duminică, 11 august 2024

Poveștile frumoase de la Olimpiadă!

 


Cu mamă din Baia Mare, Adar Firedmann a cucerit medalia de argint pentru Israel!

China a cucerit prima sa medalie olimpică de aur din istoria sa la gimnastică ritmică, sâmbătă, la Jocurile Olimpice de la Paris, în proba de ansamblu.
Chinezoaicele, cu puţine medalii la Campionatele Mondiale, au totalizat 69,800 puncte, fiind urmate de Israel, cu 68,850, şi de Italia, cu 68,100, care şi-a păstrat bronzul din 2021 de la Tokyo.
Din echipa de argint a Israelului a făcut parte și Adar Friedmann (18 ani), sportivă ai cărei părinți sunt români. „Cel mai frumos lucru care ni s-a întâmplat în această viață!”, a transmis Friedmann, potrivit presei din Israel.
Corespondentul GSP la Tel Aviv, Beno David, i-a alcătuit un scurt portret gimnastei cu origini românești, Adar fiind cea mai tânără din echipa care și-a adjudecat argintul olimpic la Paris.
Sportiva născută la Haifa a împlinit 18 ani cu puțin timp înaintea Jocurilor Olimpice, pe 18 iulie, ea începând să practice acest sport de la șase ani.
„Dintotdeauna am iubit gimnastica. Nu toată lumea poate atinge un nivel ridicat, e ceva foarte special”, declara ea anul trecut, când afirma că marele său obiectiv e să participe la Jocurile Olimpice de la Paris.
Adar, care a terminat liceul vara aceasta, e descrisă drept „o fată extrem de rușinoasă de felul ei”, însă foarte apreciată de colegele de echipă pentru seriozitatea afișată la antrenamente.
Conduita ireproșabilă i-a adus rezultate încă de la o vârstă fragedă, ea cucerind două medalii de aur la Mondialele de la Valencia din 2022 și alte două distincții la fel de strălucitoare și la Europenele de la Tel Aviv (2022), respectiv Baku (2023). Vitrina ei e completată cu alte medalii de argint și bronz cucerite la competițiile internaționale.
Legăturile sale cu România sunt bine definite. Jurnalistul stabilit în Israel dezvăluie că tatăl lui Adar e originar din Timișoara, în timp ce mama gimnastei se trage din Baia Mare.
Cei doi au emigrat în Israel în urmă cu 23 de ani, în 2001, cu cinci ani înainte ca Adar să vină pe lume.
„Părinții au fost foarte emoționați ieri, fiind felicitați de președintele țării, de prim-ministrul Netanyahu și de ministrul sportului din Israel”, a mai transmis corespondentul Gazetei din țara aflată în război.
Rudele sportivei din România au reacționat la rândul lor după medalia cucerită de gimnasta din Israel. Unul dintre unchii sportivei, Aurel, și-a exprimat satisfacția pentru momentul de neuitat trăit de Adar: „Echipa de gimnastică ritmică a Israelului, din care face parte și nepoata mea, este vicecampioană olimpică! Felicitări, Adar!”, conform gsp.ro.
Clasamentul finalei de ansamblu
1. China (Xinyi Ding, Qiqi Guo, Ting Hao, Zhangjiayang Huang, Lanjing Wang) 69,800 puncte
2. Israel (Shani Bakanov, Adar Friedmann, Romi Paritzki, Ofir Shaham, Diana Svertsov) 68,850
3. Italia (Martina Centofanti, Agnese Duranti, Alessia Maurelli, Daniela Mogurean, Laura Paris) 68,100.

Gr. CIASCAI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu