marți, 13 august 2024

Curiozități despre Mark Twain, unul dintre cei mai mari scriitori și umoriști americani din toate timpurile

1.- Numele real al lui Twain, născut pe 30 noiembrie 1835 în Florida, Missouri, era Samuel Langhorne Clemens. Clemens a adoptat pseudonimul Mark Twain la începutul carierei sale de scriitor. Puțini știm că numele provenea din expresia „mark twain”, folosită de navigatorii de pe râul Mississippi pentru a anunța că apa are adâncimea mai mare de 3.7 metri și că vasele cu aburi puteau naviga în siguranță.

2.- Ca o coincidență, Twain s-a născut la două săptămâni după apariția din 1835 a cometei Halley și a murit la o zi după ce cometa a reapărut în 1910. Chiar mai mult, scriitorul a prezis că va muri atunci când cometa se va întoarce.
3.- Mark Twain a renunțat la școală în clasa a cincea și s-a angajat ca ucenic de tipograf. Astfel, la început, a fost culegător de litere, iar mai apoi a început să scrie articole și schițe umoristice pentru publicația Hannibal Journal. La 18 ani, a renunțat la locul de muncă și a plecat la Philadelphia, New York, St. Louis și Cincinnati, unde a lucrat ca tipograf. Mark Twain și-a făcut educația în bibliotecile publice.
4.- Mark Twain nu a avut talent de afacerist. Devenit scriitor de succes, a făcut o serie de investiții proaste și, în cele din urmă, a dat faliment.Unul dintre eșecurile majore ale lui Mark Twain în lumea afacerilor a fost investiția într-o tiparniță automată, care l-a costat aproape 300.000 de dolari (aproximativ șase milioane de dolari la valoarea de astăzi). Mai mult, la un moment dat, a avut posibilitatea să investească într-o invenție nouă, telefonul, dar l-a refuzat pe Alexander Graham Bell, pierzând o oportunitate rară, care l-ar fi îmbogățit considerabil.
5.- Scriitorul a avut 19 pisici, pe care le iubea și le respecta „ca pe oameni”. Pisicile aveau nume extravagante, printre care Apollinaris, Belzebut, Buffalo Bill, Satana, Păcatul, Sour Mash, Tammany, Zoroastru, Soapy Sal și Ciuma.
6.- Twain, prieten bun cu Nicola Testa, își petrecea mult timp în laboratorul acestuia.
7.- Singurul film cu Mark Twain a fost realizat de Thomas Edison în 1909. Un an mai târziu, Mark Twain, avea să moară, la vârsta de 74 de ani..
8.- Twain a fost cunoscut ca aboliționist și activist pentru drepturile femeilor.
De-a lungul vieții, a plătit taxele de școlarizare pentru mai mulți negri, inclusiv pentru un tânăr care a urmat Facultatea de Drept a prestigioasei universități Yale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu