joi, 17 octombrie 2013

„Buciumenii Chioarului” sau „Armonii corale prin timp”

 Îmi fac o datorie de onoare faţă de domnul Teodor Hăgan, preşedintele actual al formaţiei corale „Buciumenii Chioarului” şi faţă de toţi coriştii care au activat sau cântă la această formaţiune corală născută pe meleagurile Buciumilor din Ţara Chioarului, adică poarta de intrare spre ţara vestită a Maramureşului. Am avut prilejul să-i ascult şi eu sub îndrumarea doamnei profesor Gabriela Ion, dirijorul acestui cor de 15 ani şi ceva. Glasurile lor cristaline s-au auzit nu numai în Maramureş, dar şi în Ţara Bârsei, în Fundu Moldovei sau pe scena Centrului Cultural „Reduta” din Braşov.
         Fondatorul acestui cor (bărbătesc) a fost învăţătorul Emilian Pop în 1933. I-a urmat la cârma formaţiei inimoasa învăţătoare Livia Frenţ, care pune bazele corului mixt. Apoi se perindă la pupitrul formaţiei dirijorii Vasile Tarţa şi Gheorghe Pop, ambii învăţători. În 1963, preotul Marius Lazăr editează un dicţionar cu numele şi prenumele celor care au făcut ceva pentru istoria localităţii Buciumi, iar corul devine de atunci un „brand” al localităţii, o „conştiinţă” românească pură . Se cântă în foişorul bisericii, pe scena Căminului cultural, iar de când la pupitru vine eminentul profesor Iustin Podăreanu se organizează turnee prin România, la cele mai prestigioase festivaluri de gen, deoarece corul nu este cu nimic mai prejos decât celelalte coruri săteşti din ţară. Odată cu venirea doamnei profesor Gabriela Ion corul deja sudat, cu experienţă şi repertoriu pe măsură, capătă prospeţime, naturaleţe şi o inconfundabilă identitate. În spatele acestor succese dar şi sacrificii, „omul din umbră”, este nimeni altul decât domnul Teodor Hăgan.
     Domnia sa, un om de o modestie ieşită din comun, în calitatea lui de preşedinte al corului de azi „Buciumenii Chioarului” m-a rugat să-i amintesc pe coriştii care au pus piatra de temelie al corului în anul celei mai mari crize economice din România: Gheorghe Indre – diac şi dirijor, Teodor Pop – fătul de pe Branişte, Teodor Hăgan – Hăganul bătrân, Vasile Paşca de pe Coaste, Ioan Dude a lui Pintilie, Teodor Pop a Măriuchii Petri, Petre Buhai a Nitiţii, Ioan Tarţa a lui Pintilie, Vasile Dale a lui Todoru Mării, Gavrilă Alb Poganu, Dumitru Indre a Cuculesei, Ilie Indre a Ionucu Todosiei şi Vasile Mărieş a lui Gheorghe a Lesi. Cinste tuturor acestor înaintaşi iubitori de limbă şi cântec românesc, de istorie şi tradiţie locală.
       De-a lungul timpului repertoriul corului s-a îmbunătăţit şi diversificat, după spusele profesorului Cornel Gheorghe Cosmuţa, acesta conţinând atât piese religioase cât şi laice, dar şi pricesne scrise de renumiţi compozitori: I.D. Chirescu, N. Lungu, Gh. Şoima, T. Jarda, I. Vidu, Ciprian Porumbescu şi mulţi alţii.
Corul „Buciumenii Chioarului” a obţinut de-a lungul timpului o serie de premii şi distincţii dintre care am selectat: Locul II la faza republicană în 1982, Locul II la faza republicană în 1983, ( cu preotul Marius Lazăr); Locul II la faza republicană în 1985, Locul I la Festivalul Concurs „Iacob Mureşianu” Blaj în 1988, Locul III la faza republicană în 1989 (cu prof. Iustin Podăreanu); Premiul I la Festivalul Concurs de Muzică Sacră de la Orăştie în 1999, Diplomă de Excelenţă la Gala Festivalului „Ţara Chioarului colindă Ţara Bârsei” la 5 decembrie 2010, Diplomă de onoare pentru valorificarea muzicii corale româneşti oferită de Societatea Culturală „Avram Iancu” din România, filiala Baia Mare la 29 august 2010, Diplomă de onoare la 115 ani de existenţă a Corului din Şomcuta Mare la 14 noiembrie 2004 (cu prof. Gabriela Ion).
     Cu ocazia acestei aniversări, un colectiv de redacţie din care au făcut parte Gabriela Ion şi Teodor Hăgan, coordonatori, Tudor Gheduţ, Liviu Dârjan, Livia Lazăr, Virginia Pogăcieş, Alexandru Bondrea, Sergiu Vitalian Vaida, Cornel Gheorghe Cosmuţa, Octavian Butuza, Vasile Lupşe, Iuliana Sabadâş, Andrei Dragoş şi subsemnatul au realizat un Caiet aniversar (foto) deosebit prin conţinut şi prezentare la care şi-au adus contribuţia Consiliul Local al oraşului Şomcuta Mare şi primarul Florin Vasile Talpoş.
      Se cuvine, la împlinirea celor 80 de ani de activitate corală (cu mici întreruperi) să urăm „Buciumenilor Chioarului” viaţă lungă, să ne încânte mulţi ani de acum înainte, iar sufletului acestui cor, Teodor Hăgan să sărbătorească...centenarul formaţiunii corale în aceaşi postură, de conducător şi om bun la toate pentru succesul acestui cor minunat!Vivat!


                                                                               Gelu Dragoş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu