sâmbătă, 4 februarie 2012

Ziua Mondiala de luptă împotriva cancerului

Ziua Mondiala de lupta împotriva cancerului se marcheaza pe 4 februarie, militandu-se, cu acest prilej, pentru accesul egal al tuturor pacientilor la cele mai noi terapii impotriva acestei afectiuni.

În 2012, Uniunea internationala pentru controlul cancerului (UICC) a recomandat ca generic pentru manifestari ‘Impreuna este posibil’, considerand ca rezultatele luptei impotriva acestei maladii depind de actiunile fiecarei persoane, organizatii, guvern, pentru ca la nivel mondial sa poata fi reduse decese premature din cauza cancerului, respectiv cu 25% pana in 2025.

Carta de la Paris a stabilit data de 4 februarie din fiecare an pentru marcarea – Zilei mondiale de lupta impotriva cancerului. UICC este responsabil pentru coordonarea manifestarilor din aceasta zi, fiind sprijinit de diversi parteneri si organizatii, inclusiv Organizatia Mondiala a Sanatatii, Agentia Internationala pentru Energie Atomica.

Ziua Mondiala a Cancerului este parte a campaniei mondiale de lupta cu cancerul, potrivit Cartei de la Paris adoptata la summit-ul mondial impotriva cancerului pentru noul mileniu desfasurat la 4 februarie 2000. Acest document consemneaza necesitatea unei aliante puternice intre cercetatori, profesionisti din domeniul sanatatii, pacienti, guverne, parteneri din industrie si mass-media in lupta impotriva cancerului. UICC a organizat pentru prima Ziua mondiala de lupta impotriva cancerului in 2006.

Cancerul este una dintre cauzele principale de deces in intreaga lume, potrivit OMS, care a estimat ca 84 de milioane de oameni vor muri de cancer intre 2005 si 2015. Cele mai afectate sunt tarile in curs de dezvoltare. Cu acest prilej, se atrage atentia asupra faptului ca afectiunile maligne reprezinta o problema de sanatate publica si a devenit in ultimii ani o prioritate pentru sistemele de sanatate, in special in tarile dezvoltate.

Raportul realizat cu sprijinul Federatiei Industriei Farmaceutice din Europa (EFPIA) releva ca, desi incidenta cancerului este in crestere, mortalitatea prin cancer este in descrestere, indicand impactul pozitiv al programelor de screening si al noilor optiuni terapeutice. Acesta prezinta diferente importante in ceea ce priveste ratele de supravietuire in Europa. Astfel, pacientii din Austria, Franta si Elvetia au cel mai larg acces la tratamente noi, in timp ce Polonia, Republica Ceha si Marea Britanie se situeaza in urma.

O statistica a Organizatiei Mondiale a Sanatatii publicata in 2011 situeaza Romania pe locul 47 din 50 de tari, in ceea ce priveste numarul total de cazuri de cancer (205 cazuri la 100.000 de locuitori). Cele mai frecvente forme de cancer sunt pulmonar si colorectal la barbati, respectiv de san, la femei.

Intre statele cu cel mai mare numar de bolnavi se afla Danemarca, Irlanda Austria, Noua Zeelanda, Belgia, Franta, SUA, Norvegia, Canada, Cehia.

In fiecare an, in intreaga lume se inregistreaza peste 12 milioane de cazuri noi de cancer. Agerpres.

Cristian Laurentiu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu