răbdare și migală câtă vreme au conviețuit cu noi, muritorii.
Sunt mândru că te-am cunoscut și că am colaborat împreună de-a lungul vremii. Dumnezeu să te odihnească!
Grigore Ciascai

Urare din partea doamnei prof. Anca-Minodora Cosin - Hendea, inpector şcolar general, Inspectoratul Judeţean Maramureş familiei de învăţători Ana şi Gelu DRAGOŞ

 


Stimaţii mei, 

Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, vă mulţumim pentru susţinere şi ne exprimăm speranţa menţinerii aceleiaşi bune colaborări.

Crăciunul să vă aducă sănătate şi fericire alături de cei dragi, iar anul 2021 să însemne belşug, linişte şi împliniri profesionale!

                                                                          La mulţi ani!


Prof. dr. Anca Minodora Costin - Hendea

 Inspector şcolar general,

Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş

Plânge Maramureșul!

 

Acum când cerurile sunt deschise, a plecat spre cer un mare Artist, un mare Om și un Român adevărat, Nicolae Sabău. Maramureșul și Cicârlăul său drag, vor fi mult mai sărace fără acest artist unic în felul lui. Eu Vasile Coca, am copilărit cu cântecele lui, iar mai apoi am avut onoarea de a cânta alături de el pe șcenă.
Drum lin spre cer maestre Nicolae Sabău, sigur vei rămâne un exemplu de urmat pentru tinerii trecuți prin festivalul tău ,,Alinăte Dor Alină,, și un punct de referință a cântecului popular maramureșean și românesc.
Veșnica ta pomenire!

Vasile COCA

O stea a folclorului adevărat s-a ridicat spre ceruri...


 O stea s-a ridicat spre ceruri pentru a lumina în veșnicie.

Drum lin spre ceruri, maestre Nicolae Sabău!

Sit tibi terra levis!
Hotca Marian, poet

Lui Nicolae Sabău i-a fost alinat dorul de Dumnezeu...

 


I-a fost alinat dorul de Dumnezeu chiar după Sărbătoarea Nașterii Domnului… Nicolae Sabău, rapsodul despre care se spunea în Televiziunea Română că a făcut din cântecul său sabie și scut, crez și legământ, a trecut la cele veșnice.

Iubit de oamenii în mijlocul cărora a trait, bun patriot, Nicolae Sabău ne-a fost alături, ca membru al Ansamblului Folcloric Național Transilvania, în turnee internaționale și în toți acești ani a fost prezent în toate proiectele noastre culturale. Am fost partenerii lui în organizarea Festivalului Național de muzică populară „Alină-te, dor, alină!”, înființat de dumnealui. 91 de ani, om de vază al comunității în care a trăit, reales ca reprezentant al comunei Cicârlău, suflet puternic…
Dumnezeu să vă odihnească în pace și să vă primească printre ai Săi aleși!
Cu durere în suflet și drag…

IULIANA MARIA DRAGOŞ, director Ansamblul Naţional "Transilvania" Maramureş

COMUNICAT

 


Cu sprijinul SLI MM,

Unitățile de învățământ au la îndemână un Ghid de contabilitate bugetară

 

Sindicatul Liber din Învățământ Maramureș (SLI MM) anunță apariția „Ghidului de contabilitate bugetară specifică unităților de învățământ”, tipărit în condiții grafice de excepție la Editura Ceconi Baia Mare. Autoarea lucrării este Alina Todoruț, formator/ trainer pentru programe de formare și dezvoltare a competențelor profesionale pentru contabilii din unitățile de învățământ și contabil la Școala Gimnazială „Alexandru Ivasiuc” din Baia Mare.

Transformările continue care se produc în sistemul de învățământ în ultimii ani au atras necesitatea formării și calificării unor angajați, din categoria personal didactic auxiliar, capabili să se adapteze noilor cerințe. Alina Todoruț a fost selectată pentru a crea astfel de programe de formare și pentru a susține cursuri pentru contabilii din școlile din Maramureș, fiind mentor, model și un suport real pentru aceștia. Ghidul a apărut, după cum susține însăși autoarea, în urma experienței acestor cursuri și întâlniri, ca o provocare, dar și ca o necesitate la sugestia colegilor contabili și a reprezentanților de a clarifica probleme specifice departamentului contabilitate din unitățile de învățământ”, explică prof. Ioana Petreuș, președintele SLI MM.

În cele 129 de pagini ale ghidului sunt prezentate aspecte ce țin de: finanțări, ordonatori de credite, principii și reguli bugetare, despre organizarea contabilității, înregistrări contabile și FOREXEBUG.

La final de an 2020, s-a îndeplinit unul dintre obiectivele importante ale SLI MM, propuse în cadrul Conferinței Aniversare «30 de ani de sindicalism în învățământul maramureșean», și anume: elaborarea/ editarea de ghiduri care să vină în sprijinul personalului auxiliar (secretari/ contabili) din unitățile școlare. Propunem celor interesați, împreună cu autoarea, o lucrare interesantă și necesară tuturor directorilor și contabililor din învățământ, în special celor aflați la început de drum”, mai punctează prof. Ioana Petreuș, președintele SLI MM.

Ghidul, cu autograful autoarei, poate fi achiziționat prin intermediul liderilor sindicali, fiind gratuit pentru contabilii membri SLI MM. Pentru alte persoane interesate, mai multe informații pot fi obținute de la adresa de e-mail slimm@slimm.ro.

 

Departament Comunicare SLI MM

Nicolae Sabău a fost "un OM cât o lume"!


 S-a stins un om cât o lume.

Bate un vânt pustiu prin dorurile noastre!

Dumnezeu să-ți aline trecerea, mare Om și Artist, NICOLAE SABĂU!

Greu an! Tulburăroare veste! Tristețe pentru tot ce e popular în acesta țară!

PURDEA OVIDIU SOMEŞ

Maestrul Nicolae Sabău cântă în Corul Îngerilor...

 
Dragilor, în prag de sărbători o veste fulgerătoare ne aduce din nou lacrimi pe obraji... cu profundă tristețe, am aflat că maestrul Nicolae Sabău a plecat să cânte în corul îngerilor din lumea fără dor. Născut pentru cântec, Nicolae Sabău a fost şi rămâne unul dintre cei mai autentici interpreți de muzică tradițională din Maramureş. Cântecele sale sunt adevărate comori care învelesc sau mângâie sufletele oamenilor la bucurie sau necaz. Dumnezeu să îl odihnească în pace!

Vasile Bele

Chiuzbaia, decembrie 2020

Grigore Leşe - Un titan al folclorului românesc!

 

Artistul Grigore Leșe, 2020;...Înger de ochi, înger de glas, înger de fluier, înger de albastru, înger de clopot, înger de cuvânt, înger de înger, secundă în focul de pietre, planetă horitoare..

                                                                                       Nuţu BOTA


De astăzi Nicolae Sabău cânta alături de îngeri


 Am fost sunat să mi se confirme că a plecat din această lume interpretul de muzică populară Nicolae Sabău! Am izbucnit în lacrimi. Am fost un apropiat al Domniei sale. Un cântec dedicat mamei ca " Bate vântul dorului" n-am mai aflat şi nici măcar nu mai încerc să ascult! Cicârlăul natal îi datorează enorm! A făcut parte din generaţia de aur, aşa ca marii noştri actori, numai că la nivel de folclor Maramureşul era reprezentat de o generaţie de excepţie, ca  Fraţii Ion şi Ştefan Petreuş, Angela Buciu, Gheorghe Turda, Titiana Mihali, Viorel Costin şi Nicolae Sabău. Aceşti monştri sacri au cântat şi la Căminul cultural din Lucăceşti iar cele mai multe aplauze le-a avut Nicolae Sabău. Povestea asta o ştiu de la răposatul meu tată, Aurel, secretar de partid şi brigadier. Peste ani, prin prietenia mea cu prozatorul Valeriu Sabău l-am cunoscut pe marele artist şi l-am invitat de un 8 martie la Lucăceşti. Avea peste 80 de ani şi îşi conducea sigur maşina. A cântat în faţa celor 150 de persoane de parcă ar fi fost în Sala palatului! O prestanţă de nota zece. A fost pe placul lucăcenilor! 

La Cicârlău am fost la festivalul gândit de Dumnealui ori de câte ori puteam, am nimerit să stau la taifas cu realizatoarea Elize Stan şi taragotistul Dumitru Fărcaş. Cele două personalităţi îi spuneau "Mitruţ" marelui instrumentist din Groşii Băii şi domnul Nicu Sabău insista câţi bani sa le ofere pentru venirea lor şi vă spun că nu au dorit nici un leuţ, justificându-se că este o onoare să jurizeze Elize şi să cânte Dumitru Fărcaş. Lecţii de viaţă, cum ar scrie Viorica Pârja!

A trecut la cele veşnice Nicolae Sabău! Am fost un apropiat al dumnealui! Poate să confirme Nelu Şovre, Nicolae Goja, Lidia Roman, Dorel Macarie şi Valeriu Sabău. Am fost împreună cu învăţătorul Dorel Merciu şi echipa de fotbal de la Şcoala Gimnazială Mireşu Mare să-i vizităm casa şi muzeul! Am primit vin de la dumnealui, cărţi şi multă omenie! Sper că de azi Casa muzeu va fi pusă în adevărata ei valoare şi va fi deschisă pentru toată lumea aşa cum a fost şi sufletul lui! 

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

                                                                                                                Gelu Dragoş/UZPR


https://www.youtube.com/watch?v=2xbxyMA2qjs&ab_channel=TVR

marți, 29 decembrie 2020

Este pentru prima dată în istoria recentă când un nou Guvern nu beneficiază de o creștere a coeficientului de încredere. Oare de ce?!

 


O imagine face cât o mie de cuvinte. Prin urmare, vă provoc la un exercițiu. Fără a încerca să fiu macabru. Imaginați-vă un spațiu uriaș, în care sunt așezate 1.600 de coșciuge. Totalul morților Covid din România. Sau imaginați-vă un cimitir cu 1.600 de cruci. Iar la nivel global, încercați să vizualizați 600.000 de coșciuge sau un mega-cimitir cu 600.000 de cruci. Sunt morții Covid. Iar mulți dintre aceștia sunt victimele directe și indirecte ale incompetenței autorităților.

Să admitem ceea ce susțin zi de zi o serie întreagă de scenariști. De amatori ai teoriei conspirației. Sau de negaționiști. Să admitem că numai o parte dintre aceste victime sunt Covid. Și că acestora li s-au adăugat în mod artificial decedați din alte cauze. Chiar și așa, cifrele care ne vor rămâne sunt înspăimântătoare. Autoritățile – iar de aici mai departe mă voi referi exclusiv la autoritățile române – sunt tentate să atribuie cele mai multe dintre consecințele nefaste ale pandemiei inconștientului colectiv. Susținând în mod explicit sau implicit, manifest sau insinuant, teza conform căreia o bună parte din populație este inconștientă, nu realizează pericolele, nu se protejeză și nu îi protejează și pe alții. Într-o oarecare măsură, mult mai mică însă decât cea enunțată oficial, chiar așa stau lucrurile. Atâta doar că logica trebuie dusă mai departe. Oare de ce se întâmplă asta? Oare de ce asistăm în aceste zile la buluceala la care asistăm pe pârtiile de schi și în târgurile de Crăciun, care nu au fost suprimate? Oare de ce e îmbulzeală în mijloacele de transport de suprafață și în metrou? Oare de ce oamenii nu se protejează în mall-uri sau în supermarketuri? Oare de ce unii refuză cu obstinație să poarte mască? Oare de ce încing adevărate chiolhanuri în sărbătorile de iarnă, iar unii se mai și filmează și se postează pe internet în mod ostentativ? Mândrindu-se chiar că au fost amendați pentru nesupunere civică? Sunt cetățenii principalii vinovați?


Să începem cu sfârșitul. Nu chiar cu sfârșitul. Ci cu evenimentele la zi. De zeci de ori am fost anunțați, începând de la cel mai înalt nivel, președintele României, că urmează să sosească un prim lot de vaccinuri. Un lot simbolic. Zece mii de vaccinuri. De care vor beneficia cadrele medicale din prima linie. Klaus Iohannis, bietul de el, nu a fost lăsat, vezi Doamne, să se vaccineze. Pentru a se acorda întâietate medicilor și asistentelor. Și ce să vezi? Vaccinurile au sosit. Zece mii de doze. Dar nu pe calea aerului, cum s-a anunțat. Ci într-o dubă hodorogită. Care s-a mai și stricat pe drum. Dar bine că au sosit. Și s-a putut organiza ceremonia de tăiere a panglicii. În prezența mai marilor neamului. S-a întâmplat ieri. Ieri, 27 decembrie. Mașinăria perfect unsă de către strategii vaccinării conduși de colonelul doctor Valeriu Gheorghiță s-a pus imediat în mișcare. Dar nu au fost vaccinate zece mii de persoane. Ci doar opt mii. Cum-necum, două mii de vaccinuri au ajuns la Institutul Cantacuzino și nu se mai știe ce se întâmplă cu ele. Nimeni nu ne-a oferit vreun detaliu. În jurul acestui incident s-a creat o tăcere de mormânt. Nici măcar o perdea de fum. Celebrul avocat Gheorghe Piperea, care a mai avut dreptate și în alte ocazii, susține că din Polonia până în România vaccinurile s-au alterat. Neputând fi păstrate în condiții corespunzătoare. Nimeni nu l-a contrazis. Dacă este așa, atunci cei care s-au vaccinat s-au vaccinat degeaba. Dacă nu este așa, atunci tăcerea autorităților este criminală. Pentru că însăși tăcerea generează neîncredere și suspiciuni.


Astăzi, 28 decembrie, trebuia să sosească din Statele Unite la Otopeni un transport cu nu mai puțin de 144 de mii de vaccinuri. Nu a mai sosit. Responsabilitatea este atribuită scurt pe doi producătorului. Dar mai multe explicații populația din România nu a primit. Și în fiecare zi ar trebui să vină cam aceeași cantitate. Până când zece milioane de români, cum afirmă aceleași autorități, vor fi vaccinate.


Corifeii acestei operații au în frunte un colonel de armată. Valeriu Gheorghiță. Medic. Să zicem că nu e nimic rău în faptul că Armata, în care populația mai are multă încredere, este cea care dirijează campania de vaccinare. Dar, până una alta, această campanie are o componentă infinit mai mare de logistică decât componenta medicală. Și atunci de ce ea nu este condusă de un specialist militar în logistică? Ci de un medic militar?


Ceea ce ne comunică Guvernul nu iese la socoteală. În primul rând, nu iese la socoteală cantitatea de vaccinuri. Pentru vaccinarea întregii populații, minus copiii până la 16 ani, sunt necesare peste 13 milioane de vaccinuri. Dar noi nu am comandat decât zece milioane. Oare de ce? Mizăm pe faptul că unii vor refuza? Nu este prea cinstit. Pe de altă parte, faceți singuri socoteala. În prima zi au venit zece mii de doze. Două mii au rămas neutilizate. Nu se știe din ce motiv. Apoi, săptămânal, vor sosi câte 150.000 de doze, după cum am fost anunțați. Asta înseamnă că autoritțile trebuie să aibă capacitatea să efectueaze săptămânal 150.000 de vaccinuri, în condițiile în care în prima zi au fost incapabile să administreze 10.000. Pe unde își vor scoate cămașa? Dar grozăvia de abia de aici începe.


Asemenea necunoscute sunt extrem de multe. Mult prea multe. Iar reprezentanții Guvernului nu răspund la întrebări firești, de bun simț, care se aglomerează exponențial. Și atunci cum să mai aibă oamenii încredere în aceste autorități? Vă dau une exemplu. Președintele Klaus Iohannis, cel care ține morțiș să se vaccineze, dar nu este lăsat, într-un moment când încă vaccinurile nu erau aprobate la nivelul autoritățior sanitare ale Uniunii Europene, ne-a spus că toate cele șase tipuri care vor sosi în România sunt garantate. O asemenea afirmație, făcută în avans, este în mod firesc generatoare de mari suspiciuni. Iar domnul Klaus Iohannis nu a explicat de ce a șutat înainte. Și apropo. Care sunt categoriile care vor primi un vaccin sau altul? Nici despre acest lucru autoritățile nu suflă un cuvânt. Deși gradul lor de eficiență este diferit. Deci inevitabil se vor face discriminări. Se va trage la sorți? Va exista un fel de ruletă rusească? Sau strategii miltari au elaborat deja un plan, care nu ne este dezvăluit?


Se mai întâmplă ceva. După ce mai mulți analiști, printre care mă număr și eu, au semnalat că în spatele unei exprimări cu caracter general se ascund reprezentanții institutelor de forță, care urmau să fie vaccinați, după cum ni s-a comunicat în repetate rânduri și cât se poate de oficial, înaintea profesorilor și persoanelor în vârstă, iată că, în mod discret, tot oficial, acum ni se comunică altceva. Și anume că s-ar fi schimbat ordinea priorităților. Oare așa să fie? Nimic în România nu este sigur. Și atunci firește, la fel cum avocatul Piperea susține că primul transport ar fi conținut vaccinuri alterate, pot și eu să susțin o altă ipoteză. Și anume că cele două mii de doze au fost dosite la Cantacuzino pentru vaccinarea pe ușa din spate a reprezentanților instituțiilor de forță.


Aceste nenumărate semne de întrebare generatoare de suspiciuni au drept rezultat o neîncredere în guvernanții care ne cer să ne spălăm pe mâini, să purtăm măști, dintre care nu se știe câte sunt neconforme, adică hârtie igienică, și să păstrăm o distanță sanitară, denumită de aceleași autorități distanțare socială. Această neîncredere îi determină pe mulți români să sară calul. Și pur și simplu să ignore și deci să nu respecte restricțiile. În felul acesta, dincolo de cifrele și ele neconforme privind numărul zilnic al infectaților, numărul crucilor crește. Cifra morților este singura cifră care, după opinia mea, nu poate fi ascunsă. Chiar dacă românii sunt acuzați de nesupunere civică, de inconștiență, de lipsă de prudență și indiferent cât de mult sunt amendați, o bună parte a răspunderii pentru tot ceea ce se întâmplă trebuie să și-o asume Guvernul.


Este pentru prima dată în istoria recentă când un nou Guvern, la câteva zile de la instalare, nu beneficiază, conform cercetărilor de piață, de o creștere a coeficientului de încredere. Oare de ce?


Autor: Sorin Roșca Stănescu


Sursa: corectnews.com

Reţelele sociale şi platformele video cenzurează cu stil comunist, în contradicţie cu Constituţia României?!

 

Cenzura se manifestă pe faţă şi brutal în România, mai ales pe platformele de reţele sociale şi video. S-a ajuns să se decidă, ce, cum şi cine să fie cenzurat şi ce anume trebuie să citească utilizatorii, la fel ca în comunismul sovietic sau din China populară, conform intereselor de moment ale patronilor? De aceea trebuie aplicată și adaptată legislaţia naţională pentru aceste platforme online de mare influenţă. „Naţionalizarea” reţelelor sociale şi video la legislaţia României este o obligaţie juridică? Cei din spatele platformelor digitale nu pot cenzura presa ca în perioada comunistă fără să suporte rigorile legii naţionale. Dacă prin 2015 aceste platforme online cenzurau doar jurnalişti necunoscuţi din presa alternativă, fără ca presa mainstream sau editorialişti vocali să se sesizeze, crezând că lor nu li se va aplica cenzura, dar iată, că astăzi, marii jurnalişti ai ţării sunt cenzuraţi pe faţă mai rău ca pe vremea lui Ceauşescu, în aşa-zisa democratică Uniune Europeană. Zilele trecute emisiunea live a lui Marius Tucă de la Aleph TV, cu conf. dr. Valentin Stan, care făcea un pamflet cu problemele aducerii vaccinului anticoronavirus în ţară, de către autorităţi, a fost cenzurată pe o reţea de socializare, în direct. Se vedea pe faţa realizatorului supărarea. Mai mult, Ion Cristoiu s-a ales cu un cadou neplăcut în ultimele zile ale lui 2020! YouTube i-a suspendat, pentru 7 zile, contul, anunța Cora Muntean, redactor-șef la cristoiublog.ro. ”Din nefericire, YouTube a sancționat canalul cristoiuTV și a decis suspendarea lui pentru 7 zile. În consecință, pastilele domnului Cristoiu nu vor putea fi urmărite, în această perioadă, pe platforma YouTube. Vă invităm să le urmăriți pe cristoiublog.ro sau pe canalul Vimeo.”, precizează Cora Muntean. Cristoiu a reacţionat, spunând că, azi creştinii sunt mai persecutaţi decât în perioada comunistă. Astfel, se impune adaptarea acestor reţele sociale şi platforme video online la legislaţia naţională. Constituţia României prevede foarte clar la art. 30: „Libertatea de exprimare -(1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile. (2) Cenzura de orice fel este interzisă. (3) Libertatea presei implică şi libertatea de a înfiinţa publicaţii. (4) Nici o publicaţie nu poate fi suprimată.”

 La noi, în primăvară s-au suprimat de către CNSU, prin acte administrative, publicaţii electronice, care nu erau conform cu noua ideologie de propagandă şi de promovare a pandemiei de Covid 19. Dacă presa liberă nu protestează, mâine vei urma şi tu să fi cenzurat de această „frăţie online” a cenzurii şi pumnului în gură, pentru a se satisface interesele financiare a noii oligarhii digitale. Europenii vor fi viitorii culaci, persecutaţii de mâine, ca în perioada anilor 30, din URSS şi Germania nazistă? Pentru reglementarea acestor reţele sociale şi platforme video online trebuie ca Parlamentul României să adapteze și aplice legislaţia la acestea, pentru ca cenzura să nu fie reintrodusă în România ca înainte de 1989, iar marile reţele sociale şi platforme video, precum şi aparatul de stat din CNSU, să cenzureze presa liberă în contradicţie cu Constituţia ţării. România nu se mai poate reîntoarce la perioada comunistă, să înlocuiască URSS, cu un fel de nou regim totalitar sub forma UERSS? Nu pentru cenzură s-a murit în decembrie 1989, ci pentru libertate, democraţie şi credinţă. Cei care propagă cenzura şi ideologia sau propaganda restricţiilor excesive trebuie să cunoască rigorile legii şi Constituţiei.

 

Ionuţ Ţene