luni, 12 octombrie 2015

Apariţii editoriale maramureşene

             Îmi amintesc cum în clasa a IV-a un elev de-al meu, care a confirmat în clasele gimnaziale ajungând la olimpiada pe ţară la română, la întrebarea „Ce sunt cărţile?” mi-a răspuns cam în felul acesta: „Pentru mine cărţile reprezintă un izvor de cunoaştere şi formare ca OM, fiindcă, în timp, devenim persoane adulte ce ne vom distinge foarte uşor într-o mulţime urmând proverbul înţelept: „Inteligenţa face diferenţa!”.
Am primit cu bucurie la redacţie cinci cărţi şi o revistă literară despre care o să vă semnalez şi relatez pe scurt acum.
Prima carte se numeşte „Eminescu-Maiorescu, Imperceptibila Junime, Editura Transilvania, autor regretatul Florin Paraschiv. În „Nota editorului” dr. Mihai Ganea afirmă: „apariţia postumă a acestui volum, este un eveniment editorial nu numai necesar şi drept, ci şi un eveniment aşteptat. (…) Florin Paraschiv trece cu sensibilitate şi inteligenţă dincolo de clişee şi prejudecăţi, şi compune imaginea unicităţii eminesciene în contextul epocii care îi cuprinde biografia şi creaţia, în contextul mişcării culturale a Junimii, dar şi în corelaţie cu coerenţa decizională a bărbatului de stat care a fost Titu Maiorescu.(…) Demersul lui Florin Paraschiv pleacă de la dramatismul unei realităţi contemporane: Eminescu nu este citit, este evocat memorial ca „Poet naţional”, atât şi nimic mai mult, totul se îneacă într-un festivism fad. Pe de altă parte se aud vocile stridente de detractori.” În „Postfaţă” aflăm de la eseista Virginia Paraschiv că: „Florin Paraschiv îl abordează pe Eminescu în tandem cu Titu Maiorescu. POET-MAGISTRU, doi protagonişti ai modernizării spiritualităţii naţionale româneşti, în acord cu tezaurul civilizaţiei şi culturii umaniste europene, evoluează, în viziunea autorului, umăr la umăr, într-un efort de creativitate fenomenală.”
Cea de-a doua carte „Tăcerea umbrelor”, Editura Transilvania, autor Iagan Ameih este practic „ Dosarul de urmărire informativă nr. 4946, deschis de şeful Securităţii Municipale Tecuci, col. Mihăiţă Huhulea, în tandem cu mr. Ion Baciu, privind pe doctorul-chirurg Mihai Ganea, supranumit GURĂU în anul 1987. Carte-document despre atrocităţile sistemului comunist, „Tăcerea umbrelor” este cu atât mai valoroasă cu cât beneficiază de note informative, note raport, declaraţii ale informatorilor, referate, procese verbale şi alte mijloace de îngrădire a libertăţii şi drepturile omului Mihai Ganea aflat în postura de fiu, soţ, tată, medic - de către odiosul aparat securist. În fapt, ca să-l citez pe autor, este „un scriitor european de limbă română. Locul meu este acolo unde oamenii au nevoie de mine, acolo unde mă simt respectat şi apreciat. Viaţa mea am închinat-o semenilor mei, pe care i-am iubit până la suferinţă”.
Cea de-a treia carte „Cugetări (mai mult sau mai puţin) celebre”, Editura Armonii Culturale Adjud, autor Olimpia Mureşan este o antologie de aforisme, cugetări şi proverbe mai mult sau mai puţin cunoscute. Autoarea nu este la primul ei demers literar deoarece primul volum l-a scris în colaborare cu preotul ortodox Bucur Ilie Sărmăşanul. Acest al doilea volum l-a tipărit cu ajutorul Asociaţiei Cultural Creştin Umanitară „Ars Vivat” ca să facă: „cunoscute flori de gând ale oamenilor celebri” care au impresionat-o. Frumos gând şi gest al doamnei preotese din Ulmeni.
A patra carte  primită se intitulează „Floare de câmp”, Editura Eurotip Baia Mare, autor Aurelia Oancă. Este o carte scrisă de autoare în memoria celei mai bune prietene, Elisabeta, care toată viaţa ei a păstrat cu sfinţenie un secret greu de dus aproape 70 de ani. O carte adevărată, un jurnal al unei mari iubiri, a dezamăgirilor produse atunci când nu alegi bine, scrisă de o mare scriitoare a locului.
Cea mai recentă apariţie editorială este revista de cultură şi civilizaţie a Centrului de Excelenţă în Promovarea Creativităţii Româneşti „Porţile Nordului”, numerele 4-5-6, Anul II, 2015. Redacţia formată din: Mihai Ganea, director; Emanuel Pope, redactor şef; Virginia Paraschiv, secretar de redacţie; Ilie Tudorel, ilustraţia revistei şi Alin Oltyan, tehnoredactare îi are colaboratori pe: Adela Naghiu, Adrian Grauenfels, Adriana Moscicki, Anca Hirşchpek, Boris Mehr, Cezar Pârlog, Claudiu Robert Toma, Dorina Şişu, Dragomir Ignat, Emanuel Pope, Emanuel Stoica, Eva Grosz, Florin Paraschiv, Ioan Florin Stanciu, Gabi Schuster, Gabriela Genţiana Groza, Gelu Dragoş, George Petrovai, Ilie Tudorel, Ioan Marchiş, Ion Mânzatu, Luminiţa Cristina Petcu, Maria Sava, Marian Ilea, Mihai Batog Bujeniţă, Mihai Ganea, Nick Sava, Nicolae Scheianu Păuna, George Roca, Ştefan Alexandru Ciobanu, Viorel Ploieşteanu şi Virginia Paraschiv. Acest ultim număr este tipărit cu sprijinul Consiliului Judeţean Maramureş printr-un program de finanţare nerambursabilă pe anul 2015 şi se doreşte a fi o „cărămidă” în demersul sincer de a contribui ca oraşul Baia Mare să devină CAPITALĂ  CULTURALĂ EUROPEANĂ în 2021!


                                                                                     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu