Minoritățile naționale din Ucraina trec printr-o situație foarte dificilă. Noile legi pe care le-a adoptat Rada Supremă a Ucrainei în ultima vreme sunt îndreptate împotriva minorităților și pun în pericol păstrarea și dezvoltarea în continuare a limbii, culturii și tradițiilor strămoșești ale acestora. La 9 aprilie 2019 la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei de la Strasbourg (Franța) au avut loc unele audieri la care au fost invitați să participe reprezentanți ai minorităților naționale din Ucraina, informează Agenția BucPress, preluat de Romanian Global News.
La dezbaterile de la Strasbourg unde s-a discutat despre situația minorităților naționale din Ucraina și respectarea drepturilor lor, din partea minorităților au participat Vasile (Laslo) Brenzovici, deputat în Rada Supremă de la Kiev, care a reprezentat minoritatea ungară și Aurica Bojescu, Secretar responsabil al Uniunii Interregionale "Comunitatea Românească din Ucraina". Cei doi reprezentanți ai minorităților române și ungare din Ucraina prezenți la dezbaterile de la APCE s-au referit în discursurile lor la situația actuală a minorităților naționale din țara noastră, prezentând cerințele vitale ale minorităților naționale bazate pe Constituția Ucrainei și dreptul internațional. De asemenea, Vasile Brenzovici și Aurica Bojescu s-au referit, printre altele, și la problemele grave create de noua legislație lingvistică privind utilizarea limbii materne în educație, mass-media, sfera publică etc., solicitând ca minoritatea română din Ucraina să fie recunoscută ca populație băștinașă pentru că românii din regiunile Cernăuți, Transcarpatia și Odesa necesită o atenție mai mare din partea statului. Din păcate, minorităților naționale din Ucraina le sunt îngustate și încălcate drepturile constituționale (art. 8, 22, 24, 53 ale Constituției Ucrainei), mai ales în sistemul de învățământ prin Articolul 7 al Legii Educației și că numărul de școli cu predare în limba română din Ucraina scade mereu, iar păstrarea rețelelor de școli și grădinițe pentru minoritățile naționale de mult nu mai este în viziunea autorităților oficiale de la Kiev și nici a celor locale.
Reprezentanții minorităților autohtone din Ucraina, prezenți în incinta APCE, au amintit și despre necesitatea de a deschide în instituțiile superioare de învățământ din Ucraina și grupe speciale la diferite facultăți pentru minoritățile naționale și în limba minorităților naționale, astfel încât statul ucrainean să pregătească cadre speciale pentru grădinițe și școli. Despre faptul că de ani de zile primăria orașului Cernăuți refuză să deschidă o grădiniță în limba română în centrul regional unde locuiesc peste 25 mii de români s-a vorbit marți, 9 aprilie în sala Adunării Parlamentare a Consiliului Europei în prezența parlamentarilor europeni, cărora nu le venea să creadă că minoritățile din Ucraina sunt nevoite să treacă prin asemenea încercări complicate.
Doamna Bojescu a cerut ca toate localitățile cu populație românească din regiunea Cernăuți să fie incluse într-o singură circumscripție electorală, ca românii din Ucraina să fie recunoscuți ca popor deportat și să fie retrocedate minorităților naționale toate proprietățile care au fost naționalizate.
Reprezentanții minorităților naționale din Ucraina au fost susținuți și sprijiniți de parlamentarii europeni. În cadrul audierilor de la Strasbourg, senatorul Titus Corlățean a înaintat propunerea ca după alegerile prezidențiale din Ucraina să fie inițiată o nouă moțiune de rezoluție și o nouă dezbatere în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care să adopte această rezoluție, întrucât problema privind respectarea în Ucraina a drepturilor minorităților naționale conform standardelor europene, inclusiv cele legate de Art. 7 al Legii Educației continuă să destabilizeze situația. Ucraina, din păcate, nu a reacționat nici la recomandările adoptate în octombrie 2017 de APCE în regim de urgență, la inițiativa deputaților din delegația parlamentară a României și susținută de parlamentarii din delegația Ungariei și a altor state europene, nici recomandările Comisiei de la Veneția Ucraina nu le-a aplicat. Parlamentarii europeni sunt de părere că este necesară o nouă abordare a acestei teme, potrivit doamnei Aurica Bojescu, secretar responsabil al UI "Comunitatea Românească din Ucraina".
RGN
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu