marți, 24 noiembrie 2015

Topul celor mai vândute cărţi la Gaudeamus 2015

Volume semnate de Mircea Cărtărescu, Lucian Boia, Harper Lee, Salman Rushdie, Svetlana Aleksievici şi Igor Bergler se numără printre cărţile cel mai bine vândute la ediţia din acest an a Târgului Internaţional Gaudeamus - Carte de învăţătură din Bucureşti.
"Numărul mare de participanţi - peste 300, de evenimente - mai mult de 700, recordul de vizitatori înregistrat la această ediţie - 125.000 - şi sumele generoase pe care aceştia le-au cheltuit (circa 3.200.000 euro, conform rezultatelor studiului de trafic realizat pe parcursul târgului) confirmă faptul că Gaudeamus a fost şi în acest an «cel mai citit târg de carte»", se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX de organizatori.
Ediţia din 2015 a Târgului Internaţional Gaudeamus - Carte de învăţătură, organizat de Radio România, prin Centrul Cultural Media Radio România, s-a desfăşurat în perioada 18 - 22 noiembrie, în Pavilionul Central al Complexului Expoziţional Romexpo din Bucureşti.
Târgul s-a încheiat duminică, în prezenţa unui public încă numeros, dornic să profite până în ultima clipă de oferta generoasă şi de atmosfera inconfundabilă ale evenimentului.
La editura Humanitas, pe prima poziţie în topul celor mai vândute cărţi se poziţionează Mircea Cărtărescu, cu "Solenoid" (peste 1.000 de exemplare vândute), urmat de Lucian Boia, cu volumul "Mihai Eminescu, românul absolut. Facerea şi desfacerea unui mit", Andrei Pleşu şi Gabriel Liiceanu, cu "Dialoguri de duminică. O introducere în categoriile vieţii", Ioana Pârvulescu (editor), cu volumul "Şi eu am trăit în comunism", Dan C. Mihăilescu (editor), cu "Cartea simţurilor" - volum colectiv cu texte de Gabriel Liiceanu, Mihai Măniuţiu, Dan C. Mihăilescu, Angelo Mitchievici, Horia-Roman Patapievici, Tania Radu, Antoaneta Ralian, Cătălin Ştefănescu, Ana Barton, Adriana Bittel, Ana Blandiana, Mircea Cărtărescu, Ioana Nicolaie, Radu Paraschivescu, Ioana Pârvulescu, Constantin Coman, Horea Paştina, Monica Pillat, Andrei Pleşu, Mihai Sârbulescu şi Victor Ieronim Stoichiţă.
În ceea ce priveşte topul pentru Humanitas Fiction, primele cinci poziţii sunt ocupate de Eric-Emmanuel Schmitt, cu "Femeia în faţa oglinzii", Evgheni Vodolazkin, cu "Laur", Michel Houellebecq, cu "Supunere", Yasunari Kawabata, cu "Ţara zăpezilor", şi Amos Oz şi Fania Oz-Salzberger, cu "Evreii şi cuvintele".
În topul Humanitas Multimedia, la ediţia din acest an a târgului s-au situat Ana Blandiana, Lucian Boia, Mircea Cărtărescu, Andrei Cornea, Neagu Djuvara, Gabriel Liiceanu, Dan C. Mihăilescu, Radu Paraschivescu, Horia-Roman Patapievici, Ioana Pârvulescu, Andrei Pleşu - "11 autori Humanitas citesc cele mai frumoase pagini", Emil Cioran - "Lacrimi şi sfinţi" - audiobook în lectura lui Răzvan Vasilescu şi Grigore Leşe - "Cum au înflorit horile în glasul meu" - audiobook în lectura lui Grigore Leşe.
La Editura Polirom, la această ediţie a Târgului Gaudeamus, primul loc în topul vânzărilor este ocupat de romanul "Doi ani, opt luni şi douăzeci şi opt de nopţi", de Salman Rushdie. Următoarele poziţii în acest clasament sunt ocupate de "Du-te şi pune un străjer", de Harper Lee (locul al doilea), "Ucenicul arhitectului", de Elif Shafak (locul al treilea), "Drumul către libertate", de Yeonmi Park (locul al patrulea), şi "Despre toate, pe scurt. De la Big Bang la ADN", de Bill Bryson (locul al cincilea).
În ceea ce priveşte editura Cartea Românească, pe primul loc în topul celor mai vândute cărţi se poziţionează "Imperiul fetelor bătrâne", de Liliana Corobca, pe locul al doilea, cele două cărţi din seria de autor dedicată scriitorului Gheorghe Crăciun - "Compunere cu paralele inegale" şi "Scriitorul şi puterea", iar pe locul al treilea -"Sesiunea de toamnă", de Eugen Negrici. Topul 5 este completat de "Călătorii şi călătoriile în literatura română", de Mircea Anghelescu (locul al patrulea), şi "Puţin sub linie", de Robert Şerban (locul al cincilea).
"Al treilea cimpanzeu", de Jared Diamond, a fost cartea vedetă a Grupului editorial ALL la Târgul Internaţional Gaudeamus 2015. Pe locul al doilea în topul celor mai bine vândute volume se situează "Psihologia pozitivă", de Charlotte Style, apărut în colecţia Self Help, Dezvoltare personală, iar poziţia a treia în acest clasament este ocupată de "Pisicile războinice/ Cartea III, Pădurea secretelor", de Erin Hunter.
În topul vânzărilor Grupului Editorial Corint s-a situat volumul "Dezastrul de la Cernobîl. Mărturii ale supravieţuitorilor", de Svetlana Aleksievici, autoare care a câştigat premiul Nobel pentru literatură pe 2015. Locul al doilea este ocupat de un titlu din colecţia "Corint Istorie" - "Siria. De ce s-a înşelat occidentul", de Frédéric Pichon, urmat în clasament de "Singur în Damasc. Viaţa şi moartea spionului israelian Eli Cohen", de Samuel Segev. Pe locul al patrulea în topul vânzărilor se poziţionează un titlu din colecţia "Corint Junior" - "Mănuşa de aramă" (cartea a doua din seria "Magisterium"), de Holly Black şi Cassandra Clare, iar pe locul al cincilea - "Saga reginelor", de Jean des Cars, din colecţia "Corint Istorie".
La Curtea Veche Publishing, primele locuri în topul celor mai bine vândute cărţi sunt ocupate de "Pe trecerea timpului. Jurnal politic românesc 1996-2015", de Emil Hurezeanu, "Comfort Food", de Jamie Oliver, "Săvârşin. Detaliul", de principesa Margareta a României şi principele Radu al României, "Carol I. Primul şi cel mai mare Rege al românilor", de Adrian Cioroianu şi Andrei Radu, cu ilustraţii de Alexandra Mâzgăreanu, al doilea volum din seria "Regii şi Reginele noastre", coordonată de Adrian Cioroianu pentru Curtea Veche Publishing, "Connected", de dr. Nicholas A. Christakis şi dr. James H. Fowler, prima apariţie în colecţia "Outliers" de la Curtea Veche Publishing.
Fanii trilogiei "Millennium" au aşteptat mai bine de şase ani o nouă aventură a cuplului Lisbeth Salander - Mikael Blomkvist, iar jurnalistul pornit să facă dreptate şi fata cu dragonul tatuat s-au întors la această ediţie a Târgului Gaudeamus. "Prizonieră în pânza de păianjen", de David Lagercrantz, continuarea trilogiei "Millennium", scrisă de Stieg Larsson, a fost cel mai căutat roman de la editura Trei. Următoarele poziţii în clasament au fost ocupate de "Altfel... şi totuşi Alice", de Lisa Genova, şi "Sfânta Alianţă", de A. J. Kazinski.
De asemenea, cele mai vândute cărţi din colecţiile de psihologie ale editurii Trei au fost "Spy the Lie", de Philip Houston, Michael Floyd, Susan Carnicero şi Don Tennant, "Dicţionarul interpretării viselor", de Gerald Schoenewolf, şi "Retman şi Retmagia. Desene animate psihoterapeutice", de Daniel David, Anca Dobrean & Mihai Goţiu.
Editura Pandora M s-a bucurat, de asemenea, de atenţia deosebită a publicului. Cel mai vândut roman a fost "Prietena mea genială", de Elena Ferrante. "Unicat", de Milorad Pavić, şi "Cazul Eduard Einstein", de Laurent Seksik, au fost şi ele în topul preferinţelor cititorilor.
Noua colecţie "PanDA" - imprint al editurii Pandora M - pentru copii de la 2 la 12 ani a venit la cea de-a 22-a ediţie a Târgului Gaudeamus cu o selecţie de cărţi ilustrate, ficţiune şi nonficţiune pentru preşcolari. Cele mai dorite cărticele de către cei mici, dar şi de părinţi, au fost "Elefantul Elmer", de David McKee, "Micuţa mea stea", de Mark Sperring & Nicola O'Byrne, şi "Drăcuşorul cifrelor", de Hans Magnus Enzensberger.
De asemenea, cele mai vândute cărţi ale editurii Lifestyle Publishing au fost "Magia ordinii", de Marie Kondo, "Dieta Vânător - Fermier", de Mark Liponis, şi "Vindecat pentru totdeauna", de Ricki Lewis.
Ediţia a XXII-a a Târgului de carte Gaudeamus 2015 a însemnat pentru editura Nemira mii de cititori care au vizitat standul şi vânzări record, făcând această ediţie a evenimentului cea mai bună din 2008 încoace, cu o creştere de 20% faţă de vânzările din 2014. Din cele peste 700 de titluri şi o mulţime de noutăţi editoriale, cititorii au cumpărat şi anul acesta volume de beletristică, autori români şi străini, deopotrivă, dar şi eseuri (din colecţiile de psihologie, spiritualitate, artă bizantină, istorie).
Cel mai bine vândute titluri Nemira de anul acesta au fost "Sculptând în timp", jurnalul de creaţie al lui Andrei Tarkovski, "Cavalerul celor şapte regate", de George R.R. Martin, "Viaţa elfilor", roman din colecţia "Babel" semnat de autoarea franceză Muriel Barbery, "111 cele mai frumoase poezii ale generaţiei 80", antologie ce cuprinde poeme semnate de Mircea Cărtărescu, Florin Iaru, Bogdan Ghiu, Alexandru Muşina şi mulţi alţii, şi "Istoria lumii", de Andrew Marr.
De asemenea, pe primul loc al titlurilor pentru adulţi vândute de Litera la Gaudeamus 2015 se află "Lupta mea.Cartea întâi: Moartea unui tată", scrisă de Karl OveKnausgård, pe locul al doilea se află "O cale îngustă spre nordul îndepărtat", de Richard Flanagan, iar locul al treilea este ocupat de cărţile de colorat pentru adulţi "Grădina secretă" şi "Pădurea fermecată", care au confirmat şi în România succesul din celelalte 14 ţări în care au fost traduse (peste 12 milioane de exemplare vândute mondial). Topul este completat de cartea "De ce eşuează naţiunile. Originile puterii, ale prosperităţii şi ale sărăciei", scrisă de doi dintre cei mai importanţi experţi din lume în domeniul dezvoltării - Daron Agemoglu şi James A. Robinson (locul al patrulea) şi "Atlasul mondial al vinului", de Hugh Johnson şi Jancis Robinson (locul al cincilea).
De asemenea, pe primul loc în topul vânzărilor de carte pentru copii se află volumele seriei "Descendenţii" de la Disney - "Insula pierduţilor", "Povestea filmului" şi "Cartea de vrăji a lui Mal". Următoarele locuri sunt ocupate de "Cartea cu idei Lego. Poţi construi orice!" şi "Labirintul. Evadarea".
În ceea ce priveşte cărţile editurii Rao cu cel mai mare succes la public, prima poziţie este ocupată de romanul "Biblia pierdută", de Igor Bergler, vândut în aproximativ 1.600 de exemplare. Volumul a fost recompensat şi cu trofeul Gaudeamus pentru cea mai râvnită carte, în urma voturilor vizitatorilor. Următoarele poziţii în clasamentul celor mai bine vândute cărţi la Gaudeamus sunt ocupate de "Ordinea Mondială", de Henry Kissinger, şi "Moda. Istoria completă", de Marnie Fogg. În ceea ce priveşte titlurile pentru copii şi tineret cel mai bine vândute la Gaudeamus, topul este alcătuit din "Enciclopedia Larousse: Spune-mi DE CE?", "Enciclopedia Larousse: Spune-mi UNDE", "Prima enciclopedie Larousse", "Enciclopedia Larousse. Marea carte a invenţilor", "Moştenitoarea focului", de Sarah J. Maas, şi "PAX", de Asa Larsson şi Ingela Korsell.


                                                                                                  D.C.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu