marți, 6 ianuarie 2015

Dan Voiculescu rămâne în închisoare. Contestaţia, respinsă la Curtea de Apel

Dan Voiculescu va rămâne dupa gratii, întrucât Curtea de Apel Bucureşti a respins, marţi seara, 6 ianuarie, cererea de anulare a pedepsei primite de acesta în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).
Inainte de aflarea deciziei, avocatul fondatorului Intact, Gheorghiţă Mateuţ, a sustinut din nou că judecatorii care l-au condamnat la Dan Voiculescu "s-au grabit să judece", iar "graba nu trebuie confundată cu durata rezonabilă".
"Din intreaga atitudine a judecatorilor s-a observat foarte limpede ca nu îi interesau actele dosarului, probele, îi interesau doar să finalizeze cât mai degraba şi să dea o soluţie - cea de condamnare, ceea ce este absolut inadmisibil", a spus acesta.
De asemenea, tot marti, instanta de la CAB a decis citarea Curtii de Apel Bucuresti ca parte in acest proces, in urma cererii de anulare a pedepsei depuse de un alt condamnat din dosarul ICA, fostul ministru al Comunicatiilor Sorin Pantiş.
Este pentru prima oara in justitia din tara noastra când Curtea de Apel este citata ca parte într-un astfel de proces.
Asadar, un reprezentant al Curtii de Apel Bucuresti trebuie sa explice cum a repartizat un alt complet de judecata de la aceeasi institutie dosarul ICA, avocatii lui Pantis sugerand ca repartizarea nu s-a facut in mod aleatoriu, cum ar fi trebuit.
Curtea de Apel Bucuresti a luat in discutie, cererea lui Dan Voiculescu de anulare a pedepsei de zece ani de inchisoare, primita in dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare (ICA).
Magistratul care a înclinat balanţa
Aceasta solicitare a fost analizata de un complet de divergenţă, dupa ce primii doi judecători din completul de la aceeasi instanta, Dan Lupaşcu şi Isabelle Tocan, carora li s-a incredintat acest caz initial, nu au putut sa cada de acord asupra unui verdict.
De aceea, a fost desemnat un al treilea magistrat care a luat parte la o noua dezbatere si care a inclinat balanta. Este vorba despre Corina Dăescu, care judeca, printre altele, si dosarul retrocedarilor in care este implicat primarul Constanţei, Radu Mazăre.
Avocatul lui Voiculescu, Gheorghita Mateut, a acuzat instanta care l-a condamnat pe clientul sau la zece ani de inchisoare că a fost constant de rea credinta, motiv pentru care a depus cerere de anulare a pedepsei.
Tot marti, 6 ianuarie, CAB a continuat dezbaterile si in cazul contestatiei in anulare formulata de Sorin Pantis, condamnat si el in acelasi dosar la sapte ani de inchisoare.
Voiculescu îşi contestă condamnarea la 10 ani de închisoare
Pe 15 octombrie, Curtea de Apel Bucuresti a admis in principiu judecarea cererilor de anulare a pedepselor formulate de Dan Voiculescu si Sorin Pantis.
Anterior, avocatii lui Dan Voiculescu au depus, pe 18 august, la Curtea de Apel Bucuresti, o contestatie in anulare cu privire la pedeapsa primita de acesta in dosarul ICA. Motivele invocate: mediatizarea excesiva a dosarului si judecatori care nu ar fi fost impartiali cand au dat sentinta.
Pe 8 august, completul de judecata de la Curtea de Apel Bucuresti format din magistratii Camelia Bogdan si Alexandru Mihalcea i-a condamnat definitiv, printre altii, pe Dan Voiculescu la zece ani de inchisoare, pe Gheorghe Mencinicopschi, fost director al ICA, la opt ani, si pe fostul ministru Sorin Pantis la sapte ani de inchisoare.
 Zi neagră şi pentru Alina Bica, şefa Antimafia din România, careia i-a fost respinsă cererea de a fi cercetată în afara închisorii.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu