marți, 31 august 2021

Ioana Mihăilă: "Vor fi trei tipuri de vaccinare în școli. Părinții ar trebui să ceară şcolilor situaţia profesorilor vaccinaţi şi nevaccinaţi"


 Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat luni că în şcolile în care există cabinete medicale, medici şi dotare corespunzătoare vor putea fi organizate centre de vaccinare iar celelalte vor putea solicita o caravană mobilă, prin mobilizarea unei echipe de la centrele de vaccinare.

„Deja au fost, împreună cu Ministerul Educaţiei, nominalizate persoane de contact în fiecare şcoală care iau legătura, pe de o parte, cu reprezentanţii direcţiilor de sănătate publică şi implicit ai centrelor de vaccinare, pe de altă parte, cu clasele şi cu părinţii, tocmai pentru a organiza campanii de informare şi pentru a pune în legătură specialiştii cu părinţii pentru a avea o informare corectă asupra beneficiilor vaccinării la copil. Pe de altă parte, referitor la vaccinarea în şcoli, avem trei tipuri de vaccinare pe care plănuim să le desfăşurăm în şcoli. Acolo unde se poate şi unde există cabinete medicale şcolare, medic şcolar şi dotare corespunzătoare, la nivelul acelor cabinete se pot organiza centre de vaccinare. Acolo unde infrastructura sau personalul nu permit organizarea, în acele cabinete se poate solicita caravană mobilă prin mobilizarea unei echipe de la centrele de vaccinare. În special în oraşe avem centre de vaccinare care au timp, nemaiavând acum atât de multă activitate, să se mobilizeze către şcoli, iar la şcolile unde există un centru de vaccinare în imediata proximitate, reprezentanţii şcolii informează şi programează copiii, părinţii şi cadrele didactice la vaccinare”, a spus ministrul la Digi 24.

Mihăilă este de părere că părinţii ar trebui să solicite unităţilor de învăţământ informaţii legate de situaţia imunizării profesorilor.

„Cred că părinţii ar trebui să ceară şcolilor situaţia profesorilor vaccinaţi şi nevaccinaţi”, a afirmat ea. 

Crește numărul de persoane infectate cu SARS-COV-2 în Maramureș


În ultimele 24 de ore, în județul Maramureș au fost confirmate 56 pacienți infectați cu SARS-COV-2. Sunt 36 pacienți internați în spital, cinci pacienți internați la ATI, nu sunt pacienți intubați. 85 persoane sunt izolate la domiciliu sau în locația declarată.

De la începutul pandemiei, în Maramureș au fost 20722 persoane infectate cu SARS-CoV-2 și s-au efectuat 86553 teste.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș solicită cetățenilor să respecte normele stabilite de autorități în perioada stării de alertă, distanța fizică de protecție sanitară și măsurile de igienă stabilite de către specialiști.

                                                                                             CJSU MM

Ziua Limbii Române sărbătorită la Râmnicu Vâlcea. In memoriam Ligya Diaconescu!

 31 august 2021! Râmnicu Vâlcea

Mulțumesc Râmnicu Vâlcea, pentru invitația la evenimentul dedicat ZILEI LIMBII ROMÂNE și IN MEMORIAM - Doamnei Limbii Române, renumita și valoroasa scriitoare Ligya DIACONESCU.
Mulțumesc pentru invitație Andrada Victoria Diaconescu!
Repet ce am rostit în cadrul festiv: ,,Ligya Diaconescu a iubit Maramureșul și maramureșeni. Dar și maramureșenii au iubit-o și au apreciat-o. Dovada clară este prezența mea aici, în Sala de conferințe, a Bibliotecii Județene ,,Antim Ivireanul", Vâlcea. Și prin mine a ajuns mesajul pr. Radu Botiș, prof. Gelu Dragoș, poet popular Nelu Danci, poet popular Marița Grigor sau Bianca Georgiana Bele, Emil I. Bozga și Florin Dragomir - doar câteva personalități ale literaturii contemporane, care au fost publicați în Antologia StarPress, Vâlcea, coord. Ligya Diaconescu".
Mulțumesc pentru imensa prietenie Zenovia Zamfir și Silvia Giurgiu. Mulțumesc Mihai Sima și Camelia Florescu. Mulțumesc Gheorghe Cărbunescu și pr. Nicolae State-Bușiță. Mulțumesc dragii mei Mariana și Ovidiu Popa (BV). Mulțumesc editor Puiu Răducan, director Editura Mircea cel Bătrân, Băile Olănești, pentru clipele de frumos și bucurie sufletească prilejuite de întâlnirea ,,face to face", după atâția ani de prietenie virtuală. Doamne ajută!
*********
Și pentru că o bucurie nu vine niciodată singură, haideți să vă mai dau o veste bună ... că doar e Ziua Limbii Române, nu-i așa? Vreți? Cum să nu! Buna și draga poetă, prof. Violeta Bobocea, a finalizat prefața volumului 5, din proiectul nostru literar Antologie de texte. Recenzii de cărți personalități ale literaturii contemporane. Sincerus verba. Nici nu am cuvinte să îi pot mulțumi. Oricât aș vrea să adun mulțumirile în câteva vorbe, nu pot spune decât simplul, dar din suflet, mulțumesc! Mulțumesc Violeta Bobocea! Trăiască limba română!

VASILE BELE

Septembrie, cea mai fierbinte lună politică

 
Indiferent de evenimentele politice în derulare, intrând efectiv în campanie electorală internă, devine clar că Ludovic Orban şi Dacian Cioloş vor fi principalii vectori de imagine ai celor două formaţiuni ce se pregătesc de alegerea liderului.

Ei pornesc la drum având a doua şansă. Au o notorietate mai mare decât candidaţii cu prima şansă, respectiv Florin Cîţu şi Dan Barna. Florin Cîţu are prima şansă pentru că este prim ministru în funcţie.

Dan Barna are prima şansă pentru că USR este mai mare decât PLUS şi va avea mai mulţi delegaţi la congres.

Pe de altă parte, Orban şi Cioloş sunt avantajaţi de faptul că, nefăcând parte din guvern pot critica, pot analiza la rece prestaţia guvernului.

Guvernul este implicat în toate evenimentele care au avut loc, sau vor avea loc. Guvernul este în tot şi în toate. De aceea tot ce declară contracandidaţii premierului şi a vicepremierului, toate criticile opoziţiei, ale presei, ale societăţii civile, ale sindicatelor, ale pensionarilor, toate se sparg în capul guvernului.

Prin urmare, luna septembrie promite să fie mai fierbinte decât au fost toridele luni de vară. În luna septembrie începe şcoala. În luna septembrie PSD pregăteşte moţiunea de cenzură.

În septembrie se aşteaptă un răspuns de la Comisia Europeană privind aprobarea PNRR. În sfârşit, în septembrie se va şti dacă valul 4 al pandemiei va fi mai periculos ca valurile peste care s-a trecut.

Adevăratul examen al guvernului va avea loc în septembrie. În primul rând contează modul în care guvernul va lua măsurile de ordin sanitar în faţa noului val de pandemie. În al doilea rând, se va urmări modul în care este susţinută economia în noile condiţii. În al treilea rând este important modul în care PSD şi AUR pregătesc moţiunea de cenzură.

Contează data supunerii moţiunii de cenzură la vot? Desigur. Speculaţiile se fac în jurul grupării Orban. Actualul preşedinte al PNL lasă impresia că este sigur de victorie. În realitate, toţi cei care îl susţin sunt conştienţi că şansele lui sunt minime.

Dacă moţiunea este votată înainte de congresul PNL şi dacă o parte din parlamentarii PNL votează pentru căderea guvernului Cîţu, cel ce va fi acuzat de căderea guvernului va fi Orban.

Întrebarea este dacă guvernul cade îi scad şansele lui Florin Cîţu de a câştiga preşedinţia PNL?

Întrebări simple, răspunsuri grele.

Rareori au fost comprimate într-o perioadă atât de scurtă atâtea probleme. Rezolvarea unei probleme atrage după sine apariţia a zeci de probleme. Dacă se rezolvă problema pensiilor mici, nu rămân bani pentru investiţii, guvernul trebuie să se împrumute, stabilitatea macroeconomică este în pericol.

Dacă nu se majorează pensiile, în condiţiile în care toate preţurile cresc, mai ales la energie, valul 4 de pandemie va fi dublat de un val de nemulţumiri generale, care vor aduce după ele un val de proteste sociale. Nu este o guvernare uşoară. Nu ar fi uşoară nici dacă nu ar exista nicio disensiune între partidele coaliţiei. Nu i-ar fi uşor PNL-ului să guverneze nici dacă Ludovic Orban şi Florin Cîţu s-ar înţelege de minune şi ar trage în aceeaşi direcţie.

Dacian Cioloş a atras atenţia că guvernul este în întârziere cu toate reformele. Şi are dreptate. Acelaşi Dacian Cioloş avertizează premierul şi PNL că participarea USR PLUS la guvernare depinde de desfiinţarea SIIJ şi de depolitizarea administraţiei publice. Sunt acestea simple enunţuri politice sau sunt chestiuni extrem de serioase pe care USR PLUS le ia în considerare?

 

Autor:  Dumitru Păcuraru

Sursa: Informația zilei Maramureșului

 

SAM, onoarea culturii săliștene

 


                                                                     de Gheorghe PÂRJA

Așa l-am știut din tinerețea mea: SAM, adică Simion Iuga, profesor și scriitor, care toată viața s-a oglindit în fântânile natale din Săliștea de Sus. Cu o biografie profesională impresionantă, ca dăruire și durată, profesor titular de istorie-geografie, luminând șirul de elevi sălișteni întru trecutul neamului nostru și al altor popoare. Dese­nând în memoria alumnilor sălișteni harta țării și a lumii. Sugestiv și colegial, l-a surprins profesorul Dumitru Chiș, în excelenta sa carte-dicționar despre elitele din Săliștea de Sus. Așa, pe SAM îl știu și din viață și din carte. Voi aminti câteva repere din activitatea acestui dascăl de țară care a dăruit absolvenți pentru oraș, pentru țară și pentru alte țări ale lumii. Personalități care luminează domenii dintre cele mai diferite nu uită sigiliul profesional și sufletesc al profesorului Simion Iuga. Știința devenirii multor generații de sălișteni a fost dinamizată de o intensă ardere spirituală, care înalță omul de la sunetul clopoțelului, la chemătorul dangăt de clopot spre rugăciune și credință.

Profesorul și scriitorul au stat de veghe, dar au refuzat starea pe loc. De altfel, el face parte dintr-o generație care a marcat biografia acestei nobile așezări. Știu asta deoarece în ultima jumătate de veac i-am fost aproape. În acest corolar, SAM a rămas, până în ziua de astăzi, o energie aparte. A slujit catedra cu devoțiune, a fost directorul școlii, a fost o gazdă primitoare pentru scriitori. Și acum aud ecoul unui eveniment inițiat la Săliștea de Sus. Apariția, în 1969, a revistei Semnal, rod al activității cenaclului elevilor sălișteni. Dimpreună cu Dumitru Iuga (poetul Ion Bogdan) a deschis paginile acestei publicații pentru elevi din județ și din țară. Fenomenul revuistic școlar de pe Valea Izei a fost răsplătit la nivel național. S-a implicat în activitatea cultural-artistică din localitate. A revigorat ansamblul folcloric, punând în scenă obiceiuri, montaje folclorice, alte spectacole venite din rînduiala așezării. Grupurile folclorice au dus faima săliștenilor în județ și în țară.
Profesorul Simion Iuga avea neliniștea apei volburate. Are un palmares impresionant. Cartea orașului, venit dinspre sat, stă mărturie. Și-a dat seama, la timp, că averea unei așezări precum este Săliștea de Sus trebuie știută și de altă lume. SAM este și un poet valoros, deși a fost extem de exigent cu opera sa. Este autorul a două volume de versuri, bine primite de critica literară. Răsplătite cu premii. Din creațiile lui putem descifra istoria spirituală a timpului nostru liric, a zonei cu multe porniri sub semnul lui Orfeu. În ultimul deceniu, de numele lui Simion Iuga se leagă inițierea și organizarea Simpozionului Național de Cultură și Civilizație Românească, de la Săliștea de Sus, ajuns anul acesta la a XIII-a ediție. Este editorul și coordonatorul celor 11 volume, care însoțesc manifestarea, ce cuprind comunicările prezentate la această întrunire cu forță academică. Adică membri ai Academiei Române, universitari, personalități din diverse domenii ale culturii și științei.
Am audiat la Săliștea de Sus doi președinți ai Academiei Române și un fost președinte de țară. Cum am fost prezent la toate edițiile, depun mărturie că este un regal cultural. Iar profesorul Simion Iuga, cu fiecare ediție, își scrie viața spirituală așa cum a fost, așa cum este. La ediția din acest an a celebrului Simpozion, primarul, ec. Ștefan Iuga, o altă energie a locului, a împlinit voința Consiliului Local, și i-a acordat Titlul de Cetățean de Onoare al Orașului Săliștea de Sus. Pe bună și cinstită dreptate. Eu, din sală, am trăit emoția recunoștinței unei comunități pentru faptele de luat în seamă ale unui fiu al ei.
De altfel, universitarul Nicolae Iuga, un alt săliștean de nădejde națională, în cuvântul de laudă meritată, a adus argumentele necesare pentru decernarea acestui titlu. Îl socotesc și eu omul care și-a legat viața, prin lucrare și priveghere, de locul natal, adică de țară. Mă bucur că truda nobilă a lui SAM, de la catedră, la scena vieții, are urmași. O viață cu aura împlinirii.

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu: ”În perioada următoare va avea o discuţie cu reprezentanţii clubului CFR Cluj pentru că pe viitor nu îşi mai doreşte incidente precum cel de săptămâna trecută”

 


Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a declarat, luni, că în perioada următoare va avea o discuţie cu reprezentanţii clubului CFR Cluj pentru că pe viitor nu îşi mai doreşte incidente precum cel de săptămâna trecută când tehnicianul Marius Şumudică nu a fost lăsat să intre la antrenament, iar ulterior i s-a reziliat contractul.

„Nu am alte informaţii în afara celor difuzate de mass-media, aşa că îmi doresc după ce se va încheia această fereastră dedicată echipelor naţionale să am o discuţie cu reprezentanţii clubului CFR Cluj. Pe viitor îmi doresc să nu mai avem asemenea incidente. De aceea i-aş încuraja şi le-aş recomanda cluburilor şi antrenorilor să fie mult mai atenţi atunci când se ajunge la rezilierea unui contract. Pentru că rezilierea unui contract face parte din viaţa şi activitatea noastră. De fiecare dată când apare un incident în cadrul unui club imaginea acelui club are de suferit… dar are de suferit şi imaginea fotbalului în general”, a afirmat Burleanu la finalul şedinţei Comitetului Executiv al FRF.

Referitor la situaţia antrenorilor Marius Croitoru (FC Botoşani), Mihai Iosif (FC Rapid), Ilie Poenaru (Academica Clinceni) şi Andrei Prepeliţă (FC Argeş), care nu deţin licenţa Pro şi nu pot acorda indicaţii de pe marginea terenului în timpul meciurilor, preşedintele FRF a explicat că în acest caz regulamentele nu s-au schimbat.

„Nu ar trebui să amestecăm în această discuţie cazul Rădoi sau Mutu, pentru că regulamentul UEFA prevedea la momentul respectiv că atât timp cât eşti înscris la cursurile licenţei Pro îţi poţi exercita rolul de selecţioner la nivel de prima reprezentativă sau U21. Vreau să fac o clarificare, avem o convenţie UEFA care stabileşte că la cel mai înalt nivel competiţional profesionist dintr-o ţară ai nevoie de cea mai înaltă certificare de antrenor, în speţă licenţa Pro. Nici regulamentele federaţiei şi nici cele internaţionale nu s-au schimbat în toată această perioadă. Singura modificare efectuată în această vară cu sprijinul tuturor reprezentanţilor Comitetului Executiv a fost aceea ca Şcoala Federală de Antrenori sau delegatul de joc să poată să facă o sesizare în cazul în care regulamentul nu este respectat. Iar regulamentul prevede în momentul de faţă că indicaţii în timpul jocului pot fi date de directorul tehnic, de antrenorul principal şi de antrenorul secund. Deci aceasta este situaţia. În momentul de faţă avem câteva cazuri sesizate de Şcoala Federală de Antrenori, toate în Liga I”, a precizat el.

Întrebat ce soluţii au tehnicienii fără licenţă şi ce le recomandă, Burleanu a răspuns: „Le recomand să ia legătura cu directorul Şcolii Federale de Antrenori şi să demareze cât mai repede posibil înscrierea la aceste programe de pregătire. Pentru că aceste programe sunt pentru ei. Acum un an de zile cred, Federaţia Română de Fotbal era criticată că nu intervine pe acest subiect, iar acum s-au inversat lucrurile. Federaţia şi Şcoala Federală de Antrenori e criticată tocmai pentru că intervine”.

Sursa: NapocaNews

IN MEMORIAM LIGYA DIACONESCU de Vasile Bele

 


IN MEMORIAM - LIGYA DIACONESCU

,,DOAMNA LIMBII ROMÂNE”

ANUL DOMNULUI 2021, LUNA LUI GUSTAR/SECELAR, ZIUA A 31-A

 

 

Cuvânt! Adevăr!

Lumină lină! Lună plină!

Căldură divină!

Dreptate! Libertate!

Soră și frate!

Naștere! Nuntă! Moarte!

Cetate!

 

Sărut mâna, Doamnelor!

Bună ziua, domnilor! Bine te-am găsit Cetate a Vâlcii – oameni, locuri, fapte, istorie, limbă și grai românesc, rugăciune, biserică, vatră de spiritualitate …

Sărutăm dreapta Dumneavoastră, mărite și sfințite fețe bisericești, prin care ne este îngăduit și mijlocit, să ajungem la Bunul și Dreptul nostru Dumnezeu …

Bună ziua, dragi invitați și permiteți-mi, pentru că vin din cea mai frumoasă Țara etnofolclorică, a Maramureșului, unde oamenii mai cred în rugăciune, biserică, tradiții și le numesc sfințenie, să adaug acestor forme de salut, și salutul traditional românesc, pur românesc, autentic, după sintagma latină ,,Nihil Sine Deo!”:

LĂUDAT SĂ FIE ISUS!  Sau mai simplu – LĂUDĂM PE ISUS! (așa ca pe la noi!)

sau 

AFLĂM PE DUMNEZEU CU DUMNEAVOASTRĂ!

La cea din urmă formulă tradițională de salut, răspunsul este:

DUMNEZEU V-ADUCE ÎN PACE!

 

Anul Domnului 2021, după credință, cu ajutorul și sprijinul Maicii Pururea Fecioară, iată-ne, din cele patru zări, ajunși pentru a slăvi LIMBA ROMÂNĂ și pe cei care, cu mare credință și iubire de Cristos, au slujit-o, până la moarte. Ba chiar și dincolo!!

Anul Domnului 2021, un an al Pastorației Părinților și al Copiilor.

Ziua a 31-a a lunii gustar, declarată de câțiva zeci de ani – Ziua Limbii Române!

Alăturat, acestor sărbători universale, iată, Doamna Limbii Române – fie iertată! – LIGYA DIACONESCU – suflet românesc, autentic, plin de iubire de neam și țară, ne-a „chemat”, întru unire, credință, dreptate, libertate, cuvânt, adevăr, rugăciune – așa cum prea obișnuia, buna prietenă, să-i fim alături, poate ca într-un festival, știut fiind activitățile ample și mărețe, pe care le organiza, Domnia Sa, în acest context, în preajma acestei date calendaristice.

Slăvit fie numele ei, peste veacuri!

Mărită și înveșnicită neuitare, Doamnei care ne-a unit întru cuvânt, literatură, autenticitate, iubire de aproapele nostru, aceeași și mereu a noastră LIGYA DIACONESCU! 

 

 

Ligya Diaconescu ne face să rostim următoarea sintagmă:

„CÂND VA MURI LIMBA ROMÂNĂ, VOI MURI ȘI EU. AMIN!”

 

Roua dimineții s-a trezit

cu lacrimi în ochi,

inima foșnetului de vânt

a strigat către cer „De ce?” …

I-a răspuns ecoul clipei

plecate spre eternitate –

„Doamna Limbii Române, avea să susțină

în Cetatea celor Plecați, o ședință de cenaclu!” ...

 

S-a pornit vântul ... nici lui nu îi venea să creadă

ce-i spusese cu câteva clipe mai devreme

limpezimea izvorului

El, vântul, și-a împreunat mâinile - în semn de rugăciune

a căzut în genunchi și s-a rugat :

„Doamne, deschide ușa raiului ceresc și

primește sufletul Doamnei Limbii Române!”.

În acest moment și-a început

Marea Călătorie către Cetatea Veșniciei ...

 

A mai curs o lacrimă din trupul unei iasomii!

și-ncă o lacrimă de durere dintr-un crin

câteva clipe mai târziu

macii din câmpul plin de verde

adunau umbre de stele rugându-se

pentru cea care le-a fost soră - Doamna Limbii Române ...

din fiecare bob de roua curgea umbră de veșnicie ...

- ecoul a lăcrimat - și-a întors privirea către asfințit

deja vedea Cărarea ... plângea limba română

la răscruce de drum ...

plângeau zorii treziți de crâncena veste ...

plângeau și ochii mei ...

 

Așteptam să mă trezesc din groaznica visare

iar primul lucru care l-aș fi făcut în acel moment era

să-mi sărut pământul din care am fost născuți, la Facere,

și al doilea sărut să-l dăruiesc limbii române ...

de azi vitregită ...

rămasă mult prea singură

rămăsă însingurată, întristată ...

 

Da! Era adevăr ... lumina s-a dus la culcare,

strălucirea razelor s-a împreunat cu veșnicia

clipei dintr-o eternitate de neuitare.

 

Au rămas ... în tristețe, pietrele pictate

plângeau și icoanele ... se făcuse prea multă liniște ...

fiecare refuza clipa de adevăr ...

Clipă de adevăr de ce-mi faci toate astea?

jale! durere! lacrimi!

râu de lacrimi ... stele și inimi care plâng ...

pietre pictate care nu ne vor mai zâmbi niciodată.

amar de ce te-ai prins de firul vieții mele?

Chiuzbaia, 29 august 2021 (V.B.)

 

**********************************

„Muzica s-a oprit, visul a rămas în așteptare,

nu se mai aud pașii prin rouă de curcubeu,

doar urcare ... spre lacrimi de stele

urcare pe treptele unui pas de vânt,

spre umbra unui curcubeu,

departe de noi, mult prea departe ...

 

Răsăritul de curcubeu s-a oprit,

în lacrima unui zbor de vânt

și a unui cuib de soare

o splendoare de culoare

stele căzătoare,

durere și boabe de amar

care vor rodi în veșnicia ta ...”

 

Limba română, azi, este în sărbătoare!

„Trăiască Nația!”, se auzea strigătul pentru întâia dată ...

Și s-a făcut ziuă ...

Erau zorii unei noi dimineți, dar o altă viață,

o altă lume, alți oameni, alte principii,

alte valori, alte comori,

probabil aceleași vise și visări,

același drum,

același Cuvânt născut din Lumină.

 

Ursitoarele bucuroase pentru că auzise

pentru prima oară și un cuvânt românesc,

mirate, bucuroase, fericite - îi căutau tâlcul

L-au găsit - era roua zorilor ce-și chema visarea lângă ea.

 

Atunci, Prima Ursitoare, fără să îi știu numele adevărat,

a rostit:

„Frumos Cuvânt, bine te-ai născut

în Lumina acestui răsărit - să te numești ADEVĂR!

Să crești și să dai în rod, iar sămânța ta,

ADEVĂR, să nu fie stârpită niciodată.

Vei dăinui prin Credință!”

- și așa a rămas ucigând minciuna și nedreptatea.

Iar Mama născătoare a Ecoului … rosti:

Amin! Amin! Amin!

 

Cea de-a Doua Ursitoare, auzindu-i rostirea,

zâmbind bobului de mir a rostit:

„Frumusețea visului tăui să se numească LIBERTATE!

Iar prin tine să dăinuie Adevărul, Lumina și Dreptatea!

Cuvântul să se nască din Credință și Înțelepciune,

să dăinuie prin veacuri.

Calea dreaptă să fie sfințită

și urmată de cei puternici și dornici să te simtă

și să te poarte în sân cu prețul vieții. Amin!”.

Iar Mama născătoare a Ecoului … rosti:

Amin! Amin! Amin!

 

Cea de-a Treia Ursitoare, mai repezită din fire,

Privind orologiul stelar,

făcând un ocol pământului,

pentru a spune stelelor - „Noapte bună!”, a cuvântat:

„Azi, te-am auzit întâia dată!

Să dăinui întru veacuri și să te știe toate popoarele acestui Pământ!

Aici, pădurile, codri și izvoarele

își vor cânta prin doină frumusețea.

Aici, cuvântul rostit va avea multe sensuri,

întru slava ta, Limbă frumoasă ...

De aici, din Sfintele tale biserici,

prin glasul clopotelor, care va răsuna românește,

rugăciunea se va înălță către cer,

întru slavă și dumnezeire ...

Tu, Pământ Românesc, vei fi numit,

prin trecerea veacurilor Grădina Maicii Domnului –

binecuvântare și binecuvântat să fii, în veacul veacurilor.

Amin!”

Iar Mama născătoare a Ecoului … rosti:

Amin! Amin! Amin!

 

Chiar și celelalte Ursitoare au rămas mirate ... rostind, fiecare, în gândul ei: ,,Da! așa va fi!”

,,Da! Așa fi-va!” ...

 

Cea de-a Patra Ursitoare, auzindu-le,

știindu-se mereu împotriva celorlalte,

cu mantia neagră a strigat:

„Când nici nu te vei gândi, alții te-or huli,

vor arunca cu pietre în tine, și te vor batjocori ...

prea ai primit multe daruri cerești! Să fii …!” …

Și se auzi primul cântat al cocoșilor ...

(se știe, că după primul cântat al cocoșilor, limba ursitoarelor rămâne mută!) ...

 

Ecoul născut din Libertate, Credință, Lumină, Adevăr și Rugăciune

își chema dimineața la taifas ...

„Atât vor reuși ... să arunce cu pietre ... dar tu Limba Română,

te-ai născut puternică și mereu vei dăinui!

Nu te vom lăsa pradă ispitelor și răutăților.

Din când în când se va naște câte un Om

care te iubi din toată inima,

care te va apăra cu prețul neamului de sânge,

care te va înălța și te va ridica acolo unde îți meriți locul …

Unul din acești oameni va fi,

veacurile o vor dovedi

LIGYA DIACONESCU!

            Și așa a fost să fie!

 

La mulți ani, Limba Română!

La mulți ani, Popor Român!

La mulți ani, poezie scrisă cu suflet și patimă românească!

La mulți ani, tuturor celor iubiți, gândiți și vorbiți românește!

La mulți ani, celor care se roagă românește!

LA MULȚI ANI, ÎNTRU SLAVĂ ȘI BINECUVÂNTARE LIMBA ROMÂNĂ!

Chiuzbaia, 29 august 2021 (V.B.)

 

                                                   *********************

 


 
IN MEMORIAM - LIGYA DIACONESCU

ANTOLOGIA SCRIITORILOR ROMÂNI CONTEMPORANI DE PRETUTINDENI

(autor Vasile BELE – aprilie 2021)

 

Am primit cu bucurie, dar și cu amar, din păcate, ultimul număr al revistei STARPRESS, ANTOLOGIA SCRIITORILOR CONTEMPORANI DE PRETUTINDENI, COORD. LIGYA DIACONESCU... Da! Din păcate, ultimul număr pe care buna noastră prietenă, nu a mai apucat să îl vadă. S-a prea grăbit să ne lase doar pe noi pământeni, Domnia sa, zorindu-se, spre ședința de Cenaclu literar organizată în ceruri. DRUM LIN PRINTRE ÎNGERI ȘI STELE, distinsă doamnă LIGYA DIACONESCU, și vă mulțumesc pentru marea noastră prietenie de care am avut parte. Am învățat multe de la Dumneavoastră, inclusiv definiția cuvântului prietenie. Ne-ați susținut enorm de mult. Ne-ați apreciat enorm de mult, un motiv de a rosti, chiar și în situația dată, din suflet, un mare MULȚUMESC PENTRU TOT. Nu îmi vine să cred nici azi că nu mai sunteți, că s-a întâmplat ce s-a întâmplat... încă mai aștept, parcă, un semn de la Vîlcea, prin care să primesc invitația de a participa la următorul Dumneavoastră proiect. Azi am vorbit cu domnișoara Andrada Diaconescu, rămasă pentru a continua visele, proiectele, gândurile, poate chiar și drumurile Dumneavoastră... Doamne ajută să fie bine...

Da! Am primit ANTOLOGIA - de care mă bucur. În schimb, vă regret plecarea mult prea devreme. De ce? De ce a fost să fie așa? De ce v-ați prea grăbit spre stele? Aveați atâta bunătate și prietenie în sufletul Dumneavoastră! Mare păcat... mare!

ANTOLOGIA - SCRIITORILOR ROMÂNI CONTEMPORANI DE PRETUTINDENI, apărută la Editura Olimpias, Galați, pag. 194, ISBN 978-606-915-215-7, coordonator LIGYA DIACONESCU, cu o PREFAȚĂ, ce poartă amprenta de suflet a președintelui L.S.R. AL. Florin ȚENE, care afirmă în cuvântul său: ,,Epidemia Covid-19 nu poate opri spiritul creator al scriitorilor români. Epidemia care a cuprins întreg mapamondul, răpindu-ne dintre noi oameni dragi, de toate neamurile și profesiunile, nu a împiedicat, sub nicio formă ca scriitorii, artiștii, pictorii, să-și continuie activitatea în domeniul creației. Și acest fapt este o formă de eroism pe frontulexistenței noastre. Un astfel de exemplu, este și acțiunea Doamnei Limbii Române, Ligya Diaconescu, doamna care, fiind la terapie intensivă în spitalul din Râmnicu Vâlcea, a delegat-o să țină flacăra aprinsă a promovării creațiilor literare contemporane pe poeta Andrada Diaconescu, fiica domniei sale, care, după cum se vede, continuă tradiția revistei internaționale Starpress", pag. 5.

Printre colaboratorii acestei antologii este și poetul popular NELU DANCI, pag. 98- 100, așa cum prevede proiectul cu un scurt CV-u literar, cu poezie populară și câteva catrene.

Felicităr prieten drag. Iertați-mi modestia, dar dacă tot vorbeam despre moroșeni prezenți în acest proiect, de la pag. 70-72, sunt și eu. Mulțumesc pentru înțelegere! Din respect profund, pentru fiecare participant la acest proiect, și pentru stima și prietenia noastră cu distinsa doamnă Ligya Diaconescu, mă voi opri în dreptul fiecărui participant, curând. Doamne ajută să fie bine!