duminică, 16 februarie 2020

Mesaj transmis de o profesoară de origine română care predă în Franța!


O profesoară româncă a transmis un mesaj dur tuturor elevilor din România care se plâng de obicei de faptul că nu le place la școală, dar și părinților și profesorilor din România care sunt nemulțumiți de felul în care se „face carte” la noi. Doctorand la Universitatea din Poitiers (Franța) și la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, Ana-Maria Constantin predă în prezent la un liceu de prestigiu din Franța, iar, de curând, a postat pe Facebook o analiză comparativă asupra sistemelor de educaţie din Franţa şi România, cu accent pe disciplina existentă în sistemul francez.
”Nu știu câți dintre voi aţi văzut filmul ‘Liceenii’. Era o frântură din educația care a dispărut acum 25 de ani. S-au dus regulamentele școlare dure, s-au dus uniformele obligatorii și profii exigenți. Eu încă am mai prins câțiva, în anii ’90, în fața cărora îmi mănânc unghiile, ba mai ziceam și-un „Tatăl nostru” de frică să nu mă scoată la tablă.
Azi, profesorii se plâng că elevii nu mai învață, că sunt mai bine îmbrăcați ca ei, că la școală se face parada modei, atunci când elevii catadicsesc să vină la școală. Dar nu vă spun mai multe, pentru că știți și voi cam cu ce se mănâncă școala românească, cu milioane de absențe și promovabilitate mediocră la Bacalaureat de când s-au pus camere video care inhibă inspirația.
Nici să fii la catedră nu e mai bine, pentru că rezultatele dezastruoase le sunt imputate profesorilor. Dacă se chiulește, e vina lor, că nu știu să țină un curs care să-i atragă, care să le mențină interesul treaz, care să-i țină la școală și să nu-i trimită pe stradă sau prin baruri. Dacă nu se învață e tot vina lor, a profesorilor.
Aceasta era situația când încă eram profesoara în țară.
Acum lucrez din nou în învățământ, în Franța, la Lycée de La Rochelle.
Pentru că, un liceu care se respectă are o reputație. Reputație care se construiește în ani și cu mult efort. Reputația se face pe baza rezultatelor de mai sus, dar și prin absolvenții săi. Absolvenții trebuie sa continue studiile sau să fie angajați. Pentru a ajunge la studii universitare sau angajatul ireproșabil, liceul nu se joacă cu regulile.Regulamentul este foarte dur și dacă vă povesteam de ,,Liceenii”, nu o făceam întâmplător.
Toată lumea are uniformă. Uniforma este obligatorie. Obligatorie este și coafura fetelor, un coc micuț, ca și barba permanent rasă a băieților. Obligatorii sunt și pantofii negri cu toc de trei centimetri pentru fete. Balerinii nu sunt acceptați, cum nu sunt permise nici tocurile mai mari de trei centimetri. Cine nu se încadrează este exclus de la cursuri sau mai bine zis, trimis acasă să se schimbe. Dacă ai reușit să treci de prima selecție de la poartă, te poate trimite acasă orice profesor sau Consilierul Principal Educativ care răspunde de Viața Școlară. Și apoi, e problema ta dacă rămâi cu absențe nejustificate. O să regreți cu ocazia consiliilor clasei care se reunesc la fiecare sfârșit de semestru pentru a analiza situația școlară și disciplinară a tuturor elevilor. Acolo, în ședință, de față cu toți profesorii și directorii, absențele, excluderile, abaterile disciplinare sunt tocate mărunt. Dacă exagerezi, poți fi sigur că n-o să ai o diplomă pe care să scrie Lycée de La Rochelle Ci o diplomă oarecare, fără prea multă valoare.
Să revenim la regulament.
Știți că, în România, se filmează orele cu telefonul mobil, că elevii se amuză între ei sau pe socoteala profesorului care, vrând-nevrând, e profesorul lor. Ei bine, aici e absolut imposibil. Telefoanele mobile nu sunt permise în incinta școlii (și nici în internat între anumite ore, cum e ora de studiu sau după stingere) și orice folosire a gadgeturilor mobile este sancționată simplu prin confiscare. Ulterior, aparatul ajunge la Directorul Adjunct care judecă singur dacă și când îl returnează proprietarului. Se poate ajunge la o lună, două, sau tot anul școlar. În funcție de gravitatea faptei.
La ore, dacă nu ești disciplinat, profesorul nu se încurcă cu tine. Nu ai chef de oră, te poftește afară, dar nici asta nu e de bine, pentru că nu ai voie să părăsești liceul așa, când ai tu chef. Practic ești obligat să rămâi în școală, ți se notează excluderea, și o să lucrezi de unul singur la Viața Școlară. Ba, mai mult, o să mai primești și o pedeapsă ca să nu te mai amuzi în ore în loc să asculți lecția.
Pedepse se dau ușor. Se numesc „Rețineri”. O să faci teme, eseuri, pe diverse subiecte, în general legate de greșeala făcută. Dacă ai fost lipsit de respect, o să scrii câteva pagini despre respect și nevoia de respect. Dacă ai copiat, o să argumentezi cum dăunează copiatul disciplinei școlare…
Dacă excelezi în greșeli o să faci multe chestii practice. De exemplu, o să lucrezi pentru colectivitate la restaurantul unde mănâncă elevii, o să faci curat prin școală sau la spălătorie. Și vă spun sincer, nimic din toate astea nu e amuzant. Dar e meritat. Greșelile meritate sunt asumate. O reținere sau o excludere pleacă în plic la părinți care o retrimit semnată la școală. Ele rămân în dosarul elevului pentru posteritate.
Absențele sunt foarte bine supravegheate. Practic, sistemul îți poate arăta la orice oră cine nu e prezent la cursuri și din ce motiv. Motiv necunoscut înseamnă că echipa de la Viața Școlară pune mâna pe telefon și sună. Te sună pe tine, părinte sau tutore. Părinții pot vedea și ei de acasă dacă odrasla e la școală au ba. Dacă părintele e cu copilul acasă, sună la școală ca să-i anunțe absența și motivul. Totul e contabilizat.
Dacă ai lipsit, când apari la școală te prezinți cu carnetul personal pentru a justifica absența și a o reglementa informatic. Părinții semnează absențele elevilor minori, majorii pot să și le semneze singuri, în consecință de cauză.
Elevii și părinții au semnat contractul cu școala. Contractul e lege și toată lumea se supune. Democrația… e în altă parte”, este mesajul transmis de Ana-Maria Constantin în mediul online, potrivit stiridiaspora.com

122 de comentarii:

  1. Proverbul romanesc =frica pazeste pepenii= e valabil oriunde. Daca ar exista si la noi reguli stricte, pe care sa le respecte atat elevii cat si profesorii, alta ar fi situatia. Dar la noi, incepand de la presedintele tarii, pana la ultimul elev n-au nici un respect pentru lege. Si atunci ce sa asteptam, de unde rezultate?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Absolut corect este ce spune doamna profesoară despre în vățământul de la noi,cum era și cum este acum.Despre reguli și metode de la liceul unde doamna este profesoară,nu am ce să comentez doar să spun că acolo se face ce trebuie.Deci ,noi am regresat,ne -am bătut joc de ce era cât de cât bun,așa cums-a intâmplat din păcate în toate domeniile,nu vreau să mă întristez din nou referindu-mă la ele.

      Ștergere
    2. Ca în toate domeniile politicienii nostri slabi au distrus tara si viitorul acestei tari.Sperante cu liberalismul actual 0.2% sperante!

      Ștergere
    3. Nu impiedica nimeni licee cu reptuatie foarte buna sa isi faca propriile reguli, propriul contract privind uniforma, prezenta, motivarea absentelor, sanctiuni, etc. Doar sa se vrea...Vrei la un liceu de renume? Te supui regulilor...

      Ștergere
    4. Banuiesc ca politicienii care se fac vinovati de toate relele au avut si ei parinti, nu? Fratilor, avem politicienii pe care-i nastem, avem preotii pe care-i nastem etc! Parintii sa nu uite ca sunt si ei copii si au un Tata!

      Ștergere
    5. Absolut de acord cu dumneavoastra, stimata colega. Si ca sa fiu in consonata deplina cu dumneavoastra, as spune "Mais ou sont les neiges d'antan!!!"

      Ștergere
    6. Deci Foucault avea dreptate! ��

      Ștergere
    7. E adevarat ce spune D-na profesoara, dar, se vorbeste despre un liceu PRIVAT, din pacate, in sistemul scolar actual francez lucrurile sant departe de cum se descrie, sant multe iregularitati si neajunsuri, lipse, disciplina proasta etc. Este foarte diferit sistemul privat de invatamint francez si ala public. Locuesc in Franta de 20 de ani si stiu foarte bine despre ce vorbesc, am deja doi copii mari, care au facut studiile in Franta incepind cu scoala primara. Sistemul privat este mult mai strict si avansat, dar si costa, in paralel este un sistem minoritar, domina sistemul public dupa cantitate de scoli, colegii si licee.

      Ștergere
    8. De acord cu dumneavoastra,este diferenta intre public si privat.
      Si copiii mei au fost in privat inca de la gradinita.

      Ștergere
    9. Sunt intrutotul de acord,Scoala este cea care te formeaza de aceea vii la ea,si deci tu trebuie sa respecti regulile scoli.Iar scoala care se respecta are regulile ei.

      Ștergere
    10. Nu toate scolile din Franta sant asa....

      Ștergere
  2. Sincer , ar trebui introdusa disciplina si la noi in scoli.Asta pentru binele viitorimii natiei noastre.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nicaiueri, in nici un domeniu fara seriozitate, fara disciplina, fara pedepse, atunci cand gresesti, nu se poate vorbi de o pregatire temeinica a unui tanar. Prezenta lor intr-o tinuta care devine greu de inteles,cu o atitudine mereu batjocoritoare, lipsita de respect pentru cel care vrea sa-ti transmita din ceea ce stie, din pregatirea lui profesionala de ani de zile, fara uniforma, fara sa tina cont de oameni in general, va face sa iasa un rebut al instructiei si educatiei din scoli. Mai este ceva si anume faptul ca unii tineri profesori au trecut prin facultate ca gasca prin apa. Nu se "uda"de nici o stiinta. Intra bou si iese vaca, asa ne spune un proverb romanesc. Li se cauta prea muklt in coarne elevilor. Cu regulamente striste, cu disciplina se vor realiza multe. Cine nu vrea sa invete sa ramana la 8 clase si vor gasi serviciu care ii corespunde pregatirii.Are o atitudine de om necivilizat sa fie pedepsit cu eliminarea sau exmatricularea din scoala respectiva.De ce sa-i porti in invatamantul obligatoriu, sa cheltui bani, iar el, elevul sa isi bata joc de scoala?

      Ștergere
  3. Așa scoală, așa profesori, așa elevi, așa societate! Așa da! Nimic bun nu se naște în haos sau din haos! Am distrus încet tot ce era bun și am păstrat cu sfințenie ce era rău (pile, nepotism, hoție, aranjamente, răsturnarea ierarhiei valorilor, cultivarea nonvalorii și nesimțirii...). Ce-am stricat într-o generație se va repara în două sau trei generații, dar greu și numai dacă se va vrea! Mă doare sufletul că nu pot face mai mult pentru această societate bolnavă...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din haos s-a nascut universul ;)

      Ștergere
    2. Da, prin respectarea cu strictete a legilor naturii. Un sistem nu poate evolua decat prin respectarea legilor proprii.

      Ștergere
    3. De fapt,ar trebui sa spunem:asa parinti,asa elevi! Si de aici deriva toate consecintele nefaste! Profesorii cam au "mainile legate". Pentru orice,parintele sare in sus si il invinuieste pe profesor,lipsa de respect fata de scoala vine din familie! Vai de natia noastra cu asa generatii!

      Ștergere
    4. Nu, s-a nascut din haos si atat... e absurd sa spui ca haosul primordial a capatat forma si s-a materializat sub legile naturii... natura in sine vine din haosul primordial...legile naturii si haosul nu se pot pune pe picior de egalitate si nici nu se pot asocia precum ati explicat dvs.

      Ștergere
    5. Corect tot ce spune doamna, dar la noi totul este invers, nu respect, nu dorinta de a dobandi cunostinte..., iar de prestigiul liceului...ce sa zic? Il construim noi parintii cu banii din buzunar, pentru ca 1% dintre elevii care nu fac pregatire in particular probabil ca iau bacalaureatul.

      Ștergere
    6. Aici nu sunt de acord, cunosc elevi care nu au facut pregatire deloc si au luat note fff mari la bacalureat, mai amri decat a celor ce fcaeau preagtire din cls a 10-a. Munca, exercitiul repetitiv, perseverenta,ambitia sunt elemnetle unei bune intelegeri a notiunilor din programa. Nu neg faptul ca sunt si profesori iresponsabili motiv pt care solicit inspectii neanuntate la clasa si abia tunci vezi adevarat calitate a orei.

      Ștergere
    7. "Din haos s-a nascut universul" - continuare (daca tot continuam in anonimat, sa se stie domnule cine cui raspunde)
      Rectific, cu permisiunea dumneavoastra, afirmatia mea astfel: totul se naste din haos, traieste in haos si se termina in haos. Este o prezenta constanta in vietile noastre pentru care avem si proverbe in frumoasa noastra cultura romaneasca - "Socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ" de exemplu. De ce? pentru ca socoteala fiecaruia dintre noi nu se potriveste cu socoteala celorlalti 7 miliarde de locuitori ai acestei planete. Dar revenind pe plan local, la oile noastre cum s-ar zice, ca doar ne place Miorita rau de tot :). Doamnelor si domnilor, sistemul nostru scolar este un dezastru de la un capat la altul si nici o doamna din Franta, America, Finlanda sau orice alta tara de pe acest minunat corp de piatra ce pluteste in spatiu si pe care sper ca il considerati rotund, nu poate sa-l repare. De ce? Pentru ca asa cum s-a spus mai sus: natura noastra (a se considera romaneasca/dacica), regulile noastre. In primul rand ar trebui sa invatam sa ne respectam, noi pe noi (si nu ma refer la a ne respecta cu o bere), apoi sa invatam sa respectam oamenii din jur, meseriile pe care la urmam si sa intelegem ca si maturatul pe jos si statul la birou se pot face cu aceeasi integritate, iar la final ar trebui sa invatam sa respectam lumea in care traim. Societatea evolueaza, fie ca vrem, fie ca nu, tehnologia evolueaza, informatia este in buzunarul de la blugi si nu avem bunul simt sa intelegem si sa invatam ce sa facem cu ea. Cum doriti sa evoluam cand plangem dupa un sistem invechit? Cum doriti sa evolueze invatamantul cand noi suntem niste ignoranti, spagari, cu atitudine de semi intelectuali si care dam din coada la primul scuipat aruncat de vreo tanti sau nene plecat si el pe afara care desi este profesor nu intelege ca acesti copii care s-au nascut in acesata minunata era a informatiei sunt o alta forma de inteligenta decat noi. Un profesor ar trebui sa fie foarte bine ancorat in actualitate, un profesor ar trebui sa fie primul care intelege despre ce vorbesc, si cu toate astea, am inteles de ceva timp ca nu se intampla asa. In scoala, pe care am terminat-o acum ceva timp, am avut un singur profesor, mai exact profesoara, si nu spun asta pentru ca de la restul nu as fi invatat nimic, ci pentru ca a fost singura care a inteles ca suntem diferiti, singura care a inteles haosul fiecarui elev al ei si a stiut sa faca ordine in el. Asta inseamna profesorat, chiar mentoriat. Doamnelor si domnilor, uniforma nu rezolva nimic, regulile nici atat. Toti am urat uniforma si am incalcat cel putin o regula. Stim cu totii ca nu asta e problema. Rezolvarea nu sta in sitemul altora, rezolvarea sta in organizarea haosului nostru. Suntem cu totii in egala masura de vina pentru ceea ce se intampla si pana nu intelegem si acceptam asta cu adevarat lucrurile o sa tot mearga prost.
      Imi cer scuze daca am deraiat pe alocuri si sper ca nu am jignit pe nimeni.
      Weekend placut ;)

      Ștergere
    8. Ah, si cu scuzele de rigoare, mai am ceva de adaugat, profesorii nu sunt Dumnezeu pe pamant si nici parintii. Am vazut parinti care nu inteleg ca profesorul are un scop pe care ei nu sunt capabili sa il indeplineasca si am vazut profesori care nu sunt capabili sa-si indeplineasca scopul. Iar acest sistem de invatamant defect este prezent in mai toate tarile lumii. Hai sa invatam copiii sa invete, sa-i invatam ca informatia este cool, sa le aratam ca decat sa urmaresti Insula iubirii mai bine te uiti la un Ted talk, ca Bianca Dragusanu se automutileaza si e mai misto documentarul de pe Netflix. Asta ar trebui sa-i invatam cum sa foloseasca tehnologia cum sa filtreze informatia si ce modele sa urmeze, nu cum sa urasca sistemul. Sistemul nu va fi niciodata perfect, dar putem sa-i invatam sa-l foloseasca ;)

      Ștergere
  4. Da așa era și la noi cândva. Eu am prins acea școală în care nu îndrăzneam să trec prin fața dascălului iar în timpul săptămânii dacă mă duceam la un film trebuia să fiu foarte atent să nu dau ochii cu vrunul din aceștia că a doua zi toți mă verificau să vadă dacă am învățat. Ședințele cu părinții erau un chin pentru noi elevii. Dar am învățat să fim respectuoși, disciplinați și ne-am făcut un drum în viață și asta numai datorită dascălilor noștri pe care îi evocăm cu respect.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. CORECT , TOATA CONSIDERATIUNEA PENTRU DASCALII CARE NE-AU INVATAT CARTE SI CUM SA NE COMPORTAM IN SOCIETATE !!!

      Ștergere
    2. Ce a uitat doamna profesoara sa spuna ca respectul este reciproc, adica aici in Franta profesorul se adreseaza elevului cu dumneavoastra si nu se face diferenta intre copii indiferent de venitul familie
      Daca un élève are dificultati
      Profesorul ofera in timpul pauzelor ori dupa ore meditatii
      GRATUIT
      Sigur doamna profesoara diferenta este enorma intre cadrele didactice din Romania si cele din Franta
      Nu trebuie sa condamnati doar elevii
      Vorbesc din experienta
      1-8 Romania, liceul si univ in Franta
      Copii mei sunt la scoala in Franta
      In schimb am nepotii in Romania
      Si inca o data va spun diferenta este de la cer la pamint

      Ștergere
    3. Daca se cauta a cui este vina ,situatia trebuie privita la nivel general , daca parintele nu respecta regulile in general in mai multe domenii ale vietii, atunci cum ne putem astepta la copilul sau sa respecte regulile in scoala si in societate? Despre cat de atragatoare sunt materiile care se predau in scoala si modul de predare din scoli: respectiv acumularea de informatii si despre sistemul de notare care se bazeaza pe ierarhizarea copiilor in functie de note nu de aptitudinile particulare ale fiecaruia ,nu spune doamna profesoara nimic !

      Ștergere
    4. Zau? Si nivelul aptitudinilor cum se stabileste? Trebuie sa vina sa te intrebe pe tine? Daca tu nu ai fost in stare sa iei note bune, renuntam la note?

      Ștergere
  5. Nu pot decât să fiu de acord cu aceste observații. Respect timpul alocat dnei. profesoare pentru articol dar la noi nu este posibil deoarece părinții copiilor nu pot înțelege ,încă, valoarea și importanța educației. Ei ar trebui primii educați.Ar rurba să le ia cineva telefonul mobl odraslei sau să uniformizeze hainele odraslelor.Și prinții sunt născuți în jurul anului 1990 așa căăă...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mare adevăr1 Educația pleaacă de acasă1 PĂRINȚII TREBUIE SĂ ARATE INTERES FAȚĂ DE ȘCOALĂ, NU CERTÂNDU-SE CU PROFESORII ȘI IMPUNÂND EI REGULI.cOPILUL TREBUIE SĂ VADĂ CĂ PĂRINTE/PROFESOR ESTE...SIAMEZ,, CA IDEE EDUCATIVĂ, ALTFEL...E CEEA CE SE VEDE...MULTE AR FI DE COMENTAT, E BINE CĂ ÎNCEPEM SĂ REDESCOPERIM METODELE TRADIȘIONALE EFICIENTE!

      Ștergere
    2. Dacă la noi s-ar incerca doar ingradirea libertatii elevului, ar sări ca arse Asociațiile părinților și Consiliul Național al elevilor. Nu vedeți că orice încercare de a schimba ceva in învățământ se lovește de aceste 2 organizatii care au o putere nesperat de mare.

      Ștergere
  6. A ceasta este scoala adevarata. Trebuie sa existe un regulament de functionare,de respect reciproc elev,profesor,dupa modelul contractului de munca pe care,ulterior absolvirii si angajarii in munca,il semnezi cu angajatorul.Fiecare trebuie sa se supuna regulamentului scolar,asa cum am facut si noi anterior anului 1989.

    RăspundețiȘtergere
  7. Astepatam sa se reintroduca si sa se respecte regulile stricte in scoli. Acest lucru poate va determina rezultate mai bune si parinti care sa inteleaga ca regulile sunt o necesitate, nu un moft al profesorilor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt intrutotul de acord, dar eu am treut prin clipe groaznice, prin 99, cu baiatul meu laLiceu de prestigiu,!! Johannes Honterus din Brasov, era în clasa a trei a cand l au lovit cu leaganul in cap copii unui mare, bisnitar,,, cu bani da,,, l am operat pe creier la, Sp Judeteam la,,, adulti neavand sectie de copii, etc,,,,,,,, cand a revenit la scoala, s a prelucrat cazul. Sa aibe grije colegii, s amd, dar dupa 3,4,ani era cl a 7 a, au inceput problemele, era elev,,, neiubit,,,,! Pt ca nu dadeam banila meditatii el stia bine germana, a facut si gradinita, la nemti,,,,,, în fine, si cum spuneam el spargea tablele, in scoala el injura prof, el ameninta,!!! L am urmarit doua sapt si ce sa vezi, surpriza, el era activ la ore, altii cu,,, bani mancau inore, scuipau profesorii, fii de mari directori de filarmonica, doctori romi!!! De eu ni dadeam bani, cadouri la profesori,,,,,,,, si am decis sa l retrag din invatamant,,, așa sa știți erau si atunci oameni corupti adica erai mai sarac, nu erai admis,,,,, rasisti!!!! Da!!! Si apoi asistenta sociala, bla bla, că invatamantul obligatoriu, l am trimis., la plimbare si le am zis ca mi educ eu cum pot fiul * Atat!!!! Ca vin amenzi, politie, amenintari, nu mi a fost frica!!! Acum baiatul e bine, sanatos,, Asta e!!!! Acum nu mai vorbesc, este, Jale!!!!

      Ștergere
    2. Exista un regulament in scoala. Acest regulament se citeste si se trateaza in prima zi de scoala, apoi se semneaza de catre elevi. Regulamentul este prezentat si parintilor care semneaza ca au fost anuntati despre responsabilitatile si drepturile copiilor. Regulamentul se refera la atitudini, comportament, folosirea telefonului in timpul orelor, respect fata de ceilalti si bunurile scolii, absente, uniforma etc.
      Acum sa vedem ce se intampla...elevul poate sa te sfideze, tu nu poti, elevul poate sa fie ironic, tu nu poti, elevul poate folosi telefonul in timpul orei, sare pana in tavan daca il iei, vin unii parintii si explica cum nu poti lua telefonul ca se crizeaza copilul(a semnat regulamentul, ei şi?), vine fara uniforma, desi a semnat cerintele scolii(ei şi?), explici parintilor ca e regula a scolii si au semnat, raspunsul e ,,nu vrea sa poarte uniforma,, elevul te poate târî 3 metri pe peretele coridorului, tu nu poti sa_l iriti prin tonalitate ca e...agresiune? etc. Elevul poate ce vrea el, ceilalti, nu. Exista o nota la purtare care se poate scadea la un anumit numar de absente sau cand comite o abatere grava(nota de care nu_i pasa), ...
      Ma intreb de ce elevul poate orice iar eu nu?
      Observ in general ca micului romanu nu_i plac regulile si nu le respecta. Mai tarziu asta se va observa in viata de adult, fostul elev nu va respecta regulile de circulatie, de bun simt...etc
      Parerea mea este ca se urmareste a se ajunge la haos caci vom fi usor de condus.

      Ștergere
    3. Exista un regulament in scoala. Acest regulament se citeste si se trateaza in prima zi de scoala, apoi se semneaza de catre elevi. Regulamentul este prezentat si parintilor care semneaza ca au fost anuntati despre responsabilitatile si drepturile copiilor. Regulamentul se refera la atitudini, comportament, folosirea telefonului in timpul orelor, respect fata de ceilalti si bunurile scolii, absente, uniforma etc.
      Acum sa vedem ce se intampla...elevul poate sa te sfideze, tu nu poti, elevul poate sa fie ironic, tu nu poti, elevul poate folosi telefonul in timpul orei, sare pana in tavan daca il iei, vin unii parintii si explica cum nu poti lua telefonul ca se crizeaza copilul(a semnat regulamentul, ei şi?), vine fara uniforma, desi a semnat cerintele scolii(ei şi?), explici parintilor ca e regula a scolii si au semnat, raspunsul e ,,nu vrea sa poarte uniforma,, elevul te poate târî 3 metri pe peretele coridorului, tu nu poti sa_l iriti prin tonalitate ca e...agresiune? etc. Elevul poate ce vrea el, ceilalti, nu. Exista o nota la purtare care se poate scadea la un anumit numar de absente sau cand comite o abatere grava(nota de care nu_i pasa), ...
      Ma intreb de ce elevul poate orice iar eu nu?
      Observ in general ca micului romanu nu_i plac regulile si nu le respecta. Mai tarziu asta se va observa in viata de adult, fostul elev nu va respecta regulile de circulatie, de bun simt...etc
      Parerea mea este ca se urmareste a se ajunge la haos caci vom fi usor de condus.

      Ștergere
  8. Asa ar trebui să fie și la noi dar democrația a fost înțeleasă greșit.

    RăspundețiȘtergere
  9. Da, este excelent dar ne trebuie o mină de fier care sa impună regulamente si contracte + părinti dispuși sa colaboreze cu scoala, în caz contrar sa-si ducă odrasla unde ori putea.... Ne trebuie știință dar fără conștiință totul e ruina, mai ales a sufletului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ne trebuie un contract scoala-parinte, caci parintele este beneficiarul unui serviciu educativ platit de stat. Daca elevul se comporta ca o maimutica si incalca reguli, parintele sa plateasca amenzi usturatoare fara posibilitate de contenstatie in instanta si atunci vor fi si in scolile noastre elevi. Momentan scolile sunt gradini zoo in care se pierd cei foarte putini copii care incearca sa fie elevi. Iar cei numiti oficial profesori au atributii care se confunda cu cele ale ingrijitorului de la gradina zoologica. Iar cei ,,n"ani de reforma a invatamanutului s-au depus eforturi imense ca sa reuseasca sa transforme scoala in gradina zoo.

      Ștergere
    2. super pt curajul doamnei profesoare m-ai sunat si români cinstiti trimiteți mesajul neapărat M Educatiei fără orbine nu se poate face educatie

      Ștergere
  10. trimiteti mesajul si la Ministerul Educatiei si domnului Orbasn si Iohanis

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oameni buni- dar noi avem un program - ROMANIA EDUCATA - de la cel mai inalt nivel-Ar trebui sa ne fie suficient.N-ati inteles ca este vorba de democratie ? Si apoi presedintele tarii e ... profesor (adica este cadru didactic) si principalul sau singurul autor al programului susamintit. Asteptam cu interes urmarile implementarii programului desi eu si multi ca mine intuiesc aceste urmari.

      Ștergere
    2. Orice sistem se bazează pe reguli. Și un banal joc de copiii are reguli fără de care nu poate fi jucat.
      Atunci când regulile sunt încălcate sau sunt extrem de permisive, rezultatul se vede imediat. Nu sunt reguli acasă, nu vor fi acceptate nici în alte împrejurări. Baza oricărei forme de educație se începe acasă. Dacă tu, ca părinte, nu-ți exerciți aceasta obligație spre binele copilului tău, nu aștepta să facă societatea ceea ce nu ai fost tu în stare.
      Cei 7 ani de acasă sunt baza. Când nu exista o baza solida, nu poți construii mare lucru...

      Ștergere
  11. Nu mai este nimic de comentat,decat sa se introduca si in sistemul nostru de invatamant acelasi regulament !

    RăspundețiȘtergere
  12. Felicitări !pentru inițiativă poate trimiteți la ministerul educației să se informeze și să intervină corect la toate școlile .Inainte de anul 90 școala era respect pentru profesori ,respect pentru învățătură.Cred că democrația a fost înțeleasă greșit și la ministerul educației.

    RăspundețiȘtergere
  13. Distinsa doamna, as dori si eu asa o scoala la Innsbruck unde Akademische Gymnasium, The International School s-a dovedit mai jos din toate punctele de vedere decat Liceul Mihai Viteazul din Ploiesti, pare greu de crezut, asa este? Fata mea revede cu placere Liceenii si isi doreste o scoala cu uniforma si pantofi cu toc mic, din nou greu de grezut, asa este?

    RăspundețiȘtergere
  14. Sunt total de acord cu ce a scris colega mult mai tanara. Eu am plecat din invatamant la sfarsitul anului 1990, dupa 8 ani la catedra. Cand am plecat eu, inca mai era disciplina, inca se mai invata (chiar si ”la tara”, unde stateam pe camp pana pe la mijlocul lunii Noiembrie sau chiar inceputul lui Decembrie!), iar elevii nostri aveau bun simt si chiar se straduiau sa invete. Acum totul este alterat, rezultatul fiind absolventi debusolati, care abia stiu sa scrie si sa citeasca. Nu stiu ce asteptari am putea avea de la parinti, pentru ca si acestia sunt generatia care au trecut prin scoala ca gasca prin apa.... Scoala se bazeaza pe parinti iar parintii asteapta totulde la scoala, ambii parteneri uitand ca aceasta mare balbaiala, incurajata de toate schimbarile sistemului de invatamant, duce la un rezultat catastrofic, pervertirea viitorului.

    RăspundețiȘtergere
  15. Da un sistem bun dar as vrea sa știu dacă profesori respecta programul și contractul ca în România chiulesc profesorii

    RăspundețiȘtergere
  16. Sunteți un caz fericit din Franța.
    Oare toate liceele din Franța sunt asa?
    Va răspund tot eu :NU
    Ați auzit de manifestările liceenilor din 2019? Când dădeau foc la tomberoane și se disputa cu politia franceză? Sau când liceeni de 16 ani amenințau profesorii cu pistolul?
    Sau când alții au înjunghiat pentru o țigară?
    Sau acei liceeni care au violat o fata de 13 ani?
    De ce nu terminam sa comparam? Au și ei foarte multe lucruri negre, chiar mai multe ca la noi...
    Ar trebui să incetam în a denigra România.
    Stima doamnă, va doresc sa rămâneți unde sunteți, iar dacă nu ma credeți va pot îndruma pentru a vedea cu ochii dumneavoastră alta față a acestei țări "minunate" cum mulți o văd.
    Cu stima,
    Corduneanu Alex

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga domnule Corduneanu,
      Nu stiu cum e in Franta sau daca sint reguli peste tot, la toate scolile desi cred ca nu e posibil sa fie altfel. Daca s-au razvratit acei elevi in 2019, fiti sigur ca au fost aspru pedepsiti. In multe tari din Europa sint asa zisele inchisori ptr copii, iar copiii pot fi trasi la raspundere legal de la virsta de 12 ani, inchisi la aceste inchisori-" Pupil refferal units" pentru copii. In UK spre exemplu, este asemanator sistemul cu cel descris de catre doamna profesoara. Baiatul meu a primit detentie-asa se numeste ceea ce primesti daca faci abateri de la reguli- ptr ca si-a uitat cravata sau pentru ca a mers la scoala imbracat in geaca bleu marin in loc de culoare neagra. Pentru disciplina, comportament se primeste internal sau external exclusion,depinde de gravitate. La detentie stai intr-o sala de studiu a scolii, de la jumatate de ora pina la maxim 3 ore, dupa cum alege profesorul care da pedeapsa. Si stai si studiezi, citesti si reflectezi la greseala pe care ai comis-o.Desi nu pare posibil, cum credeti ca
      se educa sau corecteaza elevii altfel? Si nu exista sa intervii ca si parinte cind copilul are vina, e ca si cum refuzi sa fie educat.Si nu au voie cu telefon sau fara uniforme, ecuson sau costumatie de sport.Si daca uiti o carte acasa primesti detentie.
      Nu va suparati si nu interpretati gresit articolul doamnei profesoare. Nu cred ca e o nota de denigrare a tarii ci dimpotriva, un exemplu pentru cei care nu inteleg cam ce inseamna educatia copiilor si cam de pe unde se poate interveni. Romanii sint ok sa imprumute din afara tot felul de asa zise "trenduri",oare de ce sa ne suparam cind vine vorba de educatie? Luati-o mai degraba ca pe un articol menit sa sprijine dezbaterile pro uniforma si fara telefoane in scoli. Ar fi doar inceputul si apoi poate se umbla incet si la disciplina, respect pentru profesor si pentru scoala in general, ca si institutie.
      Incercati sa vedeti partea pozitiva a materialului! E o idee pina la urma, un exemplu care daca ar fi urmat nu ar durea pe nimeni, ci dimpotriva...
      Bucurie si pace sa sa aveti!

      Ștergere
    2. Francezii ,au olimpici internatoonali la matematica,fizica,chimie,etc, doamna? Nu,căci după terminarea studiilor,elevii noștrii sunt atrași de banul lor,sic������

      Ștergere
    3. Domnilor, gresit! Gresit! Gresit! Ce spune doamna aceasta in articol e marea exceptie. Nu am verificat inca dar sint convinsa ca aceasta institutie e o institutie privata. Iar scolile private impun ce vor ele si bine inteles trebuie ca parintii sa platesca. E teribil sa publicati asa minciuna ca fiind o generalitate si sa denigrati tot ce inseamna romania....incredibil! Cunosc de aproape sistemun de invatamant francez si stiu ce spun. Incredibil...ce publicatie mincinoasa!

      Ștergere
    4. De ce nu o credeti? Invatamantul din Franta este bun, se urmareste pregatirea temeinica a elevilorindiferent daca este o scoala de stat sau particulara.

      Ștergere
  17. La noi va fi asa cand parintii vor intelege ca profesorul e acolo ca sa le educe lor copilul, nu sa li-l slujeasca...cand parintii vor intelege ca ei sunt " cineva" doar in viata lor si nu in cea a scolii. Cred ca inainte sa dam vina pe sistem ar trebui sa dam vina pe cei care ar trebui sa aiba si sa transmita mai departe cei 7 de acasa , si anume, parintii.

    RăspundețiȘtergere
  18. Admirabil articol!Si părinții si cadrele didactice si elevii sa ar trebui sa ia aminte, caci necazurile sunt mari in învățământ, mai ales dupa 1989.

    RăspundețiȘtergere
  19. Sunt partial de acord cu ce spune duduia, dar in aceste timpuri frica nu ar trebui sa fie o modalitate de a educa elevii
    .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca acest model de educatie il vedeti ca si " educatie de frica" oare cum il vedeti pe cel educatie prin respect Fata de institutie, collegi de studi, Cadre didactice,?! E doar o nelamurire.. Dati ne un exemplu de educatie in care se foloseste RESPECTUL.. Farà retineri.. Va rog...

      Ștergere
    2. Cred ca nu este vorba de educatie de frica ci mai degraba de a crea pentru elev respect si o minima responsabilitate pentru ceace face.Se pare ca la noi asociatiile de parinti sau/si de elevi inteleg gresit ,atribuind aceasta obligatie numai scolii ceace este total gresit.Acestea incurajaza neregulile di scoli:fara uniforme,telefoane si folosirea acestora in timpul orelor si alte lucruri ce determina discriminari in scoala.

      Ștergere
    3. Un profesor cu adevarat bun este respectat de orice elev caruia ii preda, asta va zic din experienta, aveam un profesor foarte bun la matematica si toti elevii il respectau pentru ca stia sa ne explice materia pe intelesul nostru. Asa cred ca isi castiga un profesor adevaratul respect din partea elevului.

      Ștergere
    4. Da este adevarat, dar nu generaliza. Unii cred ca profesorul trebuie sa fie aspru ca sa se faca respectat de elevi. Nu, profesorul trebuie sa comuniuce cunostintele pe intelesul elevilor, el nu trtebuie sa fie un jandarm in ore. Elevul ttrebuie sa fie atent, sa intrebe ce n-a inteles, sa se documenteze zi de zi si numai asa vom avea oameni educati si culti.

      Ștergere
  20. În mod cert, solicitarea de a se reintroduce disciplina organică în școli, în învățământ în general, trebuie cerută, expres, de către părinți, susținuți de Biserică , acompaniați de cadrele formatoare.Suprimarea postărilor deocheate pe toate ecranele, inclusiv a așa-ziselor emisiuni Show care nu fac decât să adâncească Raul înnăscut al multora, De ce să nu expunem calitatea, să evidențiem frumosul din tineri, să demonstrăm străinilor că nu le împărtășim deloc opiniile, că poporul nostru poate fi mult deasupra lor, că SE POATE !

    RăspundețiȘtergere
  21. A FOST!!!! foarte bine ,,si se lega ceva de suflet intre elevi si prof ,imi aduc aminte ;profu de istorie era iternat la contagioase (spital) si toata clasa l-am vizitat;;; era minunat;;;; respectam si eram respectati (domn profesor__-domn elev )

    RăspundețiȘtergere
  22. si de ce e dur mesajul?????e normal cum era inainte de 89,nu cum e acum.

    RăspundețiȘtergere
  23. Hei , oameni buni , potoliti-va putin . Haideti sa le
    luam pe indelete . Mesajul e bun, nu e dur deloc . E adevarat. Nu era bine cum era inainte de ‘89 -dascali comunisti care nu aveau nici o treaba cu pedagogia elevului, care loveau elevii. Nu e bine nici cum e acum . Problema este ca UNDE NU E LEGE , E TOCMEALA ! Problema e la varful piramidei . Acolo , de sus trebuie taiat raul . Restul va veni de la sine cand legile vor fi puse la punct , respectate si implementatate . Eu am predat in An Scolar la Liceu in Romania ����- am avut elevi de toate categoriile sociale , insa am stiut sa ii tratez cu respect ✊ si sa fiu la randul meu respectata . Sunt in America de 14 ani, copiii mei merg la Gradinita & Scoala in uniforme . Dragalasi sa ii vezi pe toti la fel . Reguli respectate de toti. Rezultate scolare pe masura .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mare prostie sustii. Invatamantul de pana la '89 era bun, copiii capatau o pregatire solida, erau respectosi, erau ordonati, se pregateau, in majoritate, zilnic pentru ore, se faceau meditatii gratuit, la scoala. Multi copii, fosti elevi atunci, sunt astazi oameni de nadejde. Te bizui pe ei. Ca erau si unele neajunsuri, sunt total de acord, dar sa arunci cu noroi in niste dascali pregatiti, cu multa pricepere pedagogica, cu respect pentru elevi, mi se pare ca nu ai trait in acele timpuri, ci vorbesti din auzite.

      Ștergere
  24. Ce va mai placea pe vremea comunismului!Acest liceu pare ca-i pregateste pentru a trai in Republica Populara Chineza.Si eu traiesc in alta tara si n-am vazut asa ceva.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dânsa prezenta situația dintr-un liceu cu prestigiu care nu se juca cu regulile. Reputația se construiește în timp și nu se permite oricui și oricum sa o distrugă.
      Nu ați înțeles contextul și importanta regulilor în viata.
      Si chiar dacă sunteți dincolo, aflați ca mai sunt unit.de învățământ unde regulile sunt clare si cine nu le respectă suporta consecințele.

      Ștergere
  25. Asa să tot fii dascăl, bravo lor sunt de luat ca exemplu!

    RăspundețiȘtergere
  26. Doamna a pus punctul pe "i", si fiecare din cei care comenteaza aici este convins ca"pe vremea lui" se facea scoala, ca inainte de Revolutie (cand am terminat si eu liceul), scoala era sfanta. Face si asta parte din auto-amagirea aia de care nu mai scapam. Daca spun ca si atunci si acum sistemul de invatamant era un dezastru, nu o fac pentru a "denigra" tara. O fac pentru ca imi place sa fiu realist. Am muncit in strainatate si am intrat in contact cu (aproape)toate natiile Pamantului. M-a frapat diferenta de educatie, suntem foarte prost educati si ne doare sa recunoastem asta. Degeaba avem doi olimpici ajunsi acolo pe cheltuiala in privat a parintilor, cand marea masa a populatiei a trecut prin scoala doar prin copiat, prin pile, prin plagiat sau cine mai stie cum. Sistemul de invatamant Romanesc a fost mereu (de cand ma stiu eu) croit sa dea rezultate bune pe hartie. Le-a dat peste cap imaginea Funeriu, cand a facut aproape imposibil copiatul, poate era bine sa-l fi avut mai mult la carma ministerului ala. L-a "mancat" sistemul, care s-a impacat de zeci de ani cu minciuna ca la noi se face scoala cand de fapt nu se invata nimic, cu exceptia pregatirilor in privat. Am scos copilul din invatamantul de stat ingrozit de ce se numea acolo "educatie" si l-am mutat la o scoala privata din Romania, foarte scumpa, pe sistem englezesc. Toata stima pentru felul in care reusesc sa impuna in scoala uniforma, disciplina, reguli de baza de genul "nu se fumeaza", "nu se chiuleste", "nu se copiaza". Au prins copii fumand, a doua zi au fost eliminati din scoala, pur si simplu. Cei care nu isi vad de treaba, desi platesc scoala asta cu bani grei, sunt "indrumati" sa se mute la alte scoli, unde asa ceva se accepta. Este simplu domnilor. Si multi dintre parinti sunt bogatanii tarii, sau VIP-uri dar regulamentul se aplica tuturor in egala masura. L-as pune ministru pe directorul de acolo si l-as sustine din toate puterile, macar 10 ani sa schimbe totul de la zero. Alta sansa nu mai este. Profesorii de acum sunt in mare parte persoane fara nici o legatura cu invatamantul, indivizi ramasi fara alta sansa decat invatamantul. Daca profesorii nu sunt alesi dintre cei mai buni, daca bisericutee de prin scoli si universitati nu se sparg, schimbarea aia dorita-declarativ de toata lumea, nu se va intampla niciodata. Pana se va produce "schimbarea" asta, sa ne impacam cu ideea ca ne vom creste cu totii copiii pentru "export". Daca pe parintii mei i-au mintit cu generatia de sacrificiu, noi ne-am mintit singuri ca se va schimba, pe copiii astia nu-i mai minte nimeni. Au termen de comparatie si prosti ar fi sa ramana in cloaca si in minciuna aia. Zice cineva ca si ceilalti au probleme. Asa este, sunt probleme peste tot, doar ca pe acolo se cauta masuri sa se rezolve toate astea. Doamna care pomenea de Mihai Viteazul-Ploiesti... a uitat s amentioneze ca-i cauta profesorii pe elevi pe la cafele sau bere pe terasele din zona. Sunt si eu LMV-ist si cunosc destul debine situatia. Ne mintim si ne amagim singuri si nu asta este solutia schimbarii in bine a lucrurilor.

    RăspundețiȘtergere
  27. Și noi avem licee cu reguli stricte,la mine în oraș este un liceu militar cu asemenea reguli.Eu nu-mi doresc reguli stricte pt copilul meu.Imi doresc sa fie liber in gândire.Noi am învățat o regulă idioata:Capul ce se pleacă,sabia nu-l taie!Din aceasta aceasta cauza nu facem nimic,suntem slugile Europei că nu am fost in stare sa ne apărăm tara de prăduitori.Nu am fost in stare sa cerem nimic de la primar la președinte și alte pramatii care ne conduc.Am preferat sa plecăm din tara"fiindcă aici ,nu se mai poate trăi".Am luat gunoaiele Europei la purtat:haine SH, mașinile folosite de ei la fel și mobila.Ne comportam că niste gunoieri și că niste slugi,fiindcă nu am învățat demnitatea.Nu suntem decât un popor de maneliști fara demnitate.In scoli înveți numai materii nonsens și nimic din ce ai nevoie in viata.Habar nu au despre meseriile viitorului.Aceleasi ore expirate de matematica.La câți dintre cei care ați absolvit v-au fost necesare macar odata integralele?Părinții înguști la minte nu vor fi de acord cu mine,vor dori reguli stricte pt copii lor,uniforme și gândire limitata.Fiecare părinte speră să-i ajungă copilul"ceva mare"că sa se bata ei cu pumnii în piept precum Tarzan și să se fălească zicând:"Al meu este!".Eu sunt părinte și-mi doresc un copil fericit nu un produs al societății.Societatea vrea sa ingurgitezi mult și să vomiți eficient,cu cât vomiți mai eficient cu atât vei fi mai apreciat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Veți avea exact ce vă doriți, dar vă va fi greu să recunoașteți că este al d-voastră. Să sperăm, totuși, că se va descurca ceva mai bine la gramatică, deși...

      Ștergere
    2. In sfarsit , un comentariu destept ! Sistem de invatamant care nu te ajuta sa-ti dezvolti dezvolti gandirea , in care doar tiparele sunt cele dorite.Invatat mult , prost si degeaba .

      Ștergere
    3. "Eu sunt părinte și-mi doresc un copil fericit nu un produs al societății." ... ba exact asta o sa aveti, chiar dvs sunteti un produs al societatii (de dupa 1990). Iar ca dovada ...ignoranta dvs in ceea ce priveste invatamantul, credeti ca de aceea se invata matematica ca sa utilizeze toate formulele in viata reala ??? Gresit, unii vor utiliza, majoritatea nu le vor utiliza .... DAR ... gandirea logica pe care o dezvolta matematica, memoria pe care o dezvolta (pe langa alte avantaje mai evidente) limba romana, comunicarea, scrierea corecta (sunt si aici comentarii unde se poate vedea "rezultatul" ), vorbirea corecta, limbi straine ... acestea doar cu matematica si cu celelalte materii se pot dobandi. Dar la noi raceala se "rezolva" cu o bautura alcoolica ce nevoie este de biologie, anatomie, la o simpla raceala luam antibiotice (chiar daca la raceala nu se iau antibiotice) si multe alte exemple.. si astea toate pentru ca (exact ca la fotbal, politica ...) la noi toata lumea se pricepe si la invatamant.

      Ștergere
    4. Da, trebuie sa fie un respect reciproc, iar elevul sa-si respecte profesorul Nu este nevoie de militarie in scoli ci de reguli clare, stricte si numai asa se obisnuiesc copiii cu ordinea, cu disciplina, cu munca, cu respectul fata de cei care sunt pe langa ei etc.

      Ștergere
  28. Felicitari ! Si Doamne ajuta ! Sa se aplice din nou un regulament strict ( ca pe vremuri ) Copilul si acum la ríndul lui nepotelul aici ín Spania au regulament scolar ,uniforma ( fara absente fara telefon si profesorii foarte corecti cu regulamentul scolar ) ceea ce este un exemplu bun pentru elevi ,si chiar celor ce nu le plac sa studieze le gasesc continu solutii de a se dezvolta ,índemna cu devotament si curaj spre un viitor .

    RăspundețiȘtergere
  29. Faceti o vizita prin liceele si universitatile din China si veti vedea ca e la fel. Nu doar il scolile 'bune', ci in toate! Disciplina, respect, profesionalism, rezultate.

    RăspundețiȘtergere
  30. comunism,iar de comunism suntem satui,franta a devenit o tara socialista

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "mare" ŞANSĂ.
      Pe vremea COMUNIŞTILOR, erau mari nedreptăţi şi inegalităţi de ŞANSĂ, mai ales în rândurile tinerilor ...
      Atunci mulţi erau ingineri, pe când alţii erau doar ucenici; unii puteau să fie absolvenţi de UMF, alţii terminau numai o Şcoală Postliceală; unii ajungeau Economişti la Banca Mondială, iar alţii trebuiau să se limiteze la o activitate contabilicească; mulţi erau profesori renumiţi, alţii săracii, erau învăţători într-un sat îndepărtat şi aveau doar câţiva elevi; existau mulţi artişti, dar trebuie să recunoaştem că erau şi ciorditori din buzunare ...
      Acum e cu totul altceva, există o egalitate de şansă, căci fără multe excepţii, aproape toţi tinerii noştri sunt supraveghetori şi paznici calificaţi, în Marile Magazine, în Sălile de Jocuri de Noroc, la Firmele de Pază, la Firme de amanet, ... Ce să mai aducem vorba de crupieri(!), sau de distribuitorii de Pizza, sau de cei ce ne umplu Cutiile Poştale cu o mulţime de Informaţii de cea mai mare diversitate ...

      Ștergere
  31. Multumim pentru acest articol. E bine ca se comenteaza despre invatamant si educatie.Am intalnit un baiat de vreo 20 ani care a pus degetul in loc sa se semneze.TREBUIE SA SE SCHIMBE TOT IN INVATAMANT.

    RăspundețiȘtergere
  32. 1.Am plasat acest articol pe grupul FB PARINTII CER SCHIMBARE - si veti avea zeci de comentarii, unele bascalioase, altele ironice, altele irelevante, etc.. si doar putine vor fi constructive si pertinente.
    2.Nu toate scolile franceze se prezinta ca cea descrisa aici...Imi amintesc ca in 1994, cand am contactat un liceu parizian in scopul infratirii lui cu un liceu bucurestean, provizorul/ directorul mi-a raspusn astfel: "Ce va interseaza la noi? Avem doar lucruri proaste sa va transferam : prostitutie scolara, comert si consum de droguri in scoala, profesori agresati de elevi, etc.!"Dupa un sefrt de secol se poate constata ca avem asa ceva si iunele scoli bucurestene..PANA CAND? De ce - stim!

    RăspundețiȘtergere
  33. Sistemul pare bine organizat, dar se pune accent prea mare pe autoritate. Sunt niste reguli impuse, poate ca sunt si respectate,dar nu se stie cat de convinsi sunt elevii de justetea lor. Si nu stim care sunt rezultatele acestui tip de educatie pentru ca, daca privim la tinerii francezi si la manifestarile lor publice cand au revendicari, la violenta demonstratiilor din Paris, ne dam seama ca mare lucru nu s-a prins de ei. A nu se intelege ca sistemul nostru de invatamant este exemplar. Marea greseala pe care o facem este sa credem ca educarea unei generatii se face de catre scoala, doar la scoala. In buna crestere a copiilor conteaza foarte multe lucruri si intamplari, de la cele petrecute in familie si cartier pana la cele care arata slabiciunea morala a conducatorilor, de la felul in care sunt promovati oamenii si pana la modul in care se pot face banii s a m d. O societate aflata in declin nu poate emite pretentii de indreptare doar de la sistemul de invatamant. Intelegem confortul de a preda intr-o scoala organizata dupa criteriile enuntate de concetateana noastra din Franta, dar problema este...complexa.

    RăspundețiȘtergere
  34. Liceul doamnei profesoare este o exceptie.Intr-un clasament mondial Franta nu e in top 20.

    RăspundețiȘtergere
  35. Nu e la fel in toate scolile franceze, engleze...posibil ca la nemti sa fie disciplina mai peste tot in scoli. In scolile franceze, ca si in cele engleze, astfel de disciplina exista dar doar daca sint private sau e KIng's College in England care e ca un colegiu privat, desi nu e..cele private sint scumpe-35.000£/an cel putin, daca nu 70000£ iar succesul e asigurat in primul rind de disciplina si respectarea regulilor. Dar 80-90% din scolile de stat sint...vai mama lor. Vorbesc din proprie experienta. Am avut colegi francezi care au fugit de scolile de stat din Franta.

    RăspundețiȘtergere
  36. Da, de acord 100%, disciplina inseamnă educatie, seriozitate și instruire astfel se formează generații de tineri care vor fi de nădejde țării. O singură nedumerire: ce îl așteaptă pe tânărul francez după liceu și mai ales după promovarea bac-ului, ce perspecive are ? Dar românul ?

    RăspundețiȘtergere
  37. Se vede ca aici comenteaza multi profesori!!!)) Sunt absolut de acord ca reguli trebuie respect ate. Dar, stimati profesori reguli trebuie respectate si de voi!! La noi spre exemplu profesoara ii nuneste pe copii..TURCI!! sau isi permite sa inventeze (fara ca asta sa fie prevazut in regulament) noi PEDEPSE!! Lasati Franta, ce-i cu moda asta a se uita la vecin? De parca noi nu putem regula singuri acest domeniu! Si inca una! Pedagogia nu e pentru toti!! Trebuie sa-ti fie dat de la Dumnezeu! In primul rind dragostea pentru copii, fara vreo conditie!! Da!! Si copii sunt "buni"..dar anume e aici si miezul!! Sa stii CUM sa faci ca sa te iubeasca si sa te respecte! Credeti-ma ca e posibil fara metode agresive! Ce-i care aduc exemplul acestui articol, din start au pierdut lupta!! Le este greu pentru ca sunt incompetenti!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De acord cu dvs, educatia prin frica si contrangere creeaza obedienti nu oameni liberi. Mare parte din dascalii nostri seniori nu.s constienti de atitudinea opresiva din comportamentul lor, asa au fost formati.

      Ștergere
  38. "mare" ŞANSĂ:
    Pe vremea COMUNIŞTILOR, erau mari nedreptăţi şi inegalităţi de ŞANSĂ, mai ales în rândurile tinerilor ...
    Atunci mulţi erau ingineri, pe când alţii erau doar ucenici; unii puteau să fie absolvenţi de UMF, alţii terminau numai o Şcoală Postliceală; unii ajungeau Economişti la Banca Mondială, iar alţii trebuiau să se limiteze la o activitate contabilicească; mulţi erau profesori renumiţi, alţii săracii, erau învăţători într-un sat îndepărtat şi aveau doar câţiva elevi; existau mulţi artişti, dar trebuie să recunoaştem că erau şi ciorditori din buzunare ...
    Acum e cu totul altceva, există o egalitate de şansă, căci fără multe excepţii, aproape toţi tinerii noştri sunt supraveghetori şi paznici calificaţi, în Marile Magazine, în Sălile de Jocuri de Noroc, la Firmele de Pază, la Firme de amanet, ... Ce să mai aducem vorba de crupieri(!), sau de distribuitorii de Pizza, sau de cei ce ne umplu Cutiile Poştale cu o mulţime de Informaţii de cea mai mare diversitate ...

    RăspundețiȘtergere
  39. Toata lumea bla bla bla....
    Niste francofoni ne critica, dar ei nu-si dau seama ca au curtea plina de pedofili, homosexuali, lezbience si drogati!

    RăspundețiȘtergere
  40. Fiecare om, copil sau adult, este bun. Daca educația se face unui grup și nu fiecăruia în parte, atunci disciplina este un mod de coordonare a acelui grup pentru atingerea obiectivelor propuse. Și luatul mesei în familie se face tot cu o disciplina. Restul sunt filosofii.

    RăspundețiȘtergere
  41. Am mai zis-o si o repet chiar daca se supara multi "Romani verzi in gura."Poporul Roman este urmasul hoardelor de infractori trimisi de Imperiul Roman sa-i apere granitele.Ce putea sa iasa dintr-o sperma de asa proasta calitate?Un popor de hotzi, prosti si nesimtiti.Din pacate hotzia este in ADN -ul nostru.Cum s-ar putea schimba situatia? Simplu.Sa se aduca o cisterna de sperma din tarile nordice si sa se insaminteze obligatoriu toate femeile fertile din Romania. Asa vor iesi copii inalti, blonzi cu ochi albastri nu de aia mici, negri si cu mina intinsa ca acum.

    RăspundețiȘtergere
  42. sistemul francez de educatie e vestit pentru obtuzitate si pentru anularea individualitatii elevilor. exista nuante pentru orice regula: "dacă nu ești disciplinat, profesorul nu se încurcă cu tine" - well, ar trebui. pentru ca mula ala nu-i pus acolo doar ca sa incaseze salariu, ci pentru ca-i pedagogul care sa te invete DE CE sa fii disciplinat la ore. nu "de-aia", nu pentru ca asa zice el, ci pentru ca trebuie sa-ti explice castigul tau din toata afacerea. pentru ca tu esti adoloescent, nu vita, iar adolescentii - care am fost cu totii - nu-s vestiti pentru easy taming.
    pentru dura doamna profesoara, care inca din poza pare nepermis de proasta, si continua sa para la fel, dandu-si drumul la panseuri:
    https://www.youtube.com/watch?v=YR5ApYxkU-U

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt de acord cu dv.Mc Gigi, cu exceptia catalogarii d-nei profesoare. Ceea ce ma mira sunt comentariile tuturor oamenilor ce habar nu au cum este in Franta, si care inca traiesc cu mitul acela etern : oh,la la ... Franta! Tuturor le-as sugera sa dea o tura prin toate liceele tarii (Frantei), sa incerce sa predea sa zicem o luna de zile si dupa aceea sa mai vorbim. De remarcat ca aceasta d-na profesoara nu precizeaza ca liceul cu pricina, din punct de vedere al imbracamintii (adica uniforma) este un liceu cu profil fie de turism fie de restaurant - hotelarie. Cine are timp sa creada ca pe aici elevii umbla imbracati astfel si disciplinati de nu se poate,pentru ca altminteri sunt sanctionati, n-au decat. E bine sa mai visam din cand in cand.

      Ștergere

  43. Nu cunosc liceul ala. Asa o fi, nu stiu.
    Totusi, cunosc un liceu bun in Franta, liceu "ca pe vremuri".
    Dar !
    Dar, noi stim ca astea sunt mari exceptii!!!!
    Auzi! Cica copiii nu filmeaza in ore! Haha!
    Uniforme au doar cateva licee private unde platesc de se rup parintii, uneori chiar si 12.000 euroi pe trimestru !

    Pe ce lume traieste???? Si filmuletele facute de elevi care isi bat joc de profesori sau se bat in timpul orelor, ce sunt? Falsuri? Sau ea nu se uita la tv, pe France1,2,3 M6, BFMtv si nici macar pe net?
    E oarba si surda?
    Sau, ca o romanca adevarata, vrea sa arate
    "uite ba prostilor ce m-am ajuns! Nu ca la voi la tara!"

    Cred ca minte intentionat, ca apoi sa vina in Romania si sa se sparga in figuri, sau sa si deschida scoala privata ;)

    Viata in liceele frantuzesti nu e atat de roz cum spune ea.
    Depinde enorm in ce oras esti si in ce cartier....trebuie sa alegi cu grija unde-ti trimiti copilul.....

    E de-ajuns sa-i ceri lu musiu gugal "agressions au lycee" si ai o lista lunga cu "fapte diverse", vesele si colorate ale vietii de liceu in Franta:

    http://www.leparisien.fr/yvelines-78/encore-une-agression-sur-le-parking-du-lycee-31-05-2006-2007031257.php

    https://www.europe1.fr/faits-divers/agression-dans-un-lycee-une-journee-pour-comprendre-la-flambee-de-violences-2876810

    https://www.lindependant.fr/2019/09/18/carcassonne-laisse-libre-sous-controle-judiciaire-apres-deux-agressions-au-lycee-jules-fil,8422361.php
    https://france3-regions.francetvinfo.fr/pays-de-la-loire/loire-atlantique/nantes/nantes-ce-que-on-sait-agression-au-lycee-mandela-940639.html

    http://www.ac-dijon.fr/cid140116/communique-suite-a-l-agression-d-une-agente-technique-du-lycee-leon-blum-au-creusot.html
    https://limpartial.fr/actu-romans-agression-au-lycee/
    https://www.lavoixdunord.fr/642545/article/2019-09-25/deux-jeunes-filles-vident-un-extincteur-sur-une-enseignante-d-un-lycee-de

    RăspundețiȘtergere
  44. Nu este peste tot in Franta Cum spune Doamna. Pe unde și unde. La București de exemplu este un liceu foarte bun adventist unde uniformă este. Și in multe alte scoli romane ies oameni mult mai cultiva-ți ca in orice alta țara !

    RăspundețiȘtergere
  45. Un elev francez in "uniforma", explica profesoarei cu pistolul in mana, "cuminte si politicos", de ce a intarziat la ore (nu ca elevii romani aia rai!) https://youtu.be/onkI3XPjXrk
    Un articol proaspat de pe 14.01.2020, despre un liceu francez unde in doar 3 saptamani un profesor s-a sinucis, altul a facut o tentativa de sinucidere, al 3lea si-a dat demisia si al 4lea a facut o criza cardiaca pe 05.01.2020, noaptea dinaintea inceperii cursurilor dupa vacanta de iarna 😓Bietul de el cred ca a murit de bucurie ?
    https://www.francebleu.fr/infos/education/serie-noire-au-lycee-de-revin-un-suicide-une-tentative-de-suicide-un-deces-une-demission-1578957408
    Rata de sinucidere a cadrelor didactice este de 5,85 la 100 000, potrivit Ministerului Educației din Franta, pentru anul scolar 2018-2019
    https://www.apresprof.org/quitter-l-ecole-pourquoi/les-suicides/
    Cati profesori s-au sinucis in Romania din cauza elevilor? Eu nu am gasit nici o statistica.
    In Romania sunt probleme, da. Diferite de cele din Franta.
    Nu are sens sa comparam mere cu cizme de cauciuc doar ca sa ne plangem de mila iar si iar, folosind cliseul uzat cu "Romania e câh nu ca occidentul care e lapte si miere"


    RăspundețiȘtergere
  46. Doamna profesoară vorbește despre un liceu de prestigiu din Franta... si la noi in liceele de prestigiu profesorii sunt respectați, copiii disciplinați și olimpici internaționali. Sa nu comparăm mere cu pere...

    RăspundețiȘtergere
  47. Domnilor, gresit! Gresit! Gresit! Ce spune doamna aceasta in articol e marea exceptie. Nu am verificat inca dar sint convinsa ca aceasta institutie e o institutie privata. Iar scolile private impun ce vor ele si bine inteles trebuie ca parintii sa platesca. E teribil sa publicati asa minciuna ca fiind o generalitate si sa denigrati tot ce inseamna romania....incredibil! Cunosc de aproape sistemun de invatamant francez si stiu ce spun. Incredibil...ce publicatie mincinoasa!

    RăspundețiȘtergere
  48. Total de acord. Si in State se aplica reguli similare cu cele descrise in articol. Uniforma, nu telefoane, nu absenta, detentii constructive in caz de deranj la clasa. Contabilizarea absentelor, deranjului, nepregatirii care duc la avertisment, urmat de exmatriculare. Departe de Romania toate astea. A fost candva un respect, o rusine a pacatului. Acum e o mandrie a nu te conforma, a face rau, a fi prin baruri, a fi smecher in fata profesorului inca de la varsta frageda. Pacat.

    RăspundețiȘtergere
  49. Sunt reguli bune...reguli pornite din iubire.Vin dintr.o vreme cand asprimea isi avea rolul ei recunoscut si pretuit iar autoritatea nu apartinea banului, ca in deplorabilul nostru prezent, ci era supusa principiului.Si astfel se inmulteau sansele ca din asemenea lacasuri sa nu poata iesi oameni de nimica.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai si oamenii astia de nimic(a) care sunt acum la putere de unde au iesit???

      Ștergere
  50. Are dreptate în multe privințe și mie una chiar îmi pare rău că nu am prins învățământul așa cum era odată, DAR vremurile se schimbă! Libera exprimare este cea care definește omul. Ceea ce gândește spune și arată este importantă. Da elevii sunt foarte răzvrătiți și dificili ÎNSĂ ȘCOALĂ NU ESTE TOTUL!! Dorința de educație există, însă de ce trebuie să învățăm chestii care nu ne interesează!!? De ce trebuie să luăm note care să ne definească? Ce contează că știi sau nu mate sau fizică dacă vocația ta este alta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ceea ce prezentati dvs. Este imaginea abjecta a unui sistem putred care isi traieste ultimile zvacniri.nu pot sa cred ca o profesoara sanatoasa la cap poate fi deacord cu asa ceva.acesti sistem produce sclaveti obedienti si disciplinati.deci,usor de condus.cine ar avea asemenea interese? Sistemul si niste baieti destepti.doar ei au de castigat conducand o turma uniformizata si spalata pe creier.bagati-va mintile in cap si nu mai copiati modele retrograde.cresteti oameni frumosi,creativi,liberi si nu robotei spalati pe creier.terminati cu comunismul asta retrograd.

      Ștergere
    2. Tu ai conceptii de comunist primitiv din perioada anilor 1950-1953. cand spui ca este imaginea unui sistem putred care isi traieste ultimile zvacniri. Asa era pe vremea stalinistilor. Tu cred ca ai o asemenea pregatire si gandire, de om fara cultura si pregatire.

      Ștergere
  51. Ma da ce scoala e lagar? Mai aud ca ii pun la spart pietre in pauza.Sa inveti de frica este o prostie .Comentariile de aici sunt alor oameni cu conceptii de comunisti primitivi.

    RăspundețiȘtergere
  52. "S-au dus regulamentele școlare dure, s-au dus uniformele obligatorii și profii exigenți. Eu încă am mai prins câțiva, în anii ’90, în fața cărora îmi mănânc unghiile, ba mai ziceam și-un „Tatăl nostru” de frică să nu mă scoată la tablă." - spuse doamna profesoara in mesajul dur si astfel imi ridica urmatoarele semne de intrebare:
    1. de ce deplange doamna profesoara sistemul comunist? Nu stie doamna profesoara ca sitemul comunist nu i-ar fi permis sa ajunga in Franta sa predea la "Lycée de La Rochelle"
    2. nu stie doamna profesoara ca profesorii din anii '90 fusesera profesori si inainte de '89? deci mare schimbare de sistem nu se intamplase.
    3. oare doamna profesoara nu stie ca profesorii exigenti sunt exigenti indiferent de tipologia de sistem politic care guverneaza tara?
    4. ce nota avea doamna profesoara la gramatica?
    5. doamna profesoara nu stie ca elevii, carora le este frica sa iasa la tabla, n-au invatat?
    6. de ce nu isi invata doamna profesoara lectia? de ce uniforma si profesorul exigent nu o motivau sa-si invete lectia?
    Morala?
    Ce morala? Suferim dupa comunism pentru ca nu stim ce sa facem cu libertatea pe care am primit-o. Doamna profesoara a plecat din tara si unde s-a oprit? In mediul in care s-a simtit acasa - uniformizare si exigenta.

    RăspundețiȘtergere
  53. Buna ziua, ca profesor roman de romana si fanceza, cu studii facute acasa pana la doctorat si cu experienta unei echivalari in Franta, imi permit sa spun ca doamna nu stie sistemul de invatamant public francez si compara o scoala publica romaneasca cu un lyceu privat.Nici francezii nu au sistemul public la acelasi nivel cu cel privat desi apartin aceluiasi minister.Sunteti ,,éblouie,, pentru ca sunteti noua si nu cunoasteti cum se petrece viata scolara in alte licee publice.Sunt de 20 ani in Franta si nu am vazut scoala perfecta pe care o descrieti.Experienta mea mi_a permis sa aud un bavadaj dificil de stopat, multa incultura si rea vointa din partea parintilor care apara tot ce fac copiii lor,,rois,,.Cred ca si acasa sistemul s_a imbolnavit de formalisme si falsitati....dar parintii cumpara note si obliga profesorii sa minta. Si in Franta directorul iti atrage atentia ca vor fi probleme cu parintii daca pui note mici....note nu exista in multe scoli fiind inlocuite cu bulinute colorate:,,competente,,.Daca asa vad parintii di directorii interesati de statistici bune scoala, cum vreti sa reziste profesorii pe baricadele inculturii. In plus sunt prost platiti...deci motivarea e redusa....trist dar adevarat

    RăspundețiȘtergere
  54. Buna ziua, imi permit sa va dau si eu parerea despre acest articol al d_nei profesoare iesene ,,éblouie par l.enseignement français,, pentru ca sunt si eu profesoara cu facultate facuta dupa revolutie la Iasi pana la doctorat, cu liceu facut pe vremea comunistilor si cu CAPES in Franta luat dupa ani de munca.Am vazut si filmul Liceienii.Doamna profesoara,nu ati pus piciorul din fericire in licee publice de la periferia oraselor mari din Franta! Sa vedeti acolo cum regulamentul invocat, care face parte din structurarea scolii cu viata ei scolara, nu poate fi respectat.Sa vedeti cum profesorii lupta moral si fizic sa se impuna si devin deprimati in cativa ani de cariera.Eu am fost intr_un colegiu stagiara, gimnaziul nostru, si am avut clase extrem de vorbarete pe care cu mare greu le putem linisti si pune la lucru.Sa vedeti parinti rasisti care nu accepta ca profesoara are un accent si vin sa va discrediteze ca dati trei basme de citit pentru vacanta...Draga colega, de 20 ani nu mai dau cursuri in Romania dar scoala pe care am facut_o acasa si pe care am continuat_o ca profesor pana in anii 2000 mi_a adus satisfactii.In Franta nu am reusit sa traiesc satisfactia unui curs pasnic si frumos care sa imbogateasca si elevii si profesorul.Dupa 6 ani de concurs pentru titularizare si 2 ani de stagiu francezii nu m_au acceptat pentru ca in aparenta nu vor carte in sistemul public la fel de formalist si mincinos ca statisticile comuniste.Comparatia dumneavostra este falsa pentru comparati scoala publica romaneasca cu scoala privata franceza.Care e numele exact al liceului? Cred ca multe sunt rele si in tara, aud parerile colegilor romani pentru societatile conectate pe net au schimbat visiunea despre scoala, dar nu trebuie sa ridicam in slavi un caz particular care nu s_a generalizat din in tara lui...Fiecare tara si popor are specificul lui si cred ca scoala romaneasca a avut momente de reusita, adevar si echilibru in istoria ei si poate sa gaseasca solutii in propria ei analiza.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca nici nu ati citit articolul in totalitate, pentru ca doamna spune "Acum lucrez din nou în învățământ, în Franța, la Lycée de La Rochelle."

      Ștergere
  55. Buna ziua,

    Sunt Ana Maria Constantin, autoarea articolului afisat pe bolgul dvs. As dori sa fac cateva completari, deosebit de necesare. Acest articol a fost scris si publicat pe siteul Catchy cu titlul Cum e la liceu in Franta in anul 2015 : https://www.catchy.ro/profesoara-de-liceu-in-franta/68974
    Nu am trimis un mesaj DUR nimanui si nu mi-am dat acordul ca articlul meu sa fie copiat pe acest blog. Autorul nu mi-a cerut acest acord, ci l-a copiat pur si simplu fara ca macar sa tina cont de legislatia in vigoare cu privire la drepturile de autor mentionate pe site: "Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol."

    Articolul respectiv a creat contradictii si intrebari suplimentare din partea cititorilor si am incercat sa le raspund cu un al doilea articol Cum e la liceu in Franta 2 : https://www.catchy.ro/cum-e-la-liceu-in-franta-2/86718

    Cer public, ca detinatorul blogului sa se coformeze regulilor in vigoare in ceea de priveste dreptul de autor si sa mentioneze originea articolului si autorul lui. Solicit de asemenea inlaturarea titlului deoarece dezinformeaza publicul lector. Va multumesc! Ana Maria Constantin

    RăspundețiȘtergere
  56. Fără toc, dar cu coc, mesaj fără sens accentuând doar disciplina comportamentală, utilă atunci când profesorii fac și alceva decât să debiteze fără farmec ceea ce știu și nu urmăresc realizarea unor schimbări în intelecrul școlarilor. Dna. profesoară nu spune nimic despre pregătirea profesorilor, despre metodele și mijloacele tehnice folosite pentru menținerea prestigiului liceului și pentru inserarea cu succes a absolvenților în universități sau în societate. Dna. a uitat să precizeze dacă băieții, rași zilnic, pot purta plete și ce fel de bombeu trebuie să aibă pantofii lor: cu vârf, sau pătrat?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt adevărate și completările dlui mironteo,însă tot de la disciplină ar trebui plecat mai întâi ca să așezăm sistemul.Să facem și cursuri cu profesorii,dar gratis(suportate de minister),însă degeaba facem cursurile dacă elevul are comportamentul sub orice critică ,i nu poți să îl dai afară,pt că depinzi de numărul de elevi...Această dependeță de numărul de elevi,nu ar trebui să mai fie.Să se înscrie câți se înscriu,dar să rămână câți respectă regulamentul....Restul,la oi!

      Ștergere