Alberto Giacometti; Omul care merge
1. Cea mai scumpa sculptura din intreaga lumea apartine renumitului sculptor Alberto Giacometti si este denumita„Omul care merge”. Aceasta nu doar ca este cea mai scumpa sculptura din lume, dar este si una dintre cele mai scumpe opere de arta din intreaga istorie a artei, fiind si una dintre cele mai interesante sculpturi. Aceasta a fost realizata de catre sculptorul anterior mentionat, in anul 1961. „Omul care merge” este o sculptura din bronz si, dupa cum insusi numele sugereaza, aceasta infatiseaza silueta unui barbat care merge. In spatele sculpturii se ascunde o interesanta simbolisica, criticii de arta afirmand ca aceasta sculptura simbolizeaza forta umana, viata si trairile interioare ale omului precum si puterea sa de a merge prin viata mentinand un anumit echilibru. Sculptura a fost vanduta in anul 2010 de catre grupul german Commerzbank unei importante colectionare de arta – Lily Safra, in timpul unei expozitii de arta, contra sumei de 104,3 milioane de dolari, „Omul care merge” devenind cea mai scumpa sculptura a tuturor timpurilor.
Leoaica Guennol
2. Locul doi in topul celor mai scumpe sculpturi din lume este ocupat de o sculptura antica, ce dateaza de peste 5000 de ani, din timpul civilizatiei Elam, fiind descoperita pe teritoriul fostei Mesopotamii si purtand numele de „Leoaica Guennol”. Sculptura infatiseaza o fiinta hibrida, trasaturile umane fiind combinate cu cele animale, mai precis cu cele ale unei leoaice. Sculptura are o mare importanta mai ales din punct de vedere istoric, criticii de arta si istoricii ajungand la concluzia ca aceasta sculptura a fost realizata in momentul in care oamenii au inceput sa foloseasca roata si au inceput sa construiasca si sa dezvolte ample orase. De asemenea, simbolistica ascunsa in spatele sculpturilor hibride este la fel de importanta, sculptura concentrand in esenta sa valorile culturii mesopotamiene. „Leoaica Guennol” este cea mai veche opera de arta antica vanduta vreodata. Aceasta s-a aflat pentru foarte mult timp in cadrul Muzeului de Arta din Brooklyn, pentru ca in anul 2007 sa fie vanduta de catre Alstair Bradley Martin unei persoane a carei identitate nu este cunsocuta, contra sumei de 57,2 milioane de dolari.
Alberto Giacometti; Cap mare si subtire
3. Sculptura care ocupa cel de al treilea loc in topul celor mai scumpe sculpturi din lume apartine tot lui Alberto Giacometti si poarta numele „Grande tête mince” sau „Grande tête”, in traducere „Cap mare si subtire”. Aceasta este o tot o sculptura realizata in bronz si este una dintre cele mai mari sculpturi ale artistului. Sculptura infatiseaza un bust care, dintr-un anumit unghi, pare distorsionat; daca din profil chipul pare sa fie normal, atunci cand este privit din fata, capul este foarte plat in plan vertical, oferind o imagine foarte interesanta si in acelasi timp antagonica profilului. In anul 2010, sculptura a fost vanduta de catre Sidney F. Brody unei colectii private contra sumei de 53,3 milioane de dolari.
Amedeo Modigliani; Capul
4. „Capul” este numele sculpturii care ocupa cel de al patrulea loc in cadrul topului celor mai scumpe sculpturi din lume, aceasta fiind realizata de catre sculptorul Amedeo Modigliani. Opera de arta, una dintre cele mai scumpe de altfel, a fost creata in calcar de catre sculptorul anterior mentionat intre anii 1910-1912 si infatiseaza chipul unei femei purtand o masca tribala, de unde rezulta ca artistul s-a inspirat din puternica simbolistica africana. In anul 2010, sculptura a ajuns in posesia unei persoane a carei identiate nu este cunoscuta, contra sumei de 52,6 milioane de dolari.
Henri Matisse; Nu de dos, 4 etat
5. „Nu de dos, 4 état” este o interesanta sculptura realizata de catre Henri Matisse in anul 1958. Este o sculptura in bronz si infatiseaza trupul unei femei. Tot in anul 2010, sculptura a fost licitata la suma de 48,8 milioane de dolari.
Constantin Brancuşi; Doamna L.R.
6. Pe locul sase in topul celor mai scumpe sculpturi din lume se afla celebra opera de arta a sculptorului roman Constantin Brancusi – „Doamna L.R.” sau „Portretul Doamnei L.R.”. Sculptura din lemn a fost realizata intre anii 1914-1917 si a fost vanduta in anul 2009 in cadrul licitatiei organizate de catre Yves Saint Laurent contra sumei de 37,6 milioane de dolari.
Pablo Picasso; Cap de femeie
7. „Cap de femeie” este una dintre sculpturile realizate de catre Pablo Picasso, aceasta infatisand chipul Dorei Maar, iubita artistului. Sculptura a fost realizata in anul 1941 si este realizata din bronz. Criticii de arta au catalogat sculptura realizata de catre Picasso drept „bustul unei zeite”. In anul 2007, sculptura este cumparata de catre Franck Giraud contra sumei de 29,1 milioane de dolari.
Artemis si cerbul
8. „Artemis si cerbul” este o sculptura care dateaza din timpul Imperiului Roman, fiind una dintre cele mai importante opere de arta antice ale lumii. Sculptura o infatiseaza pe Artemis, zeita vanatorii, alaturi de un cerb. Valoarea sculpturii este de 28,6 milioane de dolari.
Constantin Brancuşi; Pasărea în văzduh
9. Pe locul noua in topul celor mai scumpe sculpturi din lume se afla „Pasarea in vazduh”, o interesanta serie de sculpturi realizata de catre Constantin Brancusi. Seria cuprinde 16 sculpturi, 9 dintre acestea fiind realizate din bronz, iar alte 7 din marmura. Valoarea impresionantei colectii se ridica pana la fabuloasa suma de 27,5 milioane de dolari.
Alberto Giacometti; Grande femme debout II
10. Am inceput topul celor mai scumpe sculpturi din lume printr-o opera care apartine lui Alberto Giacometti si pe parcursul topului ati putut observa ca mai multe dintre cele mai scumpe sculpturi apartin acestui artist. Topul se va incheia tot cu o sculptura realizata de catre Giacometti si anume „Grande femme debout II”. Daca prima sculptura din top infatiseaza ipostaza omului in fata vietii si incercarea de a mentine echilibrul suprem, sculptura de fata prezinta silueta unei femei tintuite in spatiu. Frica, teama, fragilitatea, lipsa puterii sunt caracteristicile care se potrivesc cel mai bine personajului feminin infatisat de Giacometti, criticii de arta afirmand ca aceasta sculptura prezinta cel mai bine imaginea omului modern in societate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu