vineri, 16 martie 2018

Numitorul comun al statului paralel: tandemul sulfuros de la SRI, Maior-Coldea

Liviu Dragnea a făcut ieri afirmații halucinante vizând implicarea tandemului Maior-Coldea în formarea primului Guvernul USL în 2012, după ce împotriva lui Mihai Răzvan Ungureanu a fost introdusă o moțiune de cenzură, care a fost adoptată.


Informațiile sale ne arată că Victor Ponta lucra mână în mână cu șefii SRI, care la rândul lor hotărau nu numai cine să facă și cine să nu facă parte din Guvern, ci și cine să conducă și cine să nu conducă PSD, cel mai mare partid politic din România. La rândul său, Victor Ponta face dezvăluiri despre Liviu Dragnea, care, dacă sunt reale, îl pot distruge. Pentru moment, cineva minte, dar nu știm cine. Poate și unul și altul. Există însă în ambele declarații un numitor comun. Tandemul Maior-Coldea.
În Comisia de control a activității SRI, generalul cu patru stele Florian Coldea, fostul director operativ al instituției, a afirmat că existau politicieni care se ofereau voluntari să ducă informații la SRI. Cerându-i-se precizări în legătură cu statutul lui Liviu Dragnea, dacă și acesta se număra printre informatorii instutuției, Florian Coldea a dat un răspuns stupefiant: „nu pot nici confirma, nu pot nici infirma”. Să încercăm să punem cap la cap cele trei seturi de informații, până când noile dezvăluiri ale lui Sebastian Ghiță, care vor curge în seriale începând din această seară, vor aduce mai multă lumină.
Atunci când Liviu Dragnea relatează cum, prin intermediul lui Gabriel Oprea, la acea vreme președinte UNPR și cel mai de seamă reprezentant în politică și în Guvern al „statului de drept”, Florian Coldea și Maior decideau ierarhiile din PSD și lista miniștrilor din Guvern, președintele PSD susține că au existat martori. Precizează locațiile în care au avut loc respectivele discuții, modul în care au decurs convorbirile și alte detalii, care fac relatarea sa extrem de credibilă. Totul pare însă a fi dat peste cap de către Victor Ponta.
Victor Ponta susține contrariul. În sensul că nu tandemul Maior-Coldea decidea pozițiile PSD și nu tandemul Maior-Coldea a stabilit lista primului Guvern USL. Și Victor Ponta invocă martori și vine cu destul de multe detalii verificabile.
Ceea ce e de reținut este că în ambele versiuni, și una și alta fiind în esență scandaloasă, sunt vehiculate constant numele șefilor Serviciului Român de Informații. Și, în ambele versiuni, martorul cheie și cu o credibilitate încă nealterată este Crin Antonescu. La acea dată președintele PNL. Pe Crin Antonescu nu l-a întrebat încă nimeni care este adevărul. În versiunea lui Ponta, cu mai multe personaje, mai apare și numele lui Ilie Sârbu, socrul acestuia și un cunoscut om al „sistemului”, din care a făcut toată viața parte. De asemeena, apare numele lui Eduard Hellvig, care la acea dată era secretar general al PNL și care astăzi este directorul Serviciului Român de Informații. Este greu de presupus că cei doi vor accepta să vorbească.
Cât îl privește pe George Maior, acesta, pe lângă cunoscutele sale calități, cu sau fără ghilimele, se știe că este pe de-o parte nașul lui Victor Ponta, iar pe de altă parte a fost realmente în relații apropiate și cu Liviu Dragnea. În timp ce Coldea l-a avut ca îndrumător pentru lucrarea de doctorat pe Gabriel Oprea, alt personaj pe care, după cum se vede, îl regăsim în mai toate scenariile.
Adevărul sau o mare parte din adevăr este aproape. În câteva ore, încep să curgă noile dezvăluiri ale lui Sebastian Ghiță, de la care sunt de așteptat informații relevante. Liviu Dragnea, făcând dezvăluirile la care m-am referit mai sus, s-a angajat că va face noi și noi relatări , unele dintre acestea în fața Comisiei de control a activității SRI. La rândul său, Victor Ponta promite solemn noi dezvăluiri, presupun împotriva lui Dragnea, care sunt de natură să-l lege pe acesta de statul paralel. Pe Crin Antonescu, în principiu, nu îl reține nimic să vorbească și să ne spună cine minte: Dragnea sau Ponta? Și, până la urmă, oricât de improbabil este, ar putea chiar și Eduard Hellvig să dezvăluie discuțiile la care a luat parte.
Dar, până atunci, atrag atenția din nou asupra numitorului comun. Regăsim în orice variantă tandemul sulfuros de la SRI, Maior-Coldea, un tandem care în mod clar nu avea ce să caute în afacerile poltice din România. Decât dacă făcea poliție politică.
Autor: Sorin Rosca Stanescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu