miercuri, 14 martie 2012

ISRAELUL VA ATACA IRANUL FĂRĂ ŞTIREA SUA


Pană cel târziu in vară, este posibil ca Israelul sa atace Iranul, acţiune care ar putea duce la declanşarea unui nou război mondial. La inceputul lunii martie premierul israelian Benjamin Netanyahu va avea o întalnire la Casa Alba cu preşedintele american Barack Obama.
Serviciile de informaţii americane au anunţat că Israelul nu va avertiza Statele Unite în cazul în care va decide să lanseze un atac preventiv asupra instalaţiilor nucleare iraniene.
Motivul ar fi că astfel vor absolvi de orice responsabilitate autorităţile din SUA, au indicat.oficialii israelieni. Ei au menţionat că nu vor informa SUA pentru a nu le face responsabile de oprirea unui eventual atac, încercând să reducă posibilitatea ca preşedintele iranian, Mahmud Ahmadinejad, să învinovăţească Statele Unite de atac, relatează Daily Mail.
Informaţiile, provenite dintr-o serie de convorbiri private la nivel înalt, pot influenţa discuţiile din timpul viitoarei întâlniri de la Casa Albă, dintre premierul israelian Benjamin Netanyahu şi preşedintele american Barack Obama. În ultimele luni, oficialii americani au încercat să convingă Israelul că un eventual atac ar fi doar un impediment temporar pentru programul nuclear al Iranului. Ei au  afirmat că nu au informaţii despre o eventuală tentativă a Iranului de a se folosi de acest program cu scopul de a dezvolta arme nucleare.

Israelul ar putea fi presat să lanseze un atac rapid, în măsura în care o operaţiune ce ar dura mai mult de o noapte ar fi riscantă "atât din punct de vedere politic, cât şi militar", susţine Daniel Levy, reprezentant al centrului de reflexie New America Foundation, care a lucrat pentru guvernul israelian.
"Când israelienii lansează un astfel de scenariu, pleacă de la principiul că americanii vor fi obligaţi să intre în joc", adaugă Levy.

Premierul Benjamin Netanyahu şi ministrul Apărării israelian, Ehud Barak, au transmis aceste mesaje mai multor oficiali de rang înalt americani care au vizitat Israelul pentru discuţii. Casa Albă, Pentagonul, Biroul Directoratului Naţional al Informaţiilor şi Ambasada Israeliană au refuzat să comenteze pe acest subiect. Israelul acuză Iranul că încearcă să obţină arme atomice şi nu a exclus posibilitatea de a lansa atacuri vizând bazele nucleare ale republicii islamice.
Teheranul a avertizat că, în cazul unui astfel de atac, statul islamic poate retalia cu rachetele sale cu rază medie de acţiune, ce pot atinge orice ţintă din Israel.

Iranul avertizează că Israelul va fi "distrus" dacă va lansa un atac militar
Ministrul iranian al Apărării, Ahmad Vahidi, avertizează că un atac israelian asupra instalaţiilor nucleare iraniene va avea ca efect distrugerea Israelului, informează postul iranian Press TV, citat de Haaretz.
Acestea sunt cele mai vehemente declaraţii din ultima vreme ale unui oficial iranian de rang înalt.


Sunt, insa, capabile fortele armate israeliene sa neutralizeze potentialul nuclear al Iranului?
Iata ce parere are expertul german in tehnologie atomica si militara, Hans Ruhle, citat de Deutsche Welle:
In Iran exista 25-30 de obiective care lucreaza, exclusiv, sau in principal pentru programul atomic al tarii. Sase dintre ele sunt obiective prioritare: combinatul pentru imbogatirea uraniului de la Natanz, centrul de prelucrare din Isfahan, reactorul pentru apa grea din Arak, fabrica de armament nuclear din Parchin, combinatul de imbogatire a uraniului Fordu si reactorul pentru apa usoara Bushehr. Amplasamentul, dimensiunile si tipul de sisteme de protectie sunt, in general, necunoscute, crede expertul.
Cea mai distrugatoare bomba aflata la dispozitia Israelului este GBU-28, cu o greutate de 2,3 tone, care poate strapunge un zid de beton armat cu grosimea de 30 metri. In Natanz, unde halele de productie sunt partial subterane, israelienii ar trebui sa foloseasca doua din aceste bombe, intr-un bombardament succesiv: a doua va mari craterul provocat de primul atac, ceea ce cu siguranta va aduce succes.
Pentru distrugerea tuturor centrifugelor nu ar fi de ajuns cateva bombe. Deoarece aceste ultracentrifuge, care executa 1.500 rotatii pe secunda, nu tolereaza nici cel mai mic soc. Explozia unei singure centrifuge are efectul exploziei catorva grenade de mana. Pentru a fi distruse toate cladirile din acest loc ar fi necesare cateva GBU - 28. Tipul de bombardament depinde si de cate avioane F-15 E sunt disponibile, ele fiind singurele capabile sa transporte astfel de "monstri". In orice caz, ar fi nevoie de 20 - 40 aparate de zbor, continua Hans Ruhle.
Obiectivele de la Isfahan si Arak reprezinta cea mai mica problema pentru Israel. Acestea se afla la suprafata, nefiind dotate cu sisteme de protectie performante. Un obiectiv industrial central al programului iranian de imbogatire a uraniului este combinatul de la Fordu, a carui existenta a fost tinuta in secret timp indelungat.
Fordu ar pune foretele israeliene in fata celei mai dificile misiuni. Complexul a fost construit sub un munte, fiind aparat de 70 metri de stanca si, prin urmare, ar fi impenetrabil de catre actualele resurse aeriene ale Israelului. Singura varianta, in faza initiala a operatiunii, ar fi ca cele doua intrari in tunel sa fie lovite cu GBU-28 si, in acest fel, sa fie blocate pentru ceva timp.
Ulterior, patrunderea unor forte speciale in complex, care ar distruge instalatiile aflate acolo, ar putea asigura succesul unei asemenea operatiuni. Nici macar americanii nu dispun de o bomba conventionala care sa poata strapunge Fordu: GBU-57 A/B strapunge beton armat cu o grosime de pana la 40-60 metri.
Pentru Israel, ar fi o greseala daca nu ar incerca distrugera productiei de focoase nucleare din Parchin. Acest amplasament este compus din peste 100 cladiri, sub unele dintre ele aflandu-se tunele. Mai multe detalii nu se cunosc. Mai intai, insa, Israelul ar trebui sa-si concentreze intreg potentialul asupra obiectivelor Natanz, Isfahan, Arak, Fordu si reactorul din Bushehr. De-abia dupa aceea ar veni randul complexului Parchin, mai spune Ruhle.

Cea mai buna aviatie
Israelul dispune de avioane performante, capabile sa-l ajute in a distruge potentialul nuclear al Iranului. O problema este faptul ca toate avioanele israeliene ar trebui alimentate cu combustibil, atat la plecarea, cat si la intoarcerea din misiune. Israelul, din nefericire pentru el, nu are suficiente aeronave de tip cisterna. In ceea ce priveste sistemul de aparare antiaerian iranian, acesta este limitat. Toate avioanele sunt invechite si, daca reusesc sa zboare, nu ar fi decat o tinta facila pentru modernele aparate israeliene.
Israelul se poate baza pe fortele sale armate. Militarii sunt bine pregatiti iar moralul acestora este mare.
Astfel ca Israelul ar putea porni un atac asupra Iranului, care sa impiedice dezvoltarea programului nuclear al acestui stat, chiar daca cu multe riscuri. Putem sa ne permitem urmatoarea prognoza: daca Israelul reuseste sa neutralizeze elementele de baza ale programului iranian nuclear, acesta va fi scos din functiune pentru cel putin o generatie, incheie expertul militar german.

Obama, pe un ton dur: "Vom ataca Iranul pentru a împiedica dotarea sa cu arma nucleară"
Cu câteva zile înainte de vizita la Washington a premierului israelian Benjamin Netanyahu, preşedintele american Barack Obama a adoptat cel mai dur ton folosit până acum pentru a avertiza Iranul că este dispus să recurgă la opţiunea militară, dacă este necesar, cu scopul de a împiedica Teheranul să se doteze cu arma nucleară.
Declarând că ar fi inacceptabil ca Iranul să-şi construiască o armă atomică, Obama a adăugat: "Nu glumesc".
"Consider că atât guvernul iranian, cât şi cel israelian înţeleg că, atunci când Statele Unite spun că este inacceptabil ca Iranul să aibă arma nucleară, vorbesc foarte serios", a afirmat Obama într-un interviu acordat publicaţiei The Atlantic. Interviul a fost realizat luni, fiind publicat vineri, scrie Agerpres.
Luni, 5 martie, preşedintele Obama urmează să-l primească la Casa Albă, pentru convorbiri, pe primul ministru al Israelului.
Întâlnirea celor doi lideri survine în contextul în care SUA sunt îngrijorate de faptul că Israelul ar putea lansa un atac asupra siturilor nucleare din Iran, în următoarele luni, cu excepţia cazului în care ar primi asigurări ferme din partea Washingtonului în sensul că americanii sunt dispuşi să adopte un ton dur faţă de iranieni, scrie Reuters.
Barack Obama a apreciat în interviu că sancţiunile internaţionale împotriva Iranului sunt "mult mai eficiente decât se anticipase" şi că acestea oferă o şansă de a rezolva problema odată pentru totdeauna.
El a menţionat însă că, dacă demersul sancţiunilor eşuează, SUA nu renunţă la nicio opţiune, adăugând că este în "interesul profund" nu doar al Israelului, ci şi al SUA ca Iranului să nu i se permită să se doteze cu arma nucleară.
Întrebat în legătură cu relaţia sa destul de dificilă de până acum cu Benjamin Netanyahu, Barack Obama a afirmat că a cooperat îndeaproape cu acesta într-o serie de probleme, dar a recunoscut că relaţia lor este mai curând similară uneia de afaceri decât o relaţie personală apropiată.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu