miercuri, 25 septembrie 2024

Oana Larisa Pop din Săliștea de Sus, Marele Trofeu la Festivalul-concurs „Pe sub Poala codrului -Prânzul miresei Anicuța",STREMȚ, Ediția a- VI-a

Duminică, 22 septembrie, într-o zi superbă de toamnă, la invitația Asociaţiei Ion al Anei, prin fondatorul ei, scriitorul Mihai Marian, împreună cu familia poetului și etnologului Vasile Bele şi soţia Cristina, am poposit, în localitatea Stremţ, sat aparţinător comunei Băseşti.

Motivul a fost continuarea Proiectului realizat pentru implicarea tineretului în redescoperirea valorilor din tradiţia codrenească, în cadrul Festivalului concurs de interpretare muzică populară şi instrument "Pe sub poala Codrului - Prânzul miresei Anicuţa", ediţia a VI-a, 2024.

După slujba religioasă ţinută de preotul paroh ortodox Bud Cosmin Tudor, la Troiţa Eroilor Nesărbătoriţi au luat cuvântul Mihai Marian, Crina Blidar, directorul şcolii, poetul şi etnologul Vasile Bele , poetul şi jurnalistul Gelu Dragoş, care au vorbit despre semnificaţia şi valorile cuvântului „Patriotism”, ce însemnătate are azi, în plină perioadă a globalismului.

După acest moment solemn, participanţii au umplut până la refuz Căminul cultural din localitate, în vederea susţinerii participanţilor la concursul de interpretare, vocal și instrumental. Au fost multe emoţii atât din partea concurenţilor cât şi a însoţitorilor lor. Văzându-i pe cei peste 30 de participanţi, mi-am dat seama că România are copii frumoşi, talentaţi, serioşi, muncitori şi cu frică de Dumnezeu. Dacă la ediţia I marele câştigător a fost Paul Marincaş, la ediţia a II-a Patricia Moldovan, la ediţia a III-a Alexia Mance, la ediţia a IV-a Andrei Bărbos, la ediţia a V-a Eliza Lazăr, anul acesta marea câştigătoare a fost Oana Larisa Pop, elevă în clasa a XI-a la Liceul de Artă Baia Mare, cu origini de unde vine şi Anuţa Iuga, adică Săliştea de Sus. O voce cu un timbru deosebit, un repertoriu muzical ales cu grijă şi mulţi ani de canto, o viitoare mare solistă de muzică populară, pregătită cu profesionalism și dragoste de către prof. canto Mihaela Bob Zăiceanu.

Ceilalți premianți au fost:

Categoria 6-10 ani

PremiuI I – Nechita Matei, Tarța Sofia

Premiul II – Grigor Antonia, Petrovan Sofia

Premiul III – Curcă Maria, Sălăjean Renata

Mențiune – Măciuca Mihai, Bota Alexandru

Categoria 11-13 ani

Premiul I – Deac Geanina Oana, Bărbos Miriam

Premiul II – Cristea Sofia, Pop Andrei

Premiul III – Bud Bianca, Florian Sarah Anisia

Mențiune – Buga Maria Andreea

Categoria 14-16 ani

Premiul I – Deac Alexandra Maria, Ciobanică Beatrix

Premiul II – Crișan Larisa, Negre Aida

Premiul III – Mihali Adrian

Categoria +18

Premiul I – Blaga Gabriel, Mureșan Florina

Premiul II – Deac Patric Marian

Secțiunea Doină

Premiul I – Deac Alexandra Maria

Premiul II – Blaga Gabriel

Premiul III – Deac Patric Marian

Instrumentiști

Premiul I – Goste Iulian

Premiul II – Deac Patric Marian

Premiul III – Curcă Gabriel

A fost sărbătoare la Stremţ iar programul propus de Mihai Marian şi Bianca Laura Botişan Rotar, directorul artistic al festivalului, a fost variat, neplictisitor, antrenant. Au evoluat în afara concursului, Silviu Dan Babici, Corul Plugarilor din Băseşti, condus de prof. Marius Remeş, Ansamblul "Căluşarul Ardelenesc" din Băseşti condus de prof. Crina Blidar, Grupul vocal "Plaiuri codreneşti", "Dănţăuşii" de la Ardud conduşi de celebra Malvina Madar Iederan.

A fost o manifestare care ne-a umplut sufletul de bucurie, ne-a încărcat bateriile pentru mult timp, iar aceşti copii îmbrăcaţi în costume autentice erau ca nişte flori în grădina Maicii Domnului şi ne dau speranţa spre un viitor sigur al tezaurului folcloric românesc şi că lada de zestre a poporului român creşte cu noi vlăstare, de care trebuie să avem grijă. Și prin acest gen de festivaluri, organizate cu trudă și pricepere spre dezvoltarea viitoarelor nume grele ale folclorului nostru! Mulțumim Asociația Ion al Anei, mulțumim familiei Marian Mihai și Carla, mulțumiri competentului juriu condus de Gabriela Filip (membri: Malvina Madar Iederan, Diana Borodi, Vlad Deac, Marius Remeș), mulțumiri gazdelor primitoare din Stremț și împrejurimi!

Text şi foto Gelu Dragoş








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu