duminică, 9 martie 2014

EDITORIAL - GEORGE POP DE BĂSEŞTI – EFEMER, DAR ETERN




                                      de Col.(r) Mihai Cozma

Unul dintre cei mai iluştrii barbaţi ai neamului românesc, badea George Pop din Băseşti s-a născut la 1 august 1835 în mica Romă de la poalele Codrului, dovedind de mic o ascuţită inteligenţă şi dornic de carte a fost trimis de părinţii săi la Gimnaziul din Baia Mare şi după absolvirea liceului din Oradea, a absolvit cu Magna Cum Laudae Academia de Drept din acelaşi oraş. Personalitate puternică, a reuşit ca la numai 37 de ani să fie ales deputat în parlamentul de la Pesta, din partea Cercului electoral Cehu Silvaniei. S-a impus repede dovedindu-se a fi unul dintre cei mai mari şi mai aprigi luptători pentru ca neamul românesc să dăinuească peste vremuri. Apoi în cadrul unor perigrinări prin localităţile importante ale Ardealului a militat pentru unirea tuturor curentelor politice româneşti sub numele de Partidul Naţional Român din Transilvania şi Ungaria, partid care va reprezenta şi va conduce Ardealul spre Marea Unire de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918. A ajuns în străvechea cetate românescă după un lung drum obositor cu căruţa şi cu trenul şi după o noapte petrecută într-o camera de hotel neîncălzită, văzând căldura cu care a fost întâmpinat de către cei 1228 de lectori, inegalabilul lui suflet s-a încălzit de emoţie şi a spus: ”După ziua asta aştept de 80 de ani. Am venit chiar dacă această cale m-ar costa viaţa, căci acum pentru mine nu mai rămâne alta decât să zic şi eu ca şi dreptul Simion din Scriptură: "Acum slobozeşte Doamne pe robul Tău în pace.”
Lider a mişcării Memorandiste, mişcare care cerea drepturi egale pentru toţi cetăţenii imperiului Austro-Ungar a fost condamnat la închisoare în celebrul proces de la Cluj Napoca, pe care a executat-o în dura închisoare de la Vatz. În timpul procesului a dat dovadă de bărbăţie şi patriotism, afirmând:”Ceea ce se discută aici domnilor este însăşi existent poporului român……existenţa unui popor nu se discută, se afirmă…….de aceea nu mai suntem aici acuzaţi, suntem acuzatori.”Până la 1 decembrie nu a avut în minte decât marea idee care i-a călăuzit toată viaţa: “Să zdrobim lanţurile robiei noastre sufleteşti prin realizarea marelui vis a lui Mihai Viteazu- unirea tuturor românilor celor de-o limbă şi de-o lege într-un singur şi nedespărţit Stat Românesc.”
La mai puţin de trei luni de la Victoria de la Alba Iulia pe 23 februarie 1919, badea George trece în nefiinţă, nefiind lăsat în pace de hoardele ungureşti nici măcar pe ultimul său drum, când oamenii lui Bela Kuhn (de loc din Cehu Sivaniei) au tras cu armele asupra cortegiului funerar!
Duminică, la comemorarea de 95 de ani de la trecerea în nefiinţă a marelui om, domnul primar Ioan Călăuz a onorat boema băimăreană cu invitaţia de a participa la manifestările organizate în acest sens în Băseşti. Delegaţia "Academiei OJT" a fost condusă de sculptorul dr. Ioan Marchiş, omul care a contribuit prin realizarea busturilor lui George Pop de Băseşti la cunoaşterea acestuia în toată România. Şeful culturii maramureşene însoţit de Alexandru Cosma şi subsemnatul au depus o jerbă de flori la statuia din faţa Primărie comunei Băseşti, alături de intelectuali din Maramureş şi Sălaj şi diverşi oameni politici. Activităţile au continuat cu o slujbă religioasă oficiată la Mănăstirea Băseşti. După aceea, în excelenta organizare a primărieI a avut loc în căminul cultural din localitate ceremonialul acordării de titlu de cetăţean de onoare a Comunei Băseşti, printre alţii şi domnilor dr. Teodor Ardelean, col. Pop Ion - Rapidul profesoarei Aurora Puşcaş şi dr. Ioan Marchiş. A urmat un frumos spectacol susţinut de elevii din Băseşti şi Şişeşti, finalizat de dansatorii – celebrii căluşari din Băseşti.
După aceea boema ojt-istă in corpore a profitat de bunătăţile oferite de organizatori, finalul având loc la Ranchul lui Sandu Cosma de la Pescărie, unde bravii luptători ai Academiei au constatat calităţile deosebite ale vinului de Sălăţig.Prin grija URBIS-ului târziu în noapte am ajuns la Baia Mare.
Bade George, îti mulţumim şi în veci să-ţi fie pomenit numele si spirit!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu