În 1974, Tom Leonard, profesor de statistică la universitatea din Warwick (Anglia), i-a trimis confratelui său Arthur Koestler următoarele observații,însoțite de o anecdotă:
„Un fenomen de coincidență are, prin definiție, probabilități infinitezimale de a se produce. Există însă o infinitate de evenimente susceptibile să apară ca și coincidențe în viața unui individ, dar care în cele din urmă nu i se întâmplă.
Dacă am face bilanțul tuturor coincidențelor posibile, am afla probabilitatea ca cel puțin una dintre ele, absolut remarcabilă, să se producă în decursul vieții unui individ. Aș fi surprins să existe mulți oameni cărora să nu li se fi întâmplat nicio coincidentă extraordinară.
Iată cel mai frumos caz de coincidență pe care-l cunosc:
În timpul primului său curs la universitate, un nou profesor de statistică le prezenta studenților legile probabilității. El scoase o monedă din buzunar și o aruncă în aer.
Moneda căzu la sol, se învârti o vreme și, sub un ropot de aplauze, se imobiliză în plan vertical, pe muchie. Era una dintre numeroasele posibilități de oprire a mișcării.
Matematicianul Warren Weaver a calculat că șansele ca o monedă perfect rotundă să se oprească pe muchie în asemenea condiții sunt de aproximativ una la un miliard. (Alan Vaughan, Incredible Coincidence, p. 198-199).
Potrivit unora, astfel de coincidențe au o motivație prea importantă, sunt prea ordonate, pentru a fi un produs al întâmplării.
Atunci însă, cum le putem explica?
Întrebarea pe care și-au pus-o mulți oameni a fost aceea dacă ar putea exista o astfel de lege care să guverneze totul sau scepticii au dreptate în ceea ce privește coincidența, pe care o privesc ca pe un capriciu al norocului, o pură întâmplare?
Dacă ne uităm în natură vedem că în spatele evenimentelor există legi care le guvernează.
Mișcarea materiei– de la celule, molecule, atomi etc până la plante și Univers– este guvernată de legi bine stabilite, doar că multe nu au fost încă descoperite.
De foarte multe ori Universul ne-a arătat că există o ordine în modul cum se desfășoară lucrurile. Iar dacă toată materia este guvernată de anumite legi, nu este oare rezonabil să credem căși omul, care este format tot din materie, precum și destinul acestuia, este guvernat de astfel de legi care sunt pentru moment invizibile? Sau este această afirmație o speculație nerezonabilă?
Din Antichitate se crede că ceea ce oamenii numesc noroc sau ghinion, de fapt nu există, ci sunt evenimente guvernate de astfel de legi și principii ale Universului– Calea Universului, după cum o numeau anticii.
Exemple sunt nenumărate…
- În 1660, o corabie s-a scufundat în strâmtoarea Menai. Toți cei 81 de pasageri au murit, cu excepția unui om numit Hugh Williams.
- În 1767, un al doilea vas s-a scufundat în strâmtoarea Menai și din nou singurul supraviețuitor era un bărbat pe nume Hugh Williams.
- În 1820 un al treilea vas, cu 25 de pasageri, s-a scufundat în strâmtoarea Menai. Singurul supraviețuitor se numea Hugh Williams.
- În 1940, un vas a fost distrus de o mină germană. Singurii doi supraviețuitori, un om și nepotul său, se numeau amândoi Hugh Williams.
- Când regele Franței, Ludovic al XVI-lea era copil, a fost avertizat de un astrolog să fie atent în fiecare a 21-a zi a fiecărei luni. Ludovic s-a speriat de această previziune încât evita orice fel de activitate în acea zi.
Cu toate acestea, a fost arestat pe 21 iunie 1791, după Revoluția franceză, pe 21 septembrie 1791 regalitatea a fost abolită, iar pe 21 ianuarie 1793 a fost executat.
- În 1913 Hitler, Stalin, Troțki, Broz Tito și Sigmund Freud au fost vecini în timp ce se aflau în Viena, iar unii din ei erau clienții fideli ai acelorași cafenele. Stalin și Troțki se ascundeau acolo de organele de represiune rusești.
- Fondatorul psihanalizei, Sigmund Freud, practica la Viena medicina, iar viitorul președinte comunist al Iugoslaviei, Tito, era în căutarea unui loc de muncă și a unei vieți mai bune. Hitler avea pe atunci 24 de ani, nu fusese admis de două ori la Academia de Artă din Vienași trăia de azi pe mâine.
- În anul 1930, Joseph Figlock mergea pe o stradă din Detroit (SUA), când un bebeluș a căzut peste el de la etajul doi al unui imobil. Un an mai târziu, același bebeluș, de la același etaj a căzut peste același om. Din nou, cei doi au scăpat cu bine.
- În iarnă lui 1933, cargoul englez Saxilby a naufragiat în timp ce traversa Atlanticul. Nu a existat niciun supraviețuitor. Totuși, un membru al echipajului, numit Joe O’Kane, a reușit să scrie un mesaj prin care își lua rămas bun de la fratele, sora și logodnica lui, anunțându-i că nava pe care era îmbarcat tocmai se scufundă. El a pus mesajul într-o cutie metalică. Straniu, dar după trei ani de la naufragiu, coincidența a făcut ca ultimele cuvinte ale acestui marinar să ajungă pe o mică plajă din Țara Galilor, la aproximativ 1,5 km de satul de origine al acestuia, Aberavon, în apropiere de Swansea. Cutia conținea următorul mesaj: „SS Saxilby se scufundă undeva pe coasta Irlandei. Vă iubesc. Pentru surorile, frații și logodnica mea, Dinah. Joe O’Kane.”
- Genialul compozitor Richard Wagner a fost urmărit toată viață de cifra 13… S-a născut în anul 1813. Cifrele care compun anul nașterii sale însumează numărul 13. Numele său era compus din 13 litere.
A scris 13 opere. A suferit 13 ani în exil. Teatrul din Riga unde a fost director al orchestrei, a fost inaugurat pe dată de 13 septembrie. Acesta a murit pe dată de 13 februarie 1883, în al XIII-lea an al unificării Germaniei.
- În 1883, un oarecare Henry Ziegland a încheiat relația pe care o avea cu prietena lui care, din disperare, s-a sinucis. Fratele furios al fetei l-a urmărit pe Ziegland și l-aîmpușcat. Crezând că l-a omorât, fratele și-a luat apoi propria viață. De fapt, Ziegland nu a fost omorât. Glontele i-a atins doar fața, oprindu-se într-un copac. Ani mai târziu, Ziegland a decis să taie același copac, care încă mai avea glontele în el. Uriașul arbore era atât de mare,încât a decis să îl arunce în aer cu dinamită. Explozia a propulsat glontele chiar în capul lui Ziegland, ucigându-l pe loc!
- 1895 în tot statul american Ohio erau doar două automobile… care… au intrat unul în celălalt.
- Cometa Halley trece pe lângă Pământ o dată la 76 de ani, astfel că puțini sunt cei care prind trecerea ei de două ori în viată. O astfel de persoană a fost Mark Twain. Marele scriitor american s-a născut în anul 1835, în ziua în care a apărut cometa Halley și a murit în anul 1910, când aceasta a reapărut. În anul 1909, pe când cometa se apropia de Pământ, Twain și-a prezis moartea spunând:
„M-am născut odată cu cometa Halley în 1835. Ea vine din nou anul viitor și mă aștept să părăsesc lumea aceasta odată cu ea. Va fi cea mai mare dezamăgire din viața mea dacă nu plec odată cu cometa Halley. Cel Atotputernic a spus, fără îndoială: Acum se află aici acești doi ciudați de neînțeles, ei au venit împreună și trebuie să plece împreună.”
- Din cauza unei erori de calculator două femei din America, ambele numite Patricia, au primit același număr de securitate socială. Când cele două femei s-au reunit într-un birou pentru a rectifică greșeala au descoperit că:
* Ambele au fost botezate Patricia Ann Campbell.
* Tații ambelor femei se numeau Robert Campbell.
* Ziua lor de naștere era pe 13 martie 1941.
* Ambele s-au măritat cu militari, în anul 1959.
* Ambele aveau doi copii de aceleași vârste.
* Ambele erau interesate de pictură în ulei.
* Ambele au studiat domeniul cosmeticelor.
* Ambele lucrau pe post de contabil.
- Prezicerea victoriei lui Donald Trump la alegerile prezidențiale în serialul american de succes The Simpsons. Realizatorii serialului glumeau într-un episod din anul 2000 – „cum ar fi dacă Donald Trump ar deveni președintele Statelor Unite”… Nu aveau de unde să știe că această premoniție va deveni realitate !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu