Luni, 5 decembrie
ora 11, Sala de conferinţe
În acest an Asociatia Esperando în parteneriat cu Asociația Nevăzătorilor marchează Ziua Internatională a Personalelor cu Dizabilități la Biblioteca Județeană “ Petre Dulfu” din Baia Mare. Prin intermediul acestui eveniment dorim să ne bucurăm împreună cu cei din comunitate, parteneri, colaboratori, aparţinători, membrii, de realizarile tinerilor și adultilor cu nevoi speciale din cadrulAsociației Esperando și Asociației Nevăzătorilor.
Tinerii și adulții cu nevoi speciale au dorit să aducă în atenția comunității această zi prin realizarea și expunerea unor lucrări personale, la care au muncit cu multă dăruire. Pornind de la experiențele lor de viață, de la hobyurile și interesele lor au dezvoltat mici proiecte pe care le vor face publice pentru toți cei interesați.
Proiectele vor fi expuse pe holul Bibliotecii Județene (timp de trei zile) și susținute de persoanele cu nevoi speciale în Sala de conferinte a Bibliotecii. Acestea le vor vorbi participanților despre egalitatea de șanse văzută prin prisma experienței personale.
Asociaţia Nevăzătorilor din Baia Mare va prezenta metode de lucru cu persoanele nevăzătoare. De asemenea, va avea loc o demonstraţie privind modul de utilizare a ustensilelor și mașinii de scris Braille şi a unei aplicaţii speciale pentru smartphone la nevăzători.
ora 13, Salonul Artelor
Miercuri, 7 decembrie
ora 17, Sala de conferinţe
Fotograful Răzvan Voiculescu lansează, miercuri, 7 decembrie, ora 17.00, la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare, albumul de fotografie și filmul „DOR de ROST”, la doi ani de la prima parte a aceluiași proiect, „ROST – esențe, gusturi și stări românești”.
Evenimentul va include o proiectie de fotografie și vizionarea filmului “Dor de ROST” urmate de un recital Grigore Leşe.
Prezintă: Dr. Ioan Marchiş
Prezintă: Dr. Ioan Marchiş
Invitat special: Grigore Leşe
Noul album “DOR de ROST” conține 320 de pagini de ipostaze impresionante ale rostului, această “colecție de căutări”: meşteşuguri, obiceiuri, momente, poveşti de viaţă. Albumul este însoțit de o hartă artizanală a „Păstrătorilor de Rost” și de un DVD cu scurtmetraj, produs de Ana Maria Pîrvan, Răzvan Voiculescu și Răzvan Sima.
„E un album pe care, odată ce îl parcurgi, ajungi să vezi fragmente ale unei lumi fascinante, pe care în vuietul vieții contemporane, mulți o credeam pierdută: satul românesc în viziunea lui Răzvan Voiculescu. E o lume veche, de emoții intense și întinse cât o țară – despre cele bine orânduite, ale noastre”. Răzvan Voiculescu - Fotograf
Ambele volume ale proiectului ROST au avut ca temă principală ideea unei lumi aflate la apus și faptul că în satele şi oraşele mici ale României majoritatea meşteșugurilor tradiționale dispar, iar odată cu ele, și crezul și tradiția satului tradițional.
Răzvan Voiculescu a vrut să surprindă în noul său album ideea de rost pe care o reprezintă păstrătorii de tradiții, de care vom auzim din ce în ce mai des ca fiind ultimii de acest fel: „ultimul fierar”, „ultimul potcovar”, „ultimii rapsozi”. Dincolo de impactul cultural, beneficiul social al proiectului este acela de a oferi o alternativă de modele, de eroi autentici, umani, plini de riduri, dar mai ales de povești.
„Am început prin a căuta Rostul românesc. I-am aflat pe păstrătorii lui. Şi cunoscându-i pe ei, am început să mă recunosc pe mine. Câteodată într-o vorbă pe care mi-au spus-o, altădată într-un gest, de multe ori chiar şi într-o tăcere. Şi nu de puţine ori într-un blid aburind”.
Răzvan Voiculescu - Fotograf
Joi, 8 decembrie
ora 17, Sala de conferinţe
Conferinţă despre Terapia Craniosacrală
Terapia Cranio-Sacrală este o metodă de evaluare şi corecţie, care stimulează procesul natural al corpului de auto-corectare şi auto-vindecare, şi mecanismul individual de însănătoşire naturală şi disipare a efectelor negative. Folosind o atingere blânda, în general de numai 5 grame, similar cu greutatea unei monede de 5 bani, terapeutul eliberează restricţiile din sistemul craniosacral, ceea ce duce la îmbunătăţirea funcţionării sistemului nervos central.
Prezintă: Mihaela GUGU, unica persoană acreditată în România să predea Terapia craniosacrală metoda Upledger.
Vineri, 9 decembrie
ora 17, Sala de conferinţe
Asociaţia "Maramureş pentru Viaţă şi Familie" în colaborare cu Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare vă invită la conferinţa „Pruncul în pântecele mamei - cea mai mare minune din Univers”.
Tema, menită să accentueze cât de important este să alegem Viaţa pe care o sădeşte Dumnezeu în om, va fi susţinută de Claudiu Bălan, preşedintele Asociaţiei „Ortodoxia Tinerilor” din Galaţi.
Evenimentul, desfăşurat cu binecuvântarea arhierească a Preasfinţitului Părinte Iustin Sigheteanul, are loc vineri, 9 decembrie, de la orele 17, în Sala de Conferinţe a Bibliotecii Judeţene "Petre Dulfu" din Baia Mare. Invitatul conferinţei, Claudiu Bălan, este tată a trei fetițe şi se implică în numeroase proiecte menite a sădi şi întări dragostea oamenilor pentru Dumnezeu şi semeni.
În cadrul evenimentului, cei prezenţi vor putea afla detalii şi despre obiectivele Asociaţiei „Maramureş pentru Viaţă şi Familie”, care şi-a propus să vină în sprijinul mamelor aflate pe punctul de a avorta sau de a abandona copilul, dar care îşi doreşte şi promovarea unei culturi creştine a familiei. Despre noua asociaţie vor vorbi: Marius Sima, iniţiatorul Manifestărilor Pro-Vita de la Baia Mare şi Florin Barbur, psiholog.
ora 17, Salonul Artelor
Va avea loc vernisajul expoziţiei de pictură „Salonul de iarnă” a membrilor Asociaţiei Artiştilor Plastici „Alexandru Şainelic”, organizat în colaborare cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş şi Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”.
Prezintă: dr. Ştefan Mariş, director CJCPCT Maramureş
Sâmbătă, 10 decembrie
ora 12, Sala de conferinţe
Asociaţia „Link Center” în colaborare cu Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai” Baia Mare şi Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” organizează spectacolul „Mendebilul” - oneman show.
Scenariul, regia şi interpretarea: actorul Sorin Poamă
Evenimentul face parte din proiectul „Spectacol de teatru după nuvela omonimă de M. Cărtărescu”, realizat cu sprijinul Municipiului Baia Mare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu