sâmbătă, 22 decembrie 2012

Ora de literatură Nicolae Labiş


Sâmbătă, 22 decembrie, de Ziua Revoluţie române, la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” a avut loc o întâlnire de suflet cu sora poetului naţional Nicolae Labiş – prof. Margareta Labiş. Moderatorii manifestării au fost dr. Teodor Ardelean şi scriitoarea Florica Bud, director ICR şi preşedinte al Cenaclului Scriitorilor din Maramureş. În prezidiu au mai luat loc marea solistă a cântecului românesc Angela Buciu şi Radu Cimponeriu în calitate de nepot al lui Nicolae Labiş.
De la bun început vreau să punctez câteva lucruri: a fost prima activitate a Institutului Cultural Român, filiala Baia Mare iar aceasta a ieşit de nota 10! Felicitări, doamna Florica Bud. A fost un public numeros, dovadă că poetul Nicolae Labiş este iubit în Maramureş.
Al treilea aspect, mass-media a fost reprezentată, după ştiinţa mea doar de către trei persoane: Anca Goja, Nicolae Goja şi Gelu Dragoş. De ce?! Pentru că ceilalţi şi-au stabilit alte priorităţi. Păcat că tot ceea ce s-a întâmplat în cele două ore la „Ora de literatură – Nicolae Labiş” nu s-a filmat, deoarece au fost adevărate lecţii de românism ţinute de doamna profesoară de limba şi literatura română Margareta Labiş. S-a discutat despre învăţământul anilor 50-60, despre reformele ministrului Educaţiei Spiru Haret şi despre tumultoasa şi nemeritat de scurta viaţă a poetului Nicolae Labiş. Fapt îmbucurător însă, în sală i-am zărit pe doamna inspector Valentina Todoran şi scriitorul Nicoară Mihali de la Casa Corpului Didactic Maramureş.
Manifestarea a început cu o slujbă de pomenire în memoria celui care a fost poetul Nicolae Labiş după care amfitrionul Teodor Ardelean i-a invitat pe cuconii doamnei prof. Amalia Chioran să colinde oaspeţii şi pe cei prezenţi. La finalul manifestării a colindat şi „Mugurul de tezaur românesc” Andreea Botiş, motiv de bucurie pentru doamna Angela Buciu, care a spus: „Aceasta este fata mea”, adică este absolventă a Universităţii de Arte „Vatra” din Baia Mare, la clasa Domniei sale.
Doamna prof. Margareta Labiş, în cele două ore avute la dispoziţie ne-a captivat cu amintirile despre faptele fratelui său. Ne-a povestit despre copilăria lor, despre etapele formării lui, despre momentul şi locul unde a scris capodopera „Moartea căprioarei”, despre descinderea poetului la Bucureşti, despre prieteniile literare ale lui Nicolae, mai puţin a vorbit însă despre fatidica noapte a morţii poetului când pasărea cu clonţ de rubin a venit.
La final, actorul Claudiu Pintican, ajutat de frumoasa lui fiică, ne-a recitat din creaţia marelui dispărut. Scriitorul Săluc Horvat a înmânat din partea Asociaţiei Scriitorilor o Diplomă de excelenţă doamnei Bety Kirmajer Donca, membră USR, care zilele trecute şi-a sărbătorit ziua de naştere.
    Au fost două ore de literatură şi românism la cea mai vizitată bibliotecă din România, un mod de a cinsti pe eroii Revoluţiei din decembrie 1989.
 „Seceta a ucis orice boare de vânt...”

                                                                               Gelu DRAGOŞ


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu