Una dintre cele mai importante trăsături ale mărului este
coaja. Este foarte important să renunţi la obiceiul de a decoji mărul înainte
de a-l mânca.
„Un măr pe zi ţine
medicul la distanţă“ spune o vorbă, însă cel mai important lucru dintr-un măr
îl reprezintă coaja. Aşa că, dacă eşti obişnuit să decojeşti mărul înainte de
a-l mânca, încearcă să renunţi la acest obicei. Singurul lucru care stă între
tine şi beneficiile oferite de un măr cu tot cu coajă este o spălare temeinică
a fructului înainte de a-l consuma, notează „Huffington Post“.
1. Coaja mărului este
plină de fibre
Un măr de mărime
medie conţine 4,4 grame de fibre, cu tot cu coajă. Fără coajă, vei beneficia de
doar 2,1 grame de fibre. Un măr decojit nu mai poate fi denumit o sursă bună de
fibre.
2. Merele ajută la
problemele de respiraţie, dar numai dacă mănânci şi coaja
Elementul din măr
responsabil cu îmbunătăţirea respiraţiei se numeşte „quercetină“ şi se
regăseşte, în special, în coaja mărului. Un studiu american a descoperit că
oamenii care mănâncă peste cinci mere pe săptămână îşi îmbunătăţesc
funcţionalitatea plămânilor mulţumită efectelor quercetinei, notează publicaţia
„Health“.
3. Mărul ajută la
îmbunătăţirea memoriei
Quercetina îţi
protejează şi memoria. Acest antioxidant pare să lupte împotriva distrugerii
ţesuturilor cerebrale, fapt care este asociat cu boala Alzheimer sau alte boli
degenerative, susţine un studiu efectuat pe şoareci în 2004.
4. Coaja mărului
poate lupta cu cancerul
Un studiu din 2007
efectuat la Universitatea americană Cornell a scos în evidenţă faptul că
anumite elemente din coaja merelor, numite „triterpenoide“ opresc dezvoltarea
sau chiar „omoară celulele canceroase din culturile de laborator. În special,
aceşti compuşi se concentrează pe celulele canceroase ale ficatului, colonului
sau sânului, conform autorului cercetării.
5. Coaja mărului
ajută la păstrarea greutăţii ideale
Coaja mărului
„găzduieşte“ şi puţin acid ursolic, un element important în capacitatea merelor
de a lupta cu obezitatea. Acidul ursolic pare să crească masa musculară şi
depozitele de grăsime brună din organism, care, în schimb, vor ajuta la arderea
caloriilor astfel scăzând riscul de obezitate, notează un studiu din 2012.Adevarul
dr.Iulian COZA
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu