Vă recomandăm
câteva alimente pe care le puteți
introduce cu uşurinţă în meniul vostru
cotidian, alimente care au reglat cu ușurință
tensiunea arterială a rudelor şi
prietenilor voştri:
1. Ovăzul conţine
substanţe active pentru sănătatea inimii!
Ovăzul este una dintre cele mai bogate surse de magneziu, un
element valoros pentru sănătate inimii.
Cercetările recente au arătat că un consum constant de ovăz reduce atât
tensiunea sistolică, cât şi pe cea
diastolică la persoanele hipertensive. Beta-glucanul, principala fibră din ovăz contribuie la
sănătatea inimii. Ovăzul poate fi consumat în diferite forme: consumați ovăz la micul dejun, cu lapte şi fructe
uscate, este bine să-l adăugați și în pâinea de casă, să preparați și
batoane proteice cu el și să profitați de rețetele
întâlnite pentru a-l consuma în dieta voastră.
2. Portocalele, un
tonic al inimii, pot fi consumate dimineaţa !
Persoanele care preferă să bea un suc de portocale dimineața își
protejează inima. Portocala şi sucul de portocale sunt bogate în potasiu, un mineral esenţial pentru
sănătatea inimii, la care avem acces tot anul. Mai mult, cercetătorii mai
evidențiază un beneficiu oferit de
portocale: în compoziția lor există și hesperidina, un flavonoid asociat cu
reducerea tensiunii arteriale şi a riscului de boli cardiovasculare.
3. Sfecla roşie, un
duşman renumit care combate hipertensiunea
Sfecla roșie, o
legumă bogată în magneziu şi potasiu, este renumită pentru efectul ei de
combatere a hipertensiunii arteriale. Pentru a-i păstra substanțele active, sfecla roșie poate fi consumată coaptă sau preparată la abur, dar și
sub formă de suc combinat cu sucul altor
fructe: mere, pere etc.
4. Lintea, o sursă de
fibre şi potasiu care protejează inima
Cercetătorii apreciază lintea ca fiind o sursă
valoroasă de potasiu și fibre,
precum năutul și fasolea neagră
boabe, vedete datorită efectului lor
pentru îmbunătățirea
tensiunii arteriale și pentru
vigoarea inimii. Lintea, un aliment foarte gustos, bogat în proteine sănătoase,
trebuie adăugat în meniul cotidian al
hipertensivului. În același timp,
prezintă și alte avantaje: se prepară
cu ușurință
și
are efecte revigorante în organism.
5. Iaurtul, o sursă bună de calciu
O porţie de iaurt poate conţine şi 300 de miligrame de
calciu (o treime din cantitatea zilnică recomandată pentru adulţi). S-a
demonstrat ştiinţific faptul că deficitul de calciu poate fi un factor ce
contribuie la dezechilibrarea tensiunii arteriale. Iaurtul este un aliment cu
conţinut redus de sodiu, poate fi consumat cu uşurinţă la şcoală şi serviciu şi
poate fi încorporat în nenumărate preparate culinare.
6. Cartofii albi, o
sursă bună de potasiu
Sunt o sursă bună de potasiu şi consumul lor poate fi
benefic pentru reducerea tensiunii arteriale. Cartofii sunt alimente cu
conţinut scăzut de sodiu şi sunt o sursă bună de fibre. Această legumă are o
reputaţie proastă pentru că există ideea preconcepută că îngraşă. Cartoful nu
îngraşă, dar prăjit în ulei şi consumat în cantităţi mari, cu multă sare, nu
este tocmai cea mai bună alegere. Important este că atunci când introduceţi în
dietă cartofi, să nu adăugaţi lângă aceştia grăsimi nesănătoase, precum
prăjeli, smântână sau maioneză. Mâncaţi cartofii fierţi sau copţi alături de verdeţuri
sau alte legume sănătoase.
7. Peştele, sursă
importantă de proteine slabe
Peştele este o sursă importantă de proteine slabe, iar unele
soiuri de peste, cum ar fi păstrăvul, conţin o cantitate semnificativă de
vitamina D. S-a demonstrat că vitamina D este utilă bolnavilor care suferă de
hipertensiune arterială. Majoritatea persoanelor au dificultăţi în obţinerea
acestei vitamine din alimentele consumate. De aceea este indicat să includeţi
mai multă carne de peste în meniul dumneavoastră. Optaţi pentru păstrăv, somon,
macrou sau hering. Preparaţi peştele la abur sau la cuptor.
8. Spanacul, sursă
importantă de calciu şi fier
Spanacul şi alte legume cu frunze verzi au un conţinut redus
de sodiu şi sunt o sursă importantă de calciu şi fier. De aceea, spanacul este
un aliment bun pentru gestionarea hipertensiunii arteriale. O cană de spanac
fiert oferă 12-15% din aportul zilnic recomandat de calciu pentru adulţi. În
plus, spanacul este bogat în fibre dietetice, fier şi vitaminele A şi C, ceea
ce îl transformă într-un aliment esenţial în orice dietă. Folosiţi-l în salate,
cu paste, carne, supă şi diverse alte feluri de mâncare.
9. Seminţele nesărate de floarea-soarelui, sursă
importantă de magneziu
Seminţele de floarea-soarelui sunt o sursă importantă de
magneziu - mineral ce ajută la reducerea tensiunii arteriale. Sunt gustoase dar
este important să vă asiguraţi că seminţele nu sunt sărate, deoarece sodiul
poate anula beneficiile seminţelor de floarea-soarelui în diminuarea tensiunii
arteriale.
10. Fasolea, sursă
bogată în fibre solubile, magneziu şi potasiu
Sănătoasă şi hrănitoare, fasolea (albă, neagră, Lima sau
Pinto) este bogată în fibre solubile, magneziu şi potasiu. Toate sunt excelente
pentru scăderea tensiunii arteriale şi îmbunătăţirea sănătăţii inimii în
ansamblu. Adaugaţi fasole în salate, supe şi alte feluri de mâncare.
Dr. Iulian COZA
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu