miercuri, 14 martie 2012

SPER CA REVISTA "IZVOARE CODRENE" SĂ NU SE "DETAŞEZE"DEFINITIV DIN AREALUL COMUNEI ASUAJU DE SUS


Greu îmi vine să spun că dintre cei peste 30 de colaboratori pe care i-a avut şi îi are revista "Izvoare codrene"eu sunt singurul din localitatea Asuaju de Sus cu toate că locuiesc la fix 12 metri de Şcoala Generală cu clasele I-VIII, şi la cam 70 de metri de Primărie, exact spus, peste drum de aceste instituţii.Dar iată,că revista"Izvoare codrene" a fost luată prin "surprindere"de inginerul Vasile Dulf, când domnia sa a făcut istorie locală sprijinind integral
publicarea şi lansarea numărului 5 al revistei respective.Sigur că la acest număr şi-au anunţat contribuţia şi alţi codreni,dar ne-am înclinat spre dorinţa individuală a distinsului inginer silvic. Este de apreciat faptul că prin acest act de cultură,domnul mai sus amintit a intrat în rândul personalităţilor de calibru pe plan cultural, social, didactic, economic şi cu voia tuturor şi politic a personalităţilor care au sprijinit unul sau mai multe numere ale
revistei Izvoare codrene: Ioan Călăuz,Virgil Prună, Nicolae Bud, Aurora Puşcaş, Gelu Dragoş, Lucica Dragoş, Lucian Morar, Dumitru Domuţa, Emil Domuţa,Vasile Morar, Florica Bud, Nicolae Scheianu, Pamfil Godja, Gelu Dragoş jr, şi subsemnatul.
  Menţionez faptul că fără aportul adus de domnii mai sus menţionaţi ar fi fost greu sau poate imposibil de desfăşurat lansările celor 5 numere ale revistei Izvoare codrene, care au avut loc pe rând la: Baia Mare, Mireşu Mare, Asuaju de Sus,Ulmeni. Numerele 2 şi 4 au fost distribuite cititorilor fără a fi lansate. Domnii mai sus prezentaţi nu sunt din Asuaju de Sus, cu excepţia domnului Vasile Dulf. Nu mă pomenesc pe mine, sic".Asta face dovada că revista IZVOARE CODRENE" a depăşit dimensiunea de publicaţie cu rază medie de cultură,literatură,artă,etnologie şi cu substrat tradiţional.
   De aici se vede că "imunitatea" culturală şi politică nu se prinde de oricine!!!.Cu toate astea, sunt multe comune în "Ţara Codrului. Dar ce comune!!! Una dintre ele este comuna Fărcaşa. Iată că zilele trecute domnul Mircea Pauşeniuc din comuna respectivă, mai nou colaborator fidel al revistei noastre, a primit acordul din partea domnului Ioan Stejeran, Primarul comunei Fărcaşa, să organizăm în această localitate, SĂRBĂTOAREA REVISTEI IZVOARE CODRENE, EDIŢIA I, 28 MAI,2012, eveniment la care v-a fi lansat numărul 8 al publicaţiei respective.Sigur că prin acest act de cultură, domnii Ioan Stejeran şi Mircea Pauşeniuc vor intra în istorie drept co-iniţiatori ai SĂRBĂTORII PRIMEI REVISTE DE CULTURĂ, LITERATURĂ, ARTĂ, ETNOLOGIE ŞI SUBSTRAT TRADIŢIONAL DIN "ŢARA CODRULUI"
                                 VASILE DAN MARCHIŞ,Fondator,coordonator şef,
                                                        "Izvoare Codrene"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu