Parlamentul a adoptat miercuri, 29 aprilie, proiectul USR „Caravana cu medici”, care reprezintă un mare pas înainte în ceea ce privește accesul la serviciile medicale al comunităților vulnerabile. Proiectul a fost inclus în legea sănătății spre a le oferi sutelor de cadre medicale care s-au implicat în această inițiativă o recunoaștere binemeritată, dar și cadrul legislativ necesar pentru a dezvolta acest tip de intervenție medicală la nivel național.
„Este un proiect extrem de important, care se adresează în special populației din mediul rural. Prin acest demers, USR încearcă să ajute sute de mii de oameni care trăiesc în zone în care nu au parte nici măcar de servicii medicale primare – din motive economice, de infrastructură sau din cauză că nu le permite starea fizică să meargă la un spital”, a explicat deputatul USR de Maramureș, Vlad Emanuel Duruș.
În ultimii cinci ani, peste 8000 de persoane au beneficiat de ajutorul medicilor care au participat la cele peste 70 de astfel de caravane.
„În forma votată miercuri, inițiativa prevede desfășurarea caravanei în spații care au autorizație sanitară de funcționare sau în corturi medicale special amenajate, cu notificarea, firește, a direcțiilor de sănătate publice”, a adăugat deputatul Duruș.
Caravana se derulează pe parcursul a una sau două zile și cuprinde o echipă medicală multidisciplinară, care consultă între 50 și 150 de persoane, atât adulți, cât și copii. În urma examinărilor, sunt eliberate scrisori medicale, precum și recomandări terapeutice care vor fi urmate sub îndrumarea medicului de familie.
Pe de altă parte, deputații USR au votat miercuri pentru respingerea adoptării Ordonanței de Urgență nr. 88/2019 prin care Garda Forestieră Națională ar fi fost golită de atribuții, lucru care ar fi echivalat cu desființarea instituției. Proiectul a fost respins de Camera Deputaților.
„Împotriva defrișărilor ilegale nu te apuci să lupți desființând, practic, Garda Națională Forestieră. Furtul pădurilor este o dramă pentru Maramureș, nu mai putem asista nepăsători la acest fenomen. Mafia lemnului nu mai este de tolerat. Tocmai de aceea USR consideră că este necesară înființarea unui DNA al pădurilor”, a arătat deputatul Duruș.
USR subliniază că adoptarea ordonanței, Guvernul PNL ar fi dus România cu câțiva pași în spate în lupta contra tăierilor ilegale de păduri.
Biroul de presă cabinet parlamentar Vlad Emanuel Duruș
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu