sâmbătă, 11 mai 2013

Oarţa de Sus, un loc binecuvântat de Dumnezeu!


  Sâmbătă, 11 mai, într-o autentică zi de vară la ce temperaturi erau afară, împreună cu preşedintele Ligii Scriitorilor din Maramureş dr. Mihai Ganea şi consoarta dânsului, criticul literar Virginia Paraschiv am poposit pentru prima dată în Oarţa de Sus, meleaguri codreneşti minunate, unde, în zilele de 11 şi 12 mai au loc mai multe manifestări sub înaltul patronaj al Mitropolitului Clujului, Sălajului şi Maramureşului, Înalt Preasfiinţia Sa ANDREI ANDREICUŢ ( foto 1 ) ocazionate de lansarea cărţii „Poveşti din Codru”, Editura „Teognost”, Cluj Napoca, a scriitorului Traian RUS şi a Hramului Bisericii Ortodoxe din localitate.
     Sâmbătă, 11 mai, la iniţiativa inimosului profesor Traian Rus ( foto 2 ), profesor de istorie-geografie între anii 1970-2010 la Oarţa de Sus, dintre care 25 de ani director al şcolii, a avut loc Sfinţirea troiţei ( restenirii adusă din Stremţ şi datată din 1904! ) din curtea Muzeului Satului de către Înalt Preasfinţia Sa, Mitropolitul Andrei Andreicuţ, în prezenţa prefectului Anton Rohian, a primarului prof. Bogdan Pop, a membrilor LS MM şi a unui numeros public.
A urmat prezentarea cărţii „Poveşti din Codru”, moderator scriitorul Milian Oros, preşedintele Asociaţiei culturale „Bodava”, apoi s-a ales "Boactărul satului” în persoana unui personaj pitoresc, pe numele lui Dorel Bancoş. La final, numerosul public din curtea Muzeului Satului a fost încântat de Programul cultural-artistic pregătit şi regizat de către cunoscuta cântăreaţă Malvina MADAR IEDERAN ( foto 3 ) .
    Duminică, 12 mai va fi Hramul Bisericii Ortodoxe din Oarţa de Sus şi se aşteaptă puhoi de credincioşi, majoritatea dornici să-l reîntâlnească pe Înalt Preasfiinţia Sa, Mitropolitul Ardealului ANDREI!
    Nu pot la final de articol, să nu remarc munca titanică depusă de profesorul Traian Rus şi cei din preajma dumnealui pentru înfiinţarea unui Muzeu al Ţării Codrului ( foto 4 )
cât şi manifestarea de ţinută care a avut loc ieri! A fost o prelungire a orelor de istorie pe care le ţinea dumnealui în cei peste 40 de ani la orţeni! Ce minunaţi oameni au „răsărit” în timp de acolo, domnule Profesor!

                                                                                  GELU DRAGOŞ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu