Leguma Sfeclă roşie fiind bogată în magneziu, zinc, iod,
calciu, nitraţi naturali şi sodiu, e un aliment care nu ar trebui să lipsească
din meniul celor care vor să ducă un trai sănătos. Ca şi în cazul altor legume, proprietăţile sale
benefice au fost descoperite din vechime. Unul dintre primii medici ai Evului
Mediu care au folosit-o pentru prepararea de medicamente este Paracelsus, care
îi folosea puterile tămăduitoare pentru tratarea mai multor boli. Încă din
antichitate, chinezii considerau că sfecla roşie are puterea de a întări inima
şi de a purifica sângele, notează site-ul imaginea.info. Grecii antici o
consumau pentru când se confruntau cu stări febrile. În credinţa populară românească,
însă, această rădăcinoasă nu avea un renume prea bun, existând credinţa că dacă
un bărbat şi o femeie mănâncă din aceeaşi sfeclă roşie iubirea dintre ei va
dispărea. Dincolo de aceste credinţe arhaice, studii recente au relevat că
sucul de sfeclă roşie are efecte uimitoare în lupta cu bolile generate de
ritmul de viaţă stresant din prezent, cum ar fi hipertensiunea arterială. Un
grup de cercetători de la
Institutul de Cercetare William Harvey de la Londra. Ei au constatat
că persoanele care consumă 250 ml de suc din sfeclă roşie au tensiunea
arterială mai scăzută în primele 24 de ore. Responsabili pentru scăderea
tensiunii ar fi nitraţii din sfecla roşie, care ar avea un impact mai puternic
asupra bărbaţilor, deoareceorganismul acestora procesează mai uşor nitratul din
surse naturale. Ţine memoria în priză Totodată, nitraţii din sfecla de roşie
sunt responsabili pentru menţinerea sănătăţii creierului, potrivi studii
efectuate în urmă cu câţiva ani de Universitatea Wake Forest din SUA. Cercetătorii
susţin că sfecla roşie consumată frecvent contribuie la menţinerea sănătăţii
creierului prin stimularea fluxului sanguin. Odată cu înaintarea în vârstă,
unele zone ale creierului primesc mai puţin sânge, aspect ce poate duce la
instalarea demenţei sau tulburărilor de memorie. Alte legume care conţin
cantităţi importante de nitraţi sunt ţelina, varza, spanacul şi salata verde.
Sfecla roşie este recomandată şi în boli ale ficatului, contribuind la
detoxifierea acestuia şi la eliminarea pe cale naturală a grăsimilor acumulate
la nivelul acestui organ. Sucul de sfeclă roşie protejează celulele hepatice şi
poate chiar preveni evoluţia hepatitelor cronice spre ciroză sau spre cancer
hepatic. Există totuşi restricţii privind consumul de sfeclă roşie. Consumată
în exces, aceasta poate cauza paralizie temporară a corzilor vocale, dar şi
tulburări digestive (greaţă, vărsături), hipocalcemie, hipotiroidism,
hipovitaminoză A. În cazul diabeticilor este recomandat ca aceştia să consulte
medicul specialist înainte de a consuma această legumă. Acelaşi lucru este
valabil şi pentru persoanele care suferă de afecţiuni ale rinichilor sau ale
vezicii biliare. Citiţi şi Brăila Miracolul merelor consumate zilnic. Cum este
„nimicită“ substanţa din sânge care provoacă ateroscleroza
dr. Iulian COZA
Cititi si http://www.fitness-nutritie.ro/beneficiile-miraculoase-ale-sfeclei-rosii-asupra-sanatatii/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu