luni, 7 decembrie 2015

"Miercurea de poezie" are oaspeţii de seamă din Vişeu de Sus

    Miercuri, 9 decembrie 2015, de la ora 14,oo, la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare, în sala de conferinţe, va avea loc o nouă întâlnire literară sub egida „Miercurea de poezie” patronată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş, director dr. Ştefan Mariş, iniţiator referent Nicolae Scheianu. Invitaţi sunt parodistul Lucian PERŢA, preotul-poet Vasile LUŢAI şi cunoscuta cântăreaţă de muzică populară Niţuca IUSCO care ne va colinda.
Date despre cei doi protagonişti literari:

Lucian Liviu Perța (n. 23 noiembrie 1953, Gâlgău, Județul Sălaj) este un scriitor și poet român, considerat de criticul literar Gheorghe Grigurcu, dar și de regretații Laurențiu Ulici și Marin Mincu drept cel mai mare parodist al României.
A absolvit în 1978 Facultatea de Filologie a Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. În perioada 1978-1979 a fost profesor titular la Școala generală din Valea Barni, comuna Mogoș, județul Alba, din 1979-1983 a fost profesor titular la școala Generală nr. 4 și școala Generală nr. 1 din Poienile de sub Munte, județul Maramureș, apoi a fost directorul aceleiași școli (1983-1988). Din anul 1988 până în anul 1990 a fost profesor la școala Generală nr. 2 din Vișeu de Sus, iar din 1990 este profesor-educator la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă din Vișeu de Sus.
Este membru fondator al grupului Ars Amatoria din Cluj Napoca. A debutat în 1967, în volumul colectiv „Cântec de început”.
A fost directorul Casei de Cultură Vișeu de Sus. între 1994-2013.
Din anul 2008, este realizator de emisiune de divertisment (epigrame-parodii) la HTV Borșa și, din anul 2013, la Nord TV Borșa.
Din anul 2007, este cetățean de onoare al orașului Vișeu de Sus.
Câteva premii şi distincţii:
1974 — Premiul I la Festivalul Internațional de Poezie de la Sighetu Marmației.
1985 — Premiul „Andrei Mureșanu" și Premiul revistei „Contempo­ranul" pentru participare la ediția a VIII-a a Festivalului „Armonii de primăvară" — Ziua creației literare, Vișeu de Sus.
1989 — Marele premiu „Ion Luca Caragiale" la Concursul de proză satirico-umoristică inițiat de revista „Urzica", București.
1995 — Marele premiu și premiul revistei „Luceafărul", pentru partici­parea la ediția a XVIII-a a Festivalului „Armonii de primăvară" — Ziua creației literare, Vișeu de Sus.
1997 — Premiul pentru volumul de poezie în manuscris ,,În numele limbii române,, la Festivalul Internațional de Poezie de la Sighetu Marma­ției și Serile de poezie „Nichita Stănescu" de la Desești; Premiul special pentru parodie, la Festivalul-concurs de creație „La Zalău se mai zâmbește", ediția a IX-a.
2001 — Titlul de excelență la ediția a IlI-a a Taberei Naționale de Literatură — Poiana Novăț; Diplomă de excelență pentru activitate remarcabilă în domeniul cultural artistic, acordat de Societatea Națională de Radiodifuziune — Studioul de Radio Cluj-Napoca.
2002, aprilie — Premiul și Diploma de excelență pentru întreaga operă literară și pentru activitatea de promovare a valorilor culturale — acordat de Biblioteca Județeană „Petre Dulfu" Baia Mare.
2003, 12-13 iulie - Premiul I la ediția a XIX-a a Festivalului Interna­țional de Satiră și Umor „Mărul de aur", Bistrița; Premiul special „Marconi", conferit, la același festival, de Societatea Națională de Radiodifuziune — Studioul Teritorial de Radio Cluj pentru volumul de parodii ,,Groapa cu (a)muze".
2005,16 aprilie — Premiul I la Concursul de epigramă cu tema „Nigrim" organizat în cadrul Festivalului Național de Epigramă „Cât e Buzăul de mare", ediția a VI-a.
2005, 2 noiembrie — Diploma de excelență „în semn de recunoștință și apreciere pentru activitatea desfășurată la Postul de Radio Sighet, în calitate de colaborator la realizarea emisiunilor umoristice", decernată de Societatea Națională de Radiodifuziune — Studioul Teritorial de Radio Cluj — Postul de Radio Sighet.
2006, 8-18 iulie — Premiu pentru parodie la ediția I a Taberei Naționale de Literatură „Archeus", Baia Mare/Ocoliș.
2006, 22-23 septembrie — Premiul Centrului de Cultură al Județului Bistrița-Năsăud și al Casei de Cultură a Sindicatelor Bistrița, pentru volumul Apelul de seară, la Concursul Național de Poezie „George Coșbuc", ediția a XXII-a.
2006, octombrie — Premiul pentru volumul de parodii Apelul de seară, la Festivalul Internațional de Poezie de la Sighetu Marmației, ediția a XXXIII-a.
2006, 22 octombrie — Premiul „Ion Cănăvoiu" pentru cea mai bună carte de parodie {Apelul de seară), la Festivalul Național de Umor „Ion Cănăvoiu", Runcu (Gorj).
2006, noiembrie — Diploma de onoare „în semn de apreciere a întregii sale activități în domeniul creației literar-artistice și promovării valorilor culturale", primită din partea Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniul Cultural Național Maramureș și din partea Fundației Culturale „Archeus", Baia Mare.
2007, 1 aprilie - Premiul I la secțiunea Creație literară a Festivalului Internațional de Satiră și Umor „Mărul de aur", Bistrița - ediția a XXIII-a.
2008 - Premiul pentru antologia Apelul de seară, la Festivalul Interna­țional de Poezie de la Satu Mare.
2008, mai - Premiul II „A. C. Calotescu-Neicu", „pentru calitatea epigramelor trimise la Festivalul Internațional de Umor «Glume la... Masa tăcerii»", ediția a V-a, Târgu Jiu.
2008, 1-15 mai - Diplomă de excelență „pentru participarea la Zilele culturii maramureșene", Baia Mare, ediția a II-a.
2008, octombrie - Premiul Consiliului Local Desești la Festivalul Internațional de Poezie „Nichita Stănescu", ediția a XXIX-a.
2008, 3 octombrie - Premiul Casei de Cultură a Municipiului Timi­șoara, la Festivalul „Ridendo-39".
2008, 15 octombrie - Locul I la concursul de poezie organizat în cadrul Festivalului Național de Umor „Alo, Păstorel", de la Iași.
2009, 24 octombrie, Chișinău — Diplomă de excelență „Travestia" „pentru spiritul parodic", atribuită la ediția a V-a a Festivalului Național de Epigramă „Donici, cuib de-nțelepciune".
2009, 1 Decembrie, Satu Mare - Diplomă de excelență „pentru spiritul alert, harul și valoarea literară a epigramelor prezentate în cadrul Festivalului Național Multicultural «De dragoste, de neam, de țară»", ediția a IX-a.
2009, 22 decembrie, Bistrița — Premiul revistei „Mișcarea literară", pentru poezie.
2010, mai, Premiul I la secțiunea parodie al Festivalului Internațional ,,Alb-Umor", Alba-Iulia
2011 - Premiul special al juriului pe anul 2011, la concursul organizat de Centrul Multicultural Poesis, Satu Mare; Premiul pentru „cel mai bun parodist român", la Tabăra Națională de Literatură și Arte Plastice „Archeus", ediția a Vl-a; Premiul Interart acordat de USR, Filiala Cluj, pentru volumul Vizita de dimineață (premiu oferit de omul de afaceri Remus Pop).
2011 27-29 mai, Alba Iulia - Premiul I ex aequo - secțiunea Parodie, din cadrul Festivalului Internațional „Alb-umor", ediția a II-a.
2011, 24 septembrie — Premiul literar «„Poezie" — „Parodie"» pentru volumele Cât îi Maramureșu* / Nu-i poet ca eu și tu și Cartea nunților, acordat de Asociația Scriitorilor Baia Mare, la concursul „Cărțile anului 2010".
2011, noiembrie, Chișinău — Premiul al II-lea — la Festivalul Național de Epigramă și Fabulă „Donici, cuib de-nțelepciune", ediția a VII-a, secțiunea Fabulă.
2012, 21 aprilie, București — Diploma de Membru de onoare al Uniunii Epigramiștilor din România, „pentru aportul excepțional la promovarea epigramei românești".
2012, 12 mai, Buzău — Premiul I — secțiunea Creație literară, la ediția a XIII-a a Festivalului Național de Epigramă „Cât e Buzăul de mare" pentru volumul de parodii ,,Vizita de dimineață"
2012, 6-8 iulie — Premiul I — la Festivalul Internațional „Umor fără frontiere", ediția I, Vama, jud. Suceava.
2012, 8-14 octombrie, Vaslui — Diplomă de excelență pentru partici­pare la Concursul de Literatură Satirico-Umoristică — secțiunea Manuscris/Revistă, din cadrul Festivalului de Umor „Constantin Tănase", ediția a XXII-a.
2013, 10 mai, București — Premiul special al președintelui Uniunii Epigramiștilor din România, atribuit la manifestarea culturală „Premiile pe anul 2012".
2013, 7-9 iunie, Alba Iulia - Premiul special al Filialei Alba - Hune­doara a Uniunii Scriitorilor din România, decernat la Festivalul Internațional „Alb-umor", ediția a IV-a.
2013, iulie, Baia Mare/Ocoliș — Diploma pentru parodie — în cadrul Taberei Naționale de Literatură și Arte Plastice „Archeus", ediția a VIII-a.
2013, 7 iulie - Premiul II — la secțiunea Literatură umoristică — Poezie, la Festivalul Internațional de Grafică Satirică și Literatură Umoris­tică „Umor la... Gura Humorului", ediția a XXIII-a.

Preot Vasile Luţai, data naşterii: 24.09.1950, iconom stavrofor, slujeşte la Biserica
Hramul "Naşterea Maicii Domnului" din Vişeu de Sus, biserică ortodoxă construită din lemn în anul 1947. Va citi poezie lirică şi religioasă.

Niţuca Iusco, o cântăreaţă de mare succes va veni cu câteva colinde vechi, păstrate cu sfinţenie de cei din Vişeu.
Se întrevede un nou sfârşit de an literar rodnic la Biblioteca Judeţeană! GDL



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu