miercuri, 25 septembrie 2024

Lista completă a candidaților la prezidențiale din 2024

Alegerile prezidențiale se apropie în România: primul tur va avea loc la data de 24 noiembrie, iar cel de al doilea pe data de 8 decembrie 2024. Dosarele de candidatură la prezidențiale şi listele de semnături pot fi depuse până pe 5 octombrie 2024.

Iată cine aspiră la funcția de Președinte al României:

1.     Marcel Ciolacu – PSD

Liderul Partidului Social-Democrat (PSD) și-a anunțat oficial candidatura la președinție la sfârșitul lunii august, cu un videoclip postat pe Facebook.

2.     Nicolae Ciucă – PNL

Nicolae Ciucă anunța la mijlocul lunii iulie, într-un interviu acordat televiziunii Antena 3, că va candidat la alegerile prezidențiale și a fost votat recent în unanimitate de Consiliul Național al PNL.

3.     Mircea Geoană – independent

După luni de campanie electorală neoficială, Mircea Geoană a anunțat oficial săptămâna trecută, miercuri, la o zi după încheierea mandatului la NATO, că va candida la preşedinţie.

4.     Elena Lasconi – USR

Noul lider al Uniunii Salvaţi România (USR), Elena Lasconi, este candidatul partidului la alegerile prezidenţiale. Elena Lasconi, a fost aleasă în iunie, la Congresul extraordinar al partidului, drept candidatul partidului la alegerile din noiembrie-decembrie.

5.     George Simion – AUR

Consiliul Naţional de Conducere al Alianţei pentru Unirea Românilor a decis la jumătatea lunii iunie ca George Simion, preşedintele partidului, să fie candidatul pentru funcţia de preşedinte al României.

6.     Kelemen Hunor – UDMR

La începutul lunii septembrie, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a fost desemnat de Consiliul Reprezentanţilor Unionali (CRU) al partidului candidat la funcţia de preşedinte al României.

7.     Diana Șoșoacă – SOS România

La finalul lunii iunie, Comitetul Naţional al Partidului S.O.S. România a decis cu candidatura Dianei Şoşoacă la alegerile prezidenţiale din acest an.

8.     Ana Birchall – independent

Fostul ministru al Justiției Ana Birchall anunța în iunie, pe pagina sa de Facebook, că va candida independent la alegerile prezidențiale.

9.     Cristian Terheș – PNCR

La sfârșitul lunii august, europarlamentarul Cristian Terheș și-a lansat candidatura la prezidențiale din partea Partidului Național Conservator Român.

10. Ludovic Orban – Forța Dreptei

Preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban, şi-a anunţat, luni, candidatura, urmând să reprezinte alianţa politică formată din PMP şi Forţa Dreptei.

11. Cristian Diaconescu – independent

La finalul lunii august, fostul președinte al Partidului Mișcarea Populară anunța că va candida independent la alegerile prezidențiale din decembrie.

12. Silviu Predoiu – PLAN

Fostul șef al SIE anunța în primăvară că intră în cursa pentru Palatul Cotroceni din partea Partidului Liga Acțiunii Naționale.

13. Aurelian Pavelescu – PNŢCD

Preşedintele Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat, Aurelian Pavelescu, şi-a anunţat în iunie candidatura sub sloganul „Un preşedinte pentru cei care n-au avut un preşedinte”.

14. Anamaria Gavrilă – POT

Deputatul Anamaria Gavrilă candidează din partea Partidului Oamenilor Tineri, fiind fondatoarea și președintele acestui partid.

15.  Călin Georgescu – independent

16.  Florin Bădiță – independent

17.  John Ion Banu – independent


C.L.L.

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu