duminică, 20 ianuarie 2019

Top 10 alimente care contribuie la scăderea tensiunii arteriale în mod natural


 Hipertensiunea, această boală cronică gravă este cunoscută și sub numele de ”ucigaşul tăcut”. Din păcate, specialiștii susțin că această afecțiune afectează o treime din populaţia globului. De aceea, este firesc să o prevenim pentru a nu intra și noi în statistici alături de bolnavii cronici de hipertensiune arterială. Numeroase cercetări scot în evidență o concluzie  de care trebuie să ținem seama: dieta noastră cotidiană este sănătoasă dacă include fructe, legume, pește, nuci şi seminţe; în acest caz, aceasta contribuie în mod esenţial la sănătatea inimii noastre. Totodată, este de bun augur să introducem în meniul nostru de fiecare zi alimente renumite pentru efectul lor de combatere a hipertensiunii arteriale. Astfel de exemple sunt la îndemâna noastră și vom constata că hrana de acest fel reglează tensiunea noastră arterială în mod natural. 

Vă recomandăm câteva alimente pe care le puteți introduce cu uşurinţă în meniul  vostru cotidian, alimente care au reglat  cu ușurință tensiunea arterială a rudelor şi prietenilor voştri:



1. Ovăzul conţine substanţe active pentru sănătatea inimii!
Ovăzul este una dintre cele mai bogate surse de magneziu, un element valoros  pentru sănătate inimii. Cercetările recente au arătat că un consum constant de ovăz reduce atât tensiunea sistolică, cât  şi pe cea diastolică la persoanele hipertensive. Beta-glucanul, principala fibră din ovăz  contribuie la  sănătatea inimii. Ovăzul poate fi consumat  în diferite forme: consumați ovăz la micul dejun, cu lapte şi fructe uscate, este bine să-l adăugați și în pâinea de casă, să preparați și batoane proteice cu el și să  profitați  de rețetele întâlnite pentru a-l consuma în dieta voastră.



2. Portocalele, un tonic al inimii, pot fi consumate dimineaţa !
Persoanele care preferă să bea un suc de portocale dimineața își protejează inima. Portocala şi sucul de portocale sunt  bogate în potasiu, un mineral esenţial pentru sănătatea inimii, la care avem acces tot anul. Mai mult, cercetătorii mai evidențiază un beneficiu oferit de portocale: în compoziția lor există și hesperidina, un flavonoid asociat cu reducerea tensiunii arteriale şi a riscului de boli cardiovasculare.



3. Sfecla roşie, un duşman renumit care combate hipertensiunea
Sfecla roșie, o legumă bogată în magneziu şi potasiu, este renumită pentru efectul ei de combatere a hipertensiunii arteriale. Pentru a-i păstra substanțele active, sfecla roșie poate fi consumată coaptă sau preparată la abur,  dar și sub formă de suc combinat cu  sucul altor fructe: mere, pere etc.



4. Lintea, o sursă de fibre şi potasiu  care protejează inima
Cercetătorii apreciază lintea ca fiind o  sursă  valoroasă  de potasiu și fibre,  precum năutul și fasolea neagră boabe, vedete datorită efectului lor  pentru  îmbunătățirea  tensiunii arteriale și pentru vigoarea inimii. Lintea, un aliment foarte gustos, bogat în proteine sănătoase, trebuie  adăugat în meniul cotidian al hipertensivului. În același timp, prezintă și alte avantaje: se prepară cu ușurință și  are efecte revigorante în organism.



 5. Iaurtul, o sursă bună de calciu
O porţie de iaurt poate conţine şi 300 de miligrame de calciu (o treime din cantitatea zilnică recomandată pentru adulţi). S-a demonstrat ştiinţific faptul că deficitul de calciu poate fi un factor ce contribuie la dezechilibrarea tensiunii arteriale. Iaurtul este un aliment cu conţinut redus de sodiu, poate fi consumat cu uşurinţă la şcoală şi serviciu şi poate fi încorporat în nenumărate preparate culinare.



6. Cartofii albi, o sursă bună de potasiu
Sunt o sursă bună de potasiu şi consumul lor poate fi benefic pentru reducerea tensiunii arteriale. Cartofii sunt alimente cu conţinut scăzut de sodiu şi sunt o sursă bună de fibre. Această legumă are o reputaţie proastă pentru că există ideea preconcepută că îngraşă. Cartoful nu îngraşă, dar prăjit în ulei şi consumat în cantităţi mari, cu multă sare, nu este tocmai cea mai bună alegere. Important este că atunci când introduceţi în dietă cartofi, să nu adăugaţi lângă aceştia grăsimi nesănătoase, precum prăjeli, smântână sau maioneză. Mâncaţi cartofii fierţi sau copţi alături de verdeţuri sau alte legume sănătoase.



7. Peştele, sursă importantă de proteine slabe
Peştele este o sursă importantă de proteine slabe, iar unele soiuri de peste, cum ar fi păstrăvul, conţin o cantitate semnificativă de vitamina D. S-a demonstrat că vitamina D este utilă bolnavilor care suferă de hipertensiune arterială. Majoritatea persoanelor au dificultăţi în obţinerea acestei vitamine din alimentele consumate. De aceea este indicat să includeţi mai multă carne de peste în meniul dumneavoastră. Optaţi pentru păstrăv, somon, macrou sau hering. Preparaţi peştele la abur sau la cuptor.



8. Spanacul, sursă importantă de calciu şi fier
Spanacul şi alte legume cu frunze verzi au un conţinut redus de sodiu şi sunt o sursă importantă de calciu şi fier. De aceea, spanacul este un aliment bun pentru gestionarea hipertensiunii arteriale. O cană de spanac fiert oferă 12-15% din aportul zilnic recomandat de calciu pentru adulţi. În plus, spanacul este bogat în fibre dietetice, fier şi vitaminele A şi C, ceea ce îl transformă într-un aliment esenţial în orice dietă. Folosiţi-l în salate, cu paste, carne, supă şi diverse alte feluri de mâncare.



9.  Seminţele nesărate de floarea-soarelui, sursă importantă de magneziu
Seminţele de floarea-soarelui sunt o sursă importantă de magneziu - mineral ce ajută la reducerea tensiunii arteriale. Sunt gustoase dar este important să vă asiguraţi că seminţele nu sunt sărate, deoarece sodiul poate anula beneficiile seminţelor de floarea-soarelui în diminuarea tensiunii arteriale.



10. Fasolea, sursă bogată în fibre solubile, magneziu şi potasiu
Sănătoasă şi hrănitoare, fasolea (albă, neagră, Lima sau Pinto) este bogată în fibre solubile, magneziu şi potasiu. Toate sunt excelente pentru scăderea tensiunii arteriale şi îmbunătăţirea sănătăţii inimii în ansamblu. Adaugaţi fasole în salate, supe şi alte feluri de mâncare.


                                                               Dr. Iulian COZA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu