luni, 6 iunie 2016

Dezvoltare prin ritualuri

   de Alexandru PLEȘEA
                                                                   
Omul are nevoie de un ghid, un maestru, propria lui voinţă, sau, cel mai eficient: de ritualuri.
Voinţa este periodică, ritualurile devin obicei. Dezvoltarea însăşi devine obicei.
Dezvoltarea personală nu se măsoară prin succesul financiar, social sau extern. În schimb, este determinată de eforturile noastre de a ne dezvolta aspectele intelectuale, fizice și spirituale, în scopul de a atinge pe deplin potențialul nostru uman.
În procesul de dezvoltare, ne străduim să ne exprimăm talentele și abilitățile pentru înnobilarea și beneficiul celorlalți.
Din păcate, în cultura de azi, bazată pe recunoaștere instantanee, s-a creat un trend nesănătos către schemele de „îmbogățire rapidă” (sau substitute ca slab, frumos, bine făcut etc.), care câștigă teren.
Asta implică faptul că, dacă ești îndeajuns de bogat, de slab sau de frumos, vei fi fericit. În loc să se încurajeze creșterea și dezvoltarea personală legimită, aceste scheme și revendicări false lucrează împotriva lor.
Sunt sigur că mulți dintre noi au citit sau au auzit poveștile triste ale câștigătorilor la loto care au obținut adevărate averi doar pentru a sărăci imediat după. Am văzut, de asemenea, vedete de divertisment frumoase, bogate și influente luându-și viețile triste, în ciuda succesului exterior.
Lecția e simplă:
Nu există „rezolvări rapide” sau scurtături către dezvoltarea personală.
Este un proces voit, disciplinat și atins prin reflecție, introspecție și autoconștientizare.
Acest proces are nevoie să devină ritual.
Zi după zi, sâptămănă după săptămănă, lună după lună, an dupa an, fără pauză, fără vacanţă.
Ritualul este greu la început; el totuşi devine uşor după ceva vreme. Rezultatele vor apărea după un anumit timp, în funcţie de cum și ce faci.
Accentul pe dezvoltarea personală a început să apară în anii ’60 odată cu mișcarea potențialului uman, care și-a avut rădăcina în existențialism și psihologie umanistă.
Scopul său era să promoveze ideea că oamenii pot avea parte de o viață de o calitate excepțională, plină de fericire, creativitate și împlinire atunci când depun eforturi pentru a-și atinge potențialul.
Abraham Maslow, un psiholog umanist, a înaintat ideea că autoactualizarea (împlinirea sinelui prin atingerea potențialului) este cea mai mare expresie a vieții umane.
În studiul său, Maslow a descoperit că oamenii autoactualizați sunt oameni creativi și spontani, cu un bun simț al umorului și capabili să tolereze incertitudinea. Ei apreciază ceea ce are viața de oferit, dau dovadă de o preocupare profundă pentru alții și sunt în stare să se bucure de relații apropiate, însemnate și personale.
El a pledat pentru o listă de comportamente care el a simțit că duc spre autoactualizare.
Aceste comportamente includ imperativele:
● Menține curiozitatea, atenția și mirarea pe care le-ai avut ca copil.● Fii deschis la minte și încearcă lucruri noi.● Fii sincer și dispus să riști să nu fii popular dacă nu ești de acord cu ceilalți.● Folosește-ți inteligența și muncește din greu orice ai face.● Descoperă cine ești, ce vrei și ce-i important pentru tine.● Să nu-ți fie frică să te deschizi la noi experiențe.● Asumă-ți responsabilitatea pentru viața și acțiunile tale.
Psihologia umanistă subliniază importanța participării la și dezvoltarea „întregii” persoane sau a acelor aspecte care ne fac umani – cel fizic, emoțional, intelectual și spiritual.
Să fii „adevăratul sine” înseamnă să exiști și să-ți asumi responsabilitatea pentru asta la toate nivelurile.
Prin urmare, dezvoltarea personală este procesul de a te strădui să fii cel mai bun care poți fi, cu scopul de a-ți atinge și a-ți realiza întregul potențial. Este o călătorie de autocunoaștere, autoîmbunătățire și autorealizare.
Călătoria spre interior, spre dezvoltarea personală se face uneori mai rapid prin durere. Durerea, în acest caz, este de două feluri, cea de disciplină (noul mers al autodezvoltării prin noi ritualuri) sau durerea de regret (că nu ai început nimic nou pentru sinele tău). Tu pe care o alegi?
http://www.alexandruplesea.ro/dezvoltare-prin-ritualuri/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu