Fostul procuror general Ilie Botoș ne-a trasmis că va elibera apartamentul în care stă cu chirie imediat după terminarea crizei COVID-19. „După ce se ridica interdictiile îl voi elibera. Intenționam să-l predau după 1 mai, dar, din cauza acestei situații, probabil voi reuși să finalizez toate documentele după 1 iunie”, ne-a comunicat fostul procuror printr-un SMS.
Parchetul General are în proprietate șapte locuințe de serviciu, apartamente situate în centrul Capitalei. Cinci dintre ele sunt ocupate de foști procurori ieșiți la pensie. Potrivit datelor furnizate de instituție, aceste apartamente au suprafața între 59 și 185 de metri pătrați. Beneficiarii acestor locuințe plătesc o chirie lunară între 132 de lei și 443 de lei pe lună.
Am cerut Parchetului General numele foștilor procurori care stau în casele statului, deși nu mai ocupă funcții publice, însă aceste informații nu ne-au fost furnizate pe motiv că ar fi date cu caracter personal.
Ex-procuror general cu chirie de 300 de lei pe lună
Surse judiciare au declarat pentru Europa Liberă că trei din cei cinci pensionari ai parchetului sunt foști procurori cu funcții de conducere. Este vorba de fostul procuror general Ilie Botoș, fostul membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Gheorghe Muscalu și Mircea Zărie, fostul procuror adjunct al DNA.
Ilie Botoș a ieșit din activitate în octombrie 2016, la 51 de ani, cu o pensie de 24.000 de lei, echivalentul a 5.300 de euro pe lună. Între timp, aceasta a crescut, pensiile magistraților fiind indexate ori de câte ori se majorează indemnizația brută lunară a unui magistrat în activitate.
Potrivit datelor Europa Liberă, fostul procuror general al României în perioada 2003 – 2006 ocupă un apartament de 124 de metri pătrați în centrul Capitalei, locuință pentru care plătește o chirie de 300 de lei pe lună.
Ultima declarație de avere a lui Botoș datează din septembrie 2016, document din care rezultă că nu deține nicio locuință pe numele său, asta după ce a ocupat zeci de ani funcția de procuror militar, poziția cea mai bine plătită în cadrul sistemului judiciar. La momentul pensionării, Botoș câștiga 205.000 de lei pe an din salariu și 27.000 de lei de la Academia de Științe ale Securității Naționale (ASSN).
Fără casă în proprietate, fostul procuror general avea la momentul pensionării 90.000 de dolari în cont și împrumutase aproximativ 75.000 de euro.
Ilie Botoș a demisionat în 2006, invocând motive personale. Demisia a survenit fugii lui Omar Hayssam din ţară, moment în care fostul președinte Traian Băsescu a cerut demisia mai multor funcționari de rang înalt din structurile de securitate ale țării. Ulterior, Botoş a fost şi secretar de stat în MAI în timpul Guvernului Ponta, iar în 2015 a preluat şi atribuţiile de ministru de la Gabriel Oprea, când acesta a demisionat din Guvern. Ilie Botoş a fost demis de premierul Dacian Cioloş în decembrie 2015. Cariea sa în funcții publice a început în timpul Guvernului Năstase (2001-2004).
Fostul consilier al lui Predoiu se desfășoară în 185 mp
Fost membru CSM și fost consilier al ministrului Justiției Cătălin Predoiu până de curând, Muscalu s-a pensionat în 2016 cu 18.000 de lei pe lună, echivalentul a 4.000 de euro.
Potrivit datelor noastre, acesta ocupă o locuință de serviciu în suprafață de 185 de metri pătrați, pentru care plătește o chirie de 443 de lei pe lună.
În ultima declarație de avere completată în 2019, fostul procuror deține două case în Cămpina și Văleni – Dâmbovița, precum și două apartamente în Constanța și București. Cel din București a fost moștenit de soție.
Fostul consilier al ministrului Predoiu este și director al departamentului juridic la patru societăți private. Astfel, el a câștigat în 2019 suma de 155.000 de lei de la SC MGC SA Sibiu, SC Astral SA București, SC Minerva SA București și SC Unicom SA Buzău. În plus, a mai încasat 10.000 de lei de la Institutul Național al Magistraturii (INM) și 37.000 de lei de la Universitatea Titu Maiorescu.
Precizăm faptul că Muscalu nu și-a trecut în declarațiile de avere veniturile din pensia specială de magistrat.
Gheorghe Muscalu a fost vicepreşedinte al CSM în 2014 şi şef în cadrul DIICOT. În 2005 a fost cercetat pentru favorizarea infractorului și acuzat de muşamalizarea dosarului „Cocaină pentru VIP-uri” în care era cercetat fiul omului de afaceri Ion Ţiriac.
După ce a primit NUP, colegul Ilie Botoș l-a numit pe Muscalu șef al biroului Terorism din cadrul Parchetului General. Procurorul Muscalu este unul dintre doctoranzii lui Gabriel Oprea. A obținut titlul în 2015, fiind numit doctor în ştiinţe militare şi informaţii, merit obținut la şcoala doctorală a SRI.
Fost șef al DNA, pensionat de 11 ani
Al treilea procuror pensionat care deține un apartament cu chirie de la Parchetul General este Mircea Zărie, fost procuror adjunct al DNA. El este pensionat din 2009 și, potrivit datelor noastre, ocupă un apartament în suprafață de 58 de metri pătrați pentru care plătește o chirie de 132 de lei pe lună.
În ultima declarație de avere, depusă în 2009, acesta nu avea consemnată vreo locuință în proprietate.
Am dorit să-i întrebăm pe chiriașii Parchetului General cum au obținut aceste locuințe de serviciu și dacă au de gând să le părăsească, însă cei vizați nu au răspuns apelurilor noastre.
Parchetul General ne-a mai transmis că aceste apartamente au fost închiriate în mod legal, în baza prevederilor statutului magistraților. Astfel, potrivit legii 303/2004, „în cazul pensionării pentru limită de vârstă, titularul contractului de închiriere și, după caz, soțul ori soția acestuia își păstrează drepturile locative pe tot parcursul vieții”.
Sursa: Radio Europa Libera
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu