vineri, 20 iunie 2014

Sânziană, Sânziană...

,,Sânziană, Sânziană
Floare galbenă şi dragă
Pulbere de aur fin
Vin la tine să te ţin
În palmele de copil. “ (L.M.)
Atracţia specială pentru florile de câmp, o am de când mă ştiu. Prin diversitatea coloristică, forma florilor, parfumul, simplitatea şi puritatea lor, m-au fermecat precum zânele din poveşti. De fapt, eu sunt sedusă de orice floare. Copilă fiind, mergeam de Sânziene să aducem aceste flori acasă.
Erau considerate flori purtătoare de noroc. Erau flori de leac şi puse în locuri curate, de cele mai multe ori lângă icoană. Contopirea cu floarea e dorinţă divină, este iubire sinceră şi nu uitaţi acest lucru. Sânzienele iubesc soarele, în ele s-au lăsat ca un dor, razele lui aducătoare de bine. Când ne făceam bucheţele, intenţionat ne scuturam pulberea lor fină, peste mâini, peste faţă, peste tot. Florile acestea gingaşe miroseau a miere şi iarbă, a frumos şi iubire.
De un galben-auriu, Frumoasele Sânt-zianele-Zânele sau Sfintele Zeiţe, au un parfum care nu seamănă cu a nici unei flori şi parcă este un amestec ponderat al tuturora. Sânzienele au poveşti fabuloase şi nu ar trebui confundate cu Ielele sau Vântoasele, care ar fi nişte zâne rele. Frumoasa Sânziană, îşi întrece galbenul ei cu al soarelui, al lunii, al spicelor, al coroniţelor şi floare rafinată cum este, nu creşte chiar oriunde. Ea este delicată şi stingheră, dulce şi căutată, plăpândă şi nobilă şi se spune că noaptea se transformă în zâna cu părul galben şi rochie albă de abur, dansând sub razele lunii prin toate grădinile, iar cântul ce-l cântă este nemaiauzit.
Se mai spune că de sărbătoarea Sânzienelor (solstiţiului de vară) atât sorele cât şi luna dansează în cer, iar pe pământ dansează Sânzienele şi aşa între aceste două lumi se întâmplă ceva tainic. Oamenii se simt mai bine, devin mai îngăduitori şi-şi manifestă iubirea fără ocolişuri.
Se mai ţin aceste sărbători la noi, aşa cum se ţineau altădată? Ce-a mai rămas din magia acestor tradiţii populare? Cum ne bucurăm noi astăzi la această sărbătoare pe care numai preotul la biserică o mai aminteşte? Ce-ar fi dacă ne-am găsi timp pentru a sărbători Sânzienele? Ar fi o bucurie în plus, nu credeţi?
 Luaţi rouă de pe florile de Sânziene şi curăţaţi-vă ochii! Altfel o să vedeţi frumuseţile din jurul vostru!
Faceţi buchete de Sânziene în zorii zilei de Sfântul Ioan Botezătorul şi noroc
O să aveţi în viaţă!
Să împletiţi coroniţe de ziua acestei flori şi veţi avea spor în casă şi sănătate multă!
Puneţi mănunchiuri de Sânziene la uşi, ferestre, porţi şi veţi fi ocrotiţi de toate relele din lume! Căutaţi timp de ziua Sânzienelor şi fiţi fericiţi!
Sânzienele plutesc în aer sau umblă pe pământ, cântă şi dansează numai ca să vă bucuraţi voi!
"Du-te soare, vino lună, Sânzienele îmbună, /Să le crească floarea floare, /Galbenă, mirositoare, /Fetele să o adune, /Să le prindă în cunune"...

                                                                                     Lilioara Macovei


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu