Japonia continuă să
fie în topul clasamentelor globale în ceea ce priveşte longevitatea. Plecând de
la statisticile pe această temă, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că
există câţiva factori care contribuie la acest rezultat.
Printre aceşti factori se numără:
Consumul
de legume.
Japonezii, spre deosebire de locuitorii
ţărilor din Vest, consumă foarte multe legume proaspete, alge marine, soia
fermentată, orez şi peşte. Acestea asigură substanţe fitochimice adecvate,
vitamine şi minerale. Alimentaţia neadecvată şi kilogramele în plus cresc
riscul mortalităţii, scrie ybrate.com
Stil
diferit de gătit.
De obicei, reţetele specifice bucătăriei
japoneze se bazează pe gătitul la abur, fermentare, gătit lent şi grătar. În
afară de acestea, japonezii obişnuiesc să consume porţii mici şi au obiceiul de
a bea un castron de supă înainte de fiecare masă.
Cultura ceaiului.
În Japonia, cultura ceaiului este foarte
dezvoltată, fiind asociată longevităţii datorită proprietăţilor sale
anti-bacteriene. Matcha este foarte recunoscută pentru beneficiile aduse
organismului.
Alimente
proaspete.
Japonia este una dintre puţinele
ţări în care oamenii acordă o mare atenţie consumului de alimente proaspete.
Cantitatea mare de teren arabil şi numărul locuitorilor nu atât de mare ajută
cererea şi oferta să fie în balanţă. Mâncarea proaspătă ajută organismul să
producă mai multă energie, fiind un combustibil de calitate pentru organism.
Porţii
mici.
Controlul porţiei şi eticheta reprezintă o
parte important a culturii japoneze. Ei mănâncă din vase mici şi folosesc
beţişoare. Japonezii nu mănâncă niciodată până se simt plini. Acest lucru ajută
digestia şi este un factor important ce contribuie la păstrarea unui organism
sănătos.
Fac
mişcare.
Japonezii folosesc destul de des transportul
public. Deşi există un număr mare de maşini în ţară, utilizarea este
considerată a fi un lux. De asemenea, japonezii primesc un apel de trezire
pentru exerciţii fizice în fiecare dimineaţă. Acest lucru are ca rezultat un
nivel sporit de energie, o mai mare concentrare şi o mai bună condiţie fizică.
Îngrijirea
sănătăţii.
Japonezii îşi vizitează medicul de cel puţin
patru ori pe an, în comparaţie cu alte popoare unde consultul periodic se face
la aproximativ 12 luni. Fascinant este că guvernul japonez investeşte în
sistemul de sănătate 8% din PIB. Este de la sine înţeles că japonezii află mult
mai uşor de posibilele afecţiuni, înainte ca acestea să ajungă cronice.
dr.
Iulian COZA
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu