Muhammad Ali, probabil cel mai mare boxer al tuturor timpurilor, a încetat din viaţă, în noaptea de vineri spre sâmbătă, la vârsta de 74 de ani.
S-a stins o legendă a boxului. Muhammad Ali a murit la un spital din Phoenix, în Arizona. Avea 74 de ani. Anunţul a fost făcut de un purtător de cuvânt al familiei, după ce presa scrisese că fostul sportiv era în stare foarte gravă. Muhammad Ali suferea, de mai bine de 30 de ani, de Pakinson. El fusese internat în spital joi pentru o infecţie respiratorie. Medicii nu-i mai dădeau însă nicio şansă, aşa că familia era pregătită pentru acest deznodământ tragic. Rudele au făcut deja aranjamentele pentru funeralii. Ceremonia va avea loc în oraşul natal al fostului sportiv, Louisville, din Kentucky, la o dată ce urmează să fie anunţată.
Muhammad Alu era internat într-un spital din Arizona, unde fusese conectat la aparate, după ce a acuzat probleme respiratorii.
Muhammad Ali suferea de aproape 30 de ani de maladia Parkinson și a fost spitalizat de două ori, la sfârşitul anului 2014 și începutul anului 2015, pentru o pneumonie și o infecție urinară.
Muhammad Ali a triumfat la Jocurile Olimpice din 1960 și, ca profesionist, a fost de trei ori campion mondial la categoria grea. Deși a fost diagnosticat cu Parkinson în 1984, el a continuat să aibă o viață activă, iar în 1996 a purtat flacăra olimpică la Atlanta.
Muhammad Ali - Cassius Clay pe numele său real - a intrat în luminile reflectoarelor în 1960, când a devenit campion olimpic. Patru ani mai târziu, devenea şi campion mondial la categoria grea şi îşi schimba numele, după ce se convertise la islam.
Avea o personalitate de showman şi era celebru pentru jocul de picioare şi pumnii iuţi. Victoriile obţinute în faţa unor boxeri ca Sonny Liston, Joe Frazier şi George Foreman l-au transformat într-o vedetă internaţională cum nu mai existase în box. A devenit însă şi un simbol pentru mişcarea de emancipare a negrilor şi a șocat Statele Unite în 1967, refuzând să satisfacă serviciul militar şi să lupte în războiul din Vietnam, din cauza convingerilor sale religioase.
Deposedat de titluri pentru că a refuzat războiul
„Mie şi altor negri ni s-a spus să mergem la 16.000 de kilometri de America şi să aruncăm cu bombe şi gloanţe în oameni nevinovaţi care nu ne-au făcut nimic. O voi spune fără ocoliş: eu nu mă duc!”, declara atunci Muhammad Ali.
Pentru aceasta, Ali a fost încarcerat, deposedat de titluri și a primit interdicția de a boxa timp de trei ani și jumătate. Curtea Supremă i-a anulat condamnarea abia în 1971, iar Ali a revenit în ring şi a obţinut două noi titluri de campion mondial - în 1974 şi 1978.
S-a retras în 1981, cu un palmares de 56 de victorii, dintre care 37 prin knockout, şi doar cinci înfrângeri.
„Ceea ce făcea din el cel mai mare luptător este faptul că talentul său depăşea, pur şi simplu, aşteptările oricui. Era cel mai rapid, cel mai bun, cel mai optimist şi nu va mai exista unul ca el. Este, poate, cel mai mare sportiv din lume, din toate timpurile”, spunea actorul Sylvester Stallone, devenit celebru, la rândul lui, pentru rolul unui boxer în seria „Rocky”.
La trei ani după ieşirea din ring, Muhammad Ali a fost diagnosticat cu Parkinson şi de atunci a trăit departe de lumina reflectoarelor, dar a continuat să influenţeze generaţii întregi, ca sportiv şi nu numai.
„Era copleşitor să vezi un om de statura lui. Doar îl vedeai şi simţeai că te înalţi, te simţeai deosebit. E unic, n-am mai întâlnit pe nimeni ca el”, mărturisea Mike Tyson, fost campion mondial la box.
În 1996, a reuşit să-şi stăpânească tremurul mâinilor suficient cât să aprindă flacăra la Jocurile Olimpice de la Atlanta. A luat parte şi la deschiderea Olimpiadei de la Londra, în 2012.A luat parte şi la deschiderea Olimpiadei de la Londra, în 2012, în scaunul cu rotile.
Muhammad Ali a fost căsătorit de patru ori şi are nouă copii. Una dintre fete, Laila, practică, la rândul ei, boxul. DIGI 24
.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu