Noile modele de familiei sunt construcții artificiale, ideologice!

 

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a transmis, vineri, un mesaj cu privire la rolul primordial al părinţilor în creşterea şi educarea copiilor, în contextul Duminicii părinţilor şi copiilor, instituită de Sfântul Sinod în prima duminică după data de 1 Iunie – Ziua Internaţională a Copilului.
„Între taina Bisericii şi taina familiei există o legătură profundă (cf. Efeseni 5, 32). Biserica binecuvintează familia şi o călăuzeşte pe calea mântuirii şi sfinţeniei, iar familia extinde Biserica, deoarece persoanele care se nasc în familia creştină nu intră doar în comunitatea umană sau în societate, ci, prin Sfânta Taină a Botezului, intră în comunitatea eclesială, în iubirea paternă şi filială a Preasfintei Treimi.
În familia creştină, copilul creşte în iubirea faţă de Dumnezeu şi faţă de oameni, îşi formează un mod luminos de a înţelege lumea şi viaţa, primele deprinderi şi caracterul religios-moral. De aceea, Sfântul Ioan Gură de Aur îi îndeamnă pe părinţi să cultive cât mai devreme învăţăturile bune în sufletele copiilor:
„Dacă vei întipări în sufletul lui încă fraged învăţăturile cele bune, nimeni nu va putea să i le desprindă; ele se întăresc ca şi sigiliul aplicat pe ceară'”, subliniază Preafericitul Daniel.
În mesajul său, Patriarhul atrage atenţia că slăbirea credinţei, a iubirii părinteşti, filiale şi frăţeşti, neglijarea educaţiei în familie duc la slăbirea legăturii familiei cu Biserica, la delăsare şi decădere spirituală.
„Astăzi trăim într-un context dominat de o mentalitate individualistă, care minimalizează rolul primordial al familiei în educarea copiilor şi îl subordonează intereselor efemere şi materialiste ale individului şi societăţii.
Criza familiei se manifestă în abandonul copiilor de către părinţi şi al părinţilor de către copii, în numărul mare de avorturi şi de divorţuri, în creşterea violenţei în familie şi a delicvenţei juvenile, în pericolul drogurilor şi al diferitelor adicţii, în promovarea unor aşa-zise noi modele de familie, care sunt construcţii artificiale ideologice”, adaugă înaltul ierarh al BOR.

Grigore CIASCAI

Cum își respectă Statul Român propriul cetățean? Iac-așa. Hop ș-așa!

Să nu cădem în șabloane, dar nici să nu ignorăm realitățile, da? Susținem o idee sau alta, dar exemplificăm. Începem cu Biblia Națiunii, Constituția. “România este stat de drept, democratic și social, în care demnitatea omului, drepturile și libertățile cetățenilor, libera dezvoltare a personalității umane, dreptatea și pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradițiilor democratice ale poporului român și idealurilor Revoluției din decembrie 1989, sunt garantate”.

Vă simțiți așa, apărați, protejați? Abia începe să se confirme în justiție că dl. Coldea chiar avea un stat paralel, mic și jucăuș, cu care făcea ce și cui voia el. Și ce râdeam noi de Dragnea și de obsesia lui. Iar paralela cu Biblia n-am făcut-o degeaba, ci cu gândul la citatul fabulosului Woody Allen. “Cred că există cineva acolo, sus, care ne supraveghează. Din păcate, este guvernul”.

Dar să continuăm, una arată modul în care Statul ne respectă și ne protejează.

“Suveranitatea națională aparține poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice și corecte, precum și prin referendum”. Asta o știați? Tot din cărticică. Dar stați așa, abia ne-am încălzit.

“Cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări. Nimeni nu este mai presus de lege”. Atunci explicați de ce la spitale, la servicii de urgență, există un protocol stabilit la nivel central? Cine intră primul, iar în cap de listă sunt cetățenii ucraineni fugari, migranți asiatici sau chiar minorități. Dar lista neconcordanțelor între Constituție și realitate e lungă. Atât de lungă încât aproape o putem pune (cartea) în raftul cu SF.

“Secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri poștale, al convorbirilor telefonice și al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil”, asta s-o spuneți protocoalelor de Internet care după ce cauți bocanci sau doar vorbești despre ei, te asaltează luni de zile cu reclame nu la făină sau tampoane, ci fix la bocanci. Mai departe. “Dreptul persoanei de a avea acces la orice informație de interes public nu poate fi îngrădit”. Asta s-o spunem și președintelui țării, care în continuare se plimbă cu avion privat și nu simte nevoia să ne spună cum, de ce, cât ne costă. Nu vrea și gata.

“Statul recunoaște dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos și echilibrat ecologic”. Asta una sună bine în Baia Mare, înconjurat de iazuri cu cianuri și halde de steril, pe care nu catadicsește nimeni să le acopere cu un strat de pământ. De aproape 30 de ani.

Să nu uităm de alegeri, că sunt de actualitate. „Nu au drept de vot debilii sau alienații mintal, puși sub interdicție, și nici persoanele condamnate, prin hotărâre judecătorească definitivă, la pierderea drepturilor electorale”.

În schimb, nimic de gen la Dreptul de a fi ales! Atenție! Alegătorul trebuie să fie imaculat! Alesul? Poate lătra, urla, țipa, poate fi informator, penal sau țepar. Constituția îi dă dreptul să fie ales. Ba poate chiar dă bine în C.V.-ul intern, de partid, e “băiat de băiat”, te poți baza pe el la o adică.

Și am continua lista, dar nu mai e cazul. Pentru că ajungem invariabil la nivelul de trai. La taxe imense care, din păcate, urmează să crească iar, după alegeri, Statul s-a dovedit nesustenabil și vorba Adei Milea, Statul înseamnă Odihnă. Același Stat care prin Constituție se angajează așa “Dreptul la viață, precum și dreptul la integritate fizică și psihică ale persoanei sunt garantate”.

 

Autor: Alexandru Ruja

Sursa: Graiul Maramureșului

Top 5 MOARA LUI GELU din 1 iunie 2024, ora 08:00

 


1. Programul actualizat al Simpozionului Internațional „Lucian Blaga”...- 741 de afișări;

2. Voi fi prezent la Simpozionul Internațional „Lucian Blaga”... - 580 de afișări;

3. Poesis - Gelu Dragoș - 403 de afișări;

4. Unde ne ducem, de ce venim - Titina Nica Țene - 372 de afișări;

5. „Trei puișori” de Nelu Danci - 305 de afișări.

Donald Trump devine primul președinte american condamnat penal. Prima sa reacție

DONALD TRUMP A DEVENIT JOI PRIMUL PREŞEDINTE AMERICAN CONDAMNAT PENTRU O INFRACŢIUNE, DUPĂ CE UN JURIU DIN NEW YORK L-A GĂSIT VINOVAT DE FALSIFICAREA UNOR DOCUMENTE CONTABILE PENTRU A ASCUNDE O PLATĂ FĂCUTĂ CĂTRE VEDETA PORNO STORMY DANIELS ÎNAINTE DE ALEGERILE DIN 2016. ÎN SCHIMBUL BANILOR, ACESTA TREBUIA SĂ PĂSTREZE TĂCEREA ÎN LEGĂTURĂ CU O PRESUPUSĂ RELAŢIE SEXUALĂ PE CARE AR FI AVUT-O ÎN 2006, LA UN AN DUPĂ CE TRUMP SE CĂSĂTORISE CU A TREIA SA SOŢIE, FOSTA PRIMĂ-DOAMNĂ MELANIA, RELATEAZĂ REUTERS.

După nici două zile de deliberări, juriul format din 12 membri l-a declarat pe Trump vinovat pentru toate cele 34 de capete de acuzare care fuseseră formulate împotriva lui. Trump i-a privit intens pe juraţi în timp ce aceştia erau solicitaţi să confirme verdictul unanim.

Judecătorul Juan Merchan a stabilit pronunţarea sentinţei pentru 11 iulie 2024, cu doar câteva zile înainte ca Partidul Republican să îl nominalizeze oficial pe Trump drept candidat său la alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie.

Infracţiunea de falsificare a documentelor contabile este pasibilă de o pedeapsă maximă de patru ani de închisoare, deşi cei condamnaţi primesc adesea pedepse mai scurte, amenzi sau eliberare condiţionată. Încarcerarea nu l-ar împiedica pe Trump, din punct de vedere legal, să-şi facă campanie sau să preia funcţia, în cazul în care ar câştiga.

În orice caz, el nu va fi încarcerat înainte de pronunţarea sentinţei.

Verdictul aruncă Statele Unite pe un teritoriu neexplorat înainte de scrutinul din noiembrie, când Trump va încerca să recâştige Casa Albă de la preşedintele democrat Joe Biden.

Sursa:NEWS.RO.

Oare cât de mare gheșeft fac viitorii câștigători ai alegerilor?

Trebuie să știți cuvântul, DEX-ul nostru zice că e “afacere măruntă, deseori necinstită”. Vine din germanicul Geshaft, adică Afacere. Chiar așa…în contextul actual, ce afacere fac viitorii primari, președinți de Consilii Județene?

Începem prin a schița peisajul economic. România are rata anuală a inflației de 6,2%, calculată de Eurostat în aprilie 2024. Comparativ, media europeană e de 2,6%, iar țări precum Lituania, Danemarca sau Finlanda sunt la sub 1%. Ungaria e la jumătate cât noi. Mai vreți cifre? Mai sunt. „Guvernul României a cheltuit în primele patru luni ale anului cu aproape 58 de miliarde de lei mai mult decât a încasat. Deficitul bugetar a ajuns la 3,24% din PIB, dublu față de aceeași perioadă a anului trecut”, scrie presa responsabilă. La care vă reamintim halul în care țara noastră se împrumută. „România a împrumutat 3,2 miliarde de euro de pe piața externă, prin emisiuni de obligațiuni pe 8 ani și 13 ani. Suma pe care statul dorea să o împrumute a fost anunțată la 3 miliarde de euro, ulterior a fost majorată la 3,2 miliarde de euro. Prin vânzarea de titluri pe 8 ani, România a împrumutat 1,8 miliarde de euro, iar cu titluri pe 13 ani, 1,4 miliarde euro, potrivit surselor Bloomberg. Guvernul s-a împrumutat deja de pe piețele externe la începutul acestui an, în două rânduri, cu 4 miliarde de dolari în ianuarie și 4 miliarde de euro în februarie. Statul a ajuns cu împrumuturile, după primele patru luni, la 90,69 miliarde de lei, dintr-un necesar brut de finanțare anunțat pentru întreg anul 2024 la 181 miliarde de lei”, scrie profit.ro. Nu e de mirare că au început deja să ne caute Banca Mondială și FMI, să ne întrebe ce facem. Cum ce facem? Ne împrumutăm și nu pentru investiții în infrastructură, ci pentru pensii, salarii, cheltuieli cu susținerea unui sistem îmbâcsit. Așa se face că nici măcar nu ne putem supăra pe cum suntem priviți. „Problema României este tipică pentru țările din Africa și Asia care, deși sunt pline de resurse naturale, se zbat în sărăcie din cauza prostiei și a hoției care colcăie în aceste țări. Resursa umană ajunsă în fruntea țării e de o calitate atât de jalnică încât reprezentanții ei, după ce că sunt hoți, sunt atât de proști, încât își închipuie că pot păcăli pe toată lumea, deși ei nu sunt capabili să comunice nici măcar în limba maternă”-Frans Timmermans, vicepreședinte Comisia Europeană până în 2023.

Ne temem că urmează o perioadă de mare restriște. Ar putea veni vorba (a fost adusă tot mai des de o vreme, nu?) de comasări de comune, de instituții. Chiar așa, de ce există Agenția de Protecție a Mediului și Garda de Mediu, cu sedii, conduceri separate? Plus-struțocămila de Agenție pentru Arii Naturale Protejate? Dar Ministerul Familiei? Ca să supărăm până la capăt, avem în Maramureș trei comune cu sub 1.000 de locuitori, când Legea 351/2001 a Administrației cere 1.500 de locuitori pentru o comună și 5.000 pentru un oraș. Oare câte comune trebuie comasate? Nu c-ar fi musai, cât că nu vor mai putea fi susținute? Adică nu e obligatoriu să procedeze Statul falit cu duritate, doar să le spună că nu mai primesc bani, rămân comune dacă se întrețin singure, cu salarii, cheltuieli etc. Ei? De aceea întreb, cât de mare gheșeft va fi să fii primar într-o comună sau oraș cu buget minuscul, având de făcut față unei comasări sau reducerilor de personal? Fără bani de investiții? Poate cu un Guvern și o conducere de județ responsabile, ce nu mai dau bani de piscine în zonă rurală, cu râul alături, de parcuri sub pădure, de asfalt în sate fără apă și canal? Poate se termină și banii pentru „pompe de încărcare” și tehnologizare IT în primării, de drone de supravegheat satul etc. Am pus doar o întrebare, având un orizont destul de apocaliptic în față. Atât.

 

Autor: Alexandru Ruja

Sursa: Graiul Maramureșului

Instantanee fotografice de la Simpozionul Internațional Lucian Blaga Fărcașa - 31 mai 2024

                                        



















Cartea „Pofta-n cui și alte pohte” 






















Foto: Simona DRAGOȘ și Vasile BELE

„La mulți ani!” copii de toate vârstele!


„Sâmbătă – 01.06.2024, orele 11, Sala de Cenaclu „Ion Burnar”, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu”, Baia Mare – va avea loc o nouă întâlnire a Cenaclului Scriitorilor din Maramureș.”

Atenție, citiți până la capăt, căci nu este ceea ce credeți. De fapt, așa ar fi trebuit să înceapă invitația pentru cenaclul de mâine, 1 iunie 2024. Dar, să nu vă grăbiți să veniți, mâine este „Ziua Internațională a Copilului”, ca atare este zi liberă și pentru adulți. Dar, există și un dar, care nu este chiar dar… și totuși este. Întâlnirea cenaclieră, care nu se va ține mâine, s-a ținut, ad-hoc, astăzi la Fărcașa, unde am lansat la ora 11,oo volumul „Pohta-n cui și alte pohte”, Editura „eLiteratura”, București, 2022, conform Programului Simpozionului Internațional „Lucian Blaga”, Fărcașa 30 mai-2 iunie.

Desigur, volumul a fost lansat la vremea lui, la Târgul de Carte „Gaudeamus” București, 2022, dar, nu l-am lansat acasă în Maramureș. Cum fusul -- ce deapănă întâmplări hazlii, amintiri bucătărești, și vise copilărești -- aparține veacului trecut și poartă numele unei sătene, lansarea volumului s-a potrivit cu tema generoasă a conferinței. Desigur, nu m-am născut în Fărcașa, ci în Ulmeni, actual Oraș-Ulmeni, dar localitățile fiind apropiate, pățăniile ar fi fost cam aceleași, fie născută în Ulmeni, fie în Fărcașa. Cum lansarea era doar un punctișor al programului, nu îmi stârnea îngrijorarea. „Surpriza cu emoții” a apărut abia, când m-am trezit cu o mulțime de figuri cunoscute. Pentru moment, nu mai știam unde sunt, în Sala de Cenaclu „Ion Burnar” ori în Sala Profesorală a Școlii Profesionale Fărcașa. Eram totuși în Fărcașa, înconjurată de colegii de cenaclu, cei care au putut lipsi de la școală și de la locul de muncă, într-o zi de vineri minunată. A mai fost o surpriză, prezența domnului cercetător științific, dr. Eugen Nistor.

M-au susținut, luând cuvântul: doamna conf. univ. dr. Terezia Filip, poetul Gelu Dragoș, familia Maria și prof. Pamfil Bilțiu, poetul Vasile Bele, care alături de Gelu Dragoș au prezentat revista editată de ei: „Din Vatra Satului”.

Au fost alături de mine: familia de profesori, Lotica și Simion Vaida, doamna dr. Ioana Mailatescu Săcăleanu, poetul Nicolae Scheianu, pr. Gheorghe Pop, preot Radu Botiș, poeta Mihaela Poduț Ienuțas, prof. Maria Berciu, poetul popular Nelu Danci, prof. Cornel Cosmuța, poetul Flaviu Claudiu Mihali, dr. Ioana Tripon, Ștefania și Adrian Donca și desigur doamna directoare Viorelia Vele și doamna directoare adj. Simona Dragoș. A lipsit motivat prietenul nostru Ionică Moldovan, ce îl susținea în sala alăturată pe binecunoscutul poet sătmărean, George Vulturescu. Mulțumesc și mulțumim gazdelor primitoare și organizatorilor simpozionului. Lucrările vor continua și mâine și duminică. Mult succes!

Cei care ne-am născut la sat, fiind la prima ori la a „N”-a spiță, vom simți mereu fiorul, ca un fier înroșit, cuvintelor lui Lucian Blaga: „Veșnicia s-a născut la sat.”

P. S. Ne vom revedea în 22 și în 29 iunie, când vom încheia sezonul cenaclier 2023-2024. În 22 iunie, vor citi prof. Olimpia Mureșan și poeta Janeta Coroiu. În 29, va citi editorul poet Flaviu Claudiu Mihali.

La mulți adulți și alți copii!

Florica Bud,
președinte,
Cenaclul Scriitorilor din Maramureș.