joi, 6 februarie 2020

O luptă s-a încheiat, începe alta!



Farmecul vieții politice constă în lupta dintre partide și persoane și mai puțin în rezultatele finale.
Seara agitată dinaintea zilei votului arăta ba că guvernul va cădea, ba că între PNL și PSD ar exista un blat, astfel că cele două partide își vor împărți profiturile.
Desigur, avantajele trebuie întâi stabilite. Ce câștigă fiecare dacă moțiunea trece și ce pierde fiecare dacă moțiunea nu trece?
Ce pierde PNL dacă moțiunea trece și guvernul cade? Pierde, desigur, guvernarea, dar face un pas important spre anticipate.
Ce câștigă PSD prin căderea guvernului? La fel ca UDMR, le face un serviciu primarilor proprii, rămânând să fie  aleși, mai precis realeși dintr-un singur tur.
Noaptea agitată de dinaintea votului arată, în ultimă instanță, că viața politică se derulează ca urmare a unor înțelegeri între mici grupuri. S-a auzit că Victor Ponta ar fi dat mâna cu Marcel Ciolacu, în consecință soarta guvernului Orban fiind pecetluită.
A trecut noaptea, iar ziua nu a adus destulă lumină pentru a elimina surprizele. Întrebarea „cade sau nu cade guvernul?” a persistat până după numărarea voturilor. În centrul atenției, în epicentrul vulcanului gata să erupă, s-a aflat partidul lui Victor Ponta. Ce jocuri avea să facă Pro România? Este destul de împlinit partidul lui Victor Ponta încât să riște intrarea în campania pentru alegeri parlamentare anticipate? În cazul anticipatelor, va merge pe liste comune cu PSD?
Fluxul știrilor „pe surse” nu a venit doar din direcția opoziției. Ludovic Orban a dat de înțeles că poate sta liniștit pentru că moțiunea nu va trece. Avea antenele sale, dar mai ales părea că a bătut palma cu Victor Ponta.
De la Cotroceni, nici o știre. Președintele și-a menținut pe toată perioada opinia că trebuie organizate alegeri anticipate. Prin urmare, admitea ca o condiție sine qua non că trebuie să cadă guvernul.
PNL nu poate fi și cu slănina pe masă și cu sufletul în rai. Problema este ce își dorește mai mult: primari din două tururi sau parlamentare anticipate? Asumarea răspunderii a fost înainte de toate o provocare.
Având de câștigat și într-un caz și în altul, Ludovic Orban s-a folosit de ocazie pentru a parafraza „Le roi e mort, vive le roi!”, fraza istorică ce anunța moartea unui monarh și proclamarea următorului. Așadar, „Guvernul Orban a căzut, trăiască guvernul Orban!”  În traducere liberă asta însemnând „O luptă s-a încheiat, începe alta”.
Un semnal că s-ar putea să cadă guvernul a fost lunga listă de ordonanțe de urgență pe care le-a emis cu o zi înainte de votul pe moțiune. Sunt ele de esență liberală? Dau un impuls dezvoltării României între alte cadre decât populismele promovate de guvernele PSD? Vom vedea.
PSD părea prins între ciocan și nicovală. Nu însă fără scăpare. S-a întâmplat ca dorințele UDMR să coincidă cu ale PSD și astfel cele două partide și-au dat mâna pentru același scop: menținerea numărului de primari prin discutabilele alegeri dintr-un singur tur. A nu se uita că modificarea i-a aparținut PDL-ului, când se afla pe val, în preajma alegerilor din 2012.
:i a venit ora votului. Victor Ponta a avut ocazia să demonstreze că  Pro România face jocurile. :i a demonstrat. Guvernul a căzut cu concursul parlamentarilor Pro România.
Ce se va întâmpla în continuare? Se vor face face primii pași pentru declanșarea alegerilor anticipate? 
Vom intra în criză sau trebuie să-l credem pe Ludovic Orban când spune că guvernul PNL a căzut în picioare?

Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei Satu Mare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu