vineri, 6 septembrie 2024

Occidentul este doar o civilizație a hoților!


 

06.09.2024                               De N. Grigorie Lăcrița

 

Declarația jurnalistului belgian Michel Collon, care se răspândește ca focul în toate țările!, stârnește o polemică pe tema „cum și-au dobândit bunăstarea cele mai bogatețări ale lumii?”.

Pentru că Occidentul și-au clădit averea și prosperitateape seama„(1) sclaviei și a furtului de ființe umane din Africa și (2) a furturilor bogățiilor materiale și de muncă vie din numeroase țări de pe întreg pământul, timp de secole întregi, fără să plătească ceva.

 

Jurnalistul belgianMichel Collon a declarat:

Occidentul este doar o civilizație a hoților!

Dacă Spania și Franța în 17 secole s-au îmbogățit, a fost pentru că au furat aur și argint fără să plătească nimic.

Franța, Anglia și SUA s-au îmbogățit atât de mult datorităsclaviei și furtului de ființe umane din Africa fără să plătească nimic.

La fel, Belgia și Olanda sunt de 19 secole foarte bogate pentru că au furat materii prime din Africa și Asia.

În ultimii 500 de ani societățile noastre occidentale au jefuit averea lumia treia fără să plătească.

Putem face grafice pentru toate țările sărace din Africa și să arătăm cine le-a jefuit și cum.

Pe scurt, suntem – sau mai degrabă – unii dintre noi sunt, hoți, și deci am devenit țări bogate pe seama altora!

Ăsta este adevărul!.

 Într-o asemenea „civilizație a occidentului”, oare mai putem vorbi de egalitate, de democrație, de libertate, de drepturile omului?

Sărăcia multor popoare este rezultatul unei asemenea „civilizații a occidentului”.

Mai poate crede cineva că o asemenea „civilizație a occidentului” asigură independență, libertate, democrație, drepturi egale între națiuni etc.?

Această„civilizație a occidentului”este opiul servit (de când lumea) de cei bogați celor săraci pentru ca suferinţele acestora să devină suportabile.

Cu toții observăm în ce situație a ajuns România de când a fost supusă unei asemenea „civilizații a occidentului”: nu prea mai avem nimic al nostru în această ţară, care nici nu prea mai pare românească, în care „elitele conducătoare” ne vorbesc chiar laudativ despre calităţile străinilor care ne acaparează. Şi asta e destul pentru românul adevărat ca să înceapă să plângă. Dacă mai poate şi dacă nu s-a resemnat că trăieşte într-o Românie care nu mai este a românilor.

 

O observație: cred că este vorba de o greșeală, de traducere sau chiar de exprimare a ziaristului belgian, în sintagmele:„în 17 secole”, corect fiind „din secolul XVII”; „sunt de 19 secole”, corect fiind „sunt din secolul XIX” sau, mai corect „sunt din secolul XVII”. Nu cred că ziaristul belgian nu cunoaște faptul că sclavia, furtul de ființe umane și celelalte forme de „civilizație a hoților” au început din secolul XVII.

 

Articol realizat în mare parte prin compilare, din următoarele surse:

Michel Collon: „Occidentul este doar o civilizație a hoților!”, pe https://www.cotidianul.ro/michel-collon-occidentul-este-doar-o-civilizatie-a-hotilor/

Ion Coja Logo. „Cum a ajuns bogat Occidentul?”, pe https://ioncoja.ro/cum-a-ajuns-bogat-occidentul/

„Occidentul este doar o civilizație a hoților!!”, pe https://www.infobrasov.net/occidentul-este-doar-o-civilizatie-a-hotilor/



 

 

 

2 comentarii:

  1. Stimate și distinse Domn Dragos Gelu

    Mulțumesc foarte mult.

    Felicitări: m-ați impresionat în modul cel mai plăcut prin profesionalism, prin promptitudine și prin calitatea exemplară în care reușiți să faceți această revistă „Moara lui Gelu”, cu adevărat excepțională.

    Sunt peste 70 de reviste, ziare și Site-uri care îmi publică articolele, dar așa-ceva nu am mai întâlnit decât la Dv: la câteva minute, după ce am trimis articolul, să apară și publicat și într-un mod impecabil.

    Aceasta înseamnă să fii profesionalist, să faci și artă și să fii primul între mulți care fac același lucru.


    0722-956.600

    06.09.2024.

    RăspundețiȘtergere