Ciorchinii de flori albe şi parfumate, atârnaţi ca nişte
lampioane în copaci, transformă lumea în sărbătoare. Şi ca şi când prezenţa lor
n-ar fi de ajunss, gingaşele flori dăruiesc din frumuseţea lor şi femeilor care
ştiu să le transforme în leacuri pentru obraz. Cu un conţinut puternic de
substanţe eteice, ele au efect emolient şi calmant asupra pielii, pe care o
întineresc şi o fac să împrumute ceva din luciul primăverii.
Loţiune tonică cu
salcâm
Ingrediente: 40 g flori de salcâm uscate, 100 ml alcool
etilic de 40-70 de grade - pentru tinctură; apă distilată.
Mod de preparare:
Tinctură de flori de salcâm: se amestecă florile bine
mărunţite cu alcoolul şi se lasă la macerat timp de 10 zile. Se filtrează şi se
amestecă în părţi egale tinctura de salcâm cu apă distilată (1:1). Se păstrează
la frigider, în recipient de sticlă. Aplicată după curăţarea obrazului,
împrospătează tenul.
Apă de salcâm
Ingrediente: 4 linguri flori de salcâm, apă.
Mod de preparare : se pun la macerat de seara două linguri
de flori de salcâm, în jumătate de ceaşcă de apă. A doua zi se filtrează şi se
pune lichidul deoparte. Peste florile de salcâm se toarnă o jumătate de ceaşcă
de apă clocotită. Se acoperă, se lasă din nou la infuzat 20 de minute, apoi se
strecoară. În final, se amestecă cele două lichide, maceratul şi infuzia de
salcâm, şi se păstrează la frigider (până la 4 zile). Se loţionează tenul, gâtul
şi decolteul curăţate în prealabil, în fiecare seară. Se pot face şi comprese
calde, care se aplică pe faţă şi pe gât, timp de 15 minute. Calmează, tonifică
şi catifelează tenul. De asemenea, apa de salcâm e emolientă şi decongestionantă,
în cazul cuperozei (vinişoare pe nas şi pe pomeţi).
Mască cu salcâm,
lapte şi tărâţe
Ingrediente: 4 linguri de flori de salcâm proaspete sau 3
linguri flori uscate, o jumătate de ceaşcă de lapte, tărâţe de ovăz sau de
grâu.
Mod de preparare: se fierb florile de salcâm la foc mic în
lapte, timp de 3 minute. Se trage vasul deoparte, se acoperă şi se lasă 15
minute. Se filtrează, iar laptele se amestecă cu tărâţele, până la consistenţa
unei paste. Se aplică pe faţă şi pe gât. Se lasă să acţioneze o jumătate de
oră, apoi se clăteşte cu apă călduţă. Curăţă, hrăneşte, înviorează, estompează
ridurile.
Ulei de salcâm
Ingrediente: flori de salcâm proaspete sau uscate, bine
mărunţite, ulei de floarea-soarelui, de susan sau de măsline, presat la rece.
Mod de preparare: umpleţi o sticlă cu flori de salcâm, apoi
turnaţi uleiul, până le acoperă. Închideţi recipientul ermetic şi lăsaţi
compoziţia la macerat vreme de două săptămâni, la lumină. Filtraţi şi mutaţi
uleiul într-o sticlă închisă la culoare, pe care o păstraţi la frigider. Uleiul
aplicat pe piele are acţiune emolientă, hrănitoare, protectoare,
antiinflamatoare, cicatrizantă. Se poate folosi şi pentru grăbirea vindecării
rănilor şi a arsurilor.
DR. IULIAN COZA
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu