sâmbătă, 16 aprilie 2016

Şedinţa Ligii Scriitorilor din Maramureş din 16 aprilie 2016

O zi binecuvântată, după atâtea zile de ploaie, a ieșit un Soare promițător, care mângâie bucatele ce sunt în pământ și o bună promisiune pentru cele ce urmează a fi așezate în brazdă după ce pământul va deveni poprice acestor îndeletniciri.
    Prezența la Cenaclu s-a bucurat și de sosirea doamnei Virginia Paraschiv și a domnului dr. Mihai Ganea, care și-au aflat timpul necesar să ne viziteze în plen, cum s-ar zice, să mai petrecem  împreună pe durata unui cenaclu. Unii zic că dacă vine vicele ligii pe țară, nu mai vine celălalt, pe filială. Tot ca noutate a venit și doamna profesoară pentru învăţământ primar  Mariana Cristina Popan. De fapt cenaclul a început cu Expoziția de Paști a doamnei Aurelia Velea, care pentru acest moment a sărbătoririi Învierii Domnului a pregătit lucruri tradiționale, inclusiv cozonacii pregătiți cu această ocazie.
    Doamna preşedinte Carmena Băințan adresează cuvântul de deschidere și bun venit membrilor Filialei care sunt în număr de 14 la începutul ședinței iar pe parcurs au mai venit cinci membri.
      Se dă cuvântul doamnei Mariana Cristina Popan  care își face un CV verbal de cunoașterea a domniei sale de către noi cenaclierii ligii, domnia sa lucrează la Şcoala nr. 19 din municipiu, actualul Liceu Sportiv.
      Nerăbdarea este mare așa că domnul Ioan Meteș -Chelințeanu nu mai așteaptă și citește versuriile adresate "Mamei" și "Taina Gândului".Se înscrie la cuvânt Toma G. Rocneanu care aduce o simplă lămurire între ce sunt Paștele și Învierea lui Hristos.
      Citește domnul Artur Iacob Oniga o proză care face o trimitere la aceste evenimente și cum au fost întâmpinată această sărbătoare de "Înviere" la Lăpuşul Românesc, cu precizarea în povestire a "Împăratului Măriilor". Povestirea era o secvență familiară derulată în casa scriitorului. Continuă cu poezii care aveau tot această temă: "Învierea Domnului", "Triste amintiri a copilăriei mele", "Cruci de lemn", "La Traste", "În Cimitir"
    Domnul Ioan Lazăr Purcăreț citește poezia: "Adevărat a Înviat" și "Eroi nemuritori", domnia lui este nu numai un profesor desăvârșit dar și un adevărat patriot și propagă acest demers în cenaclul nostru.
      Doamna învățătoare Mariana Cristina Popan  ne citește și domnia ei o poezie la tema anunțată. Poezia dânsei se simte ca o plapumă protectoare ce este dorită a fi așezată asupra pămntului binecuvântat al Maramureșului. Și o altă poezie a domniei sale care este dedicată Bucovinei, locul dumneaei de naștere, adaptată la tema "Învierii". Domnia ei spune că este impresionată de derularea acestei sărbători in Maramureșul istoric.
      Domnul Ioan Meteș Morar îl felicităpe domnul Iacob Oniga pentru a ceea ce a citit.
    Domnul Vasile Dan Marchis ne citește poeziile proprii: "Doar o parte din mine" și "Mister"
  Doamna Aurelia Velea citește Istoria colorării ouălor de Înviere, cu unele mesaje către creștinii din secolul al XIX-lea.
    Un mare cadou, unul deosebit, ne-a făcut domnul Gelu Dragoș  care ne-a citit mesaje de Înviere scrise de Marii poeți ai țării: Mihai Eminescu – “Învierea”, George Coşbuc – “La Paşti”, Vasile Militaru – “Hristos a Înviat, Nicolae Iorga – “Nu l-au cunoscut”, Alexandru  Vlahuță - "Christos a Înviat".
      Doamna Aurelia Oancă ne citește din creaţia proprie:"Din Lumină"
      Domnul Ioan Hada citește o poezie dedicată "Sfintei Treimi"
      Doamna Irina Uță, povestește obiceiuri ucrainene despre acest mare eveniment al lumii, Învierea Domnului. Aici îl contrazice pe domnul Ioan Meteș Morar Chelinţanu care a spus că “pasca nu se duce la Biserică în coș, care-i fală la alte religii; doamna profesoară Uță spune că și ortodocși ucraineni au acest obicei să ducă coșul cu bunătăţi la sființit. Nici domnia ei nu este de acord cu rostirea cuvântululi Paște și nu Paști.
    Completează obiceiurile de "Înviere" domnul profesor Ioan Potop, care arată cum se "purificau" înainte de-a merge la Biserică când erau copii. Masa festivă pentru această ocazie se începea întotdeauna cu pasca.
      Doamna Carmena Băințan ne citește și domnia ei poezii cu această temă. "Am înviat în fiece zi".
      Au luat cuvântul doamna Virginia Paraschiv care spune cum a fost sacrificat un mulsulman, doar că a urat sărbători fericite de înviere unor creștini. Citește din volumul" Locul Căpățânii", care încă nu a fost lansat oficial și care pentru al putea scrie le-a luat zece ani din viață.
Apoi citește din "Marturisire de cititor" a domniei sale asupra operei mai sus notate.
    Domnul dr. Mihai Ganea ne citește o poezie în temă propusă, cu acompaniamentul  muzical al laptopului, poezie prin care descrie patimile lui Iisus, în finalul căreia primește aplauze.
      Domnul Ioan Lazăr de Purcăreț, citește o poezie dedicată drapelului Țării. Următoarea ședință se va ține peste o lună, adică la 16 mai. Ne lecturează o poezie cu “tâlc”pentru cei "absenți" doamna Carmena Băințan. A fost un cenaclu foarte concentrat pe această temă, şedinţă, care spre cinstea tuturor, a fost bine pregătită.

                                                          Cu prețuire Toma Gross Rocneanu














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu