Săptămâna trecută
am venit din Baia Mare pe la ora când se întorcea şi ciurda din localitatea
Mogoşeşti. Am observat vaci îngrijite şi atât de învăţate cu autoturismele
încât mergeau pe mijlocul şoselei, dominând drumul şi producându-le nervi
şoferilor, numai că acestea erau într-un număr foarte mic. Am avut ocazia ulterior
să vorbesc cu cineva din acest sat care mi-a spus că într-adevăr sunt din ce în
ce mai puţini proprietari de vite, că patrupedele nu merită a fi ţinute,
câştigul cu ele fiind mic de tot spre zero. Dacă în urmă cu 20 de ani în
România erau peste 7 milioane de vaci (aproape fiecare gospodărie având cel
puţin una), astăzi de-abia sunt 2 milioane de vite. Cauzele ar fi multiple,
începând cu scăderea suprafeţelor păşunilor, o legislaţie deficitară, un preţ
de batjocură pentru litrul de lapte plus pieţe de desfacere aproape
inexistente.
Se ştie că
laptele este alimentul cel mai complet şi cel mai uşor de asimilat de
organismul uman, contribuind la menţinerea stării de sănătate, iar în cazul
copiilor şi adolescenţilor la creşterea şi dezvoltarea armonioasă a acestora.
Un pahar de lapte de vacă conţine aproximativ 150 de calorii, 8 grame de
proteine, 11g de glucide, 8 grame de grăsime, 290 mg calciu şi cantităţi importante
din vitaminele A, D şi B12.
Îmi amintesc că
în piesa de teatru „Oile Domnului” de Valeriu Butulescu era o replică de ţinut
minte: „Brânza face puterea unei naţiuni! Nu în aur trebuie acoperită o monedă
forte, ci în produse lactate. Laptele stă la baza Universului.”
Ce să facem însă
că litrul de lapte este vândut la procesatori cu 70-80 de bani litrul (cel
puţin la Lucăceşti
şi Mireşu Mare, iar kilogramul de fân costă 6 lei), şi asta în comparaţie cu un
litru de suc aşa zis natural (dar cu E-uri, conservanţi şi coloranţi) care este
mai scump de 5 ori! Apoi mai sunt întârzierile de una-două luni la achitarea
banilor pe lapte şi nu în ultimul rând modul defectuos de acordare a
subvenţiilor pe păşune şi cap de animale. Şi atunci să ne mai mirăm că orăşeanul
merge la supermarket şi cumpără produse lactate din Ungaria, Cehia şi Polonia.
Numai anul trecut România a importat
produse lactate în valoare de peste 275 de milioane de euro din ţările membre ale
UE, din care peste 50 milioane de euro reprezintă importurile din Ungaria, iar
40 milioane de euro din Polonia! Sper să nu apucăm ziua când o să ne fie dor să
vedem cum arată o Bălţată românească sau Bruna de Maramureş, chit că ne produc
nervi când se baligă pe şosele patriei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu