marți, 8 decembrie 2015

Aniversare Nicolae Sabău. La mulţi, mulţi ani maestre !


Interpretul Nicolae Sabău s-a născut la 7 decembrie 1939, în comuna Cicârlău, județul Maramureș, Este cântăreț de muzică populară de nivel internaţional, folclorist și compozitor român. Face parte din generaţia de aur alături de: Maria Ciobanu, Sofia Vicoveanca, Ion Dolănescu, Valeria Peter Predescu, Fraţii Petreuş, Dumitru Fărcaş, Ana Moldovan, Gică Petrescu, Angela Buciu, Emil Gavriş, Mioara Velicu, Maria Dragomiroiu, Gheorghe Zamfir, Gheorghe Roşoga, Tiberiu Ceia şi mulţi, mulţi alţii. 
Biografie
“Niculaiu Mării a Gheorghii Zaharii” din Cicârlău este convins că a venit pe lume pentru a înfrumuseța locul pe unde trece, pentru a alina dorul și durerile sufletești ale neamului din care își trage seva și își hrănește destinul. Născut într-o familie de țărani, unde au venit pe lume 9 copii, a cunoscut greutățile vieții încă din fragedă pruncie, crescând în dragoste pentru muncă. Păscând vitele și bivolii preotului din sat ori trudind la morărița Verdeș, adormea în iesle visând la o bucată de pâine albă.
"Măicuța mea a fost o femeie frumoasă cu un glas care ar stârni admirația multora. Cântecele ei o însoțeau la lucrul câmpului, în casă și ogradă sau în vie, la bucurii, dar mai ales la necazuri..." mărturisește Nicolae Sabău cu nostalgie.
De pe ulița satului, în colbul căreia se juca cu pruncii, de pe Valea Negruții, din lunca Someșului ori de pe dealurile pline cu vii ale Cicârlăului s-au înfiripat horile care l-au purtat prin lume pe Nicolae Sabău, cel care și-a făcut din cântec un crez al vieții. Satul copilăriei din amintirile marelui rapsod al neamului românesc, Cicârlăul, a ajuns astăzi o comună înfloritoare, cunoscută mai ales prin Nicolae Sabău, cel care s-a simțit în toată structura sa, țăran.
Nicolae Sabău a pornit în viață cu o istovitoare scrupulozitate, urmarindu-și atingerea unui înalt ideal în artă Regizorul Televiziunii Romane, Ioan Filip, afirma că, "Nicolae Sabău este unul dintre puținii artiști care i-a dăruit cântecului, fără rezerve, întreaga lui viață, făcând din el sabie și scut, crez și legământ". Tocmai de aceea a răzbit, devenind unul dintre cele mai viguroase talente interpretative din câte a cunoscut Ardealul și țara.
Nicolae Sabău face parte din spița nobilă a renumiților interpreți de muzică populară din Transilvania: Alexandru Grozuță, Emil Gavriș, Felician Fărcașu, Dumitru Sopon, Ion Cristoreanu, Petre Săbădeanu, remarcându-se prin substanța și timbrul original al creației sale artistice și interpretative. Prin varietatea și bogăția repertoriului, Nicolae Sabău a reușit să pătrundă cu sensibilitate în conștiința iubitorilor muzicii populare autentice din țară și străinatate.
De la debutul artistic al tânărului de doar 16 ani, care a fost copleșit de aplauze după interpretarea cântecelor; "Arză-te focu Gutâi" și "Când am zis daina, daina", până la primul său concurs național, desfășurat în anul 1956, n-a fost decât un pas. În anul următor, 1957, Studioul Teritorial de Radio Cluj îl invită pe adolescentul Nicolae Sabău să realizeze primele înregistrări cu Orchestra Filarmonicii de Stat din Cluj, iar în anul următor, la Radio București, cu Orchestra Radioteleviziunii Române, dirijată de Victor Predescu.
Un articol din ziarul județean "Pentru socialism" din 22 august 1956, consemna succesul remarcabil și ținuta artistică a tânărului solist vocal Nicolae Sabău, pe o scenă din București, marcând astfel debutul unui destin artistic. În anul 1959 ia ființă Ansamblul de cântece și dansuri al Sfatului Popular al Regiunii Baia Mare, instituție profesionistă de folclor ,care îl promovează pe tânărul interpret Nicolae Sabău în spectacolul "Baia Mare în cântec și joc" alături de celebrul Felician Fărcașu.
Pasiunea și dăruirea exemplară în interpretarea cântecului popular i-au adus lui Nicolae Sabău, în anii care au urmat , prestigiul profesional și un loc privilegiat în galeria marilor artiști ai genului.
Nicoalae Sabău a fost primarul comunei Cicârlău, Maramureș, până în 2008, în prezent este consilier local din partea Partidului Verde.
Dintre miile de oaspeți care au trecut pragul casei sale, impresionați de zestrea de spirit, nu puțini au fost aceia care și-au lăsat mărturia de prețuire și admirație în Cartea de onoare.
Colecția impresionantă de afișe ale artistului se constituie într-o carte unicat, document grăitor al evoluției sale alături de interpreți iluștri, în zecile de mii de spectacole și turnee realizate cu ansambluri folclorice profesioniste ori de amatori, pe parcursul celor peste 50 de ani de carieră artistică.
Discografie
Dupa joc morosenesc
Alina-te, dor alina
Strânge mândra sânziene
Mândruta cu ochi barnaci
Strigarea mieilor la nunta
Jele-i pare codrului
Jocu-aita l-am stiut
Bate vântul dorului
Io când n-oi mai fi pe lume
Tropotiti fecior cu toc
Cine poarta guba alba
In muntii Tatra
Cântec pentru tata
Nu da doamne nimanui
Mars-am luni la Fagadau
Hai mândruta când si când
La crasmulita din vale
Jocul gainii
La fântâna dorului
Cine-n lume s-ar afla
Suna cântec peste sat
Tot osanu poarta gaci
Io cu mândra m-am iubit
U, lelita hai la stâna
Jocul butinarilor
Rosmarin în coltul mesei
Cetera de lemn la munte
Saraci picioarele mele
Hai nevasta sa jucam
Tara cântecelor mele
Mândra vecinile mele
Premii și distincții
Președintele României Ion Iliescu i-a conferit artistului Nicolae Sabău la 29 noiembrie 2002 "Crucea națională Serviciul Credincios" clasa a III-a, „pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală”. Sursa Wikipedia

LA MULŢI ANI MAESTRE NICOLAE SABĂU! SĂ NE TRĂIEŞTI, CĂ NE TREBUIEŞTI !


                                         Redacţia revistei IZVOARE CODRENE


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu