marți, 10 septembrie 2013

DOSAR DE POLITICIAN: Cătălin Cherecheş, primarul-playboy al municipiului Baia Mare

Toată lumea crede că primarul- playboy al României ar fi Radu Mazăre. Primarul Constanţei face eforturi disperate să arate lumii că “mă iubeşte femeile” încât telenovela pare cusută cu aţă albă. Adevăratul primar- playboy este însă Cătălin Cherecheş, primarul oraşului Baia Marie, hăt departe tocmai în Maramureş.
Cherecheş este un metrosexual sadea, slim bodied şi putred de bogat- o adevărată partidă pentru pipiţele de bani gata din Bucureşti. Primarul burlac a devenit celebru recent, după ce presa de scandal a publicat poze în care Cherecheş apare alături de Elena Udrea. Pozele nevinovate au înfierbântat minţile jurnaliştilor, mai ales că fuseseră strecurate în presă în preajma divorţului fostului ministru PDL. Înainte de acest episod Cherecheş fusese surprins în compania fiicei controversatului om de afaceri Puiu Popoviciu, cu care ar fi avut o idilă.
În timp pe dansa printre relaţii amoroase, trădări politice, distracţii în cluburile din Bucureşti, primarul Cherecheş administra şi oraşul Baia Mare. Atât de bine încât procurorii DNA i-au deschis un mega-dosar de corupţie în care este acuzat că a luat şpagă în formă continuată şi s-a implicat în preluarea unui trust de presă local prin mijloace nu tocmai ortodoxe. Povestea lui Cherecheş este una clasică: este fiul unui fost şef al Direcţiei Silvice Maramureş, om cu relaţii grele în poliţie şi servicii, putred de bogat. Iniţial, Cherecheş şi-a început cariera în PSD, din partea căruia a fost ales deputat în 2008. În 2009 Cherecheş se gândea deja să ajungă primar în contextul în care Cristian Anghel, fostul primar de la Baia Mare, fusese condamnat la închisoare pentru fapte de corupţie. În paranteză fie spus , judeţul Maramureş colcăie de personaje politice veroase, de afaceri dubioase şi scandaluri de corupţie care s-au ţinut lanţ în ultimii opt ani. Cherecheş decide să părăsească PSD şi se apropie de partidul lui Gabriel Oprea – UNPR, apoi cochetează chiar cu PDL cât timp portocalii se aflau la putere, pentru ca în final să ajungă în PNL. La începutul anului 2011 la Baia Mare se organizează alegeri parţiale şi Cherecheş le câştigă. În 2012 Cherecheş câştigă din nou alegerile pentru primărie, dar este dat afară din PNL pentru jocurile politice la două capete. Este reprimit în partid, apoi dat afară din nou pentru trădările din campania pentru alegerile generale din decembrie 2012
Deşi fostul primar Cristian Anghel tocmai ieşea din puşcărie pentru corupţie, Cherecheş nu s-a putut abţine şi a implicat Primăria în afaceri ciudate. Procurorii DNA au arată că în cursul anilor 2011 – 2013 primarul Cherecheş a pretins şi primit sume de bani cu titlu de foloase necuvenite de la reprezentanţii a cinci societăţi comerciale pentru a le favoriza în procedurile de achiziţie publică organizate de primărie. Informaţiile publicate de presa locală arată modul în care Cherecheş a favorizat firmele prietenilor săi. Astfel, una din companiile suspectate că i-au dat mită primarului este societatea Constru Rom, deţinută de un anume Marcel Zoicaş. Acesta este un partener mai vechi de afaceri al primarului. Firma lui Zoicaş a lucrat pentru Cherecheş la operaţiunea de demolare a fabricii UTO VALCO, cumpărată de primar şi vândută apoi unor investitori spanioli. Acesta tranzacţie prin care Cherecheş a vândut terenul fabricii, apoi i-ar fi ajutat pe spanioli să obţină avize de construire, a fost investigată de DNA. El a scăpat de acuzaţii.
După ce Cherecheş a ajuns primar, societatea prietenului sau Zoicaş a început să semneze contracte cu administraţia locală, fie direct, fie în subantrepriză. Societatea Constru Rom este implicată în aproape toate proiectele de lucrări demarate la Baia Mare: în proiectul de 120 milioane de euro de reabilitare a reţelei de apă şi canalizare, este subcontractant la şoseaua de centură a Băii Mari şi a primit contractul de gestiune şi întreţinere a drumurilor din oraş. Aceeaşi companie a primit şi diverse lucrări fără licitaţie. Peste 700.000 de euro pentru pavarea unei străzi şi alte sute de mii de euro pentru reabilitarea unei fântâni arteziene.
Un alt om de afaceri dubios hrănit de la bugetul Băii Mari este Ioan Baltă (zis Oniza) arestat preventiv pentru implicarea într-o reţea de evaziune fiscală alături de membrii clanului interlop al fraţilor Cămătaru. Compania lui Oniza a realizat lucrări de întreţinere a bulevardelor şi străzilor din Baia Mare. Interlopul deţinea chiar şi un trust de presă locală, Maramureş TV, care a făcut campanie electorală pentru primar. De fapt, presa a relatat că dosarul primarului Cherecheş are legătură cu denunţurile făcute din puşcărie de Oniza după ce a acesta a fost arestat în martie 2012.
Faptele de arme ale politicianului de la Baia Mare sunt şi mai numeroase. Procurorii îl acuză că a preluat un trust de presă local, care îl critică, prin presiuni făcute asupra patronului, un anume Mihai Lung ce deţine grupul de companii Inverv Baia Mare, companie care avea contracte cu primăria. de www.realitatea.net   

                                                                                              C.S.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu