luni, 31 iulie 2017

Ștefan Lupu și Codrin Mocanu participă la Universiada de Vară 2017

 Naționala universitară a României va participa în perioada 17-31 august la ediția a 19-a a Jocurilor Mondiale Universitare. Competiția de va desfășura în orașul Taipei (Taiwan).
    În lotul care se pregătește în aceste zile la Craiova, sub comanda antrenorilor Dănuț Pascu și Ovidiu Macarie, au fost incluși și jucătorii echipei Știința Explorări Baia Mare, Ștefan Lupu și Codrin Mocanu.
    România va juca la Universiada de Vară 2017 într-o grupă din care mai fac parte Chile, Cehia, Rusia, Hong Kong și Australia.
                                                              Cristi SOMEŞAN

Top 5 Moara lui Gelu în 1 august 2017


1. Despre titularizare şi alte idei... - 2171 vizualizări;

2. Rezultate finale educatori... - 825 vizualizări;

3. În loc de editorial - 675 vizualizări;

4. Pomohaci, aplaudat la primul spectacol...-532 vizualizări;

5. Paula Ecaterina Zăhan, o tânără poetă...- 480 vizualizări.

Ministrul Culturii: „Am putea avea peste o mie de proiecte pentru Centenarul Marii Unirii”


 Criteriile pentru Programul national de activitati pentru Centenar, finantate de statul roman, vor fi facute publice saptamana viitoare, iar ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, spera ca in acest program sa fie peste o mie de proiecte, scrie Agerpres.
Potrivit ministrului Culturii, manifestarile pentru Centenarul Marii Unirii si Razboiului de Întregire a Neamului se vor desfasura nu numai in 2018, ci se vor intinde si in 2019 si 2020.
"Nu este o misiune exclusiv a Guvernului, este o sarbatoare a poporului român si suntem convinsi ca toti romanii, indiferent de nationalitate, vor participa la aceste momente de sarbatoare. Prin Departamentul Centenar vom incerca sa centralizam toate proiectele, sa sprijinim finantarea lor, dar fiecare oras, comuna judet, institutie, minister, societate comerciala, fundatie, asociatie este libera sa-si exprime bucuria celebrarii Centenarului avand in Ministerul Culturii un sprijin', a declarat duminica, pentru Agerpres, ministrul Romaşcanu.
Ministrul Culturii a mai spus ca descentralizarea se va face pana la nivel de comunitate si ceea ce se va filtra printr-un set de criterii care se vor face publice saptamana viitoare va trece in Programul national de activitati pentru Centenar, care vor fi finantate de catre statul român.

"Avem deja 13 proiecte stranse, speram sa avem peste 1.000 de proiecte in toata tara pe care sa le avem in program', a mai declarat sursa citată. HotNews.ro

Parisul va găzdui Jocurile Olimpice de Vară din 2024. Los Angeles pe cele din 2028

Autorităţile din Los Angeles au ajuns, luni, la un acord cu reprezentanţii Comitetului Internaţional Olimic pentru găzduirea Jocurilor Olimpice de Vară din 2028, lăsând în cursa pentru organizarea Olimpiadei din 2014 doar capitala Franţei, Paris, informează The Associated Press.


 ”Prin acest acord se realizează încă un pas pentru aducerea Jocurilor Olimpice în oraşul nostru pentru prima data în această generaţie”, a declarat Eric Garcetii, primarul oraşului Los Angeles.
Acest acord vine după votul de la începutul lunii a Comitetului Internaţional Olimpic prin care s-a luat decizia în privinţa organizatorilor Olimpiadelor din 2024 şi 2028. Astfel, s-a decis ca oraşele Paris şi Los Angeles să organizeze Jocurile Olimpice din 2024 şi 2028. Iniţial, ambele au candidat pentru ediţia din 2024, însă anunţul oficialilor din Los Angeles a clarificat situaţia. Prin urmare, Parisul a rămas singurul oraş rămas în cursa pentru organizarea Jocurilor Olimpice de Vară din 2024.
Oficialii Parisului au salutat decizia Los Angelesului şi au precizat că vor coopera cu Comitetul Internaţional Olimpic pentru a găsi o soluţie cât mai bună pentru ambele oraşe şi pentru buna desfăşurare a celor două ediţii a Jocurilor Olimpice.
Oraşul Los Angeles a mai găzduit Jocurile Olimpice în 1984 şi în 1932, iar Parisul în 1900 şi în 1924.
Ediţia din 2020 a Jocurilor Olimpice se va desfăşura la Tokyo, după ce ediţia precedentă a fost organziată de Rio de Janeiro.


                                                                                                C.S.

Pensionari masive la varful SRI - zece generali din SRI au fost trecuti in rezerva de presedintele Iohannis

Zece generali din Serviciul Roman de Informatii au fost trecuti in rezerva luni prin decrete semnate de presedintele Klaus Iohannis. Printre acestia - Elena Istode, general de brigada, si despre care o parte a presei afirma ca a fost sefa "acoperitilor" din SRI.


Cine sunt generalii trecuti in rezerva de Klaus Iohannis:
  • general de brigada - cu o stea Zarnescu Daniel
  • general de brigada - cu o stea Ceausu Gheorghe
  • general de brigada - cu o stea Cozma Sorin-Gabriel
  • general de brigada - cu o stea Istode Elena
  • general de brigada - cu o stea Stan Viorel-Adrian
  • general de brigada - cu o stea Morgos Marioara
  • general de brigada - cu o stea Babiuc Vasilica
  • general de brigada - cu o stea Valeanu Cornel
  • general de brigada - cu o stea Posastiuc Emilia-Cristina
  • general de brigada - cu o stea Stoica Constantin-Marius
Miercurea trecuta, seful Serviciul de Telecomunicatii Speciale, Marcel Opris - unul dintre cei mai longevivi sefi de servicii secrete din Romania - a fost trecut in rezerva, la cererea sa, potrivit unui decret semnat miercuri de presedintele Klaus Iohannis. Tot atunci a fost trecut in rezerva general - maiorul cu doua stele Ioan Balaure, director-adjunct economic in STS.

Surse din sistem au explicat pentru HotNews.ro ca pensionarea lui Opris a fost motivata de faptul ca anul viitor, cand implineste 60 de ani, ar fi fost obligat oricum sa se retraga prin efectul legii (nu mai poate fi general activ dupa aceasta varsta) si ca ar fi preferat sa iasa acum pentru a nu risca diminuarea pensiilor speciale cu care tot ameninta guvernul. 

Aceste treceri in rezerva vin in contextul in care Guvernul se pregateste sa adopte saptamana viitoare o OUG prin care modifica Legea pensiilor speciale pentru politie, armata si servicii secrete, dupa cum au declarat pentru HotNews mai multe surse guvernamentale.

Potrivit acestora, proiectul de ordonanta este pregatit in mare secret de ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, impreuna cu un grup restrans din care face parte si secretarul de stat din Ministerul Justitiei Mariana Mot. Initiatorul proiectului de OUG ar urma sa fie, insa, Ministerul de Finante.

Potrivit surselor Hotnews, acesta ar fi motivul real pentru care Liviu Dragnea a anuntat convocarea sesiunii extraordinare a Parlamentului pentru miercuri.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat luni ca ordonanta de urgenta privind pensiile speciale va intra in sedinta de guvern de miercuri. 

"Inteleg ca nu se umbla la varsta de pensionare”, a afirmat Carmen Dan, adaugand ca nu vrea sa se pronunte pe fondul actului normativ. 

Pe de alta parte ea a spus ca trebuie sa renuntam la "tema ipocriziei" in conditiile in care din sistem se iese la pensie la 45 de ani, desi MAI are un deficit de 20.000 de angajati, deficit care tot creste. HotNews.ro


Cod portocaliu şi cod galben de caniculă în aproape toată ţara !


Meteorologii au emis avertizări cod galben şi portocaliu, valabile de marţi, 1 august, şi până joi, 3 august, perioadă în care maximele vor ajunge la 39 de grade Celsius.
 Cod portocaliu şi cod galben de caniculă în aproape toată ţara. Temperaturile ajung la 39 de grade Celsius. Valul de căldură va persista şi la sfârşitul săptămânii
Pentru ziua de marţi, 1 august, meteorologii anunţă cod galben de caniculă pentru aproape jumătate de ţară. Valul de căldură se va extinde în majoritatea regiunilor, iar în Banat, Crişana, Maramureş, cea mai mare parte a Transilvaniei şi în sud-vestul Olteniei, vremea va fi caniculară şi disconfortul termic în accentuare.
Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pe arii relativ extinse pragul critic de 80 de unităţi şi local îl va depăşi uşor.
Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 35 şi 38 de grade Celsius.


Pentru miercuri şi joi (2 - 3 august) sunt anunţate cod portocaliu şi cod galben de caniculă.
Valul de căldură se va intensifica şi va cuprinde toată ţara. Vremea va fi caniculară, indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în general peste pragul critic de 80 de unităţi, iar local minimele nocturne nu vor coborî sub 20 de grade.
În Banat, Crişana, Maramureş, cea mai mare parte a Transilvaniei şi în sud-vestul Olteniei disconfortul termic va fi deosebit de accentuat şi se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 36 şi 39 de grade.
În nordul şi estul Olteniei, sud-estul Transilvaniei, Moldova, Muntenia şi Dobrogea, disconfortul va fi ridicat, iar maximele termice se vor situa în general între 35...37 de grade.


                                   Valul de căldură va persista şi la sfârşitul săptămânii.


                                                                                                ANMR

Semnificaţii istorice pentru ziua de 1 august


 În 1915, s-a născut Gellu Naum, poet, prozator şi dramaturg, considerat cel mai important reprezentant român al curentului suprarealist şi unul dintre ultimii mari reprezentanţi ai acestuia pe plan european:"Castelul orbilor", "Zenobia", "Cartea cu Apolodor". A murit la data de 29 septembrie 2001.
1744 - S-a născut naturalistul Jean-Baptiste de Monet Lamarck (d. 18 decembrie 1829)
1818 - S-a născut prima femeie astronom, Maria Mitchell (d. 28 iunie 1889)
1819 - S-a născut prozatorul şi poetul Herman Melville: "Moby Dick", "Timoleon" (d. 28 septembrie 1891)
1828 - A încetat din viaţă Alexandru Ipsilanti, conducătorul mişcării eteriste de la 1821 (n. 12 decembrie 1792)
1883 - S-a născut Pan Halippa, poet şi publicist din Basarabia, promotor al unirii acesteia cu România. Membru marcant al Partidului Naţional Ţărănesc, parlamentar în toate legislaturile între anii 1918-1940, ministru în guvernul României Mari în perioada 1927-1931 (d. 30 aprilie 1979).
1901 - Vede lumina tiparului primul tratat consacrat istoriei limbii române, "Histoire de la langue roumaine", de Ovid Densuşanu.
1908 - A încetat din viaţă istoricul Ştefan Dimitrie Greceanu, medievist cu preocupări privind genealogiile familiilor boiereşti din Ţara Românească (n. 19 septembrie 1825).
1921 - A fost creată Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga
1930 - S-a născut Pierre Bourdieu, unul dintre cei mai importanţi filosofi şi sociologi contemporani. (d. 23 ianuarie 2002)
1936 - S-a născut creatorul de modă Yves Saint Laurent, considerat ca fiind unul dintre cei mai mari designeri din secolul 20. (d. 1 iunie 2008)
1943 - A încetat din viaţă, la Viena, arhitectul Horia Creangă (nepotul lui Ion Creangă). A proiectat, printre altele, imobilul ARO din Bucureşti, hotelul ARO din Braşov, teatrul Giuleşti din Bucureşti, precum şi clădirile Fabricii de locomotive "Malaxa". (n.1892)
1993 - S-a declanşat greva minerilor din Valea Jiului
2001 - Fostul suveran al României, Mihai I, a cerut retrocedarea Castelului Peleş, precum şi a altor imobile din jurul castelului, ca şi o serie de terenuri virane din judeţul Prahova
2003 - A încetat din viaţă actriţa Marie Trintignant: "Strigătul mătăsii", "Pădurea ucigaşă", "Lunga noapte de dragoste" (n. 21 ianuarie 1962)
2008 - A avut loc o eclipsă totală de Soare, vizibilă în România ca eclipsă parţială.

ION

Dialog pseudoplatonic copiat după Ion al lui Platon.                                                                      



Despre literați și pensii



Textul acestui Dialog apocrif și aporetic a fost transcris după originalul aflat la Biblioteca din Alexandria (jud. Teleorman).
Personajele dialogului: DAN, SILE, THEO, ALEX, SANDU, CICA, ICA ș.a.                           
și bineînțeles SOCRATE.
Locul acțiunii: terasa Academiei de Onirism, Jubilație și Trândăvie (OJT)



SOCRATE (stând la masă, către Dan care se apropie de Academie)  Salut, Dan! Ce faci, cu ce treabă prin Cetate? Ai și astăzi vreun proces ca de obicei, ori ai venit numai așa?
DAN (luând loc) Nu, astăzi nu am proces, am venit anume în Baie la Bibliotecă, să caut o carte. 
SOCRATE  Bei ceva?
DAN  Numai un ceai.
SOCRATE  Dar văd că ai o geantă mare și grea cu tine. Ce ai acolo ? Poate niște daruri cu care să-i îmbunezi pe cei care care împart Dreptatea?
DAN  Nu  Socrate, pe Zeus, am o carte.
SOCRATE  O carte? Zău, o singură carte?  Și ce fel de carte poate fi așa de mare, Biblia?
DAN  Nu Socrate, este o carte de poezie, scrisă de către un poet cunoscut în Baie. Cartea aceasta a lui este în trei volume, conține mai multe mii de poezii și aproximativ tot atâtea mii de pagini, în total șapte kile de metafore prima, am cântărit-o chiar eu.
SOCRATE  Înseamnă că este vorba de un poet important. Eu l-am citit pe un alte poet, Eminescu. Acestuia i-a apărut în timpul vieții o singură carte, în format mic, care cântărește 350 de grame. Înseamnă că poetul tău cu cartea de șapte kilograme o fi de vreo douăzeci de ori mai important? 
SANDU (intrând în vorbă)  Hai, Socrate, vorbești așa pentru că ești invidios pe poet.
SOCRATE  Da’ ce să am eu de împărțit cu el? Tu i-ai citit cartea?
SANDU  Nu, dar mă gândesc că tipărirea o fi costat o grămadă de bani. Gândește-te și tu câtă hârtie și cerneală s-o fi consumat, câți copaci tăiați, câtă poluare chimică produsă de industria coloranților și așa mai departe.
DAN  Vezi, Socrate, cartea poetului acesta are o Prefață scrisă de către un critic literar venerabil, care este trecut bine de optzeci de ani.
SOCRATE  Și ești sigur că acest critic nu și-a pierdut încă luciditatea? 
DAN  Cred că nu și-a pierdut-o în întregime, pentru că la atâtea mii de pagini de poezie venerabilul a scris o Prefață de numai două pagini.
VAX SILE (intrând în vorbă)  Da’ voi, filosofii, de ce îi invidiați pe poeți, de ce nu scrieți și voi așa, cărți de mii de pagini?
SOCRATE  Cu filosofii e altă treabă. Spre deosebire de poet, pentru filosof nu este de ajuns să aibă vocație și să intre în acea stare de transă numită inspirație pentru a scrie, mai este nevoie și de altceva, de cunoaștere și cultură. Scriu și filosofii, dar în felul lor. Unii scriu foarte puțin sau chiar deloc, pentru că gândesc la fel. Alții scriu mult, dar îi înțelege foarte puțină lume, tocmai pentru că spun foarte mult. Și în fine alții, un Erasmus sau un Nietzsche de pildă, au scris cărți nu mai mari de o sută de pagini, dar cărți care au zguduit lumea.
CICA  Dar pe Zeus, Socrate, despre criticii literari ce părere ai?
SOCRATE  Criticii adevărați sunt foarte rari. Marea lor majoritate se dedau la ceea ce Maiorescu a numit beție de cuvinte.
ICA  Și această beție este un lucru rău, Socrate?
SOCRATE  Atâta vreme cât acest fel de beție nu costă bani, nu poate fi un lucru rău.
THEO  Dar ia ascultă, Socrate, analfabeții dacă scriu și ei, acesta e un lucru rău?
SOCRATE  Dacă analfabeții scriu în loc să facă rele și mai mari decât scrisul fără rost, atunci scrisul lor nu poate fi un lucru rău. Dar este adevărat că poeții care scriu mult câștigă la fel de mult?
ICA  Da de unde, Socrate, nu câștigă nimic. Ba unii pe deasupra, cum a fost cazul meu bunăoară, mai cheltuiesc și bani, numai ca să fie publicați.
SOCRATE  Păi, cei care îi citesc nu cumpără cărțile lor?
ALEX  Nu, sunt foarte puțini cei care dau bani pe cărți așa cum fac eu, dar cei mai mulți așteaptă să le primească gratis.
SOCRATE  Atunci măcar aceștia îi citesc pe poeți?
ALEX  Nu toți, nici măcar cei care primesc cărțile cadou nu le citesc toți.
SOCRATE  Pe Zeus, asta înseamnă că poeții nu se citesc toți nici măcar între ei!
ALEX  Așa s-ar părea, Socrate.
SOCRATE  Dar poeții, scriitorii în general nu sunt organizați și ei într-o breaslă a lor? Și dacă da, cam câți membri poate să aibă această Uniune a lor? 
NELU  Mulți, poate peste trei mii.
SOCRATE  Par într-adevăr cam mulți, dar oricum trebuie să fie oameni de geniu, care se bucură de faimă și de o celebritate deosebită. Tu îi cunoști pe toți?
NELU  Nu.
SOCRATE  Dar poate că din trei mii, cunoști vreo trei sute?
NELU  Nu Socrate, nu cunosc chiar vreo trei sute.
SOCRATE  Atunci poate cunoști vreo treizeci. Ai putea să-mi spui acuma vreo treizeci de nume?
NELU  Mărturisesc Socrate, că poate nu aș reuși acuma să-ți spun pe de rost vreo treizeci de nume.
SOCRATE  Atunci s-ar părea că nici măcar membrii Uniunii Scriitorilor nu se cunosc și, deci,  nu se citesc între ei.
NELU  Așa s-ar părea, Socrate.
SOCRATE  Atunci pentru ce scriu oare oamenii aceștia, dacă îi citește prea puțină lume, nu câștigă nici bani din scris și nu se bucură nici de faimă și respect ca scriitori?
DAN  La pensii nu te-ai gândit, Socrate? Uniunea Scriitorilor dă la fiecare membru al ei câte o pensie, indiferent dacă scrie bine sau nu, dacă este citit sau nu.
SOCRATE  Înseamnă că pensia și orgoliul sunt motivele pentru care oamenii aceștia scriu, totuși, fără să spună nimic. 

Dialog transcris cu acribie de către Gheorghe D. GLODAN




MĂSURI DE PREVENIRE PENTRU PERIOADELE CANICULARE


-         POPULAȚIE   -



Recomandări privind protecția populației pe timpul caniculei:

• Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineții sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spații dotate cu aer condiționat (magazine, spații publice);
• Evitați aglomerațiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11,00 – 18,00;
• Purtați haine lejere, subțiri, deschise la culoare, pălării și ochelari de soare;
• Beți 1,5 – 2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe și ceaiuri călduțe (soc, mușețel, urzici);
• Mâncați fructe și legume (pepene, prune, roșii) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apă); mâncați echilibrat și variat, insistând pe produsele cu valoare calorică mică;
• Evitați băuturile ce conțin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare;
• Evitați alimentele cu un conținut sporit de grăsimi, în special de origine animală;
• Nu consumați alcool – vă deshidratează și vă transformă într-o potențială victimă a caniculei;
• Mențineți legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilități), interesându-vă de starea de sănătate a acestora și oferiți-le asistență ori de câte ori au nevoie;
• Nu lăsați copiii/animalele de companie singuri/singure în autoturisme;
• Cereți sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferință, manifestat de dumneavoastră sau copilul dumneavoastră;
• Persoanele care suferă de diferite afecțiuni își vor continua tratamentul, conform indicațiilor medicului. Este foarte util ca în perioada caniculară să se consulte medicul curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente;
• Pentru ameliorarea condițiilor la locul de muncă se vor reduce intensitatea și ritmul activităților fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static și se vor alterna perioadele de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător.

                                PREFECTURA MARAMUREŞ

Ilie Șerbănescu: Juncker, odată întors la Bruxelles, a mai făcut un ”cadou” strict de tip colonial României

După ce, venit la București, l-a pupat pe frunte pe dl Traian Băsescu în fața parlamentarilor și a camerelor de luat vederi – probabil în semn de mulțumire pentru contribuția acestuia la înregimentarea colonială a României în UE pe timpul mandatelor sale prezidențiale –, dl Jean Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, odată întors la Bruxelles, a mai făcut un cadou strict de tip colonial României, indiferent de guvernul pe care aceasta îl are: a somat-o să respecte cât mai degrabă deficitul bugetar așa-zis „structural“, care ar fi cam de 1% din PIB, și nu de 3% din PIB, cât prevăd normele de stabilitate economico-financiară ale UE. Aceasta, apropo de „programul“ dlui Tudose!
Legătura cu pupicul dăruit dlui Traian Băsescu nu este câtuși de puțin forțată. Pe timpul mandatelor dlui Traian Băsescu, au avut loc intrarea României în UE și acceptarea de către România a prevederilor din Tratatul de Aderare, cu toate consecințele aferente. Pe timpul mandatelor dlui Traian Băsescu, a fost înlocuit proprietarul român al economiei din România cu un proprietar străin, îndeosebi vest-european. Pe timpul mandatelor dlui Traian Băsescu, s-a produs colonializarea României și, nu în ultimul rând, nimeni altul decât dl Traian Băsescu a fost cel care a adoptat, pe seama poporului său, programul UE de înfruntare a crizei economice.
În particular, în această privință, dl Traian Băsescu a fost inițiatorul și aplicatorul în România al unui program mai catolic decât cel papal de la Bruxelles, prevăzând tăieri de salarii, înghețări de pensii și majorări de impozite, precum și preluatorul în numele României al ticăloșiei Merkel privind obligația de reducere draconică spre zero a deficitului bugetar, ca pretinsă modalitate de luptă pentru stabilitate economică și financiară! Reducere draconică a deficitului bugetar care s-o mai potrivi cât de cât unei țări dezvoltate, dar care, pentru o țară ca România, înseamnă definitiv și irevocabil încremenirea în starea de subdezvoltare!
Era o obligație pe care o țară subdezvoltată ca România nu trebuia să și-o asume, după cum actualele țări dezvoltate (în frunte cu Germania, care a inventat acum plafonarea deficitului bugetar) nici nu se gândeau cumva s-o promoveze în toiul eforturilor lor de dezvoltare, ci, dimpotrivă, au practicat decenii la rând deficitul bugetar ca mijloc de impulsionare a dezvoltării. Formula era chiar fundamentată „științific“ și se numea „deficit spending“. A veni acum, după ce te-ai dezvoltat, inclusiv printr-o asemenea formulă, și ai ocupa poziții dominante și favorizante în piață, să susții plafonarea deficitului bugetar cu caracter generalizat, este o imensă mârșăvie! Țările dezvoltate n-au decât s-o promoveze, dar pentru ele, și nu pentru cei care au și ei dreptul istoric de-a o folosi în eforturile de dezvoltare. Nu întâmplător l-a pupat dl Juncker pe dl Băsescu pe frunte în văzul public! Deficitul zis „structural“, conceput la Berlin, este o invenție ticăloasă la care subdezvoltații nu trebuie să se asocieze, așa cum a făcut-o dl Traian Băsescu în numele României! Nu trebuie să se asocieze deoarece aceasta interzice de fapt participarea fondurilor publice la dinamizarea dezvoltării.
Am citit că dl Dragnea s-a ofuscat de somația Bruxelles-ului, considerând-o o „discriminare“, în măsura în care corifei de prim rang de prin UE au depășit, nu în mod excepțional, ci sistematic, nu numai pragul deficitului zis „structural“ de 1-2% din PIB, ci și pe cel de 3% din PIB al stabilității economico-financiare, fixat tot la Bruxelles, și nu au pățit nimic! Nu este doar o „discriminare“, dle Dragnea, este o mârșăvie în toată regula! La care însă a pactizat deopotrivă dl Traian Băsescu! Dacă se mai simte și în forță și nu numai cu dreptatea de partea sa, dacă se consideră cumva mai bun decât dl Traian Băsescu, dl Dragnea n-are decât a ignora sau chiar a dezavua public somația Bruxelles-ului – de altfel, prima, deocamdată unica, din istorie în domeniul cu pricina! România n-are ce căuta în UE cu această mizeră anatemă, mai gravă și mai înjositoare decât MCV-ul, de care s-a lăudat dl Juncker pe la București că va elibera România!
Autor: Ilie Șerbănescu
Sursa: Cotidianul

Predare de mandat la Instituția Prefectului – Județul Maramureș



Prefectul județului Maramureș, Vasile Moldovan, și subprefectul Alexandru Cosma au avut astăzi, luni, 31 iulie, la Palatul Administrativ, o întâlnire cu fostul prefect Sebastian Mihai Lupuț și cu fostul subprefect Gavriș Ardelean. Cei din urmă le-au prezentat prefectului și subprefectului principalele probleme cu care se confruntă administrația județului, un rezumat al activității din mandatul precedent, precum și proiectele aflate în curs de derulare.
Vasile Moldovan și Alexandru Cosma vor fi învestiți oficial în funcțiile de prefect, respectiv subprefect, într-o ceremonie care va avea loc mâine, de la ora 11,30, în sala Bogdan Vodă a Palatului Administrativ. La ceremonie va participa și Emilian Mihai Dan Chirica, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne.

Instituția Prefectului – Județul Maramureș



Implantul dentar într-o zi - o nouă abordare pentru înlocuirea dinţilor lipsă


Este posibila înlocuirea unui dinte distrus cu un implant dentar într-o singura zi?!

Sunt implanturile dentare imediate o solutie viabila de tratament? Care sunt riscurie si beneficiile acestui nou tip de abordare si cine poate beneficia de acest tratament?

Iata cateva din intrebarile la care doctorul stomatolog George Ghidrai raspunde pentru Ziare.com.

Implanturile dentare reprezinta astazi cea mai buna metoda pentru inlocuirea dintilor lipsa. Datorita avantajelor incontestabile, refacerea arcadelor dentare cu ajutorul lucrarilor pe implanturi este superioara atat puntilor dentare clasice, cat si protezelor mobilizabile.

Totusi, metoda traditionala de tratament cu implanturi se poate intinde pe o perioada destul de lunga (uneori, chiar pana la un an), deoarece implica o serie de etape. De exemplu, daca doriti sa va inlocuiti un dinte distrus din zona frontala cu o coroana ceramica sustinuta de un implant dentar, este nevoie de 3 etape distincte:

a) Extractia dintelui distrus. Dupa extractie, in metoda traditionala este nevoie de o perioada de 4 pana la 6 luni inainte ca un implant sa poata fi pozitionat. In acest timp, in interiorul alveolei ramase goale se va forma tesut osos nou care va oferi suport implantului dentar.

b) Pozitionarea implantului. Dupa trecerea perioadei mai sus amintite, implantul dentar se va plasa in osul maxilar in urma unei interventii chirurgicale. La sfarsitul interventiei, implantul este de cele mai multe ori acoperit de gingie, urmand sa se astepte o noua perioada pentru osteointegrarea acestuia. Osteointegrarea reprezinta procesul prin care implanturile dentare vor forma o legatura stransa cu osul maxilar. De obicei, aceasta dureaza intre 3 si 6 luni.

c) Confectionarea coroanei ceramice ce va acoperi implantul. Dupa ce implantul s-a integrat in interiorul osului maxilar, se trece la executarea lucrarii dentare care va acoperi implantul. Si acest proces se poate intinde pe o durata variabila de timp (1, chiar 2 luni) deoarece este nevoie de mai multe sedinte de proba si retusuri inainte sa fie fixata definitiv coroana dentara.

Implantul dentar intr-o zi - o noua abordare

Cum ar fi daca toate aceste etape s-ar putea realiza pe parcursul unei singure sedinte? Implanturile dentare imediate (cunoscute si sub numele de "implanturi dentare intr-o zi") reprezinta o noua abordare prin care atat extractia dintelui distrus, cat si plasarea implantului si chiar a coroanei ce va acoperi implantul se realizeaza in timpul aceleiasi sedinte.

Cine poate beneficia de implanturi imediate?

Este necesar sa subliniem ca implanturile imediate nu sunt potrivite pentru orice pacient, iar selectia cazurilor trebuie sa fie extrem de riguroasa.

Candidatul ideal este un pacient cu sanatate generala si orala buna, iar tehnica este indicata mai ales in zonele frontale ale cavitatii bucale, unde o restaurare rapida a unui dinte lipsa este cu adevarat importanta.

O igiena orala extrem de riguroasa si respectarea exacta a indicatiilor de ingrijire impuse de medicul implantolog sunt conditii obligatorii pentru pacientii ce doresc sa opteze pentru aceasta abordare.

Fumatul, anumite boli care afecteaza sistemul imunitar al organismului, medicamente precum bifosfonatii, dar si bruxismul (scrasnitul involuntar al dintilor) vor influenta negativ prognosticul implanturilor imediate.

Care sunt avantajele implantului dentar intr-o zi?

Reduce cu mult durata tratamentului. Daca tratamentul cu implanturi traditionale poate dura pana la un an de zile, implantul dentar imediat poate inlocui un dinte compromis intr-o singura sedinta.

Este nevoie doar de o singura interventie chirurgicala. Extractia dintelui distrus, pozitionarea implantului si atasarea coroanei se realizeaza in cadrul aceleiasi interventii chirurgicale.

Adaptarea gingiei in jurul coroanei incepe imediat dupa interventie, spre deosebire de metoda traditionala in care acest proces incepe doar dupa atasarea coroanei definitive (ce poate avea loc la 8 - 12 luni dupa extractie). In consecinta, rezultatele estetice sunt mult mai bune.

Se elimina nevoia protezelor provizorii sau a lipsurilor inestetice din zona frontala.

Riscuri si dezavantaje

Implantul dentar intr-o zi poate fi folosit insa doar intr-un numar limitat de situatii clinice, iar o selectie foarte atenta a cazurilor este esentiala.

Orice miscare sau suprasolicitare a implantului in primele luni poate duce la esecul tratamentului. Acest aspect trebuie inteles de pacienti, in sensul in care, chiar daca operatia a decurs bine, orice mica neglijenta a acestora poate duce la mobilizarea implantului.

Este nevoie de medici implantologi cu indemnare si experienta bogata. Fiti siguri ca apelati la practicieni cu recomandari excelente in acest domeniu deoarece implanturile imediate nu pot fi executate de orice medic.

Cel mai important aspect pe care pacientii trebuie sa-l inteleaga este ca implanturile imediate se recomanda doar in situatii specifice si, pe langa avantajele incontestabile, prezinta si anumite riscuri care este bine sa fie discutate cu medicul implantolog inainte de inceperea procedurii.

Daca acest tip de tratament nu este potrivit pentru dumneavoastra, este bine sa considerati si metoda traditionala de tratament cu implanturi care, desi se intinde pe o perioada mai lunga de timp, este totusi superioara puntilor sau protezelor mobilizabile.

Dr. George Ghidrai
www.infodentis.com

Harta mondială a inteligenţei. Unde se plasează România în topul statelor cu cei mai deştepţi locuitori

România se plasează pe ultimele locuri în Europa în privinţa coeficientul de inteligenţă, cu un IQ mediu de 91, la egalitate cu locuitorii din Macedonia, dar peste cei din Serbia, Albania sau Muntenegru, potrivit Gândul.


Care este motivul acestei deteriorări în ceea ce priveşte IQ-ul oamenilor timpului nostru? O explicaţie ar putea fi şi sărăcia şi condiţiile de trai, dat fiind faptul că în istorie nivelul de inteligenţă a fost influenţat de aceşti factori, precum din 1930 încoace, când IQ-ul europenilor a înregistrat un salt datorită accesului la educaţie şi creşterii nivelului de trai. Din 2013 şi până acum, însă, au fost realizate mai multe studii care au dovedit că unele cauze biologice, precum scăderea natalităţii şi tendinţa acută de îmbătrânire a populaţiei determină o scădere  în ceea ce priveşte nivelul de inteligenţă.



Astfel, lucrarea citată demonstrează că uneori ceea ce se înţelege prin IQ este interpretat greşit ca fiind un atribut nativ, când, de fapt, cineva mai bine educat poate obţine scoruri mai bune. Un bun exemplu ar fi ţările nordice, acolo unde nivelul de inteligenţă a crescut în ultimele decenii, concomitent cu un acces extins la educaţie şi cultură.