miercuri, 14 noiembrie 2012

Colţul specialistului - Alimente: alcaline şi acide



Alimentele se impart in doua categorii: alcaline si acide.
FRUCTE
·                                 ALCALINE: stafide, curmale, smochine, ananas, mere si cidru caise, piersici, cirese, avocado, struguri, banane coapte, capsuni, grape-fruit, mango, pepene galben/rosu, nectarine, masline negre, papaya, pere
·                                 FRUCTE ACIDE: toate conservele, gemuri, dulceturi, fructe zaharisite, glazurate, fructe uscate conservate cu sulfura, fructe proaspete consumate, zahar, banane verzi, masline verzi, prune.
LEGUME
·                                 ALCALINE: ciuperci, mazare verde, broccoli, conopida, rosii varza rosie si alba, ceapa, usturoi, praz, salata verde, sfecla morcovi, cartofi, spanac, anghinare, castraveti, andive patrunjel, pastarnac, ardei, dovleac, ridichi, soia boabe in, bostan, nap, vinete, leguminoase incoltite
·                                 ACIDE: ardei iute, asparagus rubarbar toate tipurile de fasole si linte cu exceptia celor germinate
CEREALE
·                                 ALCALINE: cereale proaspete, orz verde alimente neutre dar care absorb aciditatea digestiva: paine prajita, paine mai veche de 2 zile (contin mai putin gluten care genereaza exces de mucus in corp).
·                                  ACIDE: produse de patiserie, paine alba, paine integrala sau graham, amidon, aluaturi, popcorn, malai, paste fainoase, gris, orez (alb, brun, basmati) faina de ovaz, orez, orz, secara, fulgi de cereale.
LACTATE
·                                 ALCALINE: lapte smantanit, kefir, zer, unt, frisca, lapte proaspat (vaca, capra) iaurt simplu nepasteurizat sau lapte prins.
·                                 ACIDE: Parmezan, branzeturi fermentate, cascaval, telemea, inghetata, iaurt indulcit sau iaurt cu fructe, lapte fiert, lapte praf, smantana fermentata.
ALIMENTE GATITE
·                                 ALCALINE: legume fierte, coapte, mancaruri sau ghiveci de legume, dar fara rosii sau bulion, supe de zarzavat si de radacinoase fara carne.
·                                 ACIDE: Alimente foarte acide: mancaruri ce contin rosii fierte, bulion sau pasta de rosii, supele in care a fiert carnea, supele cu adaos de vegeta, spanac gatit, conserve
DULCIURI
·                                 ALCALINE: suc de trestie de zahar, zahar din trestie uscat sirop de orez brun (mierea in cantitati mari poate forma si acizi).
·                                 ACIDE: dulciuri, prajituri, biscuiti, napolitane, ciocolata, indulcitori sintetici (zaharina,aspartam, sorbitol), miere artificiala sau prelucrata cu zahar, fructoza, lactoza.
PRODUSE ANIMALE
·                                 ALCALINE: oua de prepelita, oua de rata.
·                                 ACIDE: mezeluri, toate tipurile de carne de mamifere, pasare, peste, gelatina, grasime, icre, oua de gaina.
BAUTURI
·                                 ALCALINE: sucuri de legume radacinoase, ceaiuri de plante neindulcite, apa plata si apa de izvor sunt considerate neutre, desi in realitate au un pH usor acid (intre 6-7).
·                                 BAUTURI ACIDE: toate bauturile alcoolice, racoritoare sintetice, cola, cafea, cacao, sifon.
DIVERSE 
·         ALCALINE: aproape toate condimentele, produse din lucerna, alge ghimbir, amalaki, sare de mare, drojdie de bere (calup)
·         DIVERSE  ACIDE: muraturi facute cu otet, maioneze, sare rafinata, sosuri, ketchup, pasta de rosii, mustar (pasta), curry aditivi alimentari sintetici: arome, coloranti, glutamat, conservanti ca: benzoat, otet, saramura, fum
ALIMENTE ULEIOASE
·                                 ALCALINE: ulei presat la rece de floarea soarelui sau masline, ulei de peste, ulei de primula, migdale, samburi de dovleac, alune, susan, castane, nuca de cocos proaspata.
·                                 ALIMENTE ULEIOASE ACIDE: ulei rafinat de floarea soarelui sau de masline fructe oleaginoase si seminte coapte sau prajite nuci, fistic.
OBICEIURI care:
ALCALINIZEAZA CORPUL: somnul, relaxarea, sauna, exercitiul fizic, meditatia, exercitiile de respiratie, buna dispozitie, bucuria, fericirea, calmul.
PRODUC ACIDOZA: fumatul, aromatizanti si parfumuri sintetice, somn insuficient, medicamentele de sinteza, suprasolicitarea, supararea, mania, stresul, ura, revolta.
Sursa: roaim.net.tc
Copyright © 2011-2012 Zeitgeist Romania

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu