2020 va rămâne anul în care România s-a confruntat cu una dintre cele mai ciudate situaţii politice. Este anul în care toate cele trei puteri din stat au fost în criză. Şi la începutul lunii februarie încă sunt.
Puterea executivă: guvernul a căzut după o moţiune de cenzură, iar premierul desemnat cu formarea unui nou guvern declară că doreşte să cadă guvernul pentru a declanşa alegeri anticipate.
Puterea legislativă. A fost votat un guvern care nu are majoritate parlamentară.
Acelaşi guvern PNL căzut în urma unei moţiuni de cenzură cere să nu fie votat. De fapt nu se ştie cum sunt împărţite taberele.
Puterea judecătorească. Grefierele sunt în grevă din cauza pensiilor speciale. Aşadar, şi judecătorii sunt în grevă.
Ar rezulta de aici că singura instituţie care funcţionează este preşedinţia. Klaus Iohannis este însă atât de ataşat de partidul al cărui candidat a fost încât nici nu se pune problema să propună un premier din partea unei majorităţi parlamentare din jurul PSD. Preşedintele refuză să colaboreze cu PSD indiferent de consecinţele politice.
2020 este anul alegerilor locale şi parlamentare. Nu este clar când vor avea loc alegerile parlamentare, iar în ceea ce priveşte alegerile locale nu se ştie dacă primarii vor fi aleşi într-un singur tur sau în două tururi de scrutin.
Guvernul şi-a asumat răspunderea pe o lege despre care ştia că va atrage căderea guvernului. În cazul în care PNL va forma un nou guvern, Ludovic Orban anunţă că va adopta o ordonanţă de urgenţă pentru alegerea primarilor în două tururi. USR şi PMP, probabil şi ALDE, partide care ar putea susţine un nou guvern PNL, pun această condiţie. Nu contează că până la locale nu mai sunt peste şase luni şi potrivit Comisiei de la Veneţia nu este recomandabil să se modifice legea electorală. Nu se modifică regulile în timpul jocului, cum le place să spună liderilor PSD-ului.
Ce partid nu este în criză la începutul acestui an? PSD este zdruncinat după catastrofalele rezultate obţinute de cel mai slab lider pe care l-a avut acest partid vreodată. Desemnarea unui premier ca Viorica Dăncilă nici de glumă nu era bună. Pe cale de consecinţă, candidatura ei pentru funcţia de preşedinte a condus la decăderea fără precedent a partidului. PSD nu reuşeşte să se mai adune. Dacă nu se va organiza urgent un congres, este posibil să decadă la nivelul unei formaţiuni mijlocii.
Pro România, rupt din PSD, este un partid-rechin, un partid care profită de conjunctura politică pentru a pune mâna pe PSD. Există impedimente. Gabriela Firea a dat mâna cu Marcel Ciolacu şi probabil împreună îl vor stăvili pe Victor Ponta.
Dacă pe stânga există doar aceste două partide, dreapta este aglomerată. PNL este de departe cel mai important partid datorită susţinerii de care se bucură din partea preşedintelui Klaus Iohannis.
La USR primează ambiţia. Nu se simte bine în umbra PNL. Nici nu-l ajută, dar nici nu-şi poate permite să navigheze de unul singur prin jungla politică. Vrea alegeri anticipate şi primari în două tururi, dar de câte ori are ocazia şicanează PNL.
UDMR are o singură doleanţă: alegerea primarilor într-un singur tur. PMP, ca şi ALDE, stau cu frica în sân că nu vor trece pragul electoral în cazul alegerilor anticipate. Sunt alături de PNL, dar le-ar prinde bine o erodare a lui, aşa cum se va întâmpla dacă alegerile parlamentare vor avea loc în toamnă. Cu cât se erodează mai mult, cu atât cresc şansele acestor partide de dreapta să obţină rezultate mai bune. În linii mari, cam aşa se prezintă începutul anului 2020.
Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei Satu-Mare
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu